Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η εγκύκλιος για τις μεταθέσεις 2013
α) η ρύθμιση του Ν. 4038/2012 για τη διετή παραμονή των νεοδιορίστων στην περιοχή διορισμού προκειμένου να κατοχυρώσει το δικαίωμα μετάθεσης, η οποία τροποποιεί το άρθρο 4 του Ν. 3848/2010 που αφορούσε την τριετή υποχρεωτική παραμονή στον τόπο διορισμού. Σε εκκρεμότητα παραμένει η κατάργηση της διετίας.
β) η μοριοδότηση της εντοπιότητας με βάση τους Καλλικρατικούς Δήμους. Κάθε Καλλικρατικός Δήμος θα υπάγεται σε μια περιοχή μετάθεσης.
γ) αλλαγές στις περιοχές μετάθεσης σε κάποια ΠΥΣΠΕ με βάση τις προτάσεις τους.
Με αφορμή την έκδοση της εγκυκλίου μεταθέσεων θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά την αδήριτη ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο μεταθέσεων των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα πρέπει άμεσα η πολιτική ηγεσία σε συνεργασία με τη ΔΟΕ να προχωρήσει:
• Στην κατάργηση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής στην περιοχή διορισμού για θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης. Η διετής παραμονή δεν εγγυάται και καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα. Το αντίθετο μάλλον! Όταν οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μακριά από τις οικογένειες του επηρεάζεται και η απόδοσή τους στο εκπαιδευτικό τους έργο. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή της άγριας λιτότητας, δεν χρειάζονται τιμωρητικές διατάξεις αλλά παροχή κινήτρων.
• Στην τροποποίηση του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/1996 για την ένταξη νέων ασθενειών ίσης ή μεγαλύτερης βαρύτητας με τις υπάρχουσες στη σχετική νομοθεσία. Είναι ντροπή συνάδελφος με 82% αναπηρία να μην υπάγεται στην ειδική κατηγορία μεταθέσεων.
• Στην αναμοριοδότηση όλων των κριτηρίων και ιδιαίτερα της μοριοδότησης των χρόνων υπηρεσίας ώστε να αρθούν οι όποιες αδικίες προκύπτουν με τα ισχύοντα σήμερα.
• Στην αντιμετώπιση του λαβύρινθου της ισχύουσας νομοθεσίας των μεταθέσεων σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΔΔΥ.
• Στην αλλαγή με αποσαφήνιση και συγκεκριμενοποίηση των κριτηρίων μεταθέσεων σε Διαπολιτισμικά, Μειονοτικά και Πειραματικά Σχολεία.
• Στην αναμοριοδότηση όλων των σχολικών μονάδων και την κατάταξή τους σε 12βαθμη κλίμακα αφού προηγουμένως, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, οριστούν και καταγραφούν τα δυσπρόσιτα σχολεία.
Θυμίζω πως πέρυσι το ποσοστό μεταθέσεων ήταν 24,32%.
Σημειώνω πως με βάση τα παραπάνω, οι περσινές βάσεις μετάθεσης δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση υπολογισμού για τις φετινές μεταθέσεις. Οι μεταθέσεις κυρίως εξαρτώνται από τα κενά εκπαιδευτικών που υπάρχουν ή δημιουργούνται σε κάθε περιοχή μετάθεσης.
Οφείλει άμεσα η πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας των φετινών μεταθέσεων στα πλαίσια του προβλεπόμενου χρόνου και, ταυτόχρονα, με βάση τις θέσεις της Δ.Ο.Ε. στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου μεταθέσεων των εκπαιδευτικών.
Σχολιάστε το άρθρο
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Δημόσια διαβούλευση από ΣΥΡΙΖΑ επί του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα
- Συνάντηση της ΠΟΣΔΕΠ με τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.
- Οι δράσεις του Παν. Πατρών
- Αλ. Κόπτσης: Ετοιμάζουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας
- Α. Κόπτσης: Η υπουργός δεν έχει πει το τελικό “ok" για την κατανμή των 8.600 διορισμών Εκπαιδευτικών
- Την άλλη Τετάρτη η ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων
- Ξεκίνησαν οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για τις κατασκηνώσεις του υπ. Παιδείας στο μΜαραθώνα
- Η Ν. Κεραμέως έθεσε σε αργία 4 καθηγητές μέλη ΠΥΣΔΕ για την επιλογή Διευθυντή Σχολείου
- Εγγραφές-Μετεγγραφές μαθητών: Αλλαγές με απόφαση της υφ. Παιδείας
- Σύμβουλοι Εκπαίδευσης: Οι παραιτηθέντες από τις αρχές Μαΐου σήμερα αντικαταστάθηκαν
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.