ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ: Οι αμοιβαίες μετεγγραφές μπορεί να μετατραπούν σε μαύρη αγορά

Δημοσίευση: 22/08/2014
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι αμοιβαίες μετεγγραφές δεν θα ήταν απλά ελεύθερη αγορά. Θα ήταν μαύρη αγορά. Αυτό είχε γίνει την εποχή που ίσχυαν. Αλλωστε αυτό το επιβεβαίωσε  με δηλώσεις του και ο υπουργός Α. Λοβέρδος. Οι εφημερίδες ήταν γεμάτες από αγγελίες π.χ. "Πέτυχα Ιατρική Αλεξανδρούπολης και επιθυμώ μετεγγραφή στην Ιατρική Αθήνας". Φυσικά σε κάποιες περιπτώσεις γίνονταν με το αζημίωτο.
Φήμες τότε ανέφεραν:
Α.  Οι τιμές δεν ήταν καθόλου ασήμαντες. Υπολογίζονταν όσο το κόστος ενός φοιτητή που θα σπούδαζε για όλα τα χρόνια σε άλλη πόλη και κυμαίνονταν ανάλογα με το πόση ζήτηση υπήρχε για κάθε σχολή. Για παράδειγμα, αν προσπαθήσουμε να το μετατρέψουμε σε σημερινά οικονομικά δεδομένα, μια μετεγγραφή στην Ιατρική Αθήνας μπορεί και να έφτανε τις 50.000 - 60.000 ευρώ.
Β. Όπου υπήρχε μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά γινόταν και πλειστηριασμός. Οι υποψήφιοι π.χ. ΄που ήθελαν Κρήτη, έβαζαν σαν πρώτη επιλογή την Αθήνα, καθώς ήταν βέβαιοι ότι αν πετύχαιναν εκεί, θα έβρισκαν πελάτη για να πουλήσουν τη θέση τους. Όχι λίγα άτομα που είχαν ήδη πτυχίο και στις πιο πολλές περιπτώσεις καθηγητές, έδιναν πανελλήνιες κάθε χρόνο μόνο και μόνο για να πετύχουν σε καλή σχολή και πόλη, ώστε να τη μοσχοπουλήσουν.
Γ .Υπήρξε, ανέφεραν τότε οι φήμες,  περίπτωση "υποψηφίου" που την ίδια χρονιά πούλησε τη θέση του δύο φορές, πρώτα από Αθήνα σε Θεσσαλονίκη και μετά από Θεσσαλονίκη σε Αλεξανδρούπολη. Φυσικά, οι "επαγγελματίες" δεν πήγαιναν στην τελική σχολή τους, με αποτέλεσμα να έχουν "φάει" και τη θέση κάποιου που θα ήθελε τη σχολή αυτή.
Τα παραπάνω δείχνουν καθαρά ότι σωστά και δεν επιτρέπονται οι ελεύθερες αμοιβαίες μετεγγραφές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ