Αποκατάσταση γεωλόγων στην εκπαίδευση

02/07/2014

Ενημερώθηκε: 18/08/2014, 00:02

Άκουσε το άρθρο

Κύριε  Υπουργέ
θα ήθελα να σας ενημερώσω για το ζήτημα της ειδικότητας των γεωλόγων ΠΕ04.05 στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Την χρονιά που ολοκληρώθηκε, η αδικία εις βάρος των γεωλόγων όχι μόνο συνεχίστηκε  αλλά γιγαντώθηκε καθώς υπέστησαν την μεγαλύτερη με διαφορά μειώση στους αριθμούς αναπληρωτών (80%!!)  από τις λεγόμενες "βασικές" ειδικότητες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι προσλήψεις των υπόλοιπων αναπληρωτών  ΠΕ04 (φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι ) αυξανόταν σε αντίθεση με τους γεωλόγους αναπληρωτές που παρέμειναν σταθερά τραγικοί (07).
Το αναμφισβήτητο γεγονός της άδικης αυτής μεταχείρισης, γινόταν συστηματικά επί χρόνια.  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τo σύστημα καταγραφής survey του υπουργείου παιδείας, το σύνολο των ωρών των μαθημάτων α ανάθεσης των γεωλόγων  πανελλαδικά είναι 19429 ώρες που αντιστοιχεί σε 948 καθηγητές γεωλόγους! Άρα, οι μόνιμοι γεωλόγοι εκπαιδευτικοί (837) δεν επαρκούν για να διδάξουν ούτε το μάθημα τους, της γεωγραφίας-γεωλογίας!! Πως λοιπόν, ενώ αυτό είναι γνωστό στους αρμόδιους φορείς, συνεχιζόταν το θέατρο του παραλόγου και σε κάθε φάση αναπληρωτών απουσίαζε προκλητικά η ειδικότητά μας ενώ πρωτοστατούσαν κορεσμένοι κλάδοι;  
Επιπρόσθετα, όσον αφορά το θέμα της ενισχυτικής στο γυμνάσιο,  στο ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μόνο φιλολογικά μαθήματα, φυσικής, χημείας, μαθηματικών και αγγλικών.
Δεν έχουν ανάγκη υποστήριξης οι μαθητές σε άλλα μαθήματα; Μάλιστα, για την φετινή χρονιά, προστέθηκε και το μάθημα της βιολογίας. Εδώ παρατηρείται μάλιστα το αξιοπερίεργο, ενώ στο πρωινό ωρολόγιο πρόγραμμα, εξαντλούνται τα περιθώρια β αναθέσεων ( και όχι μόνο ) για να καλυφθούν τα κενά, στα πλαίσια της ενισχυτικής όμως κλήθηκαν αποκλειστικά  μαθηματικοί να διδάξουν μαθηματικά, φυσικοί για την φυσική κ.ο.κ. Έτσι οι γεωλόγοι αποκλειόμαστε εις διπλούν καθώς ούτε το μάθημά μας διδάσκεται αλλά ούτε και β ανάθεση μπορούμε να διδάξουμε!
Είμαστε η μοναδική ειδικότητα που χάνει τόσα πολλά από τις β αναθέσεις καθώς γεωγραφία-γεωλογία καλούνται να διδάξουν εκτός από τους υπόλοιπους ΠΕ04, κατά
προτεραιότητα οι της οικιακής οικονομίας ΠΕ15 και οι μαθηματικοί ΠΕ03!! 
Σας καλώ λοιπόν, να λάβετε υπόψη σας τα στοιχεία αυτά, τις πραγματικές ανάγκες προσωπικού στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να αποκαταστήσετε την πιο αδικημένη ειδικότητα εκπαιδευτικών, αυτή των γεωλόγων ΠΕ04.05 τόσο σε μόνιμους διορισμούς, όσο και σε αναπληρωτές και στην ενισχυτική διδασκαλία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ