Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Με αίτησή τους οι υποψήφιοι θα βλέπουν τα γραπτά τους

Δημοσίευση: 25/06/2009


esos_1Ρεπορτάζ:esos.gr

Aπό το Σεπτέμβριο  θα μπορούν οι υποψήφιοι  να υποβάλλουν αίτηση στη Διεύθυνση Εξετάσεων του υπ. Παιδείας , προκειμένου να δουν τα γραπτά των εξετάσεων .
 Ωστόσο οι υποψήφιοι δεν θα έχουν δικαίωμα αναβαθμολόγησης των γραπτών παρα΄μόνο να κινήσουν νομικές διαδικασίες , εφόσον θεωρούν ότι αδικήθηκαν.

                               T
ι είπε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ Νίκη Γκοτσοπούλου


 

Αυτό που θέλω να πω, φέτος και για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση το Σεπτέμβριο στα τετράδιά τους. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα των υποψηφίων που πραγματικά καμιά φορά βγαίνοντας από την αίθουσα που γράφει κάποιος μαθητής λέει ότι "έχω γράψει άλλο, πως βαθμολογήθηκα" ή καμιά φορά υπάρχει μια σύγχυση των υποψηφίων στα θέματα.

Εκδίδεται άμεσα, εντός της εβδομάδας, η υπουργική απόφαση που ορίζει την ακριβή διαδικασία για τον τόπο, τον τρόπο και το χρόνο της διαδικασίας που οι υποψήφιοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τετράδια. Σας γνωστοποιώ

εκ των προτέρων ότι θα οριοθετείται μία προθεσμία, ένα χρονικό όριο. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι ενδεχομένως όλο το μήνα Σεπτέμβριο όπου οι υποψήφιοι θα κάνουν αιτήσεις στις Διευθύνσεις στα σχολεία τους, όπου εκεί θα δηλώνουν στην αίτησή τους ποια τετράδια και ποια μαθήματα θέλουν να δουν.

Όλο το μήνα Σεπτέμβριο, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, θα μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις σχετικά με την πρόσβαση στα τετράδια και στα μαθήματα που επιθυμούν. Θα τα συγκεντρώνουν οι Διευθύνσεις και θα αποστέλλουν το αίτημα στο Υπουργείο, το Υπουργείο αφού θα κάνει την καταγραφή και αφού θα συγκεντρώνει και θα ξέρει που είναι σε ποια βαθμολογικά κέντρα είναι τα τετράδιά τους, θα αποστέλλεται φωτοτυπημένο το τετράδιο στην αρμόδια Διεύθυνση.

Εκεί λοιπόν θα καλείται ο μαθητής, κατά τόπους δηλαδή, δε θα έρχονται στην Αθήνα, κατά τόπους θα καλείται ο μαθητής ο οποίος θα μπορεί να δει το τετράδιο μόνος ή συνοδευόμενος από γονέα, χωρίς κινητό τηλέφωνο που θα μπορεί να φωτογραφήσει το τετράδιο, θα μπορεί όμως να κρατήσει σημειώσεις από το τετράδιό του και θα κοιτάει εκεί τη βαθμολογία και των Καθηγητών και του πρώτου και του δεύτερου και του αναβαθμολογητή όπου υπάρχει, επομένως θα έχει εικόνα και ο ίδιος.

Προσοχή. Ότι έχουμε πρόσβαση στο τετράδιο, δε σημαίνει μετά δικαίωμα αναβαθμολόγησης, γιατί η αναβαθμολόγηση έχει ήδη γίνει. Όπου δηλαδή προέκυψε πρόβλημα τώρα, μεταξύ πρώτου και δεύτερου, έγινε αυτομάτως γιατί το προβλέπει η νομοθεσία πολύ ορθώς, ότι αναγκαστικά πρέπει να γίνει αναβαθμολόγηση, δεν μπορεί να υπάρχει διάσταση απόψεων πάνω από δύο βαθμούς.

 


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία διευκρίνιση, μιλήσατε για "φωτοτυπία", άρα δε θα μπορούν να βλέπουν το πρωτότυπο, ένα το κρατούμενο. Ένα δεύτερο κρατούμενο, θα μπορούν να έχουν έστω ένα αντίγραφο του γραπτού τους; Γιατί μπορεί να υπάρχει κάποια..


 


Ν. ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Λοιπόν προσέξτε, ο νόμος λέει για "επίδειξη των τετραδίων".


Στην επίδειξη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο κάθε υποψήφιος, φανταστείτε να παίρνει το τετράδιο στο σπίτι του, να αρχίσουν τα φροντιστήρια να κάνουν αναλύσεις των απαντήσεων και να κρίνονται και όλα να είναι στον αέρα. Ένα αυτό.

Δεύτερον λέμε φωτοτύπηση του τετραδίου του πρωτότυπου κι όταν λέμε φωτοτύπηση μιλάμε ότι είναι ακριβές αντίγραφο, δε μιλάμε ότι βγάζουμε μια φωτοτυπία και το στέλνουμε. Ακριβές αντίγραφο, που σημαίνει όλα τα δημόσια έγγραφα που φεύγουν και η δική μου υπογραφή και του Υπουργού ακριβές αντίγραφο είναι.

Γιατί φοβόμαστε, στέλνουμε τα τετράδια και προσέξτε, κατά την αποστολή αν χάθηκε το τετράδιο το πρωτότυπο, το έκλεψε κάποιος εκεί που θα σταλεί, θα χάσουμε όλα τα πρωτότυπα τετράδια των υποψηφίων κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, ας πούμε το πήρε ο άλλος επιτόπου ο υποψήφιος και το έσκισε.

Δεν μπορούμε να χάσουμε τα πρωτότυπα τετράδια, τα οποία σας λέω ότι κρατώνται στις αρμόδιες Διευθύνσεις, δεν καταστρέφονται δηλαδή, κρατώνται

ένα χρόνο και μετά όταν ξεκινήσει η διαδικασία των επόμενων πανελλαδικών καταστρέφονται τα τετράδια.

Επομένως, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τα τετράδια των υποψηφίων να αποστέλλονται και να χαθούν κατά τις αποστολές και για οποιονδήποτε λόγο να μην τα έχουμε, γιατί όντως μπορεί κάποιος αύριο να πει "θέλω το τετράδιό μου" και να έχει πάει στα Δικαστήρια για οποιονδήποτε λόγο.

 


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν προβλέπεται καμία απολύτως διαδικασία ένστασης ούτε σε ακραίες περιπτώσεις;

Ν. ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, όχι δεν υπάρχει και να σας πω γιατί δεν υπάρχει ούτε σε ακραία..

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ