Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Λιγότερες από ποτέ οι νέες εκπαιδευτικές άδειες

Δημοσίευση: 27/07/2009


4ο Ενημερωτικό Ιουλίου 2009

Ζαχαρίας Καψαλάκης Μεσαρά 26 Ιουλίου 2009

Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης

Τηλ.6948400112

Σπ.: 2892042248

Σχ. – ΦΑΞ: 2892023333

Email: zkapsala@otenet.gr


Προς τους Συναδέλφους μου

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Θέμα 1ο): Λιγότερες από ποτέ οι νέες εκπαιδευτικές άδειες


Κάθε πέρσι και καλύτερα…


 


Και να που οι φοβίες για τις νέες εκπαιδευτικές άδειες βγήκαν αληθινές. Ούτε το 42% των αιτήσεων δεν φτάνουν οι χορηγούμενες για φέτος πιστώσεις από το Υπουργείο Παιδείας, παρά τις εναντίον ιαχές του κ. Λυκουρέντζου και των εξαπτέρυγών του, για χορήγηση φέτος 612 εκπαιδευτικών αδειών (και ανανεώσεις και νέες χορηγήσεις για να μην ξεχνιώμαστε!) για όλη τη χώρα.

Αρχικά θέλω να καταγγείλω το Υπουργείο Παιδείας , όχι μόνο γιατί χορήγησε λίγες πιστώσεις για άδειες – και τούτο γιατί είναι η γνωστή πολιτική του, πολιτική της απαξίωσης προς την εκπαίδευση και στον Έλληνα εκπαιδευτικό -, αλλά γιατί έδρασε με τσαπατσουλιά και προχειρότητα.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε αριθμό πιστώσεων, πριν καλά - καλά φτάσουν τας ΑΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΔΕ οι φάκελοι των συναδέλφων που ζητούσαν άδεια, πριν καν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ελέγξουν τις αιτήσεις των εκπαιδευτικών και σημειώσουν για το ποιες αιτήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους δοθεί εκπαιδευτική άδεια. Πιστεύω ότι το πολύ με 200 πιστώσεις ακόμη θα κάλυπτε όλους του εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.


 


Συνάδελφοι,

Ο φετινός αριθμός πιστώσεων δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας και στις υποχρεώσεις του Υπουργείου Παιδείας προς την μαχόμενο εκπαιδευτικό, αφού είναι και πάλι κατά πολύ λιγότερες των αιτήσεων και αρκετά μειωμένες σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Συγκεκριμένα:

* Το 2007 δόθηκε στο 60% του αριθμού των αιτήσεων (24 αιτήσεις – 15 πιστώσεις)

* Το 2008 δόθηκαν στο 50% του αριθμού των αιτήσεων (26 αιτήσεις – 13 πιστώσεις)

* Το 2009 δίνεται στο 42% του αριθμού των αιτήσεων (43 αιτήσεις – 18 πιστώσεις).

Η ίδια εικόνα υπάρχει σε όλα τα ΑΠΥΣΠΕ της χώρας και η απογοήτευση όλων μας είναι υπαρκτή. Θα αρκεστούμε όμως στην υπαρκτή απογοήτευση και σε μια δημόσια καταδίκη της κατάστασης; Νομίζω πως δεν πρέπει. Τα Διοικητικά Δικαστήρια έχουν δικαιώσει στο παρελθόν όσους συναδέλφους κατέφυγαν σ’ αυτά διεκδικώντας την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούνται και το Υπουργείο τους στερεί. Ίσως θα πρέπει να μελετήσουμε και αυτή την παράμετρο. Θα μου πείτε: Προσφυγές για το ένα θέμα, προσφυγές για το άλλο, που θα πάει η κατάσταση αυτή; Τι να σας πω συνάδελφοι. Αυτή η κυβέρνηση όσο βουλιάζει τόσο περισσότερο αντιεκπαιδευτική και επικίνδυνη γίνεται. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι η δημοκρατία περνά έξω από την πόρτα του Υπουργείου Παιδείας και τη βρίσκει συνεχώς κλειστή…

Με αυτές τις πιστώσεις είναι φανερό ότι η επιστημονική κατάρτιση του δασκάλου μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πού να προλάβουν οι εκπαιδευτικοί τις εξελίξεις στον τομέα της παιδείας, όταν αυτές τρέχουν και οι εκπαιδευτικοί εκλιπαρούν το Υπουργείο Παιδείας για μερικές εκπαιδευτικές άδειες;


 


Συνάδελφοι,

Ζούμε σε μια εποχή που όλα έχουν το τίμημά τους. Και στις μέρες μας – δυστυχώς – το τίμημα είναι πρωτίστως οικονομικό. Υπάρχουν καταγγελίες, ότι κάποιο(α) Πανεπιστήμιο(α) ζητούν και μάλιστα προκαταβολικά, δίδακτρα εγγραφής για μεταπτυχιακά (1800 ευρώ) από τους εκπαιδευτικούς. Και σκεπτόμενοι πονηρά (και πρόστυχα), ζήτησαν τα χρήματα από τους συναδέλφους από τις αρχές Ιουλίου, άσχετα αν οι συνάδελφοι πάρουν εκπαιδευτική άδεια ή όχι. Και αν δεν πάρει εκπαιδευτική άδεια; Τα χρήματα χάνονται. Χώρια τα βιβλία, χώρια οι μεταφορές, χώρια οι διαμονές, χώρια τα ξενύχτια. Εκμετάλλευση του αγώνα των εκπαιδευτικών για επιμόρφωση όχι μόνο από την πολιτεία αλλά και από το ίδιο το δημόσια Πανεπιστήμια. Ντροπή! Χίλιες φορές ντροπή.

Νομίζω ότι το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη ΔΟΕ και προτείνω μάλιστα στην επόμενη συνάντηση των αιρετών του κλάδου να είναι το κεντρικό θέμα προβληματισμού και να γίνει διεξοδική συζήτηση, έτσι ώστε να καταρτιστεί κοινή γραμμή πλεύσης όλων των αιρετών στο θέμα (Πανεπιστήμια, συνάφεια, κριτήρια κ.α.). Και βέβαια να ανοίξουμε και την ταμπακέρα της επόμενης μέρας της απόκτησης των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων από τους συναδέλφους και να απαντηθεί έτσι έμμεσα ή άμεσα το ερώτημα: Πόσοι εκπαιδευτικοί που απέκτησαν διδακτορικά ή μεταπτυχιακά είναι σήμερα μάχιμοι δάσκαλοι, δηλαδή εργάζονται σε τάξεις; Μπορούμε να θεσπίσουμε δικλίδες ασφαλείας, έτσι ώστε όλοι αυτοί που σπουδάζουν με χρήματα του Ελληνικού Λαού, να μη χάνονται αμέσως μετά τις σπουδές τους στις ατραπούς της γραφειοκρατίας, των Πανεπιστημίων και γενικά μακράν της τάξης;

Εκφράζω προβληματισμούς που νομίζω όμως πως θα πρέπει να συζητηθούν…

Τέλος για το συγκεκριμένο θέμα ζητώ συγγνώμη από τους συναδέλφους μου που δεν θα μπορέσουν κι εφέτος να πάρουν εκπαιδευτική άδεια και δε θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν συναφείς με το διδακτικό τους αντικείμενο μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές, επειδή η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια. Εμείς, οι αιρετοί του κλάδου, την καλούμε ακόμα και την τελευταία στιγμή, να συναισθανθεί τις ευθύνες της έναντι στη δημόσια εκπαίδευση και να δώσει τις αναγκαίες πιστώσεις – που ξαναλέω δεν περνούν τις 200 - για την επιμόρφωση των συναδέλφων μας.


Θέμα 2ο): Ανανεώσεις εκπαιδευτικών αδειών


Λοιπόν να προχωρήσω και στην ενημέρωσή μου για τις ανανεώσεις των εκπαιδευτικές άδειών. Συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή 24 Ιουλίου το ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης παρουσία της αναπληρώτριας Περιφερειακής Διευθύντριας Λήδας Ζαμπετάκη, του αναπληρωματικού μέλους Προϊσταμένου της Δ/νσης Ρεθύμνου Γιάννη Κουτάντου, του αναπληρωματικού μέλους Σχολικού Συμβούλου Μιχάλη Κολιοραδάκη και των (τακτικών) αιρετών του κλάδου! (Απορία: Γιατί όταν έχουμε πολύ σοβαρά θέματα, όπως οι εκπαιδευτικές άδειες, έρχονται τα διορισμένα αναπληρωματικά μέλη και όχι τα τακτικά;)

Ζήτησα προ ημερησίας διάταξης, να γίνει συζήτηση για το τι μέλει γενέσθαι με τις νέες εκπαιδευτικές άδειες, καθώς και το ότι θα πρέπει να θεσπιστούν κριτήρια για τη χορήγησή τους. Εκφράστηκε ένας προβληματισμός απ’ όλα τα μέλη του ΑΠΥΣΠΕ, που ευελπιστώ να μη μείνει προβληματισμός και να μετατραπεί σε συγκεκριμένα κριτήρια, έτσι ώστε την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουλίου που θα συνεδριάσουμε ξανά, να ξέρουμε πώς να μοιράσουμε τα ψιχία των εκπαιδευτικών αδειών που χορήγησε και φέτος το Υπουργείο μας! (Παιδείας ή Απαιδείας, δεν έχει σημασία…)! Ανησυχώ μόνο, γιατί δεν καταλήξαμε σε κάποια κριτήρια…

Οι ανανεώσεις έγιναν σχεδόν όλες (κόπηκε μία που δεν πληρούσε το γράμμα του νόμου). Να ευχηθούμε στους συναδέλφους μας καλές σπουδές και τους περιμένουμε το συντομότερο στο δημόσιο σχολείο για να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησαν με τις σπουδές τους.

Τα ονόματα των συναδέλφων κατ΄ αλφαβητική σειρά είναι:


ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ 2009

ΑΠΥΣΠΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΑ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΚΛΑΔΟΣ

ΠΑΝ/ΜΙΟ

ΣΠΟΥΔΕΣ

ΠΥΣΠΕ


1

Βρετουδάκη Ελένη

ΠΕ 60

Κρήτης

Μετ/κο

Χανίων


2

Γάτσου Χρυσούλα

ΠΕ 70

Αριστοτέλειο

Μετ/κο

Λασιθίου


3

Γερούκη Μαργαρίτα

ΠΕ 70

ΕΛΣΙΝΚΙ

Διδ/κό

Ρεθύμνου


4

Ευθυμάκη Μαρία

ΠΕ 70

Κρήτης

Μετ/κο

Χανίων


5

Καζιάλες Δημήτριος

ΠΕ 60

Κρήτης

Διδ/κό

Ρεθύμνου


6

Καλησπεράκη Αθηνά

ΠΕ 60

Κρήτης

Μετ/κο

Ηρακλείου


7

Λυχνάκη Μαρία

ΠΕ 60

MONS HAINAUT BELGIQE

Διδ/κό

Χανίων


8

Μαγγόπουλος Γεώργιος

ΠΕ 70

Κρήτης

Διδ/κό

Ρεθύμνου


9

Μαρκοδημητράκης Νικόλαος

ΠΕ 70

Ιωαννίνων

Διδ/κό

Ηρακλείου


10

Μαρτιμιανάκη Αθηνά

ΠΕ 70

Κρήτης

Μετ/κο

Ηρακλείου


11

Νικολιδάκη Σοφία

ΠΕ 60

UNIVERCITY OF WALES

Διδ/κό

Ρεθύμνου


12

Νικολούδης Δημήτριος

ΠΕ 70

Αριστοτέλειο

Διδ/κό

Ρεθύμνου


13

Παντελάκη Νεκταρία

ΠΕ 70

Κρήτης

Μετ/κο

Χανίων


14

Ράλλη Μαρία

ΠΕ 60

Κρήτης

Διδ/κό

Ρεθύμνου


15

Στύλου Γεωργία

ΠΕ 70

Κρήτης

Διδ/κό

Ρεθύμνου


16

Σφακιανάκη Άννα

ΠΕ 70

Αριστοτέλειο

Διδ/κό

Ηρακλείου


17

Τερεζάκη Χρυσή

ΠΕ 70

ΕΑΠ

Διδ/κό

Χανίων


18

Τσαπικίδου Δανάη

ΠΕ 06

UNIVERCITY OF CAMBRIDGE

Διδ/κό

Ρεθύμνου


19

Τσιτάκη Ουρανία

ΠΕ 70

Ιωαννίνων

Διδ/κό

Ηρακλείου


20

Χριστοδουλάρα Αγγελική

ΠΕ 60

Κρήτης

Διδ/κό

Ρεθύμνου


 


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ζαχαρίας Καψαλάκης

Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης


Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να λαμβάνουν την ενημέρωση που στέλνω στα σχολεία στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (και τους καλοκαιρινούς μήνες), μπορούν να μου το στείλουν μήνυμα στο: zkapsala@otenet.gr


 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean