ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τα πολιτικά κόμματα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Δημοσίευση: 11/09/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του δεσμεύτηκε ότι  «με την ενεργό συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού θα ανοίξουμε το δρόμο που θα κάνει πράξη τα οράματα της ελληνικής κοινωνίας για μια δημόσια δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης».
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση τονίζει επίσης:
Α.Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ εύχεται καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες και στους εκπαιδευτικούς που, για άλλη μια φορά, από την πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους, έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα και αναγκάζονται να διεκδικούν τα αυτονόητα. Γιατί οι κυβερνήσεις, τόσο τις προηγούμενες δεκαετίες με την νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, όσο και η σημερινή με την εφαρμογή των μνημονίων και των αντίστοιχων εφαρμοστικών νόμων, οργάνωσαν και συστηματοποίησαν την αποδιοργάνωση και τελικά τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης με αποτέλεσμα ένα δημόσιο σχολείο συρρικνωμένο όχι μόνο σε οικονομικούς πόρους και υποδομές, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό και πολύ περισσότερο σε περιεχόμενο. Τελευταίοι στις δαπάνες για την παιδεία, πολυπληθείς σχολικές τάξεις, οι περισσότερες παγωμένες το χειμώνα, παιδιά που καθημερινά υποσιτίζονται, καθηγητές και δάσκαλοι που λείπουν -11.500 κενά ομολογεί το Υπουργείο- μια εκπαιδευτική πολιτική που καταργεί βασικούς τομείς της γνώσης και ολόκληρες ειδικότητες, που στόχο έχει μέσα από συνεχείς εξεταστικές δοκιμασίες και «τράπεζες θεμάτων» να ταξινομήσει και να αποκλείσει το μεγαλύτερο αριθμό των μαθητών από την ουσιαστική μόρφωση.
Β.Το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της δημόσιας εκπαίδευσης βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής και έχει στόχο να την ακυρώσει και να την ανατρέψει. Στόχος μας είναι ένα δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα δημόσιο, δημοκρατικό, ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, σε κάθε νέο και κάθε νέα, και ταυτόχρονα ένα εκπαιδευτικό σύστημα ποιοτικά αναβαθμισμένο.
Γ.Το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία, θα αποτελέσει τη βάση ενός ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, με όλη την κοινωνία. Οργανώνουμε από τώρα τον δημόσιο διάλογο για μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και παράλληλα δεσμευόμαστε ότι θα καταργήσουμε όλους τους νόμους που διέλυσαν και υποβάθμισαν την Δημόσια Παιδεία. Η στρατηγική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει:
• Δίχρονο Νηπιαγωγείο για όλα τα νήπια από 4 έως 6 ετών
• Δωδεκάχρονη υποχρεωτική γενική εκπαίδευση (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), που θα παρέχεται ως δημόσιο αγαθό σε κάθε παιδί και νέο ή νέα που ζει στη χώρα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
• Αναβάθμιση του Λυκείου ως ενιαίας αυτόνομης και υποχρεωτικής μορφωτικής βαθμίδας υπό τη λειτουργία του ως Ενιαίου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης,
• Αναβάθμιση της σημερινής πολυδιασπασμένης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης με συγκρότηση ενός δημόσιου και δωρεάν, επαρκούς και αποτελεσματικού, συστήματος μεταλυκειακής τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
• Αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας και στο περιεχόμενο των μαθημάτων και σπουδών, ώστε Το σχολείο να καλύπτει όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.
• Αποδέσμευση της απόκτησης του απολυτηρίου Λυκείου από την είσοδο στα πανεπιστήμια και ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.
 ΤΟ ΚΚΕ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο 7ο – 10ο Λύκειο Περιστερίου , με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς επισκέφτηκε το 7ο και 10ο Λύκειο Περιστερίου, όπου συζήτησε με τους καθηγητές για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αμέσως μετά μίλησε στους μαθητές, όπου τόνισε:
«Από βάθος καρδιάς θέλουμε να σας ευχηθούμε καλή χρονιά, καλή δύναμη και καλή πρόοδο. Έχετε μπροστά σας ένα δύσκολο αγώνα. Όμως είναι όμορφος ο αγώνας. Είναι όμορφος ο αγώνας για την κατάκτηση της γνώσης, είναι όμορφος ο αγώνας για την κατάκτηση της ίδιας της ζωής. Και ξέρετε αυτή η υπόθεση, αυτός ο αγώνας, η γνώση, ο αγώνας της ζωής είναι ομαδικό άθλημα. Όπως και η εθνική ομάδα μπάσκετ πρόσφατα κατέκτησε μια επιτυχία, και πέρασε στους 16 δουλεύοντας και δρώντας ομαδικά, συλλογικά, έτσι συλλογικά και ομαδικά θα πρέπει να κατακτάμε τη γνώση, τους αγώνες της ζωής, να αντιμετωπίζουμε τα καθημερινά μας προβλήματα.
Ο αγώνας, άσχετα αν είναι προσωπικός, ατομικός, η προσπάθεια που πρέπει να κάνει ο καθένας ατομικά, προσωπικά, πρέπει να συνδέεται, να στηρίζεται στην ομαδική δουλειά, στο συλλογικό αγώνα. Μαζί με τους συμμαθητές σας, μαζί με τους φίλους σας, μαζί με τους καθηγητές σας, τους δασκάλους σας, που πασχίζουν καθημερινά, μαζί με τους γονείς, τις οικογένειές σας, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους εδώ του Περιστερίου, τους μαζικούς φορείς, να κατακτάτε τη γνώση, να μελετάτε, να μαθαίνετε. Είναι δύναμη, θα σας είναι χρήσιμη, όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της ζωής που έρχονται και είναι πολλά. Θα θέλαμε να ευχηθούμε ξανά καλή δύναμη, καλή υγεία σε όλους, με νέες επιτυχίες σε σας και στα σχολεία σας. Θα είμαστε μαζί σας στις διεκδικήσεις σας, στους αγώνες σας, για να μην έχουμε κοντέινερ ως αίθουσες διδασκαλίας, αλλά να έχουμε πραγματικές αίθουσες, να μπορούμε να μορφωνόμαστε, να ψυχαγωγούμαστε, να αθλούμαστε, να ζούμε τη ζωή του σχολείου, όπως αύριο, ανθρώπινα, όμορφα πρέπει να ζήσουμε την υπόλοιπη ζωή μας. Γεια σας, καλή δύναμη, καλό κουράγιο».

 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, κα Σταυρούλα Ξουλίδου, βρέθηκε κοντά στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του 3ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, την ημέρα του Αγιασμού για να τους ευχηθεί καλή σχολική χρονιά.
Η κα Ξουλίδου για ακόμα μια φορά, στις συνομιλίες που είχε με τους παραβρισκόμενους, επιβεβαίωσε πως με αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση όλων των προβλημάτων που ταλανίζουν τα σχολεία. Συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Η έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και για όλη την κοινωνία. Με την ευκαιρία αυτή, απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου για καλή σχολική χρονιά.
Σε εσάς τους μαθητές εύχομαι δύναμη, υγεία και καλή πρόοδο, θέτοντας υψηλούς στόχους για το μέλλον. Να δείτε τον κόσμο με αισιοδοξία και να τον κάνετε καλύτερο.
Σε εσάς τους εκπαιδευτικούς εύχομαι η χρονιά να είναι γόνιμη και παραγωγική. Η αγάπη και το επιστημονικό κύρος να πρυτανεύσει προς όφελος των μαθητών μας.
Σε εσάς τους γονείς, σας προτρέπω να βρίσκεστε κοντά στα παιδιά σας στηρίζοντας πάντα τον αγώνα τους.
Εμείς από τη μεριά μας με αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση των σχολείων μας και την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν.
Τέλος, εύχομαι το φετινό σχολικό κουδούνι να ηχήσει και στα αυτιά των κυβερνώντων, οι οποίοι για πολλές δεκαετίες κωφεύουν και επιδεικνύουν τις γυρισμένες πλάτες τους στα χρόνια εκπαιδευτικά προβλήματα.
Όλοι οι φορείς που εμπλεκόμαστε στην εκπαιδευτική διαδικασία, οφείλουμε να συμπράξουμε με σκοπό την ομαλή πορεία και αίσια έκβαση της φετινής χρονιάς και γενικότερα την έξοδο από το γενικότερο τέλμα, στο οποίο έχει περιπέσει η Ελληνική Παιδεία».

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ