ΜΑΘΗΤΕΣ

Μόνο αν το θελήσουν τα ΑΕΙ θα αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων

Δημοσίευση: 17/02/2009


Ρεπορτάζ:esos.gr


Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στις 6 και 7 Μαρτίου, στο Καρπενήσι θα κριθεί εάν το υπ. Παιδείας θα αυξήσει φέτος τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ο υπ. Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπολος το ξεκαθάρισε σήμερα με δηλώσεις του πως "Αν δεν αντέχουν τα Πανεπιστήμια περισσότερους, είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε με την πεπατημένη. Αν μπορούν τα Πανεπιστήμια να αντέξουν κάποιους παραπάνω, αυτό θα το δούμε".

Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο οι Πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν μείωση των εισακτέων.


Ειδικότρερα μιλώντας στον ΦΛΑΣ και στο δημοσιογράφο Γ. Σταματόπουλο ο κ. υπουργός δήλωσε τα εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως υπάρχει πρόθεση από εσάς να αυξήσετε τον αριθμό των εισακτέων. Θα θέλετε να το κοιτάξετε αυτό με τους Πρυτάνεις, εννοείται.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, αλλά δεν μπορώ να παίρνω αποφάσεις οι οποίες είναι αναντίστοιχες με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Αν δεν αντέχουν τα Πανεπιστήμια περισσότερους, είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε με την πεπατημένη. Αν μπορούν τα Πανεπιστήμια να αντέξουν κάποιους παραπάνω, αυτό θα το δούμε. Αλλά αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε, δεν μπορώ να σας πω τώρα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ περισσότερο κ. Σπηλιωτόπουλε που σε ανύποπτο χρόνο είχαμε κάνει μια κουβέντα και μας είχατε πει ότι ακόμη και στο σύστημα της εισαγωγής, χρειάζεται να λάβουμε τη γνώμη και των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, ανθρώπων που γνωρίζουν την αγορά για την απορρόφηση.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα είναι σαφές αυτό. Η παιδεία μάς αφορά όλους και ειδικά αυτούς οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το δείκτη της παιδείας, όπως είναι ακόμη και οι φορείς οι οποίοι μέσα από το Συνδικαλισμό, γνωρίζουν τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Η ΓΣΕΕ είναι ένας φορέας μέσα από τον οποίο αρθρώνονται και αποτυπώνονται πολλές φορές οι κοινωνικές ανάγκες, οι οποίες πολλές φορές συναντούν και την αγορά. Αυτό δεν είναι κακό όμως. Κατά τη δική μου εκτίμηση, είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για να το συνυπολογίζει κανείς στο συλλογισμό που κάνει.


Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.