ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επιστολή της Πρυτάνεως του Ιονίου Πανεπιστημίου στο ΤΑΙΠΕΔ

Δημοσίευση: 23/06/2014
Αναστασία Σαλή Παπασαλή
Alt Text: 
Αναστασία Σαλή Παπασαλή
Title Text: 
Αναστασία Σαλή Παπασαλή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ενδεχόμενη  παρέμβαση καθ οιονδήποτε άλλον τρόπο –πλην της παραχώρησης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο του ήδη λειτουργούντος  στο οικόπεδο του Ψυχιατρείου Κερκύρας πανεπιστημιακού CAMPUS-  συνιστά  ζήτημα ζωτικής σημασίας  για μας και ως εκ τούτου παντί τρόπω θα διεκδικήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματα του Ιδρύματός μας.
Αυτό ξεκαθαρίζει η Πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστασίας Σαλή-Παπασαλή, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του  ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ κ. Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση περί μεταβίβασης, στο φορέα σας,  ακινήτων του Δημοσίου που βρίσκονται στη Κέρκυρα  συμπεριλαμβανομένου και  του οικοπέδου του  Ψυχιατρείου Κερκύρας   με τις επ αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις, οφείλουμε προς ενημέρωσή σας  να σας γνωστοποιήσουμε  τα ακόλουθα:
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 έχει νόμιμα  μισθώσει σε πολυετείς μισθώσεις, όπως επίσης έχει μετατρέψει  και λειτουργεί σε εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών του τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ψυχιατρείου Κερκύρας, ωφέλιμου εμβαδού 3.709,86   τμ.  Πρόκειται κατ ουσία σήμερα για ένα ολοκληρωμένο πλέον  Πανεπιστημιακό CAMPUS,  μέσα στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας  που αποτελείται από ένα πλέγμα έξη  (6) κτιρίων  και πολλαπλών λειτουργιών  σε πλήρη και υποδειγματική  σύζευξη  και  σε άμεσο όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Προς τούτο αναφέρουμε ότι το πανεπιστημιακό αυτό συγκρότημα  διαθέτει  όλως ενδεικτικά αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, αμφιθέατρα, γραφεία διοίκησης των ακαδημαϊκών μονάδων που στεγάζονται σ αυτό (Τμημάτων και Σχολών), φοιτητικό εστιατόριο,  και λοιπούς επί μέρους  χώρους και εξυπηρετήσεις. Από την καθημερινή λειτουργία και επιστημονική  απόδοση  του ως άνω CAMPUS    εξυπηρετούνται σήμερα  ανελλιπώς  δύο Σχολές και τρία Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, δηλ. τα δύο τρίτα του όλου δυναμικού του κατά τρόπο πλήρη και αναντικατάστατο. Οφείλουμε να τονίσουμε ξεκάθαρα  ότι τόσον το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην ολότητά του,  όσον και οι φορείς της τοπικής  κοινωνίας  αντιτιθέμεθα ανυποχώρητα,  σε κάθε περίπτωση τυχόν εκποίησης  ή όποιας άλλης μορφής πολυετούς   παραχώρησης κατά χρήση σε τρίτο των κτιρίων του Ψυχιατρείου Κερκύρας που ήδη λειτουργούν προς όφελος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τυχόν  εκποίηση ή κατά χρήση παραχώρηση σε τρίτο ισοδυναμεί  α) με   κατάλυση του ήδη λειτουργούντος υποδειγματικά πανεπιστημιακού CAMPUS  στο χώρο του Ψυχιατρείου Κερκύρας , β) με ανεπανόρθωτη ταλαιπωρία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (μελών ΔΕΠ, υπαλλήλων και φοιτητών ) και πλήρη αποδιοργάνωσή  του,  γ) με ενδεχόμενη αδυναμία εξεύρεσης  ανάλογου μεγέθους  και καταλληλότητας κτιρίων στο κέντρο της πόλης προς εξυπηρέτηση των πανεπιστημιακών αναγκών   και  σε κάθε περίπτωση  δ)  με την μη αντιμετωπίσιμη επιβάρυνση του ήδη κατά 65% μειωμένου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια  προϋπολογισμού του ιδρύματος λόγω του πολλαπλάσιου κόστους που θα προκύψει από την καταβολή των νέων μισθωμάτων προς τρίτους.  
Περαιτέρω όμως πρέπει να υπογραμμισθεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι τυχόν μεταβολή με οποιονδήποτε τρόπο της παρούσης χρήσης  των κτιρίων του Ψυχιατρείου Κερκύρας θα ανατρέψει ριζικά και θα καταστήσει ανωφελή και ανενεργό  τον μεσο- μακροπρόθεσμο κυβερνητικό προγραμματισμό,  βάσει του οποίου διατέθηκαν μέχρι σήμερα σημαντικά κονδύλια  σε επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για την αναμόρφωση των κτιρίων αυτών και την αντίστοιχη ανάπτυξη του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Για όλους αυτούς τους λόγους  επισημαίνουμε  ότι ενδεχόμενη  παρέμβαση καθ οιονδήποτε άλλον τρόπο –πλην της παραχώρησης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο του ήδη λειτουργούντος  στο οικόπεδο του Ψυχιατρείου Κερκύρας πανεπιστημιακού CAMPUS-  συνιστά  ζήτημα ζωτικής σημασίας  για μας και ως εκ τούτου παντί τρόπω θα διεκδικήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματα του Ιδρύματός μας.
Η Πρύτανις
του Ιονίου Πανεπιστημίου
Καθηγήτρια Αναστασία Σαλή – Παπασαλή

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.