Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ανησυχούν οι πανεπιστημιακοί και οι καθηγητές των ΤΕΙ

Δημοσίευση: 19/05/2010

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και τα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚ) της χώρας , οι οποίοι ζητούν:

Α) Να αρχίσει, άμεσα και με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, η διαβούλευση για το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το νέο νόμο για την έρευνα, καθώς και για το χωροταξικό σχεδιασμό και την αναδιάρθρωση ΑΕΙ και ερευνητικού ιστού, με βάση κοινά αποδεκτές αρχές και ορθολογικά κριτήρια. Η διαδικασία των αξιολογήσεων στα ΑΕΙ θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί σύντομα. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων σε ΑΕΙ και ΕΚ πρέπει να αξιοποιηθούν ουσιαστικά, έτσι ώστε να κατευθύνουν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης με τρόπο αντικειμενικό, μετρήσιμο και εναρμονισμένο με τη διεθνή εμπειρία. Αντίθετα, θα πρέπει να αποφευχθούν αιφνίδιες αλλαγές (όπως αυτές που επιχειρηθήκαν στο πρόσφατο παρελθόν) που είναι πιθανόν να καταστρέψουν σωστές υπάρχουσες λειτουργικές δομές, να παρεμποδίσουν την απορρόφηση ερευνητικών κονδυλίων, να οδηγήσουν φοιτητές σε περιπέτειες για την ολοκλήρωση των σπουδών τους, και, τέλος, να καταλήξουν σε αποτελέσματα πολύ κατώτερα των απαιτήσεων και των οραμάτων της εποχής και του τόπου.

Β) Να αρχίσει άμεσα ο διάλογος με την ηγεσία των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, για τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεχούς χρηματοδότησης/επένδυσης στη γνώση και την καινοτομία, καθώς επίσης και για ένα νέο μισθολόγιο, που θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα.

Γ) Τέλος, οι εκπρόσωποι των φορέων των εργαζομένων στα ΑΕΙ, ζητούν να αποσυρθούν οι διατάξεις των νόμων που επιτρέπουν τη σύμπραξη ‐ με συμφωνία δικαιόχρησης [franchising] ‐ των κέντρων μεταλυκειακής εκπαίδευσης με

εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού: μια σωστή πολιτική επιβάλλει οι όποιες συμφωνίες να είναι μόνο συμφωνίες πιστοποίησης [validation] (και όχι δικαιόχρησης) και δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο ανάμεσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα αναγνωρισμένου κύρους που υπόκεινται σε συστήματα αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, καταγγέλλουν ειδικότερα όλους εκείνους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (Υπουργεία, Εφορία, Διεύθυνση Προστασίας του Καταναλωτή, Αστυνομία, κλπ.), οι οποίοι ανέχονται την προκλητικά σκανδαλώδη και απολύτως παράνομη συνέχιση της λειτουργίας συγκεκριμένων ιδιωτικών επιχειρήσεων, που φέρουν το όνομα Πανεπιστήμιο (University), χωρίς κανένα έλεγχο, με αποτέλεσμα τον εμπαιγμό σημαντικού και ευαίσθητου τμήματος της νέας γενιάς και την απώλεια από το κράτος εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που το ίδιο πρόσφατα έχει προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπή ακόμα και των συντάξεων πείνας.

Οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι των Εργαζομένων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν:

1. Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ)

2. ΟΣΕΠ –ΤΕΙ

3. Ένωση Ελλήνων Ερευνητών

4. Διοικητικοί Υπάλληλοι ΑΕΙ

5. ΠΟΣΕΕΔΙΠ

6. ΟΣΥΕΕΔΙΠ‐Ι

7. Ομοσπονδία Συλλόγων Ε.Τ.Π. & Τεχνικών Εργαστηρίων των ΤΕΙ Ελλάδας

8. Πανελλήνιος Σύλλογος Διδακτόρων ΙΔΑΧ.

9. Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Υποψηφίων Διδακτόρων

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ