Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αν υπάρξει υπερπληθώρα μετεγγραφών στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα

Δημοσίευση: 11/07/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο νόμος ήταν τόσο γενναιόδωρος που είμαστε πραγματικά προβληματισμένοι και εμείς και τα Πανεπιστήμια τι θα γίνει με τον αριθμό των μετεγγραφών. Δηλαδή όταν λέει τρίτεκνοι χωρίς προϋποθέσεις, πολύτεκνοι χωρίς προϋποθέσεις. Το δεύτερο δεν είναι τόσο σοβαρό, το πρώτο όμως είναι. Γιατί είναι πολλά τα παιδιά.
Τον  παραπάνω είπε σε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και στην δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου, και υπογράμμισε τα εξής:
Α.Οι υποψήφιοι  θα δηλώσουν, θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους, θα αιτηθούν τη μετεγγραφή και θα πάρουν τη μετεγγραφή. Να σημειώσω πάλι ότι ο νόμος λέει όλες οι περιπτώσεις αυτών των κατηγοριών δικαιούνται μετεγγραφής. Δεν λέει ότι δύναται να αιτηθούν την μετεγγραφή τους, λέει δικαιούνται μετεγγραφής. Θα το δείτε αυτό.
Β.Όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αν  υπάρξει -τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ λένε πως θα υπάρξει-  την υπερπληθώρα στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα και απερήμωση των περιφερειακών Πανεπιστημίων. Θα πρέπει δηλαδή να κάνουμε κάποιους χειρισμούς.
Γ.Πρώτος χειρισμός είναι να μην ακούσουμε άλλες προτάσεις που μας έχει κάνει η Βουλή για διεύρυνση των κριτηρίων προς τα πίσω. Να δούμε με τα αρμόδια Πανεπιστήμια πως θα διευθετήσουμε ζητήματα που θα εμφανιστούν και θα παράξουν δυσκολίες.  
Δ.Θα έχουμε και μια καλύτερη εικόνα όταν δούμε τις δηλώσεις των μηχανογραφικών και αρχίζουμε να συζητούμε με τα Πανεπιστήμια για τις αναμονές που έχουμε, θα συζητήσουμε στη Βουλή τα μέτρα διευκόλυνσης των Ιδρυμάτων για να κάνουν τη δουλειά τους.
Ε.Κάναμε μια προσθήκη στη Βουλή γιατί στην προηγούμενη ρύθμιση είχαν παραλειφθεί οι πραγματικά φτωχοί, οι μονογονεϊκές οικογένειες ή οι οικογένειες με ένα παιδί αλλά χωρίς εισοδήματα, με όριο βέβαια το 10% επί των αιτήσεων που θα υποβληθούν και με κριτήριο και σειρά την επίδοση του μαθητή, ακριβώς όπως ίσχυε δηλαδή πρόπερσι η διάταξη. Την επαναφέραμε και την προσθέσαμε στις άλλες διατάξεις που είχε ψηφίσει η Βουλή. Και δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε στις άλλες διατάξεις, διότι ψηφίστηκαν στις 4 Μαΐου, προεκλογικά. Και δεν εννοώ μόνο το «πρόσφατο», αλλά επειδή ακριβώς μεσολάβησαν οι εκλογές, θα μας κατηγορούσε η Βουλή, αν της το προτείναμε, ότι προ των εκλογών πήγαμε μια διάταξη ως Υπουργείο Παιδείας, ευνοϊκή για τις μετεγγραφές και αμέσως μετά τις εκλογές την πήραμε πίσω. Αυτό δέσμευε τα χέρια μας από το να κάνουμε προσπάθειες εξορθολογισμού μιας διάταξης, η οποία είναι πάρα πολύ ευρεία και γενναιόδωρη και με δυσκολία θα τη σηκώσουν τα Πανεπιστήμια.
Ζ.Θέλω να δώσω μια διευκρίνιση γιατί ορισμένοι συνάδελφοί σας έχουν μια κακή εντύπωση του τι προβλέπει ο νόμος, δεν τον έχουν διαβάσει προφανώς και γράφουν διάφορα πράγματα τα οποία αναστατώνουν τον κόσμο.
 Η.Πρέπει λοιπόν να εκδοθεί  μια Υπουργική Απόφαση για να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Αλλά αυτή η Υπουργική Απόφαση, δεν βάζει όρους και προϋποθέσεις στις μετεγγραφές, αυτά τα θέτει ο ίδιος ο νόμος. Η Υπουργική Απόφαση θα ορίζει πράγματα όπως το πότε θα κάνουν αίτηση, πού θα την κάνουν,  τεχνικά πράγματα τα οποία θα βγουν μόλις τελειώσουν οι καταθέσεις των μηχανογραφικών, για να αρχίσει η διαδικασία όταν θα βγουν τα αποτελέσματα πού μπήκε ο καθένας. Δεν είναι της παρούσης.
 Θ.Σήμερα κάποιος έλεγε σε ένα ραδιόφωνο ότι καθυστερώ να βγάλω αυτή την απόφαση. Προφανώς και δεν έχει ιδέα. Δεν έχει όμως ιδέα, αλλά αναστατώνει τον κόσμο.
Ι.Λέω, λοιπόν, ότι η Υπουργική Απόφαση όποτε κι αν βγει, που θα βγει όταν τελειώσουν οι διαδικασίες των αποτελεσμάτων, δεν επηρεάζει το ποιος έχει και ποιος δεν έχει δικαίωμα μετεγγραφής. Αυτά τα λέει ο νόμος. Λένε ότι καθυστερούν κάποιοι γονείς να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τα παιδιά τους, διότι περιμένουν να διευκρινίσω εγώ τι ορίζει ο νόμος. Ο νόμος ορίζει αυτά που ορίζει. Δεν θα συμπληρώσω εγώ το νόμο με την απόφαση. Δεν έχω δικαίωμα να το κάνω αυτό.

Σχόλια (4)

 
Ευαγγελία
11 Ιουλ 2014 22:58

Κύριε υπουργέ,κατανοώ ως ενός σημείου τις επιφυλάξεις σας περί "υπερπληθώρας" τρίτεκνων-πολύτεκνων φοιτητών. Θα συμφωνήσετε όμως μαζί μου ότι το πρόβλημα των πρυτάνεων δεν είναι οι αριθμοί των φοιτητών αλλά η γενική υποβάθμιση της ανώτατης παιδείας η οποία πλέον στερείται υποδομών, διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού και προπάντων ηθικής στήριξης του έργου τους από πλευράς της πολιτείας.Ερώτηση πρώτη: οι φοιτητές (τρίτεκνοι-πολύτεκνοι) του έτους 2012-2013 οι οποίοι φέτος πληρούσαν όλα τα κριτήρια μετεγγραφής αλλά έμειναν εκτός λόγω "ποσόστωσης", πόσοι πραγματικά είναι;Ερώτηση δεύτερη: Εάν τελικώς δεν υπάρξει τροπολογία του νόμου για αναδρομική ισχύ, κάποιοι από αυτή την κατηγορία φοιτητών, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές δυσκολίες, θα θελήσουν να υποβάλουν αίτηση με το 10%, ακόμη και αν αυτό σημαίνει αλλαγή σχολής μετά από διετή φοίτηση. Αυτοί θα έχουν το δικαίωμα μετεγγραφής στον τόπο κατοικίας τους; Ευχαριστώ!

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
12 Ιουλ 2014 00:15

κ.υπουργέΠαρασκευη βραδυ και ακομη δεν γνωριζω τι πρεπει να κανω με το μηχανογραφικο.να το συμπληρωσω ή οχι! ειμαι τεκνο πολυτεκνης οικογενειας (5 ανηλικα παιδια)εχουμε τα τοσα προβληματα οικονομικα που με τις αποφασεις σας φερατε τα πανω - κατω στην πολυτεκνη οικογενεια.ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΑΣ! ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ Ή ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ;ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΡΝΑΩ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΤΕΦΑΑ.ΘΑ ΠΑΡΩ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΤΡΙΚΑΛΑ; ΕΞΗΓΗΘΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ.

 
Ι.
13 Ιουλ 2014 01:30

ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ 2013?ΜΑ ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΑΤΕ ΚΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ?ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ?ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΜΟΝΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΜΥΝΕΣΘΑΙ?MHΠΩΣ ΣTO ΓEΓONOΣ OTI ΘA METEΓΓPAΦOYN ΦETOΣ TPITEKNOI EΦOΠΛIΣTEΣ? ΜΕΡΙΜΝΗΣΤΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΙΟ ΑΔ31ΙΚΗΜΕΝΟΙ!

 
Αντώνης
13 Ιουλ 2014 13:40

Πρέπει να γνωρίζει ο κ. Λοβέρδος, ότι άλλο είναι μια οικογένεια να έχει 3 παιδιά, άλλο 5, άλλο 7 και άλλο 13 παιδιά!Από το Σύνταγμα κ. Συνταγματολόγε μας, προστατεύονται μόνο οι πολύτεκνοι! ΝΑΙ ή ΟΧΙ;Οι Μετεγγραφές των τρίτεκνων, έγιναν το 2004 επί Γιαννάκου και έπρεπε να υπάρχουν 3 παιδιά κάτω των 26 ετών, άλλως Μετεγγραφή δεν έπαιρνε ο τρίτεκνος. Τα όρια ηλικίας τα κατήργησε ο Αρβανιτόπουλος, γιατί το ΣτΕ είπε ότι τα όρια ηλικίας είναι αντισυνταγματικά για τους πολύτεκνους, όχι για τους τρίτεκνου, αλλά ο Αρβανιτόπουλος, ήθελε ψηφαλάκια.Άρα λύση υπάρχει, αν δημιουργείται πρόβλημα και όχι να καίγονται τα ξερά με τα χλωρά όλοι μαζί, έλεος πια!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.