ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ: Περί Μετεγγραφών φοιτητών

Δημοσίευση: 30/08/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το θέμα των μετεγγραφών είναι όντως πολύπλοκο και είναι θετικό που ο υπουργός μιλάει για "εβδομαδιαίο διάλογο".
1. Δεν φταίνε ούτε οι πολύτεκνοι ούτε οι τρίτεκνοι για την κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση. Φταίει η απόλυτη απαξίωση της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στη χώρα μας η οποία εκφράζεται με
 α) την άθλια χρηματοδότηση
 β) τη λασπολογία ενάντια στο έργο των εκπαιδευτικών
 γ)τα συνδικαλιστικά και κομματικά συμφέροντα τα οποία μεταφέρονται με ένα απίστευτο κουβάρι νόμων, διαταγμάτων και εγκυκλίων στις πλάτες των μάχημων της εκπαίδευσης και των μαθητών/φοιτητών
 δ) την ασυνέπεια των εκάστοτε υπουργών παιδείας στο να εφαρμόσουν προτάσεις οι οποίες έρχονται από τη βάση και στηρίζονται σε πολύχρονες εμπειρίες
ε)  στην λανθασμένη νοοτροπία να "εισάγουμε" έτοιμα πακέτα λύσεων από το εξωτερικό, παραβλέποντας τις δικές μας ανάγκες και ιδιαιτερότητες (π.χ. αριθμός μαθητών ανά τάξη σε ένα νησί της άγονης γραμμής).
 2. Οιι ελεύθερες μετεγγραφές τριτέκνων/πολυτέκνων είναι μία ηθικά και συνταγματικά ορθή απόφαση. Δυστυχώς αυτό το ευεργέτημα εκμεταλλεύονται τόσο οι πρυτάνεις οι οποίοι έμμεσα εκφράζουν το δίκαιο παράπονο της μόνιμης υποχρηματοδότησης όσο και τα  ΜΜΕ τα οποία αναζητούν εύπεπτα θέματα. Είναι απορίας άξιον γιατί ουδείς όρθωσε ανάστημα στη δυνατότητα ελεύθερων μετεγγραφών διοικητικών υπαλλήλων και άλλων κοινωνικών ομάδων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.
 3. Η Ελλάδα μαστίζεται ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης από υπογεννητικότητα η οποία σε δύο δεκαετίες από σήμερα θα έχει ως συνέπεια να "ψάχνουμε" απεγνωσμένα μαθητές/φοιτητές για τα σχολεία/πανεπιστήμια. Τώρα οφείλουμε να βοηθήσουμε εκείνους που αξίζουν μία θέση αλλά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των σπουδών. Εφόσον η πολιτεία δεν στηρίζει με φοιτητικά δάνεια, με ανέγερση καταλυμάτων, με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και παρόμοιες ενέργειες τους φοιτητές, πρέπει να δώσει άλλες λύσεις όπως αυτή της μετεγγραφής.
4. Στο εξωτερικό (π.χ. Γερμανία) το εκάστοτε πανεπιστήμιο και οι αντίστοιχες σχολές του είναι αυτοί που αποφασίζουν για των αριθμό σπουδαστών και έτσι οι αιτήσεις γίνονται απευθείας προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ακολούθως το να μετεγγραφεί ένας φοιτητής είναι μία διαδικασία σχετικά απλή στην οποία δεν έχει καμία ανάμειξη το υπουργείο παιδείας. Αποφεύγεται έτσι το δράμα της ανόδου ή καθόδου των βάσεων και ο κάθε φοιτητής έχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του τόπου φοίτησης, πάντα βέβαια με κριτήριο τις επιδόσεις του και τη ζήτηση της αντίστοιχης σχολής του. Αυτό το σύστημα, με δεδομένο ότι η μισή Ελλάδα κατοικεί στην Αθήνα, φαίνεται σαφώς εξαιρετικά δύσκολο,  μπορεί όμως με έναν σωστό εξορθολογισμό των πανεπιστημιακών τμημάτων και με γενναία χρηματοδότηση των σχολών μεγάλης ζήτησης να εφαρμοστεί και εδώ.
5. Ο φόβος ότι "ζάμπλουτοι" πολύτεκνοι ευνοούνται από το ελεύθερο σύστημα μετεγγραφών, είναι μάλλον αστείος. Η πολιτεία έχει τον τρόπο στην εποχή της τεχνολογίας να διασταυρώσει στοιχεία και να βάλει φραγμό σε τέτοιες περιπτώσεις.
6. Η αναδρομικότητα των μετεγγραφών με ισχύ από το 2010 θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί σε όλους τους φοιτητές οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση και πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια του νόμου αλλά δεν μετεγγράφηκαν λόγω της ποσόστωσης των θέσεων. Είναι σίγουρο δε ότι μόνο για τα δύο τελευταία έτη θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς οι παλαιότεροι εισακτέοι ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο των σπουδών τους. Αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει εύκολα βλέποντας τη φετινή στατιστική των αιτήσεων με το 10% (περίπου 10.000 αιτήσεις των αποφοίτων του 2013 και μόλις 2.500 αιτήσεις των αποφοίτων του 2012).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.