ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επέκταση επιστημονικής συνεργασίας ΑΠΘ - Πανεπιστημίου Τιράνων

Δημοσίευση: 20/09/2012

Πανεπιστήμιο Τιράνων, καθηγητής Ντόρι Κούλε, συμφώνησαν να διευρύνουν την επιστημονική σύμπραξη των δύο πανεπιστημίων και σε άλλες τέσσερις ακαδημαϊκές μονάδες. Η τελετή της επίσημης υπογραφής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συγκλήτου, παρουσία του πρόξενου της Αλβανίας στη Θεσσαλονίκη, Ριζά Πόντα.

 

Η επιστημονική συνεργασία των δύο Πανεπιστημίων εγκαινιάστηκε το 1998 και περιελάμβανε τους τομείς της Ιατρικής και των Φυσικών Επιστημών. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων τον περασμένο Μάιο, επιβεβαιώθηκε η βούληση των δύο ιδρυμάτων να επεκτείνουν την κοινή τους δράση, η οποία και επικυρώθηκε σήμερα. Στην επικαιροποιημένη συμφωνία περιλαμβάνονται τα τμήματα Οδοντιατρικής, Πληροφορικής, Ψυχολογίας και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την παράδοση διαλέξεων από καθηγητή του Πανεπιστημίου των Τιράνων στο Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ και αντίστοιχα καθηγητή του Αριστοτελείου στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων. Στις προθέσεις των πρυτανικών αρχών των δύο Πανεπιστημίων παραμένει, όπως επισημάνθηκε και σήμερα, η λειτουργία κοινών μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να ανταποδίδουμε τη φιλοξενία στα Τίρανα και να υποδεχόμαστε την αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Τιράνων, με το οποίο επεκτείνουμε την υπάρχουσα συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα υπογράψαμε τη νέα συμφωνία, με βάση την οποία, επιπλέον, προωθούμε και την «ανταλλαγή καθηγητών». Παράλληλα, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Τιράνων συζητήσαμε την επαναδραστηριοποίηση του Δικτύου Βαλκανικών Πανεπιστημίων, πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το ΑΠΘ με τη συμμετοχή 17 πανεπιστημίων από χώρες της Βαλκανικής. Κοινή θέληση είναι να ενεργοποιηθεί εκ νέου το Δίκτυο, αρχής γενομένης με συνάντηση των πρυτανικών αρχών των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που συμμετέχουν», δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου των Τιράνων, που αποτελούταν επίσης από τον Αντιπρύτανη, καθηγητή Έρβιν Ντέμο, και τον Κοσμήτορα του Τομέα Ιστορίας – Φιλολογίας, Σεζάι Ροκάι, ξεναγήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ».

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.