Ταχύτατοι έλεγχοι στα Κολλέγια και ΙΕΚ- Το ΙΕΚ ΔΟΜΗ δεν έχει άδεια

09/09/2014

Ενημερώθηκε: 10/09/2014, 06:00

Άκουσε το άρθρο

 Συνολικά   τα ΙΕΚ και   τα Κολέγια έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ της τάξης των 130 με 140 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοινώθηκε σε σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου του υπουργού Παιδείας Α. Λοβέρδου και του Διοικητή του ΙΚΑ Λ. Σπυρόπουλου.
«Όλος αυτός ο κατάλογος θα είναι σε γνώση και του υπουργού και του υφυπουργού για να αναλαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις και ταυτόχρονα θα ήθελα να πω ότι το μεγαλύτερο πλήθος αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών  είναι σε εκκρεμότητα» είπε ο κ. Σπουρόπουλος.
Ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης  κ. Τσιρώνης ανακοίνωσε ότι:
Α.Υπάρχουν όμως και μη ρυθμισμένες οφειλές. Ως προς αυτές η σημερινή μας απόφαση ως υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετίζεται με ένα επιχειρηματικό Όμιλο ο οποίος για μας από σήμερα δεν έχει άδεια λειτουργίας. Οφείλει κατά την πληροφορία που έχουμε από το ΙΚΑ πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ και είναι όλα αρρύθμιστα.
Πρόκειται για τη ΔΟΜΗ Α.Ε., ΔΟΚΟΣ Α.Ε. Δεσμός Εκπαιδευτική, Primium Coresis, ιδιωτικό ΙΕΚ «Ε», ACT Hellas, LTE Exams Πιστοποίηση γνώσεων Αγγλικής. Action City αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Marcosience... Atlanta εργαστήριο ελευθέρων σπουδών, ΖΥΓΟΣ Υπηρεσίες Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, DOMH ΙΕΚ και τα λοιπά. Αυτά δεν υπάρχουν από σήμερα, δεν έχουν άδεια. Αυτός είναι ένας Όμιλος με πολλές μορφές.
Β.Είδαμε ότι στο Ελληνοβρετανικό Κολέγιο από τα τρία κτίρια που διαθέτει στα δύο, δυστυχώς, δε θα μπορέσουμε να του δώσουμε άδεια λειτουργίας, δηλαδή στα κτίρια της οδού Ρεθύμνου 1Α και Ρεθύμνου 2, αλλά θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του στο κτίριο που πληροί τις προδιαγραφές, στο κτίριο της Ευελπίδων 11Α.
Το κολέγιο μπορεί να λειτουργήσει, αλλά θα μπορεί να λειτουργήσει μόνο στο συγκεκριμένο κτίριο, τα υπόλοιπα δεν πληρούν τις προδιαγραφές, δε διαθέτουν άδεια λειτουργίας εκπαιδευτηρίου από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή και δε διαθέτουν και άδεια πυρασφάλειας και αντιλαμβάνεστε ότι είναι σημαντικό πρόβλημα που εγκυμονεί κινδύνους και για την ασφάλεια των σπουδαστών και των μαθητών. Στο Ελληνοβρετανικό Κολέγιο μόνο στο κτίριο της οδού Ευελπίδων 11Α και το επισημαίνουμε για να το ξέρουν όλοι οι σπουδαστές.
Γ.Σε ότι αφορά το Κολέγιο BCA διαθέτει επίσης τρία κτίρια, ένα στην Αθήνα, ένα στη Γλυφάδα κι ένα στη Μεταμόρφωση, όπου αυτό της Μεταμόρφωσης δείχνει ότι πληροί τα κριτήρια στην Τατοΐου και συνεπώς εκεί θα μπορεί να λειτουργεί η επιχείρηση. Στο κτίριο της Γλυφάδας υπάρχει πρόβλημα με την πυρασφάλεια και υπάρχει πολλά χρόνια αυτό το πρόβλημα από ό,τι με ενημέρωσαν και οι μηχανικοί και δυστυχώς δεν μπορούμε κύριε Υπουργέ γιατί υπάρχει κίνδυνος για τους μαθητές. Εκκρεμεί στην οδό Δημητρέση στην Αθήνα ο έλεγχός μας, ο οποίος θα συνεχιστεί μέχρι και το απόγευμα, για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα 11 και αν χρειαστεί αύριο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΠΕΠ θα γνωμοδοτήσει προς τον Υπουργό ο οποίος έχει την αρμοδιότητα. Όλα αυτά θα γίνουν με το νομότυπο τρόπο που πρέπει, μέσα από τη διαδικασία και του ΕΟΠΠΕΠ και την αρμοδιότητα της χορήγησης άδειας και της ανάκλησης της άδειας την έχει ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας.
Δ. Για τη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια επιχείρηση στο Ωραιόκαστρο που είναι υπό έλεγχο κι αυτή, δεν προλάβαμε μέσα στις 20 ώρες τις τελευταίες που δόθηκε ο έλεγχος. Δεν έχουν δώσει την πυρασφάλεια, αύριο γνωμοδοτεί ο ΕΟΠΠΕΠ γι΄ αυτή την επιχείρηση. Είναι ΑΑS Κολέγιο. Μάλιστα αυτή η επιχείρηση ήταν και εκπρόθεσμη, γιατί υπέβαλε αίτηση στις 10 Ιουλίου, δηλαδή μετά την 30η Ιουνίου και μπορεί αυτή η αίτηση να θεωρηθεί ότι είναι νόμιμη για την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά, εφόσον πληροί τις προδιαγραφές, αλλά γι΄ αυτή τη χρονιά που ακόμα δεν υπάρχει και η άδεια πυρασφάλειας δεν μπορεί να λειτουργήσει».
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ
    Σε ερώτηση για το τι θα συμβαίνει αν ένας μεταλυκειακό κέντρο κλείσει στα μέσα της σχολικής περιόδου, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, απάντησε: «Θα δούμε τι θα κάνουμε όταν το πρόβλημα γεννιέται. Δε μπορούμε να σταματήσουμε. Μη μας ζητάτε επιείκεια για ατασθαλίες. Κανένα τεχνικό πρόβλημα δε θα μας σταματήσει. Γιατί η καινούργια κατάσταση που θα δημιουργηθεί για τους επόμενους Υπουργούς Παιδείας θα δώσει ένα χώρο καλό, ασφαλή, εξαγώγιμο.  Είναι για το καλό αυτή τη ενέργεια, δεν είναι εκδήλωση σκληρότητας για τη σκληρότητα. Ο χώρος όπως θα μείνει θα είναι ένας χώρος φορέων που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της εκπαίδευσης. Αγνοείτε ότι υπάρχουν και εκπαιδευτικοί τέτοιοι Οργανισμοί που είναι πάρα πολύ εντάξει για πάρα πολλά χρόνια; Ο χώρος είναι γεμάτος, ουκ έστιν τέλος. Να σας πω κάτι; Η δική μου διάθεση σήμερα ήταν ν’ ανακοινώσω και τους άλλους τρεις. Και ο κ. Σπυρόπουλος μου είπε ότι δεν είναι σωστό γιατί είναι άλλοι 50 από πίσω.
    Και λέω, μα τόσοι πολλοί υπάρχουν; Έκανα το ερώτημα που κάνατε κι εσείς. Είναι πάρα πολλοί, δεν είναι όλοι μεγάλοι, δεν είναι γνωστοί, δε διαφημίζονται από την τηλεόραση αλλά μπορεί να είναι περιφερειακοί, τοπικοί.. Το ίδιο δεν είναι; Ο γονιός το ίδιο είναι, είτε μένει στην Αλεξανδρούπολη είτε μένει στην Άρτα είτε μένει στην Αθήνα.
ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΣΕ 20 ΩΡΕΣ ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ 17 ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ
Δ. ΤΣΙΡΩΝΗΣ: «Tις τελευταίες 20 ώρες μπορέσαμε και κάναμε ελέγχους σε επτά κολέγια, τα οποία διέθεταν 17 ξεχωριστά κτίρια, ήτοι δηλαδή σε 17 σημεία το κλιμάκιο μπόρεσε και πήγε και έλεγξε, όπου επικεφαλής ήμουνα εγώ, ήταν ο Πρόεδρος του ΕΟΠΠΕΠ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ και ο ειδικός Σύμβουλός μου ο κ. Καρέλας αλλά και τα διμελή κλιμάκια μηχανικών από τον ΕΟΠΠΕΠ, που ιδιωτικά συνεργάζεται και καταφέραμε να κάνουμε έναν σε βάθος και ολοκληρωμένο έλεγχο σε αυτά τα κολέγια.
ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ
Είδαμε ότι στο Ελληνοβρετανικό Κολέγιο από τα τρία κτίρια που διαθέτει στα δύο, δυστυχώς, δε θα μπορέσουμε να του δώσουμε άδεια λειτουργίας, δηλαδή στα κτίρια της οδού Ρεθύμνου 1Α και Ρεθύμνου 2, αλλά θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του στο κτίριο που πληροί τις προδιαγραφές, στο κτίριο της Ευελπίδων 11Α.
Το κολέγιο μπορεί να λειτουργήσει, αλλά θα μπορεί να λειτουργήσει μόνο στο συγκεκριμένο κτίριο, τα υπόλοιπα δεν πληρούν τις προδιαγραφές, δε διαθέτουν άδεια λειτουργίας εκπαιδευτηρίου από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή και δε διαθέτουν και άδεια πυρασφάλειας και αντιλαμβάνεστε ότι είναι σημαντικό πρόβλημα που εγκυμονεί κινδύνους και για την ασφάλεια των σπουδαστών και των μαθητών. Στο Ελληνοβρετανικό Κολέγιο μόνο στο κτίριο της οδού Ευελπίδων 11Α και το επισημαίνουμε για να το ξέρουν όλοι οι σπουδαστές.
ΚΟΛΕΓΙΟ BCA
Σε ότι αφορά το Κολέγιο BCA διαθέτει επίσης τρία κτίρια, ένα στην Αθήνα, ένα στη Γλυφάδα κι ένα στη Μεταμόρφωση, όπου αυτό της Μεταμόρφωσης δείχνει ότι πληροί τα κριτήρια στην Τατοΐου και συνεπώς εκεί θα μπορεί να λειτουργεί η επιχείρηση. Στο κτίριο της Γλυφάδας υπάρχει πρόβλημα με την πυρασφάλεια και υπάρχει πολλά χρόνια αυτό το πρόβλημα από ό,τι με ενημέρωσαν και οι μηχανικοί και δυστυχώς δεν μπορούμε κύριε Υπουργέ γιατί υπάρχει κίνδυνος για τους μαθητές. Εκκρεμεί στην οδό Δημητρέση στην Αθήνα ο έλεγχός μας, ο οποίος θα συνεχιστεί μέχρι και το απόγευμα, για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα 11 και αν χρειαστεί αύριο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΠΕΠ θα γνωμοδοτήσει προς τον Υπουργό ο οποίος έχει την αρμοδιότητα. Όλα αυτά θα γίνουν με το νομότυπο τρόπο που πρέπει, μέσα από τη διαδικασία και του ΕΟΠΠΕΠ και την αρμοδιότητα της χορήγησης άδειας και της ανάκλησης της άδειας την έχει ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας.
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΑΑS ΚΟΛΕΓΙΟ
 Για τη Θεσσαλονίκη υπάρχει μια επιχείρηση στο Ωραιόκαστρο που είναι υπό έλεγχο κι αυτή, δεν προλάβαμε μέσα στις 20 ώρες τις τελευταίες που δόθηκε ο έλεγχος. Δεν έχουν δώσει την πυρασφάλεια, αύριο γνωμοδοτεί ο ΕΟΠΠΕΠ γι΄ αυτή την επιχείρηση. Είναι ΑΑS Κολέγιο. Μάλιστα αυτή η επιχείρηση ήταν και εκπρόθεσμη, γιατί υπέβαλε αίτηση στις 10 Ιουλίου, δηλαδή μετά την 30η Ιουνίου και μπορεί αυτή η αίτηση να θεωρηθεί ότι είναι νόμιμη για την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά, εφόσον πληροί τις προδιαγραφές, αλλά γι΄ αυτή τη χρονιά που ακόμα δεν υπάρχει και η άδεια πυρασφάλειας δεν μπορεί να λειτουργήσει».
ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΘΩ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Προεξοφλώ ότι θα αποδεχθώ πλήρως αυτή την εισήγηση, πλήρως. Δεν υπάρχει περίπτωση σκιάς, τηλεφώνου ή οτιδήποτε, θα αποδεχθώ πλήρως την εισήγηση του ΕΟΠΠΕΠ. Θέλω να έχετε τη βεβαιότητα, γι΄ αυτό και σπεύσαμε να μιλήσουμε δημόσια, ότι αυτή την αρμοδιότητα τη σεβόμαστε στο 100% της. Κι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν παιχνίδια στο χώρο της εκπαίδευσης είναι μακρά νυχτωμένοι, πολύ μακρά νυχτωμένοι.
ΑΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ
Δεύτερον, θέλω να ξέρετε ότι μια από τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία αυτών των επιχειρηματικών φορέων στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης είναι και η ασφαλιστική τους ενημερότητα. Εδώ υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες.
Πρώτη ιδιαιτερότητα: παρ' ότι είναι μια επιχειρηματική κοινότητα η συγκεκριμένη, υπάρχουν αποφάσεις και εδώ επικαλούμαι μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους της δεκαετίας του ’90 οι οποίες ερμηνεύοντας τη νομοθεσία αποφαίνονται ότι επί αλλαγής εταιρείας ονόματος, επωνυμίας και υπό την οποία συνεχίζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν ξεκινάει ασφαλιστικά το θέμα από το μηδέν, αλλά το καινούργιο εταιρικό μόρφωμα αναδέχεται τις υποχρεώσεις όλων των παλιών. Υπάρχει η λεγόμενη ασφαλιστική συνυπευθυνότητα.
Δεύτερον. Ο νόμος δεν ορίζει ότι και για τις εταιρείες αυτές μπορεί να ρυθμίζονται οι οφειλές τους. Η πρακτική όμως πέρασε ξυστά από τα όρια του νόμου και επέτρεψε τις ρυθμίσεις κατά το  παρελθόν. Αυτό από σήμερα σταματάει για το μέλλον. Από σήμερα και για το μέλλον ο νόμος θα εφαρμοστεί κατά το γράμμα και το πνεύμα του. Το ΙΚΑ παρακολουθεί όπως όλες τις μορφές εταιρικής δράσης και τα συνεπαγόμενα ασφαλιστικά θέματα, παρακολουθεί και αυτό το χώρο. Ξέρει λοιπόν ποιος οφείλει και πόσα.
Από εδώ και πέρα η εξόφληση των οφειλών για ασφαλιστικές εισφορές που γεννώνται τώρα θα είναι εις ολόκληρον. Δεν νοείται ρύθμιση από εδώ και πέρα. Δεν μπορούμε όμως με τρόπο πραξικοπηματικό για τη λειτουργία της αγοράς και χωρίς κανένα σεβασμό σε μια πρακτική, κακώς βέβαια, αλλά  που ακολουθήθηκε κάποια χρόνια, να παραγνωρίσουμε αυτό το παρελθόν και να πούμε ότι αναδρομικά καταλαμβάνει και το παρελθόν αυτή η πρακτική και συνεπώς δεν καταλαβαίνουμε εμείς, δεν υπάρχει για μας καμία ρύθμιση και στο χώρο αυτό αφαιρούνται όλες οι άδειες.
 ΙΕΚ ΔΟΜΗ
Υπάρχουν όμως και μη ρυθμισμένες οφειλές. Ως προς αυτές η σημερινή μας απόφαση ως υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετίζεται με ένα επιχειρηματικό Όμιλο ο οποίος για μας από σήμερα δεν έχει άδεια λειτουργίας. Οφείλει κατά την πληροφορία που έχουμε από το ΙΚΑ πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ και είναι όλα αρρύθμιστα.
Πρόκειται για τη ΔΟΜΗ Α.Ε., ΔΟΚΟΣ Α.Ε. Δεσμός Εκπαιδευτική, Primium Coresis, ιδιωτικό ΙΕΚ «Ε», ACT Hellas, LTE Exams Πιστοποίηση γνώσεων Αγγλικής. Action City αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Marcosience... Atlanta εργαστήριο ελευθέρων σπουδών, ΖΥΓΟΣ Υπηρεσίες Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, DOMH ΙΕΚ και τα λοιπά. Αυτά δεν υπάρχουν από σήμερα, δεν έχουν άδεια. Αυτός είναι ένας Όμιλος με πολλές μορφές.
     Γιατί κάνουμε αυτή την αναφορά τώρα και μάλιστα όπως είδατε και στα κτήρια έχουμε ακόμη να κάνουμε και μια μέρα έλεγχο, ή πρέπει να στείλουμε υπηρεσίες και στη Θεσσαλονίκη, γιατί γίνονται τώρα οι εγγραφές. Τώρα καταβάλλονται από τους γονείς οι προκαταβολές.
Παρ' ότι είμαι εδώ τρεις μήνες και ο κ. Στύλιος είναι μια εβδομάδα, τον συγχαίρω κατ' αρχάς γιατί είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ακόμη πριν καθίσει στην καρέκλα του. Δεν συγκράτησε τη δράση, την ενθάρρυνε τη δράση. Και ο κ. Τσιρώνης 15 μέρες εδώ άσκησε τις ελεγκτικές του αρμοδιότητες. Οι γονείς να ξέρουν ότι αυτός ο Όμιλος δεν λειτουργεί από σήμερα. Είναι ζήτημα ημερών να διεκπεραιωθούν οι τυπικές ενέργειες, αλλά να μην χαθεί καμία μέσα σε ό,τι αφορά τις εγγραφές, τις προκαταβολές και ούτω καθ’ εξής.
ΡΥΘΜΙΣΑΝ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Με ενημερώνει ο κ. Σπυρόπουλος ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει δεν έχουν ρυθμίσει, οφείλουν δεν οφείλουν, δεν οφείλουν όλο τους το χρέος είναι σε μια κατάσταση φθοράς – αφθαρσίας και μπορεί κανείς να πει ότι το παλεύουν, από αυτή την πλευρά. Εδώ δεν εξετάζουμε άλλες πλευρές, από αυτή την πλευρά.
Ξεχωρίζω τρεις από αυτές γιατί είναι πάρα πολύ επώνυμες πάρα πολύ γνωστές δεν θ αναφέρω τα ονόματά τους. Είναι τρεις οι οποίες έχουν μεγάλες οφειλές, άλλες ρυθμισμένες άλλες αρρύθμιστες. Τους δίνουμε ένα χρονικό διάστημα 15 ημερών να προσαρμοστούν, να ρυθμίσουν και τις άλλες. Το ΙΚΑ είναι εδώ. Εάν δεν τις ρυθμίσουν και τις άλλες σε 15 ημέρες, θα πάψουν και αυτές να λειτουργούν, θα κινηθεί η διαδικασία αφαίρεσης της άδειάς τους. Δεν κάνουμε αναφορά γιατί όπως με ενημέρωσε ο κ. Σπυρόπουλος υπάρχουν κι άλλες μικρές που δεν είναι τόσο επώνυμες που είναι τοπικές ή περιφερειακές και θα ήταν δυσμενής μεταχείριση εξ αιτίας του μεγέθους των τριών να αναφέρουμε μόνο τις τρεις.
Αν σε 15 μέρες μικρές ή μεγάλες δεν έχουν προσαρμοστεί, θα τεθούν εκτός. Θέλουμε να προσαρμοστούν. Θυμηθείτε την πρώτη μας φράση: δεν είμαστε εναντίον της μεταλυκειακής είμαστε υπέρ. Εγώ προσωπικά μάλιστα από τις πρώτες μέρες μου στην πολιτική το δήλωνα αυτό. Παραμένω στην ίδια γραμμή και ως Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, όμως η απαίτηση να μην υπάρχουν έκνομες συμπεριφορές είναι βασική απαίτηση για μας.
Και συνεπώς εδώ θα είμαστε –να είμαστε καλά κατ' αρχάς- σε 15 μέρες για όποιον το ΙΚΑ σε συνδυασμό με τον ΕΟΠΠΕΠ που θα αρχίσει να παρακολουθεί, μας ενημερώσει ότι «ρυθμίσανε και τις αρρύθμιστες οφειλές τους» ο πέλεκυς θα είναι ακριβώς ίδιος όπως και στην προηγούμενη περίπτωση. Δίνουμε μια παράταση προσαρμογής θεωρούμε ότι αυτή η επιείκεια είναι ενδεδειγμένη.
ΤΑ ΙΕΚ ΚΑΙ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ  140 ΕΚ ΕΥΡΩ
Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πω το εξής: εμείς από αύριο, άντε από μεθαύριο, θα έχουμε εκχωρήσει στον ΕΟΠΠΕΠ ειδικό κλειδάριθμο με βάση τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ προκειμένου να διαπιστώνει αν το τάδε ΙΕΚ, το τάδε Κολέγιο είναι ασφαλιστικά ενήμερο ή όχι ανά πάσα στιγμή.
    Για να σας δώσω ένα στοιχείο προβλήματος και τάξης μεγέθους συνολικά όλα τα ΙΕΚ και όλα τα Κολέγια έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ της τάξης των 130 με 140 εκατομμυρίων ευρώ. Όλος αυτός ο κατάλογος θα είναι σε γνώση και του Υπουργού και του Υφυπουργού για να αναλαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις και ταυτόχρονα θα ήθελα να πω ότι το μεγαλύτερο πλήθος αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών  είναι σε εκκρεμότητα. Δηλαδή πρέπει είτε να ρυθμίσουν είτε να εξοφλήσουν.
    Τρίτο σημείο: Προτείναμε και νομίζω ανταποκρινόμενοι στην κατεύθυνση ικανοποίησης της βούλησης του Υπουργείου Παιδείας, ότι η εκχωρημένη παιδεία σε επίπεδο μεταλυκειακής εκπαίδευσης ως δημόσιο αγαθό έχει ειδικές προδιαγραφές, άλλωστε τις ορίζει ο Ν. 4093, προτείνουμε, θα συνεργαστούμε και με τον Υπουργό Παιδείας και με τον Υπουργό Εργασίας, προκειμένου να υπάρξει θεσμική παρέμβαση για μεταβατική διάταξη η οποία θα θέτει σαφές χρονοδιάγραμμα οριστικής διευθέτησης των οικονομικών εκκρεμοτήτων σε παρελθούσες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
    Από δω και στο εξής όμως, από σήμερα που μιλάμε και μετά, ο ΕΟΠΠΕΠ θα μπορεί να ξέρει αύριο το πρωί αν υπάρχει εκκρεμότητα από δω και πέρα. Αυτή η εκκρεμότητα ουσιαστικά, όπως δηλώθηκε από τη μεριά του Υπουργού είναι αιτία λήψης αποφάσεων όπως τις περιέγραψα. Εμείς σαν ΙΚΑ σαφέστατα θα συνεργαστούμε, άλλωστε μας το επιβάλλει και ο νόμος και η συνευθύνη μας στο πλαίσιο άσκησης του ευρύτερου κυβερνητικού έργου συνεργαζόμενοι με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, απρόσκοπτα και δημιουργικά.
Σε ερώτηση για τη νομοθετική διάταξη για τις προηγούμενες οφειλές, ο κ. Σπυρόπουλος: Αυτό δε μπορώ να το πω εγώ, εμείς σαφέστατα τα συμβάλλουμε στο διάλογο που θα γίνει μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Εργασίας και με την εμπειρία μας στο να υλοποιήσουμε σε επίπεδο γραφής της διάταξης την τελική απόφαση, αλλά δε μπορώ να σας πω.
    Ουσιαστικά τι λέμε: Λέμε για οφειλές οι οποίες ανατρέχουν στο παρελθόν, θα υπάρξει ένας χρόνος προσαρμογής. Το είπε ο Υπουργός στην αρχή, όχι αύριο το πρωί, θα είναι 3 μήνες, θα είναι 5 μήνες, θα είναι ένας χρόνος, δεν ξέρω πόσο θα έπρεπε, εμείς θα διατυπώσουμε και θα υλοποιήσουμε στη διαχείριση την κατεύθυνση που θα μας δοθεί. Να πω κάτι να το καταλάβουμε όλοι: Ουσιαστικά αυτή η πολιτική απόφαση τι σημαίνει: Αν ένα ΙΕΚ ή αν ένα κολέγιο τέλος Σεπτέμβρη δεν καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές του Αυγούστου, στην 1η Οκτώβρη δεν έχει άδεια.
    Στην ίδια ερώτηση ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Είναι απλό. Ο νόμος δεν επιτρέπει τις ρυθμίσεις οι οποίες όμως γίνονταν. Τι να κάνουμε, γίνονταν. Γι’ αυτές λοιπόν που γίνονταν, θα υπάρξει μια παρέμβαση για να δούμε ρυθμίσεις, για να μπουν όλοι στις ρυθμίσεις. Από σήμερα, Τρίτη, δε νοείται ρύθμιση για ό,τι οφειλή δημιουργείται από σήμερα. Και η παρακολούθηση θα γίνει με το λογάριθμο που είπε ο κ. Διοικητής, που θα συνδέσει ο ΕΟΠΠΕΠ που θα κάνει μηνιαία παρακολούθηση, με ΙΚΑ.  Άρα για εμάς από δω και πέρα, όποια καινούργια οφειλή δημιουργείται δε νοείται ρύθμιση γι’ αυτήν. Ή την πληρώνεις ή σου αφαιρείται η άδεια.
    Έχω διδάξει στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Έχω εμπειρία ως καθηγητής Πανεπιστημίου που αισθανόμουν κι αυτή την αίθουσα μία αίθουσα που έπρεπε να πάω. Είχα την άδεια να το κάνω από το νόμο. Ξέρω αυτά τα παιδιά, ξέρω πώς σκέφτονται οι γονείς τους. Οι οικονομίες που κάνουν οι γονείς, είναι αιματηρές. Ας φροντίσουν να είναι ενήμεροι οι γονείς που γράφουν το παιδί τους.
    Και εμείς στο μέτρο του εφικτού, μέσα στα όρια της επιείκειας, μέσα στα όρια της λογικής και πήραμε αποφάσεις και προειδοποιούμε. Μη ζητάτε μέσα από τεχνικές λεπτομέρειες ν’ ακυρωθεί μια δράση που είναι για το καλό της ελληνικής οικογένειας, των παιδιών που πάνε και γράφονται, που δίνουν από το υστέρημα των γονιών τους, που δε θέλουν να τ’ αφήσουν χωρίς κάτι παραπάνω από το Λύκειο. Και που πολλές φορές, αυτή η εκπαιδευτική λειτουργία είναι και σοβαρή. Λοιπόν, όχι άλλος κομπογιαννιτισμός.
    Γι’ αυτό βιαστήκαμε, εάν τα πράγματα τα είχαμε στα χέρια μας εμείς, από την αρχή της χρονιάς όλα αυτά θα ήταν τελειωμένα στις 30/6. Τ’ αναλάβαμε εμείς μέσα στον Ιούνιο. Λοιπόν, οφείλουν και οι γονείς να προσέχουν, να ρωτάνε, «πού θέλεις να γραφείς παιδί μου, τι είναι αυτό ;». Να ρωτούν. Όχι μόνο από την τηλεόραση ό,τι βλέπουν».
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ
    Σε ερώτηση για το τι θα συμβαίνει αν ένας μεταλυκειακό κέντρο κλείσει στα μέσα της σχολικής περιόδου, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, απάντησε: «Θα δούμε τι θα κάνουμε όταν το πρόβλημα γεννιέται. Δε μπορούμε να σταματήσουμε. Μη μας ζητάτε επιείκεια για ατασθαλίες. Κανένα τεχνικό πρόβλημα δε θα μας σταματήσει. Γιατί η καινούργια κατάσταση που θα δημιουργηθεί για τους επόμενους Υπουργούς Παιδείας θα δώσει ένα χώρο καλό, ασφαλή, εξαγώγιμο.  Είναι για το καλό αυτή τη ενέργεια, δεν είναι εκδήλωση σκληρότητας για τη σκληρότητα. Ο χώρος όπως θα μείνει θα είναι ένας χώρος φορέων που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της εκπαίδευσης. Αγνοείτε ότι υπάρχουν και εκπαιδευτικοί τέτοιοι Οργανισμοί που είναι πάρα πολύ εντάξει για πάρα πολλά χρόνια; Ο χώρος είναι γεμάτος, ουκ έστιν τέλος. Να σας πω κάτι; Η δική μου διάθεση σήμερα ήταν ν’ ανακοινώσω και τους άλλους τρεις. Και ο κ. Σπυρόπουλος μου είπε ότι δεν είναι σωστό γιατί είναι άλλοι 50 από πίσω.
    Και λέω, μα τόσοι πολλοί υπάρχουν; Έκανα το ερώτημα που κάνατε κι εσείς. Είναι πάρα πολλοί, δεν είναι όλοι μεγάλοι, δεν είναι γνωστοί, δε διαφημίζονται από την τηλεόραση αλλά μπορεί να είναι περιφερειακοί, τοπικοί.. Το ίδιο δεν είναι; Ο γονιός το ίδιο είναι, είτε μένει στην Αλεξανδρούπολη είτε μένει στην Άρτα είτε μένει στην Αθήνα.
    Στο ίδιο ερώτημα ο Διοικητής του ΙΚΑ απάντησε: «Το ερώτημα που τέθηκε τίθεται και στο ΙΚΑ για άλλες περιπτώσεις. Δηλαδή μια επιχείρηση η οποία οφείλει, ο οφειλέτης λέει «δε μπορώ να ρυθμίσω, θέλω αυτό, δε μπορώ να πληρώσω», θα κλείσει. Και δουλεύουν 100 εργαζόμενοι, τι θα γίνουν; Κρατήστε αυτό το επιχείρημα.
    Ο επιχειρηματίας, ο ανταγωνιστής αυτού που πληρώνει, έρχεται και λέει: «Εγώ πληρώνω κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές μου και παράγω το ίδιο προϊόν». Εκεί δεν υπάρχει κόστος ασφάλισης, εδώ υπάρχει.
    Τι θα γίνει αν κλείσει; Καίριο το ερώτημα. Να ξέρετε ότι απάντηση σ’ αυτό μπορεί να δώσει μόνο ο ανταγωνισμός και η κρατική φροντίδα. Αν θα κλείσει κάτι, κλείνει ένα έργο το οποίο ζητάται από την κοινωνία. Θα το διεκπεραιώσουν αυτοί που το διεκπεραιώνουν με σωστούς όρους. Δεν υπάρχει αδιέξοδο Δε μπαίνω στα του Υπουργείου Παιδείας, μιλώ στο χώρο της οικονομίας.
    Αν κάποιος παράγει τούβλα και δεν πληρώνει εισφορές και κάποιος παράγει, αν κλείσει αυτός, θ’ αγοράζονται αυτά που αγοράζονταν από αυτόν, από το διπλανό».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ