Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Άμεση εφαρμογή δικαστικής απόφασης από τη Διοίκηση

Δημοσίευση: 10/06/2009


O.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255

FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338

www.olme.gr Αθήνα, 10.6.09

e-mail: olme@otenet.gr

ΠΡΟΣ:-τον Υπουργό

Παιδείας κ. Άρη

Σπηλιωτόπουλο

-Υφυπουργό Παιδείας

κ. Άνδρέα Λυκουρέντζο

ΚΟΙΝ: κ. Πρόεδρο του

ΠΥΣΔΕ Α΄Αθήνας


ΘΕΜΑ: Άμεση εφαρμογή δικαστικής απόφασης από τη Διοίκηση


κ. Υπουργέ,

κ. Υφυπουργέ,

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ πάγια υποστηρίζει και απαιτεί οι επιλογές των στελεχών της εκπαίδευσης να είναι αξιοκρατικές, να γίνονται με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και η συνέντευξη να έχει μικρή συμβολή στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας, για να περιορίζεται, κατά το δυνατόν, η αυθαίρετη και μη ελέγξιμη υποκειμενική κρίση. Αν είχαν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση αυτές οι προτάσεις μας, θα είχαν αποφευχθεί οι κομματικές επιλογές, οι πελατειακές σχέσεις, η αδιαφάνεια και οι διακρίσεις, που χαρακτηρίζουν, ιδιαίτερα, τις τελευταίες επιλογές των στελεχών. Τις σοβαρές συνέπειες της κακής αυτής πολιτικής τις πληρώνουν, βεβαίως, το σχολείο και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θεσμοί.

Έτσι, οι πολλές δεκάδες προσφυγές συναδέλφων μας -υποψηφίων στα Διοικητικά Δικαστήρια εναντίον των επιλογών αυτών ήταν αναπόφευκτες και η δικαίωσή τους, ασφαλώς, αναμενόμενη.

Ιδιαίτερα, επισημαίνουμε τις δύο πρόσφατες αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που αφορούσαν στις επιλογές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Θεσσαλονίκης και στην Α΄ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας. Με τις αποφάσεις αυτές ακυρώθηκαν στο σύνολό τους οι αποφάσεις τοποθέτησης Διευθυντών σχολικών μονάδων, επειδή, κατά τη διαδικασία της συνέντευξης στα ΠΥΣΔΕ, αφενός δεν καταγράφηκαν στα πρακτικά των συμβουλίων επιλογής οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις των ερωτώμενων υποψηφίων Διευθυντών και αφετέρου συμμετείχαν σε αυτά ως κριτές και αιρετοί εκπρόσωποι, οι οποίοι, ταυτόχρονα, κρίνονταν και οι ίδιοι ως υποψήφιοι Διευθυντές Σχολικών Μονάδων!

Οι παραπάνω δικαστικές αποφάσεις επιβεβαίωσαν, με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, την ορθότητα της θέσης της ΟΛΜΕ με βάση την οποία, για να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια υποκειμενικής, αυθαίρετης, άδικης, μη ελέγξιμης και τυπικά ανίσχυρης, κρίσης των υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων, ζήτησε από τα ΠΥΣΔΕ κατά τη διαδικασία της συνέντευξης, «αφενός να καταγράφονται οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις και αφετέρου να αυτοεξαιρεθούν τα μέλη (ανάμεσα σε αυτούς και οι αιρετοί συνάδελφοι) από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων, αν οι ίδιοι /ες ή ο / η σύζυγος ή άλλο συγγενικό πρόσωπο (σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις) είναι υποψήφιοι /ες».

Επειδή, ειδικότερα, με την υπ. αριθ. 79/2009 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (ύστερα από προσφυγή του συναδέλφου B. Καρακατσάνη), ακυρώνεται η Φ.32/8981/19-11-2007 απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής για την τοποθέτηση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στη Α΄ Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας και αναπέμπεται η υπόθεση στη Διοίκηση, προκειμένου αυτή να πράξει τα νόμιμα, καλούμε την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης να μη κωλυσιεργεί και άμεσα να εφαρμόσει την ανωτέρω απόφαση, όπως ακριβώς διατάσσει το σκεπτικό της και όπως, κατά νόμο, οφείλει.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι πάγια θέση του κλάδου μας παραμένει η διαμόρφωση ενός νέου- αντικειμενικού, διαφανούς, αδιάβλητου, δημοκρατικού και αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, που θα είναι αποδεκτό από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Προϋπόθεση αποτελεί η κατάργηση του ν.3467/06.

Ως ΟΛΜΕ θα συνεχίσουμε, με συνέπεια και υπευθυνότητα, να απαιτούμε και να αγωνιζόμαστε ανυποχώρητα, μαζί με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, για να σταματήσουν οι κομματικές διακρίσεις στο χώρο της εκπαίδευσης και για να λειτουργούν οι θεσμοί μας αποτελεσματικά και αξιόπιστα, με βάση τις δημοκρατικές αρχές της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της νομιμότητας των ενεργειών της διοίκησης.


 


 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.