ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Ειδικές Κατηγορίες εκπαιδευτικών (ασθένεια ιδίων / τέκνων) και υπηρεσιακές μεταβολές

Δημοσίευση: 02/07/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κε Υπουργέ, Κε Υφυπουργέ :
Είμαστε εκπαιδευτικοί ΠΕ70 και ανήκουμε στις Ειδικές Κατηγορίες (ασθένεια ιδίων / τέκνων). Αρχικά να σας ευχαριστήσουμε που μας δίνετε το βήμα να σας εκθέσουμε το θέμα που μας απασχολεί.Με δεδομένη την ευαισθησία σας και τη διάθεσή σας να κάνετε διορθωτικές παρεμβάσεις , όπου χρειαστεί , σε ζητήματα που ταλαιπωρούν τον πολύπαθο κλάδο των εκπαιδευτικών θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε τον προβληματισμό μας πάνω στο θέμα των υπηρεσιακών μας μεταβολών (μεταθέσεων/αποσπάσεων/τοποθετήσεων).
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, όπως γνωρίζετε , τα ζητήματα που σχετίζονται με τις υπεραριθμίες των εκπαιδευτικών ρυθμίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 14 και 15 του Π.Δ. 50/1996. Επίσης, πάνω στο θέμα των τοποθετήσεων, διευκρινίσεις δόθηκαν και με την υπουργική απόφαση με Αρ. Πρωτ.: 122329/Δ1-4.9.2013 («Διευκρινίσεις επί των τοποθετήσεων των μεταταχθέντων στην Π.Ε. εκπαιδευτικών με τη διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων»), όπου οι οργανικά υπεράριθμοι φαίνονται να προηγούνται των ειδικών κατηγοριών.
Δεδομένων των εκτεταμένων συγχωνεύσεων/υποβιβασμών, οι υπεράριθμοι έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε πολυπληθή ομάδα, σε αντίθεση με τις ειδικές κατηγορίες λόγω ασθένειας που είναι ελάχιστες (π.χ. μόλις 4 συνολικά-δάσκαλοι -ειδικών κατηγοριών - προς μετάθεση σε όλη τη Δ/ΣΗ Π.Ε Α΄ Αθήνας (σε σύνολο 2932 Δασκάλων που υπηρετούν στην Α' Δ/νση ) όπως φαίνεται κι από τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία αιρετού-συναδέλφου για την τρέχουσα χρονιά (Μάιος 2014-Ιούνιος 2014 ). Έτσι,περιορίζεται δραματικά η δυνατότητά μας να επιλέξουμε τη σχολική μονάδα στην οποία, για πραγματικά σοβαρούς λόγους, επιθυμούμε να μετακινηθούμε.
Ιδιάζουσα λεπτομέρεια που προξενεί ερωτηματικά και απορίες: το γεγονός ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα ακόμα και σε συναδέλφους που δεν τους υποχρεώνει η συγχώνευση-υποβιβασμός της σχολικής τους μονάδας να χάσουν την οργανική τους θέση, να μπορούν να το επιλέξουν αυτοβούλως -κάνοντας θετική δήλωση υπεραριθμίας (παρ. 3 του άρθρου 14 του Π.Δ. 50/96), διεκδικώντας έτσι με ευκολία οργανικές θέσεις οι οποίες για εμάς μπορεί να είναι σημαντικές.
Το ερώτημά μας είναι γιατί οι ειδικές κατηγορίες, και συγκεκριμένα λόγω ασθένειας , που ουσιαστικά θα έπρεπε να αποτελούν κατηγορία που τοποθετείται κατά απόλυτη προτεραιότητα, να έπονται των οργανικά υπεραρίθμων;
Εν κατακλείδι, κάνουμε έκκληση στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας να στηρίξει την τόσο ευαίσθητη (και ξανατονίζουμε, ολιγομελή) ομάδα των Ειδικών Κατηγοριών λόγω ασθένειας, ορίζοντας σαφώς την ουσιαστική προτεραιότητά μας . Για εμάς, είναι θέμα μείζονος σημασίας, διότι υπηρετούμε τον νευραλγικό χώρο της εκπαίδευσης και θέλουμε να το πράξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διατηρώντας τόσο την αξιοπρέπεια όσο και μια ποιότητα των συνθηκών εργασίας μας,παράλληλα με το προσωπικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς ή τα παιδιά μας.
Είμαστε στη διάθεσή σας

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.