Placeholder

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΠΜΣ:Παιδαγωγικό Παιχνίδι και Παιδαγωγικό Υλικό στην πρώτη παιδική ηλικία

Δημοσίευση: 06/06/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παιδαγωγικό Παιχνίδι και Παιδαγωγικό Υλικό στην πρώτη παιδική ηλικία» λειτουργεί στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2004. Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 θα λειτουργήσει με αναμορφωμένο πρόγραμμα με τον τίτλο «Επιστήμες της Αγωγής: Παιδαγωγικό Παιχνίδι και Παιδαγωγικό Υλικό στην Πρώτη Παιδική Ηλικία», σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3685 (ΦΕΚ 148, τ.Α’/16-8-2008) .
Η ολοκλήρωσή του περιλαμβάνει 4 εξάμηνα σπουδών (2 έτη) και οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης.
Σκοπός
Αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Επιστήμες της Αγωγής: Παιδαγωγικό Παιχνίδι και Παιδαγωγικό Υλικό στην Πρώτη Παιδική Ηλικία» του Π.Τ.Π.Ε. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι η μεταπτυχιακή ειδίκευση επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων στις Επιστήμες της Αγωγής και στην έρευνα σε σύγχρονα περιβάλλοντα διδασκαλίας και μάθησης.
Επιπλέον, το ΠΜΣ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή τεχνογνωσία ώστε να μπορεί να
•    αξιολογεί το υπάρχον παιδαγωγικό παιχνίδι και παιδαγωγικό υλικό
•    σχεδιάζει παιδαγωγικό υλικό και παιχνίδι και να παράγει πειραματικά νέο
•    προτείνει τρόπους διδακτικής αξιοποίησης του υπάρχοντος ή του παραγόμενου υλικού στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής προσέγγισης της γνώσης.
Τέλος, το ΠΜΣ στοχεύει να συμβάλει στη σύζευξη της εκπαιδευτικής έρευνας με τη διδακτική πράξη, υποστηρίζοντας τη συνεργασία και την αλλητροφοδοσία των δύο χώρων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουν κατανοήσει σε βάθος κρίσιμες παιδαγωγικές, ψυχολογικές και κοινωνιολογικές πτυχές της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν:
•    Να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αξιολογούν αναπτυξιακά κατάλληλο και καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό.
•    Να διατυπώνουν και να επεξεργάζονται ένα ερευνητικό πρόβλημα εφαρμόζοντας δημιουργικά εκπαιδευτικές θεωρίες και ερευνητικές μεθόδους, να συλλέγουν την απαραίτητη πληροφορία για να το αντιμετωπίσουν και να διατυπώνουν συμπεράσματα τα οποία μπορούν να υποστηριχθούν σε ένα ακαδημαϊκό πλαίσιο.
•    Να αναπτύσσουν ευέλικτα μαθησιακά περιβάλλοντα, βασισμένα στην έρευνα, να τροποποιούν και να προσαρμόζουν τα υπάρχοντα αναλυτικά προγράμματα ώστε να ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες παιδιών με διαφορετική πολιτισμική προέλευση και με διαφορετικές ικανότητες.
Επαγγελματικές προοπτικές αποφοίτων
Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα μπορούν να απασχοληθούν σε ιδρύματα και φορείς αγωγής και εκπαίδευσης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Επιπλέον, οι απόφοιτοι του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών έχουν αναπτύξει την απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να μπορούν να απασχοληθούν:
•    Σε εκδοτικούς οίκους που ειδικεύονται στην έκδοση βιβλίων και εγχειριδίων για παιδιά,
•    Σε εταιρίες παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού, παιχνιδιού και εκπαιδευτικού λογισμικού
•    Σε επαγγελματικά περιβάλλοντα και οργανισμούς με εκπαιδευτικό προσανατολισμό (π.χ. μουσεία, παιδικές & νεανικές βιβλιοθήκες, υπηρεσίες και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, κ.λπ.).
•    Σε ερευνητικούς φορείς που ασχολούνται με την ανάπτυξη και την εκπαίδευση παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, καθώς και με την ανάπτυξη και αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού.
Προϋποθέσεις φοίτησης
Η ολοκλήρωση του ΠΜΣ προϋποθέτει την υποχρεωτική παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση σε 8 συνολικά μαθήματα (6 υποχρεωτικά και 2 έμφασης), καθώς και την παρακολούθηση 2 κύκλων σεμιναρίων. Επιπλέον, για την απόκτηση του τίτλου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εκπονούν Διπλωματική Εργασία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σπουδές στο ΠΜΣ «Παιδαγωγικό Παιχνίδι και Παιδαγωγικό Υλικό στην πρώτη παιδική ηλικία» σας προσκαλούμε να εξερευνήσετε τον ιστότοπο http://www.ece.uth.gr/main/el/node/787
Εισαγωγή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών γίνονται κάθε χρόνο δεκτοί, μετά από εισαγωγικές εξετάσεις και επιλογή, είκοσι (20) πτυχιούχοι Τμημάτων Πανεπιστημίων, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και απόφοιτοι Τμημάτων ΤΕΙ με γνωστικά αντικείμενα συναφή προς το αντικείμενο του ΠΜΣ. Τα δίδακτρα για κάθε εξάμηνο σπουδών ανέρχονται στα 500€ [συνολικό ύψος διδάκτρων 2.000€].
Οι υποψήφιοι συμμετέχουν αρχικά σε γραπτές εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα. Οι επιτυχόντες στην εξέταση αυτή λαμβάνουν μέρος σε γραπτές εξετάσεις στα παρακάτω τρία (3) μαθήματα: Διδακτική Μεθοδολογία, Μεθοδολογία Έρευνας και Ψυχολογία.
Όλες τις σχετικές πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε στην προκήρυξη των εισαγωγικών εξετάσεων  του ΠΜΣ (http://www.ece.uth.gr/main/el/node/309).
Παιδαγωγικό Παιχνίδι και Υλικό που έχει παραχθεί στο πλαίσιο του ΠΜΣ
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών αναπτύσσονται συστηματικά συνεργασίες με φορείς που εμπλέκονται στην τυπική και μη τυπική εκπαίδευση. Ενδεικτικά, εργασίες των φοιτητών του προγράμματος έχουν αξιοποιηθεί και δημοσιοποιηθεί μέσω
•    Επιστημονικών και εκπαιδευτικών ημερίδων
•    Δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά
•    Ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια
•    Συνεργασιών με εκδοτικούς οίκους
•    Συνεργασιών με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ActionAid)
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους http://www.ece.uth.gr/main/el/node/983 και http://www.ece.uth.gr/main/el/node/984.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.