ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Σχέδιο κατάργησης των εξετάσεων στην Α και Β Γυμνασίου και πιστοποίησης Ξένης Γλώσσας και Πληροφορικής στη Γ τάξη

Δημοσίευση: 10/10/2012

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής υλοποιείται ήδη σε 960 Δημοτικά Σχολεία το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, ενώ ανεφάρμοστος έμεινε (λόγω πολιτικών εξελίξεων) ο σχεδιασμός για την κατάργηση των εξετάσεων του Ιουνίου σε Α΄ και Β΄ τάξη Γυμνασίου, που προβλεπόταν σε πρόταση που είχε κατατεθεί τον Μάρτιο του 2102 από την τότε υφυπουργό κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου
Πιο συγκεκριμένα η πρόταση είχε ως εξής:

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΔ 409/94

ΘΕΜΑ : ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Επειδή

 Η δεκάχρονη εκπαίδευση είναι υποχρεωτική (1 έτος προσχολική αγωγή, 6 έτη δημοτικό , 3 έτη Γυμνάσιο).
 Το νέο σχολείο εισάγει νέες μεθόδους διδασκαλίας(συμμετοχική, ανακαλυπτική, project,νέες τεχνολογίες κλπ).
 Υπάρχουν ήδη παρεμβάσεις στο Δημοτικό (ολοήμερα ΕΑΕΠ) και στο Λύκειο (Γενικό-Τεχνολογικό) .
 Υπάρχει ανάγκη συνέχειας των αναλυτικών προγραμμάτων και των Διδακτικών Μεθοδολογιών σε όλες τις βαθμίδες ( Προσχολική –Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο).
ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:

 Η κατάργηση των Ανακεφαλαιωτικών εξετάσεων του Ιουνίου στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου.
 Η απρόσκοπτη εφαρμογή των νέων διδακτικών μεθόδων στα 3 τρίμηνα και η εξοικείωση των μαθητών με αυτές.
 Η καθιέρωση Απολυτηρίων εξετάσεων στην Γ΄ Γυμνασίου με την παράλληλη Πιστοποίηση γνώσεων και ικανοτήτων στις Νέες Τεχνολογίες και την Αγγλική Γλώσσα.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ του Π Δ 409/94

Στο άρθρο 2 , η παράγραφος 1.ζ. επαναδιατυπώνεται ως παρακάτω:
«ζ. τις γραπτές απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου για τους μαθητές της Τρίτης (Γ΄) τάξης Γυμνασίου»

Στο άρθρο 3, ο τίτλος επαναδιατυπώνεται ως παρακάτω:
«Γραπτές απολυτήριες εξετάσεις Ιουνίου για τους μαθητές της Τρίτης (Γ΄) τάξης Γυμνασίου»

Στο άρθρο 3 ,στην παράγραφο 2 η πρόταση «ανακεφαλαιωτικές εξετάσεις» αντικαθίσταται από την πρόταση «απολυτήριες εξετάσεις για τους μαθητές της Τρίτης (Γ΄) τάξης Γυμνασίου».

Στο άρθρο 3, αντικαθίσταται όλη η παράγραφος 3 με τα ακόλουθα :
«3. Πραγματοποιούνται επίσης εξετάσεις Πιστοποίησης στην Αγγλική Γλώσσα και στην Πληροφορική. Οι λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο και τη διαδικασία Πιστοποίησης θα καθοριστούν με σχετικές οδηγίες του ΙΕΠ και με αποφάσεις του ΥΠΔΒΜΘ».

Στο άρθρο 3, στην παράγραφο 6 η λέξη «ανακεφαλαιωτικές» αντικαθίστανται με τη λέξη «απολυτήριες»

Στο άρθρο 4 «Βαθμός ετήσιας επίδοσης κατά μάθημα», οι παράγραφοι 1,2,3,4, αντικαθίστανται ως παρακάτω:
«1. Ως βαθμός ετήσιας επίδοσης σε κάθε μάθημα των μαθητών της Πρώτης (Α΄) και Δευτέρας (Β΄) Γυμνασίου λογίζεται το 1/3 του αθροίσματος που προκύπτει από την άθροιση των τριών τριμηνιαίων βαθμών».

«2. Ως βαθμός ετήσιας επίδοσης σε κάθε μάθημα των μαθητών της Τρίτης (Γ΄) Γυμνασίου, στο οποίο γίνεται απολυτήρια εξέταση, λογίζεται το 1/4 του αθροίσματος που προκύπτει από το άθροισμα των τριών τριμηνιαίων βαθμών και των βαθμών των γραπτών απολυτήριων εξετάσεων του Ιουνίου.
Στα μαθήματα για τα οποία δεν προβλέπεται γραπτή απολυτήρια εξέταση ,ως βαθμός ετήσιας επίδοσης λογίζεται το 1/ 3 του αθροίσματος των τριών τριμηνιαίων βαθμών».

«3. Στα μαθήματα που διδάσκονται κατά το ήμισυ του διδακτικού έτους, ως βαθμός ετήσιας επίδοσης λογίζεται το 1/3 του αθροίσματος των δυο τριμήνων για τους μαθητές της Πρώτης (Α΄) και Δευτέρας (Β΄) τάξης καθώς και του βαθμού των γραπτών απολυτήριων εξετάσεων ,εάν προβλέπεται για το μάθημα των μαθητών της Τρίτης (Γ΄) τάξης Γυμνασίου».

«4. Ως βαθμός ετήσιας επίδοσης στα μαθήματα που έχουν κλάδους λογίζεται ο μέσος όρος των τελικών βαθμών κατά κλάδο».

Στο άρθρο 4,η παράγραφος 6 επαναδιατυπώνεται ως παρακάτω :
«Για μαθητές που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 3699/08 και οι σχετικές οδηγίες του ΙΕΠ».

Στο άρθρο 5 ,στην παράγραφο 2, επαναδιατυπώνεται η πρόταση ως παρακάτω:
«Με τη λήξη κάθε τριμήνου πραγματοποιούνται παιδαγωγικές συσκέψεις εκτός διδακτικού ωραρίου, στις οποίες μετέχει υποχρεωτικά όλο το διδακτικό προσωπικό και έχουν θέμα την εκτίμηση της προόδου των μαθητών σε επίπεδο τάξης και σχολείου».

Στο άρθρο 6,»Έναρξη ισχύος» καταργούνται οι παράγραφοι 1 και 2 και αντικαθίστανται με τα παρακάτω:
«Η ισχύς αυτού του Προεδρικού Διατάγματος αρχίζει από το σχολικό έτος 2012-2013».
Η παράγραφος 3 γίνεται παράγραφος 2

Όπου στο ΠΔ 409/94 αναφέρεται η λέξη «Παιδαγωγικό Ινστιτούτο» αντικαθίσταται από τη λέξη «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» και το ΥΠΕΠΘ μ ε το ΥΠΔΒΜΘ

.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.