ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τι συμβουλεύει ο υπ. Παιδείας στους εκπαιδευτικούς για τη διαχείριση κρίσεων στο σχολείο

Δημοσίευση: 30/03/2009


getimage-spil-symp2Ρεπορτάζ:esos.gr
Tην ανάγκη κατάρτισης όλων όσοι με οποιονδήποτε getimage-spil-symp1τρόπο εμπλέκονται στη διαδικασία αντιμετώπισης όποιας κρίσης  μέσα στο σχολείο , τόνισε ο υπ. Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στο Διεθνές Συμπόσιο για τη διαχείριση κρίσεβν στη σχολική κοινότητα.
« Η καθοδήγηση και η στήριξη των παιδιών από τους δασκάλους τους και από τους γονείς τους είναι κομβικής σημασίας» σημείωσε ο υπουργός  και πρόσθεσε: «Χρειάζονται ως προς αυτό, ειδικές γνώσεις, εφόδια και εξειδικευμένη κατάρτιση».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να συγχαρώ για την πρωτοβουλία του το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας και το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας, όπου σε συνεργασία και με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπ.Επ.Θ. διοργάνωσαν αυτό το Συμπόσιο. Ένα Συμπόσιο το οποίο φέρνει στο προσκήνιο ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, όπως αυτό της πρόληψης και της παρέμβασης σε θέματα κρίσεων στην σχολική κοινότητα. Όταν μιλάμε για διαχείριση κρίσεων στο σχολείο, εννοούμε μια πλειάδα θεμάτων. Τέτοια θέματα είναι οι αναπτυξιακές κρίσης οι οποίες περιλαμβάνουν προβλήματα εφηβείας, γέννησης αδελφού / αδελφής, η είσοδος του παιδιού στο σχολείο, η μετάβασή του σε ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης κ.α. Ένα άλλο κεφάλαιο θεμάτων, ανοίγουν οι αιφνιδιαστικές κρίσεις οι οποίες αφορούν είτε σε συγκρούσεις βίας στο σχολείο, είτε ατυχήματα, είτε φυσικές καταστροφές, είτε καταστάσεις ανωτέρας βίας, είτε ακόμα και προβλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις οικογενειακής βίας, προβλημάτων των γονιών στο σπίτι και πολλά άλλα.

Κυρίες και κύριοι,

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην περίπτωση της διαχείρισης μιας κρίσης που εκδηλώνεται εντός του σχολικού περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ακόμα και καθοριστικός. Γι’ αυτό και η ικανότητα πρόληψης τέτοιων γεγονότων, αλλά και η επιτυχημένη επίλυσή τους αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για το σχολικό περιβάλλον.

Κυρίες και κύριοι,

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η διαχείριση θεμάτων που αφορούν στην μαθητική κοινότητα αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και απαιτούν ειδικές γνώσεις χειρισμού. Γι’ αυτό τον λόγο, η ανάγκη για κατάρτιση όλων όσοι με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στη διαδικασία αντιμετώπισης όποιας κρίσης είναι επιτακτική. Η καθοδήγηση και η στήριξη των παιδιών από τους δασκάλους τους και από τους γονείς τους είναι κομβικής σημασίας. Χρειάζονται ως προς αυτό, ειδικές γνώσεις, εφόδια και εξειδικευμένη κατάρτιση. Αυτή την κατάρτιση παρέχει με επιτυχία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Κλάδος Σχολικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Και σε αυτό το έργο, η μελέτη μοντέλων που αναπτύσσονται από την διεθνή εμπειρία μπορεί να προσδώσει σημαντικά στο έργο των εκπαιδευτικών πάνω σε αυτό το θέμα.

Κυρίες και κύριοι,

Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την εκπαιδευτική κοινότητα και το χρέος που έχει απέναντι στην νέα γενιά. Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους για την πρωτοβουλία σας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ