ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επιστολή των Ελλήνων Ερευνητών στον Πρωθυπουργό

Δημοσίευση: 01/11/2013
Σαμαράς
Alt Text: 
Σαμαράς
Title Text: 
Σαμαράς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
Aξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει δρομολογήσει για το 2014 περαιτέρω μείωση της επιχορήγησης των Ερευνητικών Κέντρων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, κατά 22,4%.
Πρόκειται για μία πρωτοφανή μείωση της επιχορήγησης (και συνεπώς των προϋπολογισμών) των Ερευνητικών Κέντρων, η μεγαλύτερη ίσως από όσο σε οποιονδήποτε άλλον οργανισμό του Δημοσίου, η οποία συνολικά, από το 2008 έως το 2014, θα προσεγγίσει το συντριπτικό ποσοστό του 54%. Αυτό, διότι η επιχορήγηση για το σύνολο των ΕΚ το 2008 ήταν περίπου 80 εκ. €, το 2011 κατήλθε στα 55 εκ. €, το 2012 συρρικνώθηκε περαιτέρω σε 45 εκ. € (βάσει του μνημονιακού Ν. 4051/2012), ενώ το 2014 προτείνεται να κατέλθει στα 36,9 εκ. €. Σημειωτέον δε ότι η επιχορήγηση για το 2013 δεν καλύπτει ούτε καν την ήδη σημαντικά μειωμένη μισθοδοσία του ολοένα και συρρικνούμενου ερευνητικού και λοιπού τακτικού προσωπικού των ΕΚ, ούτε βέβαια τη συντήρηση των πολύτιμων εθνικών ερευνητικών υποδομών, που αποκτήθηκαν με κόπους όλα αυτά τα χρόνια και κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Την ίδια στιγμή, όλα τα ΕΚ, χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία, δίνουν τη δική τους μοναχική μάχη για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της κρίσης και να διατηρήσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα στο διεθνή ερευνητικό στίβο, καλύπτοντας τα λειτουργικά τους έξοδα και μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας του συνόλου του προσωπικού τους από τις εισροές των ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων και από άλλες πηγές χρηματοδότησης. Επιπλέον, δίνουν μια άνιση μάχη για να αντιστρέψουν το εκφυλιστικό φαινόμενο του «brain drain» της χώρας μας, κατορθώνοντας να απασχολούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ανάθεσης έργου ένα μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων.
Η περαιτέρω περικοπή της επιχορήγησης για το έτος 2014, και μάλιστα σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό, είναι απολύτως ανορθολογική και αντιστρατεύεται την ανάπτυξη και την καινοτομία, διότι υπονομεύει σοβαρά τη λειτουργία, τον εξωστρεφή προσανατολισμό, και κυρίως τη βιωσιμότητα των ΕΚ της ΓΓΕΤ, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο εκτός ΑΕΙ, το πλέον συνεκτικό, χαρτογραφημένο, αξιολογημένο (εδώ και 25 χρόνια από διεθνείς επιτροπές) και δυναμικό τμήμα του ελληνικού ερευνητικού συστήματος.
Το πλέον παράδοξο δε είναι ότι η συγκεκριμένη πολιτική της Κυβέρνησης έναντι των Ερευνητικών Κέντρων βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση, όχι μόνο με τις κατά καιρούς εξαγγελίες της για τη στήριξη της Έρευνας και της Καινοτομίας, ως στρατηγικών επιλογών για την έξοδο από την κρίση, αλλά και με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες όχι μόνο δεν προβλέπεται η συρρίκνωση της Έρευνας, αλλά αντίθετα η ενίσχυσή της, προκειμένου να αποτελέσει μια βάση ανάπτυξης στο επιστημονικό, τεχνολογικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο!!!
Είναι, επίσης, σαφές ότι οι εισηγητές της νέας περικοπής δεν έχουν επίγνωση των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών, που θεωρούν το Δημόσιο Ερευνητικό Σύστημα ως πρότυπο εξωστρέφειας και προσβλέπουν σε αυτό, ως δυναμικό και ελπιδοφόρο μέσο διεξόδου από την οικονομική και αξιακή κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι στις 27 Σεπτεμβρίου 2013, όταν τα ΕΚ της ΓΓΕΤ οργάνωσαν τη «Βραδιά του Ερευνητή» για το ευρύ κοινό, συγκεντρώθηκαν, μόνο σε ένα Ερευνητικό Κέντρο στην Αθήνα, 9.000 άτομα όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων.
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Από την υπεύθυνη θέση της εκπροσώπησης των Ερευνητών της Ελλάδας, θέλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι μια τόσο μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού θα οδηγήσει σύντομα στην κατάρρευση των Ελληνικών Ερευνητικών Κέντρων και στην ανεξέλεγκτη φυγή του ερευνητικού τους δυναμικού στο εξωτερικό.
Λόγω όλων των ανωτέρω, η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών σάς καλεί:
- Να αποτρέψετε τη νέα αυτή μείωση της επιχορήγησης των ΕΚ της ΓΓΕΤ.
-Να σταθείτε, άμεσα και έμπρακτα, αρωγός στην ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας στη χώρα μας, μεριμνώντας κυρίως για την αύξηση του ποσοστού του ΑΕΠ που διατίθεται όλα τα τελευταία χρόνια στην Έρευνα και αποτελεί κόλαφο για τη χώρα μας.
Με τιμή και εκτίμηση,
Για την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών
Η Πρόεδρος    Η Γ. Γραμματέας   
Μαρία Θ. Στουμπούδη    Μαρία A. Κωνσταντοπούλου

Φωτό:Αρχείο eurokinissi

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ