ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ποιοι εκπαιδευτικοί, Σχολικοί Σύμβουλοι και μέλη ΔΕΠ απαρτίζουν το Συμβούλιο του νέου οργανισμού των Πανελλαδικών Εξετάσεων και της Τράπεζας Θεμάτων

Πρόεδρος ο ομ. καθηγητής Γ. Δάσιος και αντιπρόεδρος ο Σ. Γκλαβάς
Δημοσίευση: 15/01/2015
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, ορίστηκαν τα πρόσωπα που απαρτίζουν το Συμβούλιο του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων (Ε.Ο.Ε.), με τετραετή θητεία.
O Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, με   διεθνή ονομασία «National Exams Organization», αποτελεί επιτελικό επιστημονικό φορέα αρμόδιο για ζητήματα που αφορούν στις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Γενικό και στο Επαγγελματικό Λύκειο, στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη δημιουργία και λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, σε συνεργασία με το Ι.Ε.Π..

Ειδικότερα τα πρόσωπα που ορίσθηκαν ως μέλη του Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, έχουν ως εξής:

α) Δάσιος Γεώργιος του Θεοδώρου Oμότιμος Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών - Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, πρόεδρος του Ε.Ο.Ε., ως πρόεδρος του Συμβουλίου.

β) Γκλαβάς Σωτήριος του Ιωάννου ,πρόεδρος του Ι.Ε.Π., ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου.

γ) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

1. Κωτσελένη Σοφία του Πέτρου .με αναπληρωτή τον Βέκρη Ελευθέριο του Αντωνίου (Ανθρωπιστικών Σπουδών).
2. Γράψας Ιωάννης του Κων/νου ,  με αναπληρωτή τον Χαρατζόπουλο Παναγιώτη του Εμμανουήλ (Θετικών Σπουδών).
3. Ροβολής Παναγιώτης του Γεωργίου , με αναπληρωτή τον Παπαζή Στυλιανό του Αποστόλου ,(Τεχνολογικών Εφαρμογών).
4. Ευαγγέλου Μαρία του Ευαγγέλου, με αναπληρωτή τον Μαυραγάνη Δημήτριο του Κων/νου  (Διοίκησης και Οικονομίας).

δ) ΜΕΛΗ ΔΕΠ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ή ΜΕΛΗ ΕΠ ΤΕΙ

1. Σύρκου Αγγελική του Ιωάννη με αναπληρωτή τον Καραδήμα Δημήτριο του Παναγιώτη  (Ανθρωπιστικών Σπουδών).
2. Μπάκας Ιωάννης του Σωτηρίου  με αναπληρωτή τον Κοτσιώλη Αθανάσιο του Αποστόλου με (Θετικών Επιστημών).
3. Σοφιανοπούλου Χρύσα του Γρηγορίου  με αναπληρωτή τον Παπαδόπουλο Απόστολο του Γεωργίου (Οικονομικών −Πολιτικών − Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών).
4. Χατζαράκης Γεώργιος του Ευστρατίου  με αναπληρωτή τον Πανέτσο Σπύρο του Λουκά (Τεχνολογικών Εφαρμογών).
5. Παντελίδης Παντελής του Ισιδώρου  με αναπληρωτή τον Καρκαλάκο Σωτήρη του Γρηγορίου  (Διοίκησης και Οικονομίας).
6. Ζαμπέλας Αντώνιος του  με αναπληρωτή τον Δροσινό Ελευθέριο του Χαραλάμπους, (Γεωπονίας − Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής).
7. Σαμπράκος Ευάγγελος του Αντωνίου  με αναπληρωτή το Θεοδωρόπουλο Σωτήριο του Κων/νου, (Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων).

ε) ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

1. Στεργιούλης Εμμανουήλ του Ματθαίου  με αναπληρωτή τον Μαστραπά Αντώνιο του Νικολάου (Ανθρωπιστικών Σπουδών).
2. Τζούμας Μιχαήλ του Γεωργίου  με αναπληρωτή τον Μπαραλό Γεώργιο του Πέτρου  (Θετικών Επιστημών).
3. Μυλωνάς Δημήτριος του Μενελάου με αναπληρωτή τον Καλπίδη Ιωάννη του Πέτρου (Οικονομικών −Πολιτικών – Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών).
4. Πάγκαλος Σταύρος του Χρήστου με αναπληρωτή τον Λαγουδάκο Μιχαήλ του Γεωργίου  (Τεχνολογικών Εφαρμογών).
5. Πατσός Χρήστος του Νικολάου με αναπληρωτή τον Παυλικάκη Γεώργιο του Ευσταθίου (Διοίκησης και Οικονομίας).
6. Γιαλούρης Παρασκευάς του Παναγιώτη  με αναπληρωτή τον Στεφανίδη Κωνσταντίνο του Νικολάου (Γεωπονίας − Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής).
7. Καραγεώργος Νικόλαος του Κων/νου  με αναπληρωτή τον Μαραγκουδάκη Νικηφόρο του Ευτυχίου (Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων).

στ) Παπαδαντωνάκης Ανδρέας του Ιωάννη , Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σπουδών Δ.Ε. της Κ.Υ. ΥΠΑΙΘ.

ζ) Μπάρλα Ανδρονίκη του Χρήστου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Διεξαγωγής Εξετάσεων της Κ.Υ. του ΥΠΑΙΘ.

Ποιος είναι ο πρόεδρος του ΕΟΕ

O Γιώργος Δάσσιος γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1970. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, παίρνοντας μάστερ (1972) και ντοκτορά (1975). Από το 1981 είναι Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ενώ πρόσφατα θήτευσε επικεφαλής στην Έδρα Αριστείας Marie Curie στο Πανεπιστήμιο Cambridge από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη διάρκεια της καριέρας του διετέλεσε – μεταξύ άλλων - Λέκτορας στα Πανεπιστήμια Πατρών, Αθήνας και ΕΜΠ, Επισκέπτης Βοηθός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βrown της Μασαχουσέτης, Καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στο Διευρυμένο Πρόγραμμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tennessee στο Νόξβιλ. Από το 1988 είναι Ακαδημαϊκός Συντονιστής του Μαθηματικού Τμήματος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Μεταξύ άλλων, είναι Εταίρος του βρετανικού Ινστιτούτου Μαθηματικών και των Εφαρμογών τους, μέλος της Αμερικανικής Μαθηματικής Κοινότητας, του Ευρωπαϊκού Κονσόρτιουμ για τα Μαθηματικά στη Βιομηχανία, της Βαλκανικής Ένωσης των Μαθηματικών, της Διεθνούς Κοινότητας για την αλληλεπίδραση Μηχανικής και Μαθηματικών.

Πεδία της έρευνάς του είναι η ιατρική τεχνολογία, η αναπαραγωγή σεισμικού κύματος, η ανάλυση των μαθηματικών μοντέλων στις βιοεπιστήμες και τη βιομηχανική κ.ά. Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια και επιστημονικά κέντρα των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Βραζιλίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας, του Ισραήλ και φυσικά της Ελλάδας κι έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά.

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

O Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, με   διεθνή ονομασία «National Exams Organization», αποτελεί επιτελικό επιστημονικό φορέα αρμόδιο για ζητήματα που αφορούν στις γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Γενικό και στο Επαγγελματικό Λύκειο, στις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη δημιουργία και λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, σε συνεργασία με το Ι.Ε.Π..

Ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Ε. ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 5 του Ν. 4186/2013 (Φ.Ε.Κ. Α’ 193) και η θητεία του είναι τετραετής. Για την καταλληλότητα του τελικώς προτεινόμενου προσώπου για την πλήρωση της ανωτέρω θέσης διατυπώνεται γνώμη από την αρμόδια, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, επιτροπή. Στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του, το πρόσωπο που θα επιλεγεί, θα κληθεί να συμβάλλει αποφασιστικά, σε συνεργασία με τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου του Ε.Ο.Ε, στην εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του φορέα και στην επιτυχή διεκπεραίωση της αποστολής του, που συνίσταται στη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας και διαφάνειας των  Εξετάσεων των μαθητών του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου, απολαμβάνοντας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Αποστολή του Οργανισμού είναι η διασφάλιση υψηλής ποιότητας και διαφάνειας των Εξετάσεων των Μαθητών του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου.

Στο πλαίσιο της αποστολής του, ο Οργανισμός είναι αρμόδιος ιδίως για:

α) τον προσδιορισμό της εξεταστέας ύλης με θεματικό προσδιορισμό,
β) τη διατύπωση πρότασης για τη συγκρότηση των περιφερειακών επιτροπών και της κεντρικής επιτροπής, για τη διεξαγωγή των Εξετάσεων, γ) τη διατύπωση πρότασης για τον ορισμό βαθμολογητών, για τη βαθμολόγηση των γραπτών στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που αξιολογούνται και επιμορφώνονται διαρκώς,
δ) τη διοργάνωση των εξετάσεων σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο και τον ορισμό κάθε σχετικού θέματος, όπως είναι οι επιτηρήσεις, η διάρκεια, η διαδικασία βαθμολόγησης και αναβαθμολόγησης,
ε) τη συνεργασία με τις υπηρεσιακές υποστηρικτικές αρμόδιες Διευθύνσεις και υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διοργάνωση των Εξετάσεων,
στ) τη γνωμοδότηση ή εισήγηση, ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ή αυτεπαγγέλτως, σχετικά με θέματα που άπτονται των ανωτέρω αρμοδιοτήτων και της αποστολής του,
ζ) την αξιολόγηση των διαδικασιών των εξετάσεων ετησίως και τη σύνταξη και υποβολή θεσμικών προτάσεων βελτίωσης της ποιότητας των διαδικασιών των Εξετάσεων,
η) τη δημιουργία και τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Εξετάσεων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας,
θ) τη συνεργασία ή και τη συμμετοχή ως μέλος σε διεθνή δίκτυα, φορείς ή οργανισμούς που αναπτύσσουν δραστηριότητες συναφείς με την αποστολή του,
 ι) την παροχή σύμφωνης γνώμης προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον ορισμό ετησίως των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων που έχει ως αρμοδιότητα τον καθορισμό των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων αποτελείται εκτός από τον Πρόεδρο της Αρχής, τον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον εκάστοτε Διευθυντή της Διεύθυνσης Εξετάσεων, που συμμετέχουν αυτοδίκαια, και έναν Καθηγητή Πανεπιστημίου της χώρας ή της αλλοδαπής ανά Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών, έναν Σχολικό Σύμβουλο ανά Ειδικότητα Εκπαιδευτικού Κλάδου και Κατηγορίας, τέσσερις εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανά Ειδικότητα Εκπαιδευτικού Κλάδου και Κατηγορίας διδασκόντων των εξεταζόμενων μαθημάτων. Η απόφαση ορισμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων είναι μη δημοσιευτέα.
3. Το ανώτατο διοικητικό όργανο του Οργανισμού είναι το Συμβούλιο. Τα μέλη του Συμβουλίου απολαμβάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Το Συμβούλιο της Αρχής αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
α) Τον Πρόεδρο, ο οποίος είναι επιστήμονας με υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο και αποδεδειγμένη εμπειρία, σε θέματα εξετάσεων και εν γένει του εκπαιδευτικού έργου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ο Πρόεδρος ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από δημόσια προκήρυξη της θέσης και γνώμη της αρμόδιας κατά τον Κανονισμό της Βουλής επιτροπής.
β) Τον Πρόεδρο του Ι.Ε.Π..
γ) Τέσσερις εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με βαθμό τουλάχιστον Β΄ οι οποίοι είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος ή μεταπτυχιακού διπλώματος σε αντικείμενο συναφές με την αποστολή και τις δραστηριότητες της Αρχής.
δ) Έναν Καθηγητή Πανεπιστημίου της χώρας ή της αλλοδαπής ανά Ομάδα Προσανατολισμού Επιστημών.
ε) Έναν Σχολικό Σύμβουλο ανά Κλάδο κατ’ αντιστοιχία με τα πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα.
στ) Τον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
ζ) Τον εκάστοτε Διευθυντή της Διεύθυνσης Εξετάσεων.
 

Σχόλια (1)

 
filologow
02 Φεβ 2015 00:45

Να καταργηθεί άμεσα αυτός ο οργανισμός.Δεν αποτελεί κομμάτι της εκπαιδευτικής πολιτικής σήμερα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ