Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αρχισαν οι εργασίες της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ

Δημοσίευση: 02/07/2009


syn-pr-teikav2syn-pr-tei-kav1Ρεπορτάζ:esos.gr
Η 3η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ στην Καβάλα άρχισε με τις ευλογίες του Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλου του Γ΄, ο οποίος μετέφερε στην Καβάλα τις ευχές της πόλης του Γολγοθά. «Είθε η χάρη του Παναγίου Τάφου να οδηγήσει τη σκέψη και τα βήματά σας», είπε χαρακτηριστικά ο μακαριώτατος. Τον Θεόφιλο Γ΄ συνόδευαν ο οικοδεσπότης  Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος και ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος, όπως και πλήθος αρχιερέων. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ’ βρίσκεται στην Καβάλα προσκεκλημένος του ΤΕΙ Καβάλας για να μιλήσει στο μεγάλο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ με θέμα: «Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η σημασία των Ιερών Προσκυνημάτων».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ειδικός Γραμματέας ΑΕΙ του υπουργείου Παιδείας Α. Κυριαζής, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι από δω και πέρα προβλέπεται 4ετής προγραμματισμός των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ότι οι θέσεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού θα προκυρήσσονται απ’ ευθείας από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με στόχο την απεμπλοκή του Υπουργείου Παιδείας από αυτή την ενασχόληση. Τη σκυτάλη ανέλαβε στη συνέχεια ο Ειδικός Γραμματέας ΕΠΕΔΒΜ Ε. Κοντογιάννης, ενημερώνοντας το σύνολο των Προέδρων ΤΕΙ για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα τόσο του Γ’ ΚΠΣ, όσο και του ΕΣΠΑ, ενώ ο Πρόεδρος ΑΔΙΠ Σ. Αμούργης, αναφέρθηκε, κατόπιν τούτου, σε θέματα αξιολόγησης και διασφάλισης ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. «Ποιος είναι ο στόχος των διαδικασιών αξιολόγησης», αναρωτήθηκε ο κ. Αμούργης. «Η αναθεώρηση των στόχων των προγραμμάτων σπουδών και η προσαρμογή αυτών σε νέα δεδομένα, έτσι ώστε τα εκπαιδευτικά συστήματα να εξελιχθούν». Ως δείγμα εξέλιξης ο ομιλητής ανέφερε τον υγιή ανταγωνισμό και την καινοτομία με επίκεντρο, πάντα, τον άνθρωπο. «Δυστυχώς, είπε, «η καινοτομία δεν μπορεί να διδαχθεί, επειδή αποτελεί σύνολο γνώσεων, αντιλήψεων, ενδιαφερόντων και ικανοτήτων που δεν καλύπτονται από την εκπαίδευση. Γι’ αυτό  και τα προγράμματα σπουδών οφείλουν να εξελιχθούν προς αυτή την κατεύθυνση». Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΛΚΕ του ΤΕΙ Καβάλας και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ν. Θερίου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίας των Προέδρων ΕΛΚΕ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται: Διατύπωση αιτήματος για να παραμείνουν στους ΕΛΚΕ τα ποσά των δανείων μέσα από τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν νέα έργα, σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση του τρόπου αντιμετώπισης-υπολογισμού των έμμεσων δαπανών, παράταση υποβολής προτάσεων στον ΑΡΧΙΜΗΔΗ ΙΙΙ μέχρι 14.9.2009, τροποποίηση της ΚΥΑ 679/96 με κύρωση νόμου για την αναπροσαρμογή της κλπ.

Σύνοδος Προέδρων ΕΛΚΕ (Προέδρων Ειδικών Λογαριασμών)

Με τη Σύνοδο Προέδρων ΕΛΚΕ (Προέδρων Ειδικών Λογαριασμών) άρχισε χθές η 3η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ στην Καβάλα. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας Α.Μητρόπουλος, αφού καλωσόρισε τους συνέδρους σημείωσε, ότι πλέον γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας για ισότιμη χρηματοδότηση Πανεπιστημίων-ΤΕΙ, σε ότι αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ ο Ειδικός Γραμματέας ΕΠΕΔΒΜ Ε.Κοντογιάννης, αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή απορρόφηση των κονδυλίων του προηγούμενου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (Γ’ ΚΠΣ), η οποία έφτασε πολύ κοντά στο 100%, κι αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στην άριστη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των Ανώτατων Ιδρυμάτων (Πανεπιστημίων-ΤΕΙ) και της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου. Στη συνέχεια, τόσο ο κ. Κοντογιάννης, όσο και ο κ. Β. Τσαγιάννης (Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠΕΔΒΜ)αναφέρθηκαν στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΣΠΑ), τις δυνατότητες αλλά και τις προτεραιότητες αυτού, ενώ η κα. Ε. Μιχαηλίδου (στέλεχος ΕΥΔ ΕΠ «ΨΣ»), όπως επίσης και αρκετοί καθ’ ύλη αξιωματούχοι των αρμόδιων ΕΥΔ του Υπουργείου Παιδείας, παρουσίασαν σημεία του νέου πακέτου ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ (2007-2012), ενημερώνοντας για λεπτομέρειες και διευκρίζοντας αλλαγές μεταξύ παλαιών και νέων προκηρύξεων,  ενώ για ένα περίπου δύωρο οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις Προέδρων και Προϊσταμένων των ΕΛΚΕ, σχετικών με το αντικείμενό τους. Σήμερα, 2.7.09,αναμένονται τα πορίσματα της χθεσινής συνεδρίας από τον προεδρεύοντα της Συνόδου των Προέδρων ΕΛΚΕ και αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας Ν. Θερίου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ