ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΗΜ/ΔΕΣ

Διεθνές επιστημονικό σεμινάριο για τη δημιουργική επιχειρηματικότητα

Δημοσίευση: 11/06/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το δεύτερο σεμινάριο συν-δημιουργίας (co-creationworkshop) στην Ελλάδα και το πέμπτο σε διεθνές επίπεδο οργανώνεται στο Αργοστόλι, στην Κεφαλονιά, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων, Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και του δικτύου CCEBI/ CBS (Co-CreatingExperienceBasedInnovation) του CopenhagenBusinessSchool.
Στο σεμινάριο συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιχειρηματίες και στελέχη απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και από τα Ιόνια Νησιά. Στόχος τους είναι να διερευνήσουν το καινοτόμο πεδίο της συν-δημιουργίας (co-creation) χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές μεθοδολογίες και δυνατότητες δικτύωσης ώστε να δημιουργήσουν νέες τεχνολογίες, νέες αγορές, νέες ευκαιρίες στο πλαίσιο της δημιουργικότητας, της αμοιβαιότητας, της βιωσιμότητας.
Η συν-δημιουργία στηρίζεται στην αρχή ότι ο ανατρεπτικός συνδυασμός ανθρώπων με σημαντικές δεξιότητες αλλά με τελείως διαφορετικό υπόβαθρο, μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, ξεπερνώντας τα κατεστημένα. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου τίθενται προκλήσεις που απαντώνται με τη συνεργασία ομάδων, οδηγώντας σε εφικτές λύσεις. Στα σεμινάρια συν-δημιουργίας δεν υπάρχουν θεατές. Μόνο δημιουργικοί συμμέτοχοι.
Μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές του σεμιναρίου είναι η κατάθεση οραματικών αλλά υλοποιήσιμων προτάσεων που απαντούν στις ανάγκες και τις προσδοκίες της πόλης για το μέλλον.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δίνει νέα πνοή στην πόλη, ενισχύοντας το επιχειρηματικό και το συνεργατικό πνεύμα στην οικονομία, τον πολιτισμό αλλά και την έρευνα. Το σεμινάριο πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις τουΤμήματοςΨηφιακώνΜέσων και Επικοινωνίαςτου ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στο Αργοστόλι. 
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.
Περισσότερα για το θέμα του σεμιναρίου:
Οι πόλεις του αύριο θα φιλοξενούν εκατομμύρια ανθρώπους που βιώνουν μια δύσκολη καθημερινότητα, εκατομμύρια νέους που προσδοκούν να διακριθούν. Η αποξένωση, η απαρχαιωμένη διοίκηση, η έλλειψη πρωτοβουλιών από τους πολίτες θέτουν εμπόδια σε αυτό το μέλλον.
Χρειαζόμαστε κατάλληλες υποδομές, ευκαιρίες δικτύωσης, δράσεις και πρωτοβουλίες, μαζί με ένα πνεύμα συνεργασίας, με καινοτόμες οικονομικές δραστηριότητες, με κοινωνική επιχειρηματικότητα, με ευέλικτη διακυβέρνηση και κοινές ηθικές αξίες.
Οι συμμετέχοντες μοιράζονται την τεχνογνωσία τους και εργάζονται μαζί για να φέρουν εφικτές προτάσεις.  
Το Αργοστόλι είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της ανάγκης για συν-δημιουργικές πρωτοβουλίες που θα αναζωογονήσουν την οικονομία μετά τις πρόσφατες αναταράξεις, οδηγώντας σε ανατρεπτικές καινοτομίες, με συνεργασία των Πανεπιστημίων, των πολιτών, των επιχειρηματιών και της τοπικής κοινότητας.
Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να συνεισφέρουμε στη δημιουργική ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και της ακαδημαϊκής έρευνας.
Οργανωτική επιτροπή
•    Δρ. Μπέττυ Τσακαρέστου, Επίκουρος Καθηγήτρια, επικεφαλής του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Επιστημονική υπεύθυνη.
•    Γιάννης Πολίτης, Δημοσιογράφος, Επίτιμος Καθηγητής και Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων
•    Ιωάννης Δραγώνας, Καθηγητής και Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων
•    Αγησίλαος Κονιδάρης, Λέκτορας, Προϊστάμενος του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων
•    Χριστίνα Μπενέκη, Επίκουρος Καθηγήτρια, Προϊστάμενη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.