ΜΑΘΗΤΕΣ

Χωρίς καθηγητές και δασκάλους ο διάλογος για την παιδεία

Δημοσίευση: 22/01/2009

Ρεπορτάζ:esos.gr
Αμφισβητούν οι συνδικαλιστές των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργάνων των καθηγητών και δασκάλων τις προθέσεις του υπ. Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλου για ειλικρινή διάλογο αγια την παιδεία που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Φεβρουάριο.
 Τόσο ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Κ. Μανιάτης , όσο και ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Παν. Κουμαντζέλης  , μετά τη συνάντηση   με τον  πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου χαρακτήρισαν το διάλογο προσχηματικό .

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Υπουργός Παιδείας μίλησε ότι θα αρχίσει από μηδενική βάση. Θα συμμετάσχετε;

Κ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Ο κύριος Υπουργός Παιδείας μιλάει για μηδενική βάση διαλόγου όταν το πρώτο δείγμα γραφής του ήταν το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που προωθήθηκε και ψηφίστηκε πριν από μέρες στη Βουλή μην το δώσει στην ΟΛΜΕ. Ήταν ένα πρώτο αρνητικό δείγμα. Για μας δεν υπάρχει μηδενική βάση με την έννοια ότι η εκπαίδευση δεν έγινε την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του  νέου Υπουργού. Η εκπαίδευση προϋπήρχε, υπάρχει, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και σ’ αυτά καλείται να απαντήσει και όχι να επικαλείται με γενικόλογες αναφορές περί διαλόγου. Τα σοβαρά προβλήματα απαιτούν απαντήσεις, σ’ αυτές τις απαντήσεις απαιτούμε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με την Κυβέρνηση, αυτή δεν έχει γίνει, εμείς είμαστε σε εγρήγορση επιμένουμε να δοθούν απαντήσεις, παρότι πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τη μεριά της Κυβέρνησης να δώσει θετικές απαντήσεις στις μορφωτικές ανάγκες, στις αγωνίες των νέων και της κοινωνίας ευρύτερα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΖΕΛΗΣ (Αντιπρόεδρος της ΔΟΕ):

Εμείς σαν Ομοσπονδία πιστεύουμε ότι το θέμα της παιδείας δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά αφορά όλο τον ελληνικό λαό πόσο μάλλον τα κόμματα, τα οποία αποφασίζουν στη Βουλή για θέματα παιδείας. Μ’ αυτό το σκεπτικό αποδεχθήκαμε την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι θετικό βήμα να μιλούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την παιδεία.
Όσον αφορά για το διάλογο, τον θεωρούμε προσχηματικό και γι’ αυτό έχουμε την εμπειρία και την απόδειξη στις 19 Αυγούστου στείλαμε πρόσκληση ή έγγραφο όπως θέλετε πείτε το στον κύριο Υπουργό, τον πρώην, να μας δεχθεί να συζητήσουμε για την παιδεία, ο Υπουργός έφυγε και εμείς περιμένουμε ακόμη το διάλογο.  Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εάν θέλουν η Κυβέρνηση και τα κόμματα η παιδεία να είναι δημόσια αναβαθμισμένη, πρέπει να πάρουν τις θέσεις των Ομοσπονδιών των Εκπαιδευτικών και να τις κάνουν θέσεις δικές τους των κομμάτων τους. Μόνο έτσι θα λυθούν τα θέματα τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όλα αυτά τα σενάρια που ακούγονται για τις Πανελλαδικές και ξεκινούν από την Πρωτοβάθμια, θα είναι η πρώτη βαθμίδα που θα γίνεται κάποιο ξεκαθάρισμα, εσείς σαν ΔΟΕ πώς το βλέπετε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΖΕΛΗΣ (Αντιπρόεδρος της ΔΟΕ):Εμείς σαν ΔΟΕ έχουμε την άποψη ότι το νηπιαγωγείο και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι το θεμέλιο οικοδόμημα της εκπαίδευσης, ο θεμέλιος λίθος της εκπαίδευσης και αντί να ενισχυθεί, από εκεί να αρχίσει η βελτίωση της αναβάθμισης, τι γίνεται; Ο κ. Βερέμης είπε θα αφαιρέσει μία χρονιά και θα την κάνει προπαρασκευαστική για τα Πανεπιστήμια. Δηλαδή όλο το φάσμα και όλη η συζήτηση γίνεται για το Πανεπιστήμιο. Μα, πρέπει να ξεκινήσεις από τα θεμέλια για να δώσεις ένα οικοδόμημα σωστό. Άρα δεν γίνονται σωστά οι δουλειές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.