ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΝΣΚ :Αρνητική Γνωμοδότηση οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να γίνονται Σχολικοί Σύμβουλοι- H ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

Δημοσίευση: 30/12/2012

Δεν παρέχεται εκ του νόμου η δυνατότητα συμμετοχής ως υποψηφίων και, κατ επέκταση, διορισμού ιδιωτικών εκπαιδευτικών ως σχολικών συμβούλων. Ανακλητέα η απόφαση τοποθέτησής τους.

Τη Γνωμοδότηση αυτή είχε εκδώσει το έτος 2009 το Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους, ύστερα από ερώτημα του υπουργείου Παιδείας . Kάνετε κλικ εδώ για να δείτε τη Γνωμοδότηση
Η ΝΕΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει: «Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 3848/2010 (Α' 71) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Ως σχολικοί σύμβουλοι επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με
βαθμό Γ΄, δωδεκαετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί δέκα τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον πέντε σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας».
Ποια διάταξη τροποποιείται
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του ν. 3848/2010 (Α' 71) το οποίο αντικαθίσταται με την παραπάνω διάταξη έχει ως εξής
Άρθρο 11
Προϋποθέσεις επιλογής
1. Ως σχολικοί σύμβουλοι επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με βαθμό Α΄, δωδεκαετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί δέκα τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον πέντε σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας.

Η ΟΙΕΛΕ για τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Σ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ;

Με έκπληξη διαβάσαμε σημερινή ανάρτηση της ιστοσελίδας esos.gr (και εν συνεχεία ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων με ανάλογο περιεχόμενο) που, επικαλούμενη γνωμοδότηση του ΝΣΚ του 2009, ισχυρίζεται ότι είναι ανακλητέα (!) η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τοποθέτηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ως σχολικών συμβούλων.

Ξεπερνάμε το γεγονός ότι νόμος που δεν έχει καν ψηφιστεί στη Βουλή δεν μπορεί να έχει ανακλητέες διατάξεις. Αναρωτιόμαστε, όμως, πώς είναι δυνατόν, χωρίς να ζητηθεί και η άποψη της «άλλης πλευράς» - εν προκειμένω των ιδιωτικών εκπαιδευτικών – να αναρτάται ως άποψη της ιστοσελίδας ο ισχυρισμός ενός σωματείου που επιδιώκει να περιφρουρήσει τα συντεχνιακά του προνόμια. Αναρωτιέται κανείς, γιατί δεν τηρήθηκε στην περίπτωση αυτή η δημοσιογραφική δεοντολογία και αντιθέτως υπάρχει σειρά αναρτήσεων όπου παρουσιάζεται μόνο η μία άποψη.

Θα έπρεπε οι καλοί συνάδελφοι του esos να ρωτήσουν πριν επικαλεστούν την εν λόγω γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η οποία δεν είναι μόνο ανεπίκαιρη, αλλά ταυτόχρονα αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και έτσι αυτοακυρώνεται. Το βασικό επιχείρημα της γνωμοδότησης είναι πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, όταν ολοκληρωθεί η θητεία τους ως σχολικοί σύμβουλοι, θα διοριστούν στη ...δημόσια εκπαίδευση. Είναι γνωστό, όμως, πως οι δύο (2) ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που ορίστηκαν ως σχολικοί σύμβουλοι επέστρεψαν, όπως ορίζει η νομοθεσία στα σχολεία τους, καθώς διατηρούν την οργανική τους θέση και εν τη απουσία τους αναπληρώνονται, όπως ακριβώς συμβαίνει, πχ, με τους εκπαιδευτικούς που λαμβάνουν εκπαιδευτική άδεια. Επομένως δεν τίθεται ζήτημα εισαγωγής στο δημόσιο ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Το Υπουργείο Παιδείας, αναγνωρίζοντας το ανεπίκαιρο και άστοχο της γνωμοδότησης του ΝΣΚ του 2009, νομοθετεί υπέρ της δυνατότητας ορισμού ιδιωτικών εκπαιδευτικών ως σχολικών συμβούλων, αναγνωρίζοντας ότι από την πλούσια εμπειρία τους στα ιδιωτικά σχολεία θα προσφέρουν κι αυτοί στη δημόσια εκπαίδευση και στα παιδιά του ελληνικού λαού. Οι συνάδελφοι που ορίστηκαν ως σχολικοί σύμβουλοι είχαν, πέρα από την τεράστια εμπειρία τους σε ένα προκλητικό και διαφορετικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων και εργασιών και απέδειξαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά τους στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Προκαλούμε όσους επιχειρούν να διαφυλάξουν τις πολύτιμες καρέκλες τους, να αφήσουν τα νομικίστικα τερτίπια και να τοποθετηθούν ευθέως στο ουσιώδες: Αμφισβητούν την ικανότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του σχολικού συμβούλου; Αν ναι, τότε με ενδιαφέρον περιμένουμε τα επιστημονικά τους επιχειρήματα για να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για το θέμα. Αν όχι, ας έχουν το θάρρος να μας πουν τι φοβούνται από τους συναδέλφους τους στην ιδιωτική εκπαίδευση. Την κάλυψη των (δύο) θέσεων ή κάτι άλλο; Ελπίζουμε να έχουν το θάρρος να ανταποκριθούν στην πρόκληση-πρόσκλησή μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Μιχάλης Κουρουτός

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ