Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Συνάντηση ΕΕΤΕΚ- υφ. Παιδείας για τα ΙΕΚ, ΣΕΚ, επαγγελματικά δικαιώματα και ΕΠΑΛ

Δημοσίευση: 16/07/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καλό χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το κλίμα της 90λεπτης συνάντησης με τον υφυπουργό Παιδείας Κ. Κουκοδήμο, ‘οπου  συζητήθηκαν θέματα για τα Ι.Ε.Κ., τις Σ.Ε.Κ.,  τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, την πιστοποίηση και κάποιες αλλαγές στο Ν. 4186/2013 που αφορούν την Κατάρτιση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. έθεσε σε συζήτηση και κατέθεσε απόψεις - θέσεις στα εξής θέματα:
1. Λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ., με Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Διεύθυνση Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. αναφέρθηκε στους λόγους ίδρυσης και λειτουργίας της δομής αυτής και ο Υφυπουργός αντέδρασε θετικά χωρίς να δεσμευτεί με περισσότερες λεπτομέρειες.
2. Διοικητική διάρθρωση της μη Τυπικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, η οποία παρέχεται από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης.
Η σύσταση και λειτουργία Διευθύνσεων Δ.Β.Μ. σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως προβλέπεται από το Ν. 4186, συναντά εμπόδια και δεν είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν από το επόμενο σχολ. έτος.
3.  Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.)
Ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε ότι η λειτουργία τους θα αρχίσει από το επόμενο σχολ. έτος 2014-2015 και γίνεται ήδη η προεργασία για τον αριθμό των Σ.Ε.Κ. και τις ειδικότητες που λειτουργήσουν. Θα εκδοθεί και άλλη τροποποιητική Υ.Α. με πιθανές και νέες ιδρύσεις καθώς και προσθήκες ειδικοτήτων.
Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. ανέφερε τα προβλήματα του ορίου ηλικίας στις εγγραφές ( καταρτιζόμενοι άνω των 20 ετών και κάτω των 20 ετών), της μη ταυτόχρονης έναρξης μαθημάτων με τα Λύκεια, το είδος και τις θέσεις μαθητείας για το Γ΄ έτος, της έλλειψη προγραμμάτων κατάρτισης και διδακτικών βιβλίων.
Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι καταβάλλονται ήδη προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών και όπου απαιτείται τροποποίηση του Ν. 4186 θα γίνει.
4. Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)
Η Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. αναφέρθηκε στα Δημόσια Ι.Ε.Κ., τα οποία παρά τον αυξανόμενο αριθμό των καταρτιζομένων, αντιμετωπίζουν σοβαρά θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις.
α) Δεν έχουν ολοκληρωμένα προγράμματα κατάρτισης.
Η απάντηση του Υφυπουργού ήταν ότι υπάρχει πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,3 εκ. € για την εκπόνηση των προγραμμάτων  και ότι θα πραγματοποιηθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ με τη συνεργασία της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.
β) Υπάρχει παντελής έλλειψη διδακτικών βιβλίων και οι καταρτιζόμενοι διαβάζουν από φωτοτυπίες ή σημειώσεις ωρομισθίων εκπαιδευτών.
γ) Το ποσοστό αποτυχίας στις εξετάσεις Πιστοποίησης είναι υπερβολικά μεγάλο και ο τελικός στόχος απόκτησης του Διπλώματος δεν επιτυγχάνεται για τους πολλούς.
δ) Δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό, οι Διευθυντές, Υποδιευθυντές ορίζονται για 2 έτη, οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί για ένα έτος και οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές για ένα εξάμηνο.
ε) Οι εκπαιδευτές, συνήθως ωρομίσθιοι, δεν προσλαμβάνονται έγκαιρα και συνήθως καθυστερεί πολύ η πληρωμή τους.
στ) Η διεύθυνση ελέγχου των ιδιωτικών ΙΕΚ, η οποία λειτουργούσε επί σειρά ετών στον ΟΕΕΚ έχει καταργηθεί και ο έλεγχός τους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος.
ζ) Υπάρχει άνιση μεταχείριση των δημοσίων ΙΕΚ έναντι των ιδιωτικών σε ότι αφορά τη λειτουργία των ειδικοτήτων. Τα ιδιωτικά ΙΕΚ μπορούν να λειτουργούν συνεχώς τις ίδιες ειδικότητες, ενώ τα δημόσια τις αλλάζουν κάθε εξάμηνο, ακολουθώντας τη λογική των αναγκών της αγοράς εργασίας, λογική η οποία όμως δεν ισχύει για τα ιδιωτικά.
5. Επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα την έκδοση των οποίων έχει ο ΕΟΠΠΕΠ, δεν προωθούνται όπως παλαιότερα.  Το έργο αυτό έφερνε σε πέρας αποσπασμένη επί σειρά ετών καθηγήτρια στον ΕΟΠΠΕΠ και παλαιότερα στον ΟΕΕΚ, σε συνεργασία με τον προϊστάμενο του τμήματος Δ΄ της Δ.Σ.Δ.Ε./Υ.ΠΑΙ.Θ. ο οποίος υπηρετούσε στην Κ.Υ. πάνω από 30 χρόνια. Η καθηγήτρια επανήλθε στην οργανική της θέση ( πέρυσι κόπηκαν όλες οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στον ΕΟΠΠΕΠ) και ο προϊστάμενος του τμήματος Δ΄ συνταξιοδοτήθηκε και δεν αντικαταστάθηκε. Η θέση προϊσταμένου του τμήματος Δ΄ της Δ.Σ.Δ.Ε./Υ.ΠΑΙ.Θ. παραμένει κενή για ένα χρόνο!
Ο Υφυπουργός ζήτησε από την Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και να υπάρξει νέα συνάντηση.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ