ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Επιστολή Π.Ψωμιάδη στην υπ. Παιδείας για τους καθηγητές Ιταλικών

Δημοσίευση: 25/01/2011

    Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης αναφέρεται στα «δυσαναπλήρωτα κενά στις θέσεις καθηγητών ιταλικής σε γυμνάσια και λύκεια», σημειώνοντας ότι «από τους 35.000 μαθητές ιταλικής, οι 20.000 περίπου μένουν στα προαύλια, χωρίς καθηγητή, τη στιγμή που θέση του Υπουργείου είναι πως δεν μπορεί να καλύψει τα κενά». «Χωρίς εφόδια, χωρίς όπλα, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά μας να διεκδικήσουν και να κερδίσουν ένα καλύτερο αύριο, μια Ελλάδα με ευρωπαϊκή προοπτική», τονίζει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ζητά από την Υπουργό να αναλάβει «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος χιλιάδων μαθητών αλλά και εκατοντάδων αδιόριστων καθηγητών».

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
    

    «Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
   

    Με την παρούσα θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στα σοβαρά προβλήματα της διδασκαλίας ξένων γλωσσών και ειδικότερα της ιταλικής που αφορά χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφατα έγινα αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Καθηγητών Ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας για τα δυσαναπλήρωτα κενά στις θέσεις καθηγητών ιταλικής σε γυμνάσια και λύκεια.

    Φέτος το Υπουργείο διόρισε, παρά τις έντονες πιέσεις από Κόμματα, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, μόλις 117 καθηγητές, ενώ παραμένουν κενές πανελλαδικά 150 θέσεις που επρόκειτο να καλυφθούν από αναπληρωτές πλήρους ωραρίου. Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό: μόλις το 40% από τους μαθητές που επιλέγουν την ιταλική τελικά τη διδάσκονται. Αυτό σημαίνει ότι από τους 35.000 μαθητές ιταλικής, οι 20.000 περίπου, μένουν στα προαύλια, χωρίς καθηγητή, τη στιγμή που θέση του Υπουργείου είναι πως δεν μπορεί να καλύψει τα κενά.

    Αντιλαμβάνομαι τη δεινή οικονομική κατάσταση του Υπουργείου. Αρνούμαι, όμως, να δεχτώ τη θυσία της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης χιλιάδων παιδιών στο βωμό των περικοπών της Τρόϊκας και του Μνημονίου.

    Το ενδιαφέρον μας για την Παιδεία δεν πρέπει να περιορίζεται στα λόγια. Οι Έλληνες μαθητές και μαθήτριες δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Χωρίς εφόδια, χωρίς όπλα, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά μας να διεκδικήσουν και να κερδίσουν ένα καλύτερο αύριο, μια Ελλάδα με ευρωπαϊκή προοπτική.

    Στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής κρίσης, η επένδυση στη Παιδεία, η επένδυση στο μέλλον, η επένδυση στα νέα παιδιά, είναι πλέον μονόδρομος για την Πατρίδα μας, για ένα πιο αισιόδοξο αύριο, για ανάπτυξη, για κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

    Κατόπιν τούτων, σας καλώ να αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος χιλιάδων μαθητών αλλά και εκατοντάδων αδιόριστων καθηγητών.

   

    Με εκτίμηση,
    

    Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας   

    

    Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.