Προτάσεις για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στο «Νέο Λύκειο»

02/12/2010

Ενημερώθηκε: 20/01/2014, 14:19

Άκουσε το άρθρο

«η  σημερινή ανεπαρκής και αποσπασματική διδασκαλία της οδηγεί πρακτικά σε κατάργησή της,  τη στιγμή που το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης απαιτεί το αντίθετο».

Ειδικότερα η επιστολή του ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ., έχει ως εξής:

 

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,  

 Ενόψει των επικείμενων αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για το Νέο Λύκειο, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αποφοίτων Πανεπιστημίου (ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ.), θα ήθελε να καταθέσει τις προτάσεις του που αφορούν στο Νέο Λύκειο.

Κρίνοντας ότι η σωστή και πλήρης εκμάθηση της γαλλικής, ως κύριας ευρωπαϊκής γλώσσας θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης Δημόσιας Εκπαίδευσης και θα οδηγήσει σε ένα Δημόσιο Σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας, διαμορφώνοντας πολίτες ίσων δυνατοτήτων στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της Ε.Ε. ο ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ. θα ήθελε να επισημάνει ότι πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας είναι οι τρείς κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, πρέπει να διδάσκονται με τρόπο συστηματικό στο πλαίσιο οργανωμένης και υποχρεωτικής  διδασκαλίας. Οι όποιες υπόλοιπες γλώσσες να αποτελούν επιλογή. Ειδικότερα προτείνει τα εξής:

 Για τα ΓΕΛ:

 Πλήρη επανένταξη της υποχρεωτικής τρίωρης εβδομαδιαίας διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στο ωρολόγιο πρόγραμμα και των τριών τάξεων του Λυκείου.

  1. Υποχρεωτική εξάωρη διδασκαλία της γαλλικής στους μαθητές που επιθυμούν σπουδές στη Γαλλική Φιλολογία, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στη σχολή Μ.Μ.Ε. κτλ
  2. Δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας ανά ομάδα λυκείων και περιοχών δεδομένου ότι οι μαθητές καλούνται να διαγωνισθούν για την εισαγωγή τους στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση σε μάθημα το οποίο δεν διδάσκεται  εντός του σχολείου, σε αντίθεση πάντα με την Αγγλική Γλώσσα.

 

Για τα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ:

 

  1. Στο πνεύμα της ισότιμης διδασκαλίας των ξένων γλωσσών οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ) πρέπει να έχουν τηδυνατότητα επιλογής της ξένης γλώσσας που θα παρακολουθήσουν ως συνέχεια της παρεχόμενης διδασκαλίας στο Γυμνάσιο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων.
  2. Η γαλλική Γλώσσανα διδάσκεται σε περισσότερες   ειδικότητεςαπό αυτήν της Αισθητικής-Κομμωτικής (ΕΠΑΣ), όπως για παράδειγμα στο Μηχανολογικό  τομέα (μηχανές και συστήματα αυτοκινήτων) καθώς και στον τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Επιχειρήσεις Αγροτουρισμού και Αγροβιοτεχνίας).

 

Η γαλλική γλώσσα θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο, κατά το δυνατό, καλύτερης εκμάθησης τα επόμενα χρόνια. Η σημερινή ανεπαρκής και αποσπασματική διδασκαλία της οδηγεί πρακτικά σε κατάργησή της,  τη στιγμή που το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης απαιτεί το αντίθετο. Η τάση για αύξηση των Αρχαίων Ελληνικών αν και ίσως σωστή στη σύλληψή της, είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα. Η  μείωση των ωρών διδασκαλίας της γαλλικής, δεν προωθεί απαραίτητα τη βελτίωση της γνώσης της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας. Χωρίς να οδηγεί σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, ζημιώνει και το επίπεδο εκμάθησης της γαλλικής, βασικής γλώσσας για το σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Για τον Έλληνα μαθητή, η τάση η οποία διαμορφώνεται (δεδομένου ότι οι οικογένειες δεν έχουν την οικονομική ούτε τη χρονική δυνατότητα να καλύπτουν εξωσχολικές δραστηριότητες) και η οποία θα ενισχύεται σύμφωνα με τους παγκόσμιους οικονομικούς δείκτες προς το χειρότερο στο μέλλον, θα έχει ως αποτέλεσμα ο μαθητής να υστερεί ως προς τους Ευρωπαίους συμμαθητές του, μέτρια ελληνικά, ελάχιστη ή ελλιπή γνώση άλλης ευρωπαϊκής γλώσσας.   

 

                             

Με εκτίμηση

Το ΔΣ του ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ

 

   Η Πρόεδρος                                                                                              Η Γραμματέας

 

Ε. Κουτσουδάκη                                                                                           Α. Καλουπάκη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ