Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia

Δημοσίευση: 14/12/2009

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί, Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ

Γεννήθηκε στην Λέσβο το 1941. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο, Αθηνών (1966). Το 1971 ολοκλήρωσε διδακτορική διατριβή στην ίδια Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µετά µετοίκησε στις Η.Π.Α. για µεταπτυχιακές σπουδές στη Βιολογία, στο Πανεπιστήµιο Harvard στο Cambridge, της Πολιτείας της Μασαχουσέτης. Το1976 έλαβε το διδακτορικό δίπλωµα Ph.D. στη Βιολογία (Doctor of Philosophy).

Εργάσθηκε ερευνητικά στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (1968-1971), στο Τµήµα Βιολογίας του Πανεπιστηµίου Harvard (Harvard Biolabs) (1971-1978) και υπηρέτησε ως λέκτορας του Τµήµατος Βιολογικής Χηµείας στην Ιατρική Σχολή του ιδίου Πανεπιστηµίου (Harvard Medical School). Από το 1978-1980 διετέλεσε επίκουρος καθηγητής (Assistant Professor) της Βιολογικής Χηµείας στο ίδιο Πανεπιστήµιο και από το 1980-1982 ως αναπληρωτής καθηγητής του Τµήµατος Βιολογικής Χηµείας του Harvard. Μετά το 1982, εξελέγη Kαθηγητής της Γενετικής και Ανάπτυξης του Πανεπιστηµίου Columbia της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια, από το 1991 και µετέπειτα µέχρι το 2008, διετέλεσε Higgins Professor της Γενετικής και Ανάπτυξης και υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Τµήµατος (από Νοέµβριο του 1987 µέχρι τον ?εκέµβριο του 1993). Το διάστηµα 2000-2008 υπήρξε µέλος του Ινστιτούτου Γενετικής του Καρκίνου, στο Πανεπιστήµιο Columbia. Τέλος, από το 2009 και µετέπειτα υπηρετεί ως Επιστηµονικός ?/τής του Ινστιτούτου Βιοιατρικών Ερευνών της Ακαδηµίας Αθηνών και είναι οµότιµος καθηγητής (Emeritus Professor) του Πανεπιστηµίου Columbia.

Το επιστηµονικό/ερευνητικό έργο του Καθηγητή Α. Ευστρατιάδη έχει αναγνωρισθεί, διεθνώς, για την πρωτοτυπία και πρωτοπορία του, στη Βιοτεχνολογία του ανασυνδυασµένου DNA(rDNA), στην κατανόηση της δοµής, µοριακής εξέλιξης και έκφρασης των ευκαρυωτικών γονιδίων. Ο Καθηγητής Α. Ευστρατιάδης και οι συνεργάτες του υπήρξαν πρωτοπόροι ανάπτυξης της Τεχνολογίας Κλωνοποίησης µορίων cDNA που επέτρεψε την αλληλούχιση και τη χαρτογράφηση για πρώτη φορά της δοµής των ευκαρυωτικών µορίων mRNA. Οι έρευνες αυτές έθεσαν τις συνθήκες ταυτοποίησης και χαρακτηρισµού των ευκαρυωτικών γονιδίων και την ικανότητά τους να εκφράζονται και να παράγουν θεραπευτικές πρωτεΐνες ανθρώπινης προέλευσης (π.χ. ινσουλίνη) απο µικρόβια. Στη συνέχεια, ο κ. Ευστρατιάδης συνέβαλε µε τις έρευνές του στην κατανόηση της ρύθµισης των γονιδίων, που κωδικοποιούν την αιµοσφαιρίνη, την ινσουλίνη και τους αναπτυξιακούς παράγοντες IGFs (insulin-like growth factors). Eπιπλέον, στα πλαίσια των ερευνών στη µοριακή εξέλιξη των γονιδίων (Μolecular Εvolution), ο Αργύριος Ευστρατιάδης ανακάλυψε για πρώτη φορά ότι µε τη µετάθεση µορίων RNA (RNA retroposition) στο γονιδίωµα σχηµατίζονται λειτουργικά γονίδια. Αξιοσηµείωτη, επίσης, είναι και η πρώτη in vivo περιγραφή των ενδιάµεσων µορφών µατίσµατος (splicing) µορίων RNA (lariat RNAs).

Ο κ. Ευστρατιάδης και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν το πρώτο παράδειγµα γενετικής αποτύπωσης (genetic imprinting) του ενδογενούς γονιδίου Igf2 και διευκρίνισαν το σηµατοδοτικό µονοπάτι του IGF ως κύριο συντελεστή της εµβρυονικής ανάπτυξης. Πιο πρόσφατα, ο Αργύριος Ευστρατιάδης εστίασε την ερευνητική του δραστηριότητα στο ρόλο των παραγόντων IGFs στην ανάπτυξη και καρκινογένεση ιδιαίτερα του καρκίνου του µαστού.

Επιπλέον, µελέτησε το σηµατοδοτικό µονοπάτι Notch και το ρόλο του στην καρκινογένεση. Τα τελευταία χρόνια ο Καθηγητής Α. Ευστρατιάδης επιχειρεί να αναπτύξει καινοτόµες θεραπευτικές παρεµβάσεις για την αναστολή του σηµατοδοτικού µονοπατιού που επάγεται από τους IGFs. Η χρήση in vivo γενετικά τροποποιηµένων πειραµατόζωων (mice) ως προτύπων συστηµάτων (models) για ανθρώπινες ασθένειες του επέτρεψε να µελετήσει νοσήµατα, όπως ο νεανικός διαβήτης, η χορία του Huntington και τα σύνδροµα ανάπτυξης Beckwith-Wiedemann και Simpson Golabi-Behmel.

Ο κ. Ευστρατιάδης δηµοσίευσε περισσότερες από 120 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες στα πλέον εξαιρετικά έγκριτα ?ιεθνή Περιοδικά υψηλής επιρροής στο χώρο των Βιοεπιστηµών (PNAS USA, Nature, Nature Genetics, Cell, Genes and Development, Blood, Molecular and Cell Biology, J. Clin. Inv., J. Biol. Chem. Development, Developmental Biology, J. Mol. Biol., Nucleic Acid Res., Genomics, Hum. Mol. Genetics, J. Cell Biol., J. Mol. Evol., Neuron, Onogene, J. Neurosciences, Curr. Biol κ.α.) που αφορούν: (α) Αναπτυξιακή βιολογία των εντόµων (γονίδια και πρωτεΐνες του chorion), (β) Ρύθµιση της έκφρασης των γονιδίων της αιµοσφαιρίνης, ινσουλίνης (γ) Μοριακή Βιολογία της εξέλιξης διαφόρων γονιδίων (δ) ?οµή DNA µε έµφαση στις υπερευαίσθητες περιοχές (Hypersensitive regions) (ε) ?ιεργασία του µατίσµατος RNA (splicing), (στ) Ανάπτυξη τεχνικών Μοριακής Βιολογίας (ζ) Χαρτογράφηση του ανθρώπινου χρωµοσώµατος 13, (η) Μοριακή µελέτη της Νόσου του Huntington και άλλων ασθενειών, (θ) Ινσουλίνη και αναπτυξιακούς παράγοντες (IGFs) στην παθοφυσιολογία της ανάπτυξης του νεανικού διαβήτη (ι) Γενετική του καρκίνου και τη σηµασία των µονοπατιών των IGF-1 και Notch στην καρκινογένεση.

Κατά τη διάρκεια της επιστηµονικής του σταδιοδροµίας ο Αργύριος Ευστρατιάδης τιµήθηκε κατ’ επανάληψη µε διακρίσεις (βραβεία). Μέλος της Εταιρίας Ερευνητών του Πανεπιστηµίου Harvard (Harvard Society Fellows (1976-1977), Βραβείο Έρευνας Σταδιοδροµίας (Career Development) του Ιδρύµατος για τον Νεανικό ?ιαβήτη (1980-1983), Βραβείο Εξαίρετης ?ιδασκαλίας του Πανεπιστηµίου Columbia (1992), Βραβείο εξαίρετης διδασκαλίας στις Βασικές Επιστήµες του Κολλεγίου Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστηµίου Columbia (1992), Βραβείο Εξαίρετης ?ιδασκαλίας της Lawson Wilkins Παιδιατρικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας (1995). Επιπλέον, ο Καθηγητής Α. Ευστρατιάδης διατελεί αντεπιστέλλων µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών (1998).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ