Placeholder

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Απαξίωση Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Δημοσίευση: 02/07/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αφαιρέθηκε (ΚΑΚΩΣ) το δίωρο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της ΑΕΠΠ με το πρόσχημα να το διδάσκονται όλοι οι μαθητές ως γενικής παιδείας. Και βλέπουμε σήμερα  στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Εσπερινών ΓΕΛ αυτό να μεταφράζεται με την εισαγωγή μόνο 1 ώρας στη Β' Λυκείου (από την οποία όμως αφαιρείται και το δίωρο επιλογής "Εφαρμογές Η/Υ") . Άρα, σε 4 τάξεις Εσπερινού ΓΕΛ πλέον έχουμε όλες και όλες 1 ώρα Πληροφορική στη Β' και 2 ώρες στην Α' (και αυτό ως μάθημα επιλογής)! Στο δε Γυμνάσιο τα παιδιά κάνουν Πληροφορική μόνο από μια ώρα σε κάθε τάξη.
Είναι αυτό εκπαίδευση ευρωπαϊκής χώρας με έμφαση στις νέες τεχνολογίες; Γιατί αυτή η απαξίωση στην Πληροφορική και κατ' επέκταση στους καθηγητές Πληροφορικής, οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι από τους πιο χρήσιμους και για τη γενικότερη λειτουργία και υποστήριξη ενός σχολείου; Με τη συστηματική αφαίρεση μαθημάτων πληροφορικής, την έλλειψη μαθημάτων Β' ανάθεσης και την ταυτόχρονη αύξηση ωραρίου πώς θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ώρες των καθηγητών του κλάδου μας και σε πόσα διαφορετικά σχολεία θα κάνουμε περιοδεία για να συμπληρώσουμε ωράριο, με ότι αρνητικό συνεπάγονται οι πολλές και πολύωρες μετακινήσεις (κίνδυνοι στο δρόμο, οικονομικό κόστος, κόπωση σωματική και ψυχική, έλλειψη ουσιαστικής επαφής με το κάθε σχολείο κλπ?). Δεν θεωρείτε σκόπιμο να εκσυγχρονιστεί η εκπαίδευση ως προς το πρόγραμμα μαθημάτων αλλά και να αποκατασταθεί η συνεχιζόμενη αδικία και απαξίωση προς τους καθηγητές πληροφορικής;
Μετά τιμής ,
Καμπερίδης Κωνσταντίνος
Καθηγητής ΠΕ19

Σχόλια (3)

 
Ένας εκπαιδευτικός-Διευθυντής
02 Ιουλ 2014 23:49

Συνάδελφε, δεν πρέπει να είσαι και τόσο σίγουρος ότι η ειδικότητα σου είναι σήμερα απο τις πιό απαραίτητες για την λειτουργία του σχολείου , μιας και υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι και με προσόντα και γνώσεις να καλύψουν το λειτουργικό κομμάτι στο σχολείο . διάθεση δεν υπάρχει αρκετή , απαιτήσεις και κακή νοοτροπία υπάρχει, ασε που πέρνετε ώρες εξ΄απαλών ονύχων και γκρινιάζουν οι άλλες ειδικότητες γι΄αυτό (π.χ. επικουρία Ε.Ε., γραμματειακή υποστήριξη κλπ).Πράγματι¨"ΝΕΟ-ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ" δεν γίνεται χωρίς γνωστικά αντικείμενα Πληροφορικής , αλλά τόχουν παρακάνει και κάποιοι της ειδικότητάς σας-στην νοοτροπία κυρίως)...

 
Ενας καθηγητής ΠΕ19 - γραμματέας
03 Ιουλ 2014 15:12

Δεν το πιστεύω αυτό που διαβάζω.Είστε σίγουρα διαυθυντής σε σχολείο; Ο ΠΕ19 δεν είναι απαραίτητος; Δεν στηρίζει επικουρικά τις άλλες ειδικότητες; Δεν έχω τέτοια εικόνα κύριε.Σε τόσα σχολεία που πέρασα (λόγω της διάθεση του ΠΥΣΔΕ που είμαι) δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο. Οι πιστοποιημένοι συνάδελφοι, τις περισσότερες φορές σφυρίζουν διακριτικά... Και είναι λογικό διότι δεν μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη στον χώρο της πληροφορικής (myschool, ιστοσελίδα, τεχνική υποστήριξη στο hardware του σχολείου κλπ). Αυτά, σε σχέση με τη διοικητική εργασία. Τώρα σε σχέση με το μάθημά μας, είναι το ίδιο απαραίτητο με τα Μαθηματικά και τη Γλώσσα (Ελληνική και ξένη). Αυτό κάποια στιγμή θα γίνει κατανοητό.

 
ΠΕ19
03 Ιουλ 2014 16:49

Οι καθητητές πληροφορικής είναι το μεγάλο αγκάθι στην εκπαίδευση! Γι' αυτό στην πυρά. Δεν ξέρω τι να σκεφτώ πια με όλα αυτά.Σε όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια, ακόμη και τώρα οταν διαβάζω μηνύματα όπως αυτό που προηγήθηκε (υποτίθεται ότι μιλά συνάδελφος και μάλιστα Διευθυντής) νοιώθω βαθιά θλίψη και απογοήτευση. Δεν είναι συνάδελφε όλοι οι πληροφορικοί όπως περιγραφεις, οπως δεν είναι όλοι οι διευθυντές καλοί ή κακοί ή όλοι οι Φιλόλογοι ή μαθηματικοί ή φυσικοί εργατικοί ή τεμπέληδες κλπ κλπΑπό την άλλη γιατί δεν ακούω ποτέ τίποτα π.χ για ένα φιλόγολογο που αρνήθηκε να βοηθήσει στην σύνταξη ενός εγγράφου ή για έναν μαθηματικό που του ζητήθηκε να σχολιάσει μια μαθηματική άσκηση που ήταν η εργασία κάποιου τρίτου ή γενικά για συνάδελφο που αρνήθηκε να εξυπηρετήσει κάποιον άλλο.Μήπως δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις; Σταματήστε την ανθρωποφαγία, αν μη τι άλλο σκεφτείτε ότι κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά σας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.