ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Δημοσίευση: 13/02/2009


Το 2020, τρεις στους τέσσερις εργαζομένους στην ΕΕ θα απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών, όπως, τις ασφαλίσεις, την ιατρική περίθαλψη, το λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, προκύπτει από νέα έκθεση  για το μέλλον της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας , σύμφωνα με κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την έκθεση προκύπτουν επίσης στοιχεία ότι όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας θα απαιτούν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πολλές άλλες δεξιότητες, παράλληλα με γενικές γνώσεις και ικανότητες ανάλυσης, επικοινωνίας, χειρισμού των ηλεκτρονικών μέσων και ομαδικής εργασίας.
Ταυτόχρονα όμως, αναμένεται να αυξηθεί και η ζήτηση για ορισμένες θέσεις που απαιτούν λίγες ή και ελάχιστες δεξιότητες.
Σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαική Επιτροπή, η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας αλλάζει ταχύτατα λόγω των νέων τεχνολογιών, της παγκοσμιοποίησης, της γήρανσης του πληθυσμού και την μετάβασης προς μία οικονομία χαμηλής παραγωγής ρύπων.
 Εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο της μετάβασης από τη γεωργία και την παραδοσιακή παραγωγή στη νέα της μορφή με πρωταγωνιστές τον τομέα των υπηρεσιών και την απασχόληση που βασίζεται στη γνώση. Η ικανότητα των εργαζομένων να προσαρμοστούν στην νέα αυτή κατάσταση θα είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την κοινωνική ειρήνη.
Αναμένεται να παρατηρηθούν ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό ακόμη και σε τομείς όπου σήμερα καταργούνται θέσεις εργασίας. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση δυσχεραίνει τις προβλέψεις για την απασχόληση και ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ