ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Διακομματική τροπολογία απαλλάσσει πανεπιστημιακούς, από καταλογισμούς χιλιάδων ευρώ

Δημοσίευση: 07/05/2010

αφορούν στη διαχείριση των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας

Την τροπολογία δεν υπέγραψαν Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά όπως αποκάλυψε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Παντούλας σε κατ ιδίαςν συζήτηση μαζί τους είπαν ότι « στηρίζουν και αυτοί αυτή την προσπάθεια».

Σημειώνεται ότι  κατά την ΠΟΣΔΕΠ οι καθηγητές έχουν ενεργήσει νόμιμα, με γνώμονα το συμφέρον του Πανεπιστημίου  και ζήτησε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει επειγόντως σε αναθεώρηση του ατελούς και αναχρονιστικού νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας των ΑΕΙ, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες διώξεις, που τραυματίζουν τα Πανεπιστήμιά μας και διασύρουν τη χώρα διεθνώς.

                                                        Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Η τροπολογία όπως την πρότειναν οι Πρυτάνεις προς τους Βουλευτές, την οποία υπέγραψαν και κατέθεσαν προς ψήφιση, έχει ως εξής:

  1. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά την εκδίκαση του ένδικου μέσου της έφεσης ενώπιον των τμημάτων του, καθώς και κατά την εκδίκαση του ένδικου μέσου της αίτησης αναίρεσης ενώπιον της Ολομέλειας του, σε υποθέσεις από καταλογιστικές πράξεις που εκδόθηκαν από οποιαδήποτε αιτία σε βάρος των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΕΛΚΕ ή των υπευθύνων έργων ή σε βάρος υπαλλήλων της οικονομικής διαχείρισης τούτων, μπορεί αυταπαγγέλτως ή ύστερα από αίτηση του βαρυνομένου με τον καταλογισμό που υποβάλλεται με το δικόγραφο του ένδικου μέσου ή των προσθέτων λόγων αυτού, να μειώσει το ποσό του καταλογισμού έως το ένα δέκατο του καταλογισθέντος ποσού, καθώς και να απαλλάξει τον υπαίτιο από τις προσαυξήσεις ή τόκους του καταλογισθέντος κεφαλαίου και αν ακόμη υφίσταται ελαφρά αμέλεια αυτού. Για την πιο πάνω μείωση ή απαλλαγή το δικαστήριο συνεκτιμά τον βαθμό υπαιτιότητας του καταλογισθέντος, την προσωπική και οικογενειακή οικονομική του κατάσταση, τη βαρύτητα της δημοσιονομικής παράβασης, τις συνθήκες τέλεσής της και το επελθόν από αυτή αποτέλεσμα. Το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει, επίσης, τον καταλογισθέντα από το συνολικό ποσό του καταλογισμού, αν κρίνει ότι συνέτρεχε στο πρόσωπο του καταλογισθέντος συγγνωστή πλάνη για το δημιουργηθέν έλλειμμα.
  2. Οι ρυθμίσεις της προηγούμενης παραγράφου καταλαμβάνουν και τις καταλογιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί πριν από την ισχύ του άρθρου αυτού καθώς και τις καταλογιστικές πράξεις που εκκρεμούν για εκδίκαση ενώπιον των Τμημάτων ή της Ολομέλειας του Ελεγκτικού συνεδρίου ή εκδικάστηκαν αλλά δεν έγινε η διάσκεψη του δικαστηρίου μέχρι την ισχύ του άρθρου αυτού.

                                                           Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ: Θα ήθελα να μιλήσω πρώτα – πρώτα για την τροπολογία η οποία αναφέρεται στο άρθρο 36 κι έχει να κάνει με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας. Αφορά τους Ε.Λ.Κ.Ε. των Πανεπιστημίων. Εκεί υπάρχουν διάφορα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όχι με ευθύνη όσων διαχειρίστηκαν τα κονδύλια έρευνας, αλλά μία αμφισημία που υπήρχε στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και προέκυψαν προβλήματα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Το ξέρουν όλοι.

Ο κ. Ταλιαδούρος, που ήταν Υφυπουργός, αρμόδιος για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το ξέρει πάρα πολύ καλά, γι’ αυτό και υπέγραψε αυτή την τροπολογία, όπως επίσης και εκπρόσωποι από τα άλλα Κόμματα.

Με τους Βουλευτές και του Κομμουνιστικού Κόμματος και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που δεν έχουν υπογράψει την τροπολογία, έχω κουβεντιάσει και μου είπαν ότι στηρίζουν και αυτοί αυτή την προσπάθεια.

Είναι μία διακομματική τροπολογία. Διορθώνει κάποια πράγματα. Και σε τελευταία ανάλυση, απαλλάσσει ανθρώπους, από καταλογισμούς, που δεν έφταιγαν σε τίποτα. Το δημόσιο χρήμα δεν υπέστη μείωση από τη δουλειά την οποία έχουν κάνει.

Το μόνο που θέλω να σας παρακαλέσω, κυρία Υπουργέ, επειδή από αβελτηρία δεν έχει προστεθεί στην τροπολογία αυτό, είναι: Εκεί που μιλάμε για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων και Έρευνας των Α.Ε.Ι., να προσθέσουμε τις λέξεις «και των Ερευνητικών Κέντρων». Μόνο αυτό. Δεν αλλάζει καθόλου η τροπολογία. Και νομίζω ότι είμαστε όλοι σύμφωνοι. Αυτή είναι η πρώτη.

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων):Επίσης, γίνεται αποδεκτή η με γενικό αριθμό 79 και ειδικό αριθμό 3 τροπολογία, που αφορά τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), με μια μικρή τροποποίηση που διευρύνεται πλέον των Α.Ε.Ι. και για τα ερευνητικά κέντρα, όπως, κύριε Παντούλα, προτείνατε, όπως ζητήθηκε από Βουλευτές και θα προστεθεί ως παράγραφος 3 στο άρθρο 36.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αυτό εννοείται για τα ερευνητικά κέντρα της Ακαδημίας;

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Τα ερευνητικά κέντρα, όχι. Είναι τα ερευνητικά κέντρα και τα Πανεπιστήμια όσον αφορά τον Ειδικό Λογαριασμό για την έρευνα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ