ΜΑΘΗΤΕΣ

"Πρεμιέρα" ...της Πολιτικής Επιτρπής για Λύκειο και εξεταστικό

Δημοσίευση: 09/03/2009


Ρεπορτάζ:Σωτήρης Σιακαβάραςgetimage-spil-polit-eptrp2getimage-spil-polyik-epitr4
Θα ζητήσουμε από τα πολιτικά κόμματα της αριστεράς -τα οποία δεν συμμετέχουν στο διάλογο-τις απόψεις τους για την αναμόρφωση του Λυκείου και  του συστήματος πρόσβασης των υποψηφίων στα ΑΕΙ, δήλωσε σήμερα ο υπ. Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος ενώ χαρακτήρισε το κλίμα της συεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής που διενεργεί το διάλογο καλό σημειώνοντας πως «οι προκαταλήψεις του χτες περνούν στο περιθώριο».
 Ο κ. υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους εξήγησε το πλαίσιο της παράλληλης λειτουργίας της Πολιτικής Επιτροπής , στην οποία προεδρεύει ο ίδιος  και του Συμβουλίου ΠΔΕ στο οποίο προεδρεύει ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε πότε θα συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, εμείς δεν θέλαμε εξαρχής να «κουμπώσουμε», κάνοντας τυπική αυτή την τόσο ουσιαστική διαδικασία, τον τρόπο και το χρόνο των μεταξύ μας συναντήσεων. Γι΄ αυτό και είπαμε ότι κάθε φορά οι συναντήσεις αυτές θα είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα, όποτε προκύπτουν οι απαιτούμενες, επεξεργασμένες προτάσεις από το Συμβούλιο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή όποτε εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη ότι θα πρέπει να παρέμβουμε στο Συμβούλιο και να δώσουμε επιπρόσθετες πολιτικές αναλύσεις στο πολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο αυτό το Συμβούλιο θα λειτουργήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα είναι η σχέση της Πολιτικής Επιτροπής με το Συμβούλιο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι σαφές ότι η Πολιτική Επιτροπή δίδει το πλαίσιο των πολιτικών θέσεων, αρχών και το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι το εξουσιοδοτημένο, δια νόμου όργανο, το οποίο θα κάνει το διάλογο και την επεξεργασία των θέσεων και των απόψεων για τα συγκεκριμένα ζητήματα. Δηλαδή, αναμόρφωση πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τι σχολείο θέλουμε, προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί και φυσικά απόδειξη όλου αυτού είναι και το τι σύστημα εισαγωγής πρέπει να προτείνουμε, να δούμε, για τα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και όταν πάρετε το πόρισμα του Συμβουλίου θα λάβετε αποφάσεις; Πώς ακριβώς θα γίνεται, γιατί είναι η πρώτη φορά που συνεδριάζει το όργανο, αυτό που συστήνεται, για την ακρίβεια.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλάτε για την Πολιτική Επιτροπή ή για το Συμβούλιο τώρα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την Πολιτική Επιτροπή. Θα σας καταθέσει φαντάζομαι ένα πόρισμα το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, η σχέση μας είναι μια σχέση, η οποία θα βασίζεται στις εξής αρχές: Πρώτον, θα είναι σχέση αμφίδρομη, δεύτερον, σχέση ουσιαστική, τρίτον σχέση μέσω της οποίας η Πολιτική Επιτροπή θέτει το πολιτικό πλαίσιο, το Συμβούλιο είναι το μόνο όργανο εξουσιοδοτημένο να επεξεργαστεί ιδέες, προτάσεις και απόψεις. Και όταν τελειώσει το Συμβούλιο θα καταθέσει τις ιδέες, τις προτάσεις και τις απόψεις αυτές τόσο σε εμάς όσο και στο ΕΣΥΠ. Από εκεί και έπειτα θα ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή θα έχουμε συνεδρίαση του Συμβουλίου Παιδείας, απ΄ ό,τι αντιλαμβάνομαι όταν διαμορφωθεί το πολιτικό πλαίσιο από εσάς, όταν εσείς δώσετε τις κατευθύνσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς δίδουμε, ως Πολιτική Επιτροπή, το πολιτικό πλαίσιο. Η επεξεργασία των προτάσεων, η οποία χρειάζεται, εκ των πραγμάτων, και την τεχνική καταγραφή των λεπτομερειών των όποιων προτάσεων και των όποιων θέσεων, θα γίνει στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εάν αυτό καταλήξει σε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, είναι σαφές ότι θα καταθέσει τις απόψεις και τις θέσεις αυτές τόσο στην Πολιτική Επιτροπή όσο και στο ΕΣΥΠ. Και από εκεί και έπειτα ο καθένας μετά θα πάρει την ευθύνη των αποφάσεών του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το διαδικαστικό ρωτάμε. Έχουν την πρώτη τους συνεδρίαση στο Ζάππειο μεθαύριο την Τετάρτη. Για να έχουν την επόμενη θα πρέπει να περιμένουν από εσάς το πλαίσιο; Είναι έτοιμο αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκινάει την Τετάρτη και από εκεί και έπειτα θα κάνει διαρκώς τη δουλειά του, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θα έχει ροή.
Εμείς από την άλλη πλευρά κρατούμε για τον εαυτό μας το δικαίωμα να βλέπουμε τις εξελίξεις στο πλαίσιο του διαλόγου που θα εξελίσσεται το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να παρεμβαίνουμε όποτε εμείς νομίζουμε ως Πολιτική Επιτροπή σε επίπεδο πολιτικών αρχών και πλαισίου, να ζητούμε -και την επόμενη φορά οι μεταξύ μας συναντήσεις θα έχουν και αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα- θα φωνάζουμε τον κ. Μπαμπινιώτη, την Εκτελεστική Γραμματεία για να μας λέει και για την πορεία του διαλόγου και να παίρνει βεβαίως τις δικές μας σκέψεις αλλά να έχουμε και εμείς μια  γνώση των δικών τους εξελίξεων. Είναι μια αμφίδρομη σχέση, διακριτή και αμφίδρομη μαζί.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.