Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΕΙ: Το υπουργείο Παιδείας έχει εξαπολύσει διωγμό εναντίον μας

Δημοσίευση: 09/09/2013
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Οι συνέπειες της επικείμενης διαθεσιμότητας 1765 διοικητικών υπαλλήλων από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας θα είναι καταστροφικές. Τα ιδρύματά μας θα βρεθούν σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας, καθώς η αιμορραγία προσωπικού είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια και ήδη βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Η εργασιακή υπόσταση των υπαλλήλων απειλείται, η αξιοπρεπής μας επιβίωση γίνεται ζητούμενο.
Τα παραπάνω τόνισαν σε σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ, του ΠΑΜΑΚ και του ΑΤΕΙΘ, ενώ υπογράμμισαν τα εξής:
Α.Το σύνολο των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας είναι 6.239 και όχι 10.200 όπως αρχικά είχε δημοσιοποιηθεί. Το Υπουργείο Παιδείας θέλει να θέσει σε διαθεσιμότητα 1765 από τους 6.239 διοικητικούς υπαλλήλους, δηλαδή το 25% των εργαζομένων!
Β.Το υπουργείο Παιδείας έχει εξαπολύσει διωγμό κατά των διοικητικών υπαλλήλων. Αφού πρώτα καθόρισε τον αριθμό των πλεοναζόντων εργαζομένων, μετά περιέγραψε τα κριτήρια που θα δώσουν αυτόν τον αριθμό. Η όποια επίκληση σε διαδικασίες «αξιολόγησης», σύνταξης «οργανογραμμάτων» είναι προσχηματική και γίνεται μόνο για τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης. Η εκδίωξη των διοικητικών υπαλλήλων εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο μετάλλαξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσαρμογής της σε αγοραίες λογικές και ανάγκες.
Γ.Οι σύλλογοί μας απαντούν δυναμικά. Βρισκόμαστε σε περίοδο ποικιλόμορφων κινητοποιήσεων. Έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Έχουμε αποφασίσει 48ωρη απεργία για Τρίτη 10 και Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη, με προοπτική κλιμάκωσης του αγώνα. Είναι αγώνας υπεράσπισης των ιδρυμάτων μας και ταυτόχρονα αγώνας για να μη χάσουμε τη δουλειά μας. Το βασικό σύνθημα είναι "Καμία διαθεσιμότητα / απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους".
Δ.Η κατεύθυνση που δίνουμε δεν εξαντλείται σε στενά συντεχνιακά πλαίσια. Η κυβέρνηση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ τώρα, με ΔΗΜΑΡ και άλλους παλιότερα) σε συνεργασία με την Τρόικα, τσακίζουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας προκειμένου να προωθήσουν άλλα συμφέροντα. Ο διωγμός κατά των δημοσίων υπηρεσιών και υπαλλήλων τους εξυπηρετεί διπλά: Εξαφανίζει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα κάνοντας πιο φτηνούς του εργαζόμενους ενώ ταυτόχρονα “απελευθερώνει” νέους τομείς κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις απαξιώνοντας τις αντίστοιχες υποδομές και παροχές.
Ε.Συντονίζουμε τον αγώνα μας με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς, εντός και εκτός πανεπιστημίου. Ζητάμε τη συμπαράσταση και στήριξη του κόσμου. Κάνουμε έκκληση να μην λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός, ειδικά σε περιόδους εγγραφών και εξετάσεων. Μαζί με φοιτητές και γονείς να εμποδίσουμε την αλλοίωση του χαρακτήρα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, στην υποβάθμιση τους. Να διαμορφώσουμε το μέτωπο των εργαζομένων που θα υπερασπίζει και θα προωθεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης δηλώνει την αντίθεσή του στην όποια απομάκρυνση διοικητικού προσωπικού από το Ίδρυμα, στα πλαίσια της επικείμενης Διαθεσιμότητας/Κινητικότητας των υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα και την πρόθεσή του να αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.
Θεωρεί ότι το Ίδρυμα, όχι μόνο δε διαθέτει πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντιθέτως είναι υποστελεχωμένο. Οι ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, τόσο διοικητικού όσο και εκπαιδευτικού έργου, αποδεικνύονται περίτρανα από την απασχόληση σε αυτές, εκτός του Μονίμου-ΙΔΑΧ προσωπικού, μεγάλου αριθμού συμβασιούχων. Παράλληλα, λόγω του φόρτου και όγκου των εργασιών, οι υπάλληλοι του Ιδρύματος απασχολούνται, συχνά και πέραν του κανονικού τους ωραρίου για να διεκπεραιώσουν επείγοντα θέματα. Το προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες, ακόμα και προσωπικές θυσίες, για να δώσει στο Ίδρυμα τη δυνατότητα να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Πολυτεχνειακή και όχι μόνο Κοινότητα. Παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο δεν αναγνωρίζει τίποτα από αυτά και εφαρμόζει μια πολιτική συρρίκνωσης και απαξίωσης του έργου αυτού.
Η ηγεσία του Υπουργείου αρνείται να κατανοήσει και να ακολουθήσει τις πρακτικές, τους δείκτες και τα πρότυπα, που χρησιμοποιούνται διεθνώς. Αντιθέτως υιοθετούνται πρακτικές που οδηγούν στην υποστελέχωση και απαξίωση του συνόλου των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Όπως και σε όλα σχεδόν τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, έτσι και στο Πολυτεχνείο Κρήτης έχει εκπονηθεί, στα πλαίσια ανάλογου αναπτυξιακού προγράμματος, «Οδικός Χάρτης» που περιγράφει τις διαδικασίες σχετικά με την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών του. Παράλληλα έχει κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση (κατόπιν ανάλογης πρόσκλησης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης), μέσω της οποίας θα μελετηθούν και θα υλοποιηθούν οι αλλαγές αυτές. Διερωτόμαστε λοιπόν, πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο από τη μία να
αναμένει την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και από την άλλη να αποφασίζει το ίδιο για οποιαδήποτε μείωση προσωπικού δίχως την παραμικρή ιδέα για το αν απαιτείται ή όχι (και κατά πόσο) αυτή η μείωση.
Αναγνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική θέση που βρίσκεται η χώρα μας. Η κυβέρνηση όμως αντί να αναζητά λύσεις που θα μειώσουν τα ελλείμματα, θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, θα μηδενίσουν την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, αποφασίζει χωρίς καμία επαρκή αιτιολόγηση την εφαρμογή διαθεσιμότητας ή ακόμα και την απόλυση υπαλλήλων.
Καλούμε το Συμβούλιο και τη Διοίκηση του Ιδρύματος να προασπίσουν τα συμφέροντα του Πολυτεχνείου Κρήτης και να προβούν σε ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις του διοικητικού του προσωπικού, καθώς η οποιαδήποτε μείωσή τους θα αποβεί μοιραία για τη σωστή εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Ιδρύματος.
Καλούμε τους υπόλοιπους Συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης να συνυπογράψουν το εν λόγω ψήφισμα και να αγωνιστούν μαζί μας για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην εργασία.
Η προσφορά του Πολυτεχνείου Κρήτης στην τοπική κοινωνία, τόσο από πνευματικής όσο και από οικονομικής πλευράς, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός. Καλούμε την τοπική κοινωνία και τους φορείς της να βοηθήσουν το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο αποτελεί περήφανο στολίδι των Χανίων, να μην συρρικνωθεί, αλλά να διεκδικήσει τη θέση που του ανήκει, η οποία δεν είναι άλλη από την ελίτ των Ιδρυμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
H Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 5/9/2013 αποφάσισε:
• Τη συμμετοχή μας στις δύο 48ωρες απεργίες 10-11 και 12-13 Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας την αντίστοιχη απόφαση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) (Αρ.Πρωτ:317-3/9/2013).
• Τη διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων καθημερινά κατά τη διάρκεια των απεργιών.
• Την έκδοση σχετικού Δελτίου Τύπου.
 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ