Απόφαση απελευθέρωσης τω ν Ειδικών Λογαριασμών των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ-Τι λένε οι Πρυτάνεις

01/08/2014

Ενημερώθηκε: 02/08/2014, 08:08

Άκουσε το άρθρο

Η απελευθέρωση από την ενιαία αρχή πληρωμών των ειδικών λογαριασμών των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι καθώς και των ερευνητικών τους κέντρων, αλλά και των ερευνητικών κέντρων ιδιωτικού δικαίου και των ινστιτούτων, αποφασίστηκε στη σημερινή σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, με την συμμετοχή του υπουργού Παιδείας  Ανδρέα Λοβέρδου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα  και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., Χρήστου Βασιλάκου .
Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Παιδείας   προέβη στην εξής δήλωση: «Πήραμε μία πάρα πολύ σημαντική απόφαση σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. Πήραμε την απόφαση να προσαρμοστούμε στα όσα ισχύουν σε όλο το δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη και πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να απελευθερώσουμε από την ενιαία αρχή πληρωμών, δηλαδή, από τον ασφυκτικό δημόσιο έλεγχο, τα ερευνητικά κέντρα του ιδιωτικού δικαίου, τα ινστιτούτα, τους Ε.Λ.Κ.Ε, δηλαδή, τους ειδικούς λογαριασμούς των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι. και των ερευνητικών κέντρων που ανήκουν στο δημόσιο και έτσι να συμβάλλουμε στην αυτοχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, των Τ.Ε.Ι. και των ερευνητικών κέντρων. Ίσως να μην μπορεί να γίνει κατανοητό σε όσους δεν ξέρουν το χώρο, πόσο σημαντική είναι αυτή η απόφαση, μα σας διαβεβαιώνω ότι είναι πραγματικά σημαντική.  Έτσι πλάι στο δυσμενές μέτρο της περικοπής των χρηματοδοτήσεων για τα Πανεπιστήμια, για τα Τ.Ε.Ι. για τα ερευνητικά κέντρα, που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει να ιδρύονται σχολές στα ήδη υπάρχοντα Πανεπιστήμια ή να ιδρύονται καινούργια Πανεπιστήμια, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο γι’ αυτό όταν κάνουμε περικοπή 12% με 18% των επιχορηγήσεων των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι, σε αυτό το πολύ αρνητικό πλαίσιο από πλευράς οικονομικής δυνατότητας, προσθέτουμε μία δυνατότητα. Να μπορούν όλα τα προαναφερθέντα νομικά πρόσωπα να αυτοχρηματοδοτούνται απευθυνόμενα είτε σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία.  Αυτή η προσπάθεια που μας προσαρμόζει με τα ισχύοντα στο δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη και πρωτίστως στα όσα υπάρχουν και λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα αντίμετρο στις περικοπές κατά 12% έως 18% στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. και 30% δυστυχώς σε ότι αφορά την έρευνα. Αντί γι’ αυτά, που δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, χορηγούμε αυτή την λειτουργία της ελευθερίας στα ερευνητικά κέντρα, αυτά καθ’ αυτά και στα αντίστοιχα των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από την οικονομική ασφυξία και να κερδίσουν χρήματα απευθυνόμενα σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή, σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη την τεχνολογία για να κάνουν επενδύσεις και να υπάρχει οικονομική εξέλιξη».
Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων
Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων εκφράζει την ικανοποίηση του για την αποδέσμευση των ΕΛΚΕ των Πανεπιστημίων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία αποφασίστηκε από την κυβέρνηση κατόπιν σχετικής πρότασης του Υπουργού Παιδείας.
Η αποδέσμευση από την ΕΑΠ αποτελούσε πάγιο αίτημα της Συνόδου Πρυτάνεων, δεδομένου ότι υφίσταται σοβαρό αντικίνητρο για την ανάπτυξη της έρευνας και την διαχείριση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, στα οποία απασχολούνται πολλοί φοιτητές και ερευνητές.
Το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων εκφράζει ωστόσο εκ νέου την έντονη διαφωνία του για τη μείωση των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων, η οποία οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας τους, καθότι έχει υπερβεί αθροιστικά το 50-60% την τελευταία τετραετία.
Η νέα μείωση των προϋπολογισμών δεν αντισταθμίζεται με οποιοδήποτε τρόπο από τις εξελίξεις που αφορούν στα ζητήματα των ΕΛΚΕ.
Για το λόγο αυτό, τονίζεται εκ νέου ότι η νέα μείωση θα καταστήσει  ανέφικτη την εκπλήρωση της αποστολής των Ιδρυμάτων προς την κοινωνία και ζητείται να υπάρξει πολιτική λύση ενίσχυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων
Καθηγητής Πάρις Τσάρτας, Πρύτανης Πανεπιστημίου του Αιγαίου
Καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Πρύτανης Χαροκόπειου Πανεπιστημίου
Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ