Απαλλαγή των μαθητών ΕΠΑ.Λ. – αποφοίτων Λυκείων από τα γενικά μαθήματα

14/09/2014

Ενημερώθηκε: 18/09/2014, 18:22

Άκουσε το άρθρο

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμε Κύριε Υφυπουργέ
Με έγγραφό μας το οποίο σας αποστείλαμε στις 17/7/2014 σας ζητούσαμε, εκτός των άλλων, να αρθεί η υποχρέωση παρακολούθησης όλων των μαθημάτων Γενικής Παιδείας, όπως ορίσθηκε με την Υ.Α. με αρ. 101750/Γ2/1-7-14 «Εγγραφές – φοίτηση μαθητών στα Επαγγελματικά Λύκεια για το σχολικό έτος 2014-15 και εφεξής».
Η νέα Υ.Α. με αρ. 141641/Γ2/8-9-2014 υποχρεώνει και πάλι τους απόφοιτους Λυκείου οι οποίοι είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή ισότιμου προς αυτό και έχουν εγγραφεί στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. να παρακολουθήσουν τα γενικά μαθήματα τα οποία έχουν ξαναδιδαχθεί.
Η νέα αυτή Υ.Α. «αμφισβητεί» την ισοτιμία των Λυκείων η οποία είναι νομοθετικά θεσμοθετημένη όταν δεν αναγνωρίζει την κατοχύρωση μαθημάτων και υποχρεώνοντας μαθητές της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας που φοιτούν σε ισότιμα σχολεία να διδαχθούν για δεύτερη φορά τα ίδια μαθήματα και να προαχθούν σε αυτά.
Εάν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι οι μαθητές αυτοί θα λάβουν πτυχίο ειδικότητας, διαθέτουν απολυτήριο Λυκείου, αλλά  αποκλείονται από τις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΤΕΙ, τότε η εντύπωση που δημιουργείται στους μαθητές αυτούς είναι ότι το υπουργείο παιδείας θέλει να τους τιμωρήσει.
Σας υπενθυμίζουμε τα στατιστικά στοιχεία του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τον αριθμό μαθητών – αποφοίτων Λυκείων οι οποίοι εγγράφονται  στη Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ.  τα οποία είναι τα εξής: Σχολ. έτος 2012-2013: Α΄ τάξη 23.438, Β΄ τάξη 33.467 -  Σχολ. έτος 2013-2014: Α΄ τάξη 21.656, Β΄ τάξη 33.745.
Είναι λοιπόν φανερό ότι μεγάλος αριθμός αποφοίτων Λυκείων εγγράφεται στα ΕΠΑ.Λ. και το γεγονός αυτό είναι μείζονος σημασίας για την επιβίωση και την ανάπτυξή των σχολείων αυτών, μετά την αφαίμαξη την οποία έχουν υποστεί από την κατάργηση των τομέων και ειδικοτήτων  τους.
Θέλουμε να υπενθυμίσουμε και κάτι ακόμη, ότι η απαλλαγή των αποφοίτων από τα Γενικά Μαθήματα έχει καθιερωθεί προ 40 ετών περίπου και ίσχυε στα ΕΠΑ.Λ. μέχρι και το σχολ. έτος 2013-2014 και ότι με τη νέα Υ.Α. προκαλείται άσκοπη οικονομική δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, δεδομένου ότι θα αυξηθούν τα τμήματα γενικής παιδείας.
Με βάση τα προαναφερθέντα σας ζητούμε να τροποποιήσετε την επίμαχη Υ.Α. και να απαλλάξετε τους απόφοιτους Λυκείων από την υποχρέωσή τους να παρακολουθούν για δεύτερη φορά τα ίδια μαθήματα.
Με τιμή
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ      ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ε.Ε.Τ.Ε.Κ.)
Για το Δ.Σ.
        Ο Πρόεδρος                                                              O  Γραμματέας
Κων. Αδριανουπολίτης                                             Παναγιώτης Μακρυγιάννης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ