ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Tι λένε οι γονείς για τη συνάντηση με την υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 15/11/2009

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, ΤΗΛ – ΦΑΞ : 2105242386, 210 3845434,  210 3835093

goneis@mail.gr , www.goneis.org.


 Αθήνα 13/11/2009

Προς : Μ.Μ.Ε.


 


    ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ


 


ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΟΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ !


 


Η χθεσινή  συνάντηση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, που έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργείου, σφραγίστηκε από την κοινή διαπίστωση ότι βρισκόμαστε σε αντιδιαμετρική αφετηρία προσέγγισης και λύσης των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το σημερινό σχολείο.


 


Οι εκπρόσωποι των γονιών , τοποθετηθήκαμε εφ' όλης της ύλης στη συζήτηση, μεταφέροντας τις ανάγκες και τα αιτήματα των οικογενειών της χώρας μας,  τις αποφάσεις και τις θέσεις του συνεδρίου μας, παραθέτοντας στοιχεία και μελέτες για την ισχύουσα κατάσταση του Δημόσιου Σχολείου, που αποδεικνύουν την αποτυχία των μεταρρυθμίσεων που γίνονται δεκαετίες τώρα στην εκπαίδευση.


 


Ανάμεσα σ’ άλλα:

-             απαιτήσαμε την άμεση λύση της σχολικής στέγης, καταθέτοντας την ανάγκη για δημιουργία περίπου 500 νέων σχολικών κτηρίων και πάνω από 1.700 νέων νηπιαγωγείων. Επισημάναμε την σκανδαλώδη διαδικασία των ΣΔΙΤ, την εμπορευματοποίηση της γης και τα παιχνίδια της Τ.Α., τη διάλυση του ΟΣΚ με την μετατροπή του σε Α.Ε. και θέσαμε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευής δημόσιων υποδομών, μεταξύ αυτών και σχολείων. Η υπουργός περιορίστηκε να απορρίψει την πρότασή μας, ως σοβιετικού τύπου μοντέλο, αλλά απάντηση για τις ανάγκες μας δεν έδωσε…


 


-             αναφερθήκαμε στα 60.000 παιδιά που βρίσκονται εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου, βορά στην ιδιωτική κερδοσκοπία, για τα αντιεκπαιδευτικά – αντιεπιστημονικά αναλυτικά προγράμματα που μεταλλάσσουν την προσχολική αγωγή σε εκπαίδευση. Η απάντηση της υπουργού ήταν ότι, αμφιβάλλει για την εγκυρότητα των στοιχείων και θα ... τα μελετήσει.


 


-             ζητήσαμε μόνιμες προσλήψεις, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων (καθαρίστριες, τραπεζοκόμους, επιστάτες, γραμματείς, τροχονόμους), και για να πάψει η οικονομική αιμορραγία της λαϊκής οικογένειας, αλλά και για εξασφαλιστεί η σωστή και ολοκληρωμένη λειτουργία του σχολείου και του εκπαιδευτικού έργου. Ζητήσαμε, μάλιστα, να βγει εγκύκλιος σχετική, η οποία να απαγορεύει τις προσλήψεις προσωπικού από Συλλόγους Γονέων (καθαρίστριες, τραπεζοκόμες κλπ )  και την οικονομική τους συμβολή στα λειτουργικά έξοδα του σχολείου και να ανοιχτεί κωδικός στον προϋπολογισμό για τις απαραίτητες ειδικότητες. Η απάντηση της Υπουργού ήταν ότι στο «συμμετοχικό» σχολείο, οι γονείς θα πρέπει να είναι ενεργοί (!;) και να συνεισφέρουν και ότι οι εκπαιδευτικοί φταίνε για την κατάντια του Δημόσιου Σχολείου, λίγο ή πολύ, με τις παράνομες μεταθέσεις, γι’ αυτό και θα τους αξιολογεί – εξετάζει – εκπαιδεύει δια βίου.


 


-             βάλαμε  ως κρίσιμο και «ανέξοδο» το αίτημα για την άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που ποινικοποιεί τους αγώνες στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας, και η υπουργός αδιάλλακτη στήριξε την ανάγκη ύπαρξής του κάνοντας λόγο για τα κρούσματα βανδαλισμού από εξωσχολικούς.


 


-             μπροστά  στην ένταση της οικονομικής  κρίσης απαιτήσαμε την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενιαίος, δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης και πήραμε την απάντηση για το σημαντικό ρόλο που θα έχει να παίξει το επόμενο διάστημα «η Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλοι παραγωγικοί φορείς» στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 

-      για την απόσυρση των βιβλίων και τον προσανατολισμό του περιεχομένου της μόρφωσης στην  γνώση και  όχι στην πληροφορία, ενημερωθήκαμε ότι θα φτιαχτούν νέα βιβλία από «μάχιμους» εκπαιδευτικούς και όχι μόνο (;!) που θα μπουν πιλοτικά στα σχολεία …

-             μπροστά  στη διαφαινόμενη ένταση της  γρίπης Η1Ν1, με δεδομένη την φτώχια και την Οικονομική κρίση, επικαιροποιήσαμε τις  σχετικές θέσεις μας, καθώς και τις προτάσεις για ασφάλιση όλων των μαθητών και φοιτητών, ανεξάρτητα από την εργασία των γονιών τους και την οργάνωση της υγιεινής διατροφής στο σχολείο για όλους τους μαθητές, τις οποίες η  Υπουργός απέρριψε ως μη δυνάμενες να γίνουν!!!   

Οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και θρησκευμάτων, και οι απαντήσεις της υπουργού κας Άννας Διαμαντοπούλου, είναι φανερό ότι πουθενά δεν συναντιούνται με τις ανάγκες των παιδιών μας για μόρφωση και  ζωή με δικαιώματα. Απαντούν στους επιχειρηματικούς στόχους της Λισσαβόνας και οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της  εκπαίδευσης, την κατάργηση του  ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα  της, και την ιδιωτικοποίηση.

Το ΥΠΕΠΘ θα διευκολύνει αυτούς που θα εκμεταλλευτούν τα παιδιά μας να καθορίσουν τι θα μάθουν και να μας πουλήσουν «εκπαιδευτικές» υπηρεσίες. Γι’ αυτό παρέλασαν πρώτοι από το υπουργείο ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΚΕΔΚΕ, οι οποίοι διεκδικούν συγκεκριμένο και αυξημένο ρόλο στην εκπαίδευση, έτσι ώστε να διευκολύνουν την υποταγή της Παιδείας στα συμφέροντα της αγοράς.


Γνωρίζουμε ότι  ο βαθύτερος στόχος τους είναι η διαμόρφωση των συνειδήσεων των νέων έτσι που να είναι πιο βολικοί για την εκμετάλλευσή τους.


Καλούμε τους γονείς να συνεχίσουν να διεκδικούν και  να απαιτούν το σχολείο των αναγκών  των δικών τους και των παιδιών  τους. Καλούμε τους γονείς να αντισταθούν  και να αντιπαλέψουν κάθε παρέμβαση  του μεγάλου κεφαλαίου στην εκπαίδευση.


 


Καμία αναμονή.


 


Το Υπουργείο Παιδείας δεν μοιράζεται την αγωνία μας για το μέλλον των παιδιών μας.

Η μόνη λύση είναι ο αγώνας.


 


 Ένταση της πάλης τώρα για Ενιαία Λαϊκή Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ