Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Έκκληση ΣΥΡΙΖΑ προς Α. Λοβέρδο για τις μετεγγραφές φοιτητών

Δημοσίευση: 24/06/2014
Κουράκης
Alt Text: 
Κουράκης
Title Text: 
Κουράκης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του  καλεί τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο  να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αφαιρέσει τα εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές των φοιτητών και ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές, όλων των ετών, να αιτηθούν μετεγγραφής βάση και εισοδηματικών κριτηρίων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του τονίζει επίσης ότι:
Α.Χιλιάδες οικογένειες αγωνιούν αυτές τις μέρες αναφορικά με το ζήτημα αυτό και περιμένουν από τον Υπουργό να μη χρησιμοποιήσει τις παραπάνω ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες ως όχημα, προκειμένου να αφαιρέσει το δικαίωμα και των υπόλοιπων φοιτητών με χαμηλά εισοδήματα να αιτηθούν μετεγγραφής.
Β.Η κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τις μετεγγραφές την εποχή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής λεηλασίας, αποτελεί μια κυνική και ωμή θεσμική παρέμβαση, η οποία διαγράφει ακόμη περισσότερα από τα εναπομείναντα στοιχεία του  Κράτους Πρόνοιας.
Γ. Πρόσφατα ψηφίστηκε ο ν.4264/2014, στο Άρθρο 53 του οποίου, δίνεται από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά το δικαίωμα μετεγγραφής -χωρίς εισοδηματικά κριτήρια- σε φοιτητές που ανήκουν σε κάποιες κατηγορίες, όπως πολύτεκνοι, αδέρφια που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας των γονέων κλπ. Μέχρι σήμερα, το βασικό κριτήριο μετεγγραφής- το οποίο ίσχυε για όλους τους φοιτητές, ανεξάρτητα αν ανήκαν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες- ήταν το εισοδηματικό, καθώς είναι γνωστό το υψηλό κόστος διαβίωσης των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας των γονέων τους. Με δεδομένη την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση, τίθεται εναγωνίως σε χιλιάδες ενδιαφερόμενες οικογένειες το ερώτημα αν από τη νέα χρονιά αφαιρεθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και δεν έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν μετεγγραφής φοιτητές που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες του ν.4264/2014, παρόλο που έχουν πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα. Είναι γνωστό, ότι εν μέσω της κρίσης, έχει πάρει διαστάσεις το φαινόμενο να εγκαταλείπουν οι νέοι τις σπουδές τους, επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό βάρος της διαβίωσης σε τόπους μακριά από τους γονείς, απουσία φοιτητικής μέριμνας από την πολιτεία. Σημειωτέον δε, ότι και το ισχύον σύστημα μετεγγραφών, δεν τους έδινε αυτή τη δυνατότητα ακόμα και αν είχαν κατά κεφαλήν εισοδήματα της τάξης των 1380 ευρώ, ενώ το Υπουργείο Παιδείας αρνήθηκε φέτος να διαθέσει 2779 θέσεις που έμειναν κενές από τη διαδικασία των μετεγγραφών σε φοιτητές που τις δικαιούνταν.
Δ.Τα «οφέλη» αυτής της ρύθμισης «καρπώνονται», τα ιδιωτικά κολλέγια και οι σχολές, τα οποία «περιμένουν στη γωνία» την αφαίρεση των εισοδηματικών κριτηρίων, ούτως ώστε να αναγκαστούν να στραφούν σε αυτά χιλιάδες νέοι εισακτέοι σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της περιφέρειας, οι οποίοι δε θα μπορούν για οικονομικούς λόγους να μετακινηθούν για να σπουδάσουν στην επαρχία. Αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων και σχολών, εκτός του ότι δίνει γη και ύδωρ στους ιδιοκτήτες τους, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο μαρασμό τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της περιφέρειας.

Σχόλια (7)

 
αναστασία
25 Ιουν 2014 00:06

Πολύ σωστό αυτό για τις 2779 θέσεις που απλά απορριφθηκαν χωρίς λόγο!Όμως δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό που υποστηρίζει το σύριζα σχετικά με το θέμα των πολυτέκνων.Και δεν το κάνω θέμα γιατί είμαι πολύτεκνη,όμως πείτε μου ειλικρινά πόσες πολύτεκνες οικογένειες στην ελλάδα είναι καλύτερα οικονομικά απο την μέση τετραμελή οικογένεια(ή και τριμελή),ώστε να αδικηθούν τα παιδιά χωρίς κοινωνικά κριτήρια?Ή τουλάχιστον ας συνεχίσουν αυτό που κάναν για 30 περίπου ολόκληρα χρόνια,δηλαδή να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής τα παιδιά που έχουν αδέρφια φοιτητές,ώστε να σπουδάζουν στην ίδια πόλη(ή τουλάχιστον κοντά).Ότι αλλαγή κάνει ο Κ.Λοβέρδος θα πρέπει να λάβει υπόψην του και τα παιδιά του 2013 που είναι πλέον προφανές οτι αδικήθηκαν!

 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ
25 Ιουν 2014 08:09

Τελικά δεν έχετε το Θεό σας αρκετοί απο σας.br />με τις επί πλέον θέσεις που δίνονταν ήσασταν δυσαρεστημένοι γαιτί λέγατε οτι όλοι πρέπει να διαγωνίζονται επί ίσοις όροις.και εγω ήμουνα ένας εξ αυτών.τώρα που επανέρχεται το αρχικό σχήμα να διαγωνίζονται ΟΛΟΙ επι ίσοις όροις αλλά τα παιδιά των πολυτέκνων να μετεγγράφονται στον τόπο των συμφερόντων τους.δυστυχώς πάλι οι μίζεροι βρήκαν ευκαιρία να φωνάξουν!ΟΧΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΠΡΕΠΕ (ΒΑΣΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ) ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΓΡΑΜΜ.ΣΥΛΛ.ΠΟΛΥΤ.ΛΑΡΙΣΑΣ

 
Αντώνης
25 Ιουν 2014 09:20

Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα!... ΚρίμαΥπενθυμίζουμε στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι Μετεγγραφές των πολυτέκνων με τον προϊσχύσαντα επί 32 χρόνια νόμο γινόντουσαν απρόσκοπτα και χωρίς να δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολών, όπως ομολογούσαν και οι ίδιοι οι Πρυτάνεις. Τα προβλήματα επήλθαν, από τότε που απρογραμμάτιστα και χωρίς την κατάλληλη υποδομή περιελήφθησαν και άλλες κατηγορίες μετεγγραφομένων με παράλληλη κατάργηση των βάσεων επιτυχίας και εισαγωγής με αποτέλεσμα τελευταία οι πολύτεκνοι να ήσαν μόλις το 30% του συνολικού αριθμού των μετεγγραφόμενων φοιτητών(!) και τότε ακριβώς διαπίστωσαν ότι έφταιγαν οι πολύτεκνοι και κατήργησαν τις Μετεγγραφές! Τώρα δε τις επαναφέρουν, και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι, αποκλείστε τους πολύτεκνους και δώστε τις σε άλλες κατηγορίες με βασικό κριτήριο το εισόδημα!, περιλαμβάνοντας έτσι και όλους τους φοροφυγάδες, αγνοώντας και καταργώντας τη δημογραφική πολιτική. Ξεχνούν ότι οι Μετεγγραφές καθιερώθηκαν για τους πολύτεκνους ως δημογραφικό κίνητρο, για να αυξηθούν οι γεννήσεις. Στις δύσκολες αυτές εποχές που ζούμε, τα κίνητρα αυτά έπρεπε να διατηρηθούν με νύχια και με δόντια και όχι να καταργούνται και να εμπαίζονται οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν πολυμελείς οικογένειες.Το δε παιδί του πολύτεκνου, του υπερπολύτεκνου, μπορεί να μην πάρει τελικά μετεγγραφή και για ένα μόλις ευρώ που θα έχει περισσότερο και από αυτόν ακόμη που έχει μόλις ένα παιδί. αυτή είναι η ωμή αλήθεια! Και είχαμε τέτοια παραδείγματα φέτος με τη Μεταφορά θέσης, όπου παιδιά υπερπολυτέκνων οικογενειών έμειναν απέξω γιατί το εισόδημα των ήταν λίγα 1, 2 ευρώ περισσότερα από οικογενειών ακόμη και με ένα μόλις παιδί!.Ενώ τα μόρια εισαγωγής των στις Πανελλαδικές εξετάσεις δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη… και ας λέει το ΣτΕ!!Η δε η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, από το 2012 επισημαίνει την αντισυνταγματικότητα της εισαγωγής του εισοδηματικού κριτηρίου στους πολύτεκνους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «ο Συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας την υπέρ αυτών (σημ. των πολυτέκνων) ειδική κρατική φροντίδα, δεν απέβλεψε στην ενίσχυση αυτών ως κατηγορίας οικονομικώς αδυνάτων ή αναξιοπαθούντων προσώπων (ΣτΕ 1095/2001)....»

 
αναστασια
25 Ιουν 2014 14:57

Η λυση πιστευω βρισκεται καπου στη μεση.Να υπολογιζεται το γεγονος της πολυτεκνιας αλλα να μπουν και εισοδηματικα κριτηρια γιατι υπαρχουν και πολυ πλουσιοι ππολυτεκνοι. Επισης να μετραει και το ατομο με αναπηρια . Παρολο το γεγονος οτι ειμαι τριτεκνη με μπαμπα με αναπηρια 84% και μητερα ανεργη και χαμηλο εισοδημα δεν μου δωσανε μετεγγραφη. Επισης δεν ανακοινωθηκαν δημοσια τα ονοματα των παιδιων που πηραν μετεγγραφη. ΠΠεριμενουμε 3 μηνες για ττααποτελεσματα της ενστασης και ακομη τιποτα.

 
Σοφία
25 Ιουν 2014 21:25

Θέλουμε οι μετεγγραφές να έχουν ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ και να στοχεύουν στις ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ, στις ανάγκες των ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ. Υπάρχουν κι αυτές, ξέρετε, κύριοι Συριζαίοι. Δεν είναι το πρόβλημα μόνο τα εισοδηματικά κριτήρια. Η οικογένειά μου ξέρετε είναι πολύτεκνη με ΧΑΜΗΛΟΤΑΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, από τα 4 παιδιά οι 2 φοιτήτριες, 1 μαθητής και το μικρότερο παιδί με αυτισμό (αναπηρία άνω του 67%). Μένω Αθήνα και πέρασα Ιωάννινα κύριοι, στο τμήμα Χημείας. Και που θεσπίσατε τα εισοδηματικά σας κριτήρια δόθηκαν ΤΟΣΕΣ ΛΙΓΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ! Οπότε αν σκοπεύετε να εμπλέξετε και το εισόδημα, κι όχι την εικονική συμπαράσταση σας για τα παιδιά των προηγούμενων ετών, κάντε κι εσείς επιτέλους μία σωστή πολιτική παρέμβαση ώστε να δικαιωθούμε κι εμείς, που κάνουμε υπερπροσπάθειες υπομονής για σπουδάσουμε. Έχουμε καταντήσει να ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ για να ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΜΕ. ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ.

 
Αρίστος
25 Ιουν 2014 21:31

Και εγώ αυτό καταλαβαίνω από το ρεπορτάζ του esos, προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά των ελεύθερων μετεγγραφών κάποιων κατηγοριών όπως οι πολύτεκνοι, αλλά ζητάει, εκτός από τις ελεύθερες μετεγγραφές, να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον και σε όσους δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, αλλά έχουν χαμηλά κατά κεφαλήν εισοδήματα, να μπορούν να αιτηθούν και αυτοί για να μετεγγραφή. Αν θυμάμαι καλά, είχε καταθέσει πέρσι και μια τροπολογία στη βουλή σε αυτό το πνεύμα, η οποία όμως δεν είχε γίνει δεκτή από τον τότε Υπουργό.Νομίζω αυτό είναι, όχι μόνο λογικό, αλλά θα'πρέπε να'ναι αδιαπραγμάτευτο, καθώς η κρίση έχει διαλύσει τα εισοδήματα των οικογενειών, με αποτέλεσμα εγώ π.χ. να γνωρίζω πολλά παιδιά που δεν πάνε να σπουδάσουν όταν περνούν σε άλλες πόλεις, γιατί οι γονείς δε μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και κάποιοι προτιμούν να πάνε σε ένα ΙΕΚ στην πόλη τους. Πώς για παράδειγμα θα πάει να σπουδάσει, αν περάσει εκτός Αθηνών, το παιδί γνωστού μου που και οι δυο γονείς έμειναν άνεργοι πριν δυο χρόνια και ζουν με τη βοήθεια των παππούδων; Ουσιαστικά, θα του απαγορευόταν να σπουδάσει αν καταργούνταν τελείως τα εισοδηματικά κριτήρια για όσους δεν ανήκουν στις παραπάνω ομάδες. Βέβαια, μάλλον το ρεπορτάζ του esos, έτσι όπως παρουσιάζεται δεν είναι τελείως κατανοητό, καθώς παρατηρώ ότι στην αρχή γράφει ότι: "...περιμένουν από τον Υπουργό να μη χρησιμοποιήσει τις παραπάνω ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες ως όχημα, προκειμένου να αφαιρέσει το δικαίωμα και των υπόλοιπων φοιτητών με χαμηλά εισοδήματα να αιτηθούν μετεγγραφής.", αλλά παραπάνω στο ρεπορτάζ δεν αναφέρονται κάποιες κοινωνικές κατηγορίες. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί τις όντως ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες των πολυτέκνων κλπ. και ότι επειδή έχει γίνει πρόσφατα μια ευνοϊκή ρύθμιση γι'αυτούς, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχαστούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες και να δώσει και σε αυτούς τη δυνατότητα.Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω ότι το χειρότερο πράγμα στην εποχή αυτή που μας έχουν εξαπολύσει τέτοια επίθεση σε όλα τα μέτωπα και έχουν βυθίσει την κοινωνία μας σε ανθρωπιστική κρίση, είναι να μας κατακερματίσουν και να στραφεί η μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, χωρίς να καταλαβαίνουμε ότι όταν χτυπούν έναν από εμάς, μας χτυπούν όλους. Οι πολίτες μιας κοινωνίας που σέβεται τον εαυτό της, δεν πρέπει να επιτρέψουν να μετατραπεί σε ζούγκλα.

 
Νικόλαος Σμολοκτός
26 Ιουν 2014 14:18

Μάλλον δεν κατάλαβαν στην Κουμουνδούρου τι συμβαίνει με τις μετεγγραφές , δεν ξέρουν, δεν ρώτησαν την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος να μάθουν ; δίπλα του είναι δυο βήματα; είναι στην ίδια πλατεία απέναντι ακριβώς. Τελικά ξέρουν τι προτείνουν ; να ισχύσει το εισοδηματικό όριο ναι ή όχι ας αποφασίσουν επιτέλους, γιατί μας μπερδεύουν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean