Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Την ύπαρξη υπολογιστή στο Εξεταστικό Κέντρο της Καλαμάτας παραδέχθηκε το ΥΠΕΠΘ

Δημοσίευση: 25/06/2009


esos_1Ρεπορτάζ:esos.gr
Για πρώτη φορά το υπ. Παιδείας παραδέχθηκε επισήμως την ύπαρξη υπολογιστή στο υπόγειο του Εξεταστικού Κέντρου ιδιωτικού σχολείου στην Καλαμάτα , στο οποίο πιάστηκαν την ώρα των εξετάσεων και τέσσερις εκπαιδευτικοί που δεν είχαν σχέση με τις εξετάσεις.
 Η γενική γραμματέας του υπ. Παιδείας Νίκη Γκοτσοπούλου που ρωτήθηκε σήμερα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ΕΔΕ που διέταξε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας του Νομού απάντησε πως για να οριστικοποιηθεί το πόρισμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα και και το πόρισμα της επεξεργασίας του υπολγιστή που βρέθηκε στο υπόγειο του Εξεταστικού Κέντρου μαζί με τους τέσσερις  «απρόσκλητους»  καθηγητές.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την υπόθεση της Καλαμάτας αν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το ζήτημα;


Ν. ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αυτή την ώρα η ενημέρωση που έχουμε η επίσημη ως Υπουργείο, διεξάγεται η Προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα και παράλληλα η ΕΔΕ από τον Περιφερειακό Διευθυντή. Η ΕΔΕ αυτή την ώρα περιμένει τα αποτελέσματα της Προκαταρκτικής προκειμένου να ενταχθεί μέσα στην ΕΔΕ η πραγματογνωμοσύνη που γίνεται από τον Εισαγγελέα για τον Υπολογιστή.

Γιατί το κομβικό σημείο τελικά, τι έγινε εκείνη την ημέρα θα φανεί από τον υπολογιστή που αυτή την ώρα διεξάγει ο Εισαγγελέας την Προκαταρκτική Εξέταση. Δηλαδή η πραγματογνωμοσύνη για τον Υπολογιστή θα μπει στην ΕΔΕ και αμέσως διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα. Επομένως όσον αφορά στην ΕΔΕ και στον Περιφερειακό Διευθυντή περιμένουμε την ΕΔΕ που αναμένει την πραγματογνωμοσύνη υποχρεωτικά βάση διοικητικής δικονομίας και ο Εισαγγελέας που έχει διατάξει την Προκαταρκτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όταν βγήκε αυτή η πληροφορία το Υπουργείο Παιδείας έλεγε ότι απλώς βρέθηκαν κάποιοι καθηγητές, δεν μας έλεγε τον αριθμό σε μία αίθουσα χωρίς να έχουν λόγο να βρίσκονται εκεί. Σήμερα μας είπατε για έναν υπολογιστή.
 Ν. ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Προσέξτε. Όταν έρχεται η πληροφόρηση στο Υπουργείο κατά την διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, έρχονται περιστασιακά τα προβλήματα τα οποία όμως δεν καλείται το Υπουργείο να τα λύσει. Η νομοθεσία προβλέπει την οργάνωση των Λυκειακών Επιτροπών στις Νομαρχιακές Διευθύνσεις με τους Περιφερειακούς Διευθυντές που είναι αρμόδιοι επιτόπου να λύνουν τα θέματα των πανελλαδικών.Φανταστείτε όλα αυτά που έχουν γίνει ανά την Ελλάδα να ερχόντουσαν όλα εκείνη την ώρα στο Υπουργείο. Δεν μπορεί το Υπουργείο να επιλύει τις καταστάσεις αυτές. Το Υπουργείο όμως τι κάνει; Από την ώρα που έρχεται μία πληροφορία στην Κεντρική Επιτροπή των Εξετάσεων, ότι ξέρετε, σαν ενημέρωση και μόνο, γιατί δεν έρχεται επίσημα, η επίσημη καταγραφή θα έρθει όταν θα έχει ένα αποτέλεσμα, δηλαδή το αποτέλεσμα που θα έρθει από τον περιφερειακό Διευθυντή θα λέει, την τάδε ημέρα μετά από ΕΔΕ που έγινε βρέθηκαν ένα – δύο – τρία. Η πληροφορία που ήρθε στη ΚΕΕ τότε η πρώτη από τον Πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής είναι, βρήκαμε κάτι καθηγητές στο χώρο τον περιβάλλοντα. Τι κάνανε οι καθηγητές; Δεν ξέρουμε, αλλά δεν έπρεπε να είναι εκεί. Τι να κάνουμε; Η πρώτη δουλειά αλλάξτε το εξεταστικό και περνάει, γιατί έρχεται το επόμενο. Έρχεται της Αλοννήσου, δεν διδάχτηκε το μάθημα. Έρχεται το επόμενο στη Θεσσαλονίκη που η υποψήφια είχε το κινητό στο μανίκι. Έρχεται το άλλο που λέει ότι τους έστελναν μηνύματα …Αυτά είναι θέματα που επιτόπου τα λύνει ο περιφερειακός διευθυντής, φωνάζοντας ή παραπέμποντας την υπόθεση στον Εισαγγελέα. Όλες αυτές οι υποθέσεις που σας λέω, δεν έχουν φτάσει στο Υπουργείο επίσημα για να σας πω εγώ σήμερα. Θα ήταν πολύ εύκολο να τις έχω καταγράψει
...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον κάποια στιγμή να μας δώσετε αυτές τις περιπτώσεις.
 Ν. ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτές τις υποθέσεις. όταν τελειώσουν τα πάντα, ζητάμε τον Οκτώβριο καταγραφή από τους περιφερειακούς διευθυντές αναλυτική και επίσημη, όπως απλώς σα συμβάν, πρέπει να ξέρουμε ότι έγινε αυτό, την τάδε μέρα και μετά από ΕΔΕ που έγινε και εισαγγελική έρευνα βρίσκεται αυτό. Αυτό θα το κάνουμε, αυτό γίνεται τον Οκτώβριο. Αυτή την ώρα εμείς πρέπει να ελέγχουμε αν την ώρα που λέει ο περιφερειακός διευθυντής έγινε αυτό στην Αλόννησο ή έγινε αυτό στην Κω, να του λέμε «έκανες ό,τι απαιτείται; Έκανες ΕΔΕ;». Αυτό το τρέχουν οι διευθύνσεις του Υπουργείου. Εμείς πρέπει να καταγράψουμε όλα αυτά τα οποία γίνονται κάθε χρόνο γιατί πάνω σε αυτά βασιζόμαστε για να ξέρουμε πως θα γίνει η επόμενη οργάνωση.Της Καλαμάτας λοιπόν όπως και άλλα που σας λέω, τα οποία δεν είναι αρμόδιο το Υπουργείο, το Υπουργείο για να ξέρετε είναι υπεύθυνο να βγουν τα θέματα σωστά, να ελέγξει το αδιάβλητο και να φτάσουν τα θέματα στα εξεταστικά κέντρα και στους μαθητές.Από την ώρα που φτάνουν στα εξεταστικά κέντρα, αρμόδιες είναι οι κατά τόπους διευθύνσεις. Γι' αυτό και τις βάζουμε, γι' αυτό και τις πληρώνουμε, γι' αυτό και είναι υπεύθυνες, γι' αυτό και πάνε στον Εισαγγελέα, γι' αυτό και πάνε φυλακή όπου υπάρχει πρόβλημα. Αυτοί πρέπει να συντονίσουν τα προβλήματά τους τα οποία είναι πολύ περισσότερα που ενδεχομένως πολλά να μην τα ξέρουμε κι εμείς εδώ σαν Υπουργείο γιατί τα αντιμετωπίζουν.

Στο θέμα της Καλαμάτας λοιπόν, η πρώτη ενημέρωση προς την ΚΕΕ είναι ότι βρέθηκαν στο τηλέφωνο που σας λέω τέτοιες ενημερώσεις η ΚΕΕ έχει συνέχεια, «αυτή την ώρα βρέθηκαν κάποιοι καθηγητές στο υπόγειο που δεν θα έπρεπε να είναι» «μάλιστα τι να κάνουμε;» «έχουμε πρόβλημα;» «όχι, δίνουν οι μαθητές» «αύριο παιδιά αλλάξτε το εξεταστικό κέντρο και δείτε τι γίνεται». Τέλος, πάμε παρακάτω.

                                                                To ιστορικό
Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Καλαμάτας Γ. Σταματόπουλος την ημέρα της κατάργησης του Εξεταστικού Κέντρου ιδιωτικού σχολείου και μεταφοράς των υποψηφίων σε παρακείμενο Εξεταστικό ενώ είχε δηλώσει ότι έγινε για καθαρά τεχνικούς λόγους , γεγονός που αποκρύφτηκε από το υπ. Παιδείας, δέκα ημέρες μετά και αφού αποκαλύφθηκε από τα ΜΜΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευση Πελοποννήσου, του υπ. Παιδείας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται ότι στο υπόγειο Εξεταστικού Κέντρου βρέθηκαν εκπαιδευτικοί που δεν είχαν σχέση με τις εξετάσεις και υποστηρίζει ότι « από την έρευνα που έγινε δεν προέκυψε κανένα σημαντικό στοιχείο».
Ειδικότερα στην ανακοίνωση της η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου αναφέρει τα εξής:
« Οι φήμες που κυκλοφόρησαν και αναφέρονται σε υποτιθέμενη διαρροή θεμάτων των Γενικών Εξετάσεων από Εξεταστικό Κέντρο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Δεν υπήρξε επιχείρηση διαρροής θεμάτων προς εξεταζόμενους σε κανένα Εξεταστικό Κέντρο της περιοχής.
Στις 18 Μαίου μετά την εκπομπή των θεμάτων κατά τη διάρκεια εξέτασης, επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Εξεταστικού Κέντρου η παρουσία εκπαιδευτικών σε υπόγειο χώρο γραφείων του σχολείου.
Αμέσως απομονώθηκαν στο χώρο και οι εξετάσεις των μαθητών ολοκληρώθηκαν .
Από την έρευνα που διεξάγεται μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει κανένα σημαντικό στοιχείο πέραν του αναφερόμενου συμβάντος»


Τεχνικοί οι λόγοι της μεταφοράς
μαθητών σε άλλο Εξεταστικό Κέντρο
στη Καλαμάτα δήλωσε ο Διευθυντής

«Ο λόγος ήταν τεχνικός» είχε δηλώσει στους Καλαματιανούς δημοσιογράφους την ημέρα που οι φήμες φέρουν να έγινε απόπειρα διαρροής θεμάτων από το Εξεταστικό Κέντρο ιδιωτικού σχολείιου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιώργος Σταματόπουλος ο οποίος μάλιστα μίλησε στη συνέχεια και με λεπτομέρειες: «Η αλλαγή αυτή στα εξεταστικά κέντρα, είπε, συνέβη για τεχνικούς λόγους. Υπήρχε πρόβλημα με το σύστημα μετάδοσης, οπότε μεταφέραμε τους 13 μαθητές στο 4ο Λύκειο Καλαμάτας για καλύτερα».
Ρωτήσαμε τον κ. Σταματόπουλο ποια ακριβώς είναι η τεχνική βλάβη που δημιουργήθηκε με τη μετάδοση των θεμάτων αναφέρει στο ρεπορτάζ της η τοπική δημοσιογράφος Μαρία Νίκα. Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να μπει σε τεχνικές λεπτομέρειες. Ωστόσο, σε επόμενη ερώτησή σημνειώνει η ίδια δημοσιογράφος , για το εάν υπάρχει περίπτωση οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων Μπουγά να επιστρέψουν στο σχολείο τους, όταν φτιαχτεί το σύστημα μετάδοσης, ο κ. Σταματόπουλος απάντησε με σιγουριά: «Αυτό δε φτιάχνεται».
Και κατέληξε: «Εκείνο που προέχει τώρα είναι τα παιδιά αυτά να γράψουν ήρεμα και ανεπηρέαστα, χωρίς προβλήματα και αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε».


Η απόκριψη από το υπ. Παιδείας
Το γεγονός ότι επιχειρήθηκε από το υπ. Παιδείας η εσκεμμένη απόκρυψη -εκτός και αν δεν ενημερώθηκε από το συγκεκριμένο Εξεταστικό Κέντρο οπότε είναι θέμα εισαγγελέα- της μετακίνησης των 13 υποψηφίων από το Εξεταστικό τους Κέντρο σε άλλο παρακείμενο προκύπτει από την ανακοίνωση που έκανε η γενική γραμματέας του υπ. Παιδείας Ν. Γκοτσοποούλου για τα προβλήματα εκείνης της ημέρας στα Εξεταστικά Κέντρα όλης της χώρας.
Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση της κ. Γκοτσοπούλου, στην οποία δεν γίνεται καμία αναφορά για το Εξεταστικό Κέντρο στην Καλαμάτα:
Αθήνα, 18 Μαΐου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από το γραφείο της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Γκοτσοπούλου ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Σήμερα 18 Μαΐου 2009, συνεχίζονται οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές των ημερήσιων Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων (Β’ Κύκλος) με τα εξής μαθήματα Γενικής Παιδείας:
- Βιολογία
- Φυσική
- Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και
- Ιστορία
Η διαδικασία συγκέντρωσης της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων διεξήχθη έγκαιρα και ομαλά, καθώς επίσης και η επιλογή και αποστολή των θεμάτων. Η αποστολή των θεμάτων για το σύνολο της χώρας πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 08:05.
Υπήρχαν μεμονωμένα προβλήματα από βλάβες ηλεκτροδότησης, λόγω τοπικών έντονων καιρικών φαινομένων, που είχαν ως αποτέλεσμα μικρές καθυστερήσεις στην παραλαβή των θεμάτων. Οι βλάβες αυτές αποκαταστάθηκαν γρήγορα, πλην 3 περιπτώσεων, δηλαδή των Εξεταστικών Κέντρων της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, του 8ου Λυκείου Ηρακλείου Κρήτης και της Σούρπης Μαγνησίας. Στα συγκεκριμένα Εξεταστικά Κέντρα τα θέματα παραδόθηκαν με μικρή καθυστέρηση, αφού μεταφέρθηκαν με περιπολικό της Αστυνομίας από τα εγγύτερα Εξεταστικά Κέντρα, όπως ακριβώς προβλέπεται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Όσον αφορά στα θέματα, δεν χρειάστηκε να δοθούν διευκρινίσεις.
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 16 Μαΐου 2009 οι μαθητές της Δ΄ Τάξης των Εσπερινών Λυκείων εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Όλη η διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ