Placeholder

ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Εφαρμογή εγκυκλίων σχετικά με τη λειτουργία παράλληλων τμημάτων διδασκαλίας δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο

Δημοσίευση: 02/07/2010

για τη μη σωστή εφαρμογή των εγκυκλίων του ΥΠΔΒΜΘ που αφορούν στην παράλληλη διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, μας έχει κοινοποιηθεί, μεταξύ των άλλων, καταγγελία ότι γονείς και μαθητές Γυμνασίου (του οποίου τα στοιχεία έχουμε στα χέρια μας αλλά προς το παρόν δεν δημοσιεύουμε για ευνόητους λόγους) κλήθηκαν να αλλάξουν την επιλογή τους να διδαχθούν τα Ιταλικά ως 2η ξένη γλώσσα γιατί οι ενδιαφερόμενοι ήταν μόλις 10 και αυτό πριν καν λήξουν οι εγγραφές για το επόμενο σχολικό έτος. Η Διευθύντρια του σχολείου, σε επαφή που είχε μαζί της μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αρνήθηκε ότι συνέβη το εν λόγω γεγονός δηλώνοντας ότι αυτό έγινε για τις επιλογές των Ισπανικών, αδιάσειστοι μάρτυρες είναι όμως οι γονείς των μαθητών που ενημερώθηκαν από το σχολείο. Και αυτοί είναι γονείς μαθητών που δήλωσαν Ιταλικά. Άρα, ή η Διευθύντρια του σχολείου επιχείρησε να αποκρύψει το θέμα ή κάποιος δεν ακολουθεί τις εγκυκλίους του Υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μας, η Διευθύντρια φάνηκε να μην έχει πλήρη γνώση των εγκυκλίων του Υπουργείου καθώς επέμεινε ότι σχηματισμός τμήματος παράλληλης διδασκαλίας γίνεται όταν υπάρξουν 15 μαθητές τη στιγμή που η εγκύκλιος κάνει λόγο για 12 άτομα και, σε ειδικές περιπτώσεις, για ακόμα λιγότερα.

Έγινε, επίσης, λόγος και για έλλειψη αιθουσών. Άποψή μας είναι ότι ακόμη κι αν υπάρχει έλλειψη, πραγματική ή τεχνητή, αιθουσών αυτό δεν πρέπει να αποτελεί λόγο να αποθαρρυνθούν τα παιδιά από το να επιλέξουν τη μία ή την άλλη γλώσσα. Θεωρούμε ότι ηθικό και τίμιο είναι να ενημερώνεται το Υπουργείο ότι ναι μεν υπάρχει ζήτηση για τα Ιταλικά αλλά ότι δεν υπάρχουν αίθουσες. Έτσι δεν δημιουργούνται εντυπώσεις θετικές ή αρνητικές για την όποια γλώσσα έχει εισαχθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι σε ανάλογη περίπτωση, η Αρμόδια Νομαρχία δεσμεύτηκε να παραχωρήσει λυόμενα στην περίπτωση που δεν επαρκούν οι αίθουσες διδασκαλίας για τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Το ίδιο θα θέλαμε να ισχύσει και για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Αξιότιμοι Κύριοι,

ο Σύλλογος Καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και τα μέλη του ζητούν:

  • Τη σωστή εφαρμογή της εγκυκλίου του ΥΠΔΒΜΘ περί παράλληλης διδασκαλίας των ξένων γλωσσών από τους Δ/ντες των Σχολικών Μονάδων της χώρας.
  • Την ισότιμη αντιμετώπιση των τεσσάρων (γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική) ξένων γλωσσών που έχουν εισαχθεί προς διδασκαλία στη Μ.Ε.
  • Την εφαρμογή των δηλωμένων προθέσεων του Υπουργείου περί πολυγλωσσίας αλλά και περί σύνδεσης της διδασκαλίας της ξένης γλώσσας με το Κ.Π.Γ. (αλήθεια, πώς γίνεται να εφαρμοστεί το τελευταίο όταν οι δύο μόνον από τις τέσσερις γλώσσες διδάσκονται ήδη από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ η ιταλική και η ισπανική όχι;)
  • Το σεβασμό της επιθυμίας των μαθητών για τη γλώσσα που επιθυμούν να διδαχτούν, πέρα από τα όποια μικροσυμφέροντα βολέματος κάποιων μπορεί να κρύβονται πίσω από συμπεριφορές όπως εκείνη της κας Διευθύντριας για την οποία έγινε λόγος πιο πάνω.
  • Τη διδασκαλία της Ιταλικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας

 

Γιώργος Ποπετσίδης Βαγγέλης Κατσιφός

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ