Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η ΔΑΠ ενόψει των φοιτητικών εκλογών

Δημοσίευση: 17/05/2010

Συνέντευξη του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου, για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές

 

Την προσεχή Τετάρτη 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν, όπως γνωρίζετε, στα Ακαδημαϊκά και Σπουδαστικά Ιδρύματα όλης της χώρας, οι Φοιτητικές και Σπουδαστικές εκλογές.

 

Οι φετινές εκλογές γίνονται μέσα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας. Μέσα σε ένα περιβάλλον έκδηλης ανησυχίας και προβληματισμού για το αύριο. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία αναμφισβήτητα επηρεάζει και το σύνολο του ακαδημαϊκού χώρου. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές, βρίσκονται σε αναβρασμό.

Απογοήτευση και οργή είναι τα αισθήματα που διακατέχουν τους νέους στο σύνολό τους, τόσο για τις λάθος πολιτικές του χθες, όσο και για την ανεύθυνη πολιτική του σήμερα.

Καθημερινά παρακολουθούμε να υποθηκεύεται το μέλλον της γενιάς μας. Να προσπαθούν να «κοντύνουν» τα όνειρα μας.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, επιθυμία μας είναι να είναι να κρατήσουμε άσβεστη την Ελπίδα.

 

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνω την πάγια και διαχρονική θέση μας για την ενίσχυση του φοιτητικού κινήματος. Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, πέρα από Διοικητικά Συμβούλια και εκπροσώπους σε Όργανα Συνδιοίκησης, αναδεικνύουν και τη νέα Ηγεσία του Φοιτητικού και Σπουδαστικού κινήματος. Την επίσημη φωνή, της γενιάς μας. Είναι απαράδεκτο, το ελληνικό φοιτητικό κίνημα, το πιο ενεργό και πιο ζωντανό στην Ευρώπη, να έχει θέσει σε «χειμερία νάρκη» την ΕΦΕΕ. Είναι απαράδεκτο να μην μπορούμε να στείλουμε εκπρόσωπο στο διάλογο για την Ευρωπαϊκή Ανώτατη Εκπαίδευση. Είναι απαράδεκτο, αυτές τις δύσκολες ώρες για τη νέα γενιά να μην υπάρχει επίσημη θέση του πιο ελπιδοφόρου και δημιουργικού κομματιού της κοινωνίας.

 

 

Καλούμε και τις υπόλοιπες πολιτικές νεολαίες και φοιτητικές παρατάξεις στην έκδοση κοινών αποτελεσμάτων. Δεν θέτουμε όρους και προϋποθέσεις σε αυτή την κίνηση. Θεωρούμε ότι πλέον επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί Πανσπουδαστικό Συνέδριο και να εκλεγεί νέο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ.

 

Πέρυσι, θυμίζω ότι ψήφισαν περισσότεροι από 100.000 φοιτητές στα ΑΕΙ και 45.000 στα ΤΕΙ της χώρας. Η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, για 24η χρονιά κέρδισε. Με ποσοστά που ξεπέρασαν το 40% στα Πανεπιστήμια και άγγιξαν το 45% στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, σε μια περίοδο που οι συνθήκες δεν ήταν και οι ευνοϊκότερες για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι Δαπιτισες και οι Δαπιτες έδειξαν πως όταν αγωνίζεσαι για τα όνειρα σου κρατώντας αναμμένη τη φλόγα της Ελπίδας, είσαι νικητής.

 

Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς, στη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, δεν μάθαμε ποτέ να δειλιάζουμε μπροστά στο οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Δε μάθαμε ποτέ να κάνουμε πίσω, μπροστά στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Δεν μάθαμε ποτέ να λέμε λόγια μεγάλα χωρίς να τα υποστηρίζουμε. Αντιθέτως, τολμήσαμε και ασχοληθήκαμε με θέματα ταμπού για άλλους. Ανέγγιχτα, ακόμα και από τα πολιτικά κόμματα της χώρας, φοβούμενα το κόστος. Μιλήσαμε πρώτοι για Μη κρατικά Πανεπιστήμια, για διασύνδεση της εκπαίδευσης με την Αγορά εργασίας. Πήγαμε «κόντρα» σε όλους ζητώντας επίμονα την αλλαγή του Νόμου - Πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Ιδρυμάτων, προκειμένου να κάνουμε πιο σύγχρονα, πιο ανταγωνιστικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αναφερθήκαμε στο Ακαδημαϊκό Άσυλο, αρνούμενοι να παρακολουθούμε κάθε φορά που γίνεται μια πορεία να καταλύεται η Δημοκρατία στους ακαδημαϊκούς χώρους και να καταστρέφεται η δημόσια περιουσία.

Αυτές μας τις θέσεις, τις επιβράβευσαν και καθημερινά τις επικροτούν οι φοιτητές, γνωρίζοντας πως οι δικές μας προτάσεις αναδεικνύουν τις δικές τους απαιτήσεις.

Αυτές μας οι θέσεις, διαχρονικά και κατά περίσταση υιοθετήθηκαν και από διάφορα πολιτικά κόμματα, βλέποντας πως η κοινωνία απαιτεί τομές και ρήξεις.

Μάλιστα, με βεβαιότητα σήμερα μπορούμε να πούμε ότι δώσαμε και συνεχώς δίνουμε ένα μήνυμα. Το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, δεν χωρούν αναβολές και καθυστερήσεις σε αποφάσεις που έχουν να κάνουμε με το μέλλον.

 

Την Τετάρτη πάμε να καταγράψουμε άλλη μια μεγάλη νίκη. Την 25η πρωτιά της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Μαζί με τους Γραμματείς της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, αποφασίσαμε φέτος να αλλάξουμε το ύφος της προβολής και επικοινωνίας μας. Να ανοίξουμε την προεκλογική μας καμπάνια σε όλα τα μέλη μας. Δώσαμε σε κάθε Δαπιτισα, σε κάθε Δαπιτη, σε κάθε νέα και κάθε νέο την ευκαιρία να συμμετέχει, να δημιουργήσει, να προτείνει να συνδιαμορφώσει μέσα από τις νέες τεχνολογίες και τα new media, το μήνυμα της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ.

 

Σήμερα ,λοιπόν, μετά τη μεγάλη συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε αυτή τη πρωτοποριακή διαδικασία με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι οι νέοι είναι κοντά στην πολιτική, αρκεί να έχουν ενεργό ρόλο.

Οι νέοι θέλουν να είναι συμμέτοχοι στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Θέλουν να συνδιαμορφώνουν τις πολιτικές που τους αφορούν.

 

Για εμάς, οι εκλογές της Τετάρτης είναι πρώτιστα αναμέτρηση νοοτροπιών. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές λογικές, σε δύο διαφορετικές νοοτροπίες, ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, αν θέλετε.

Από τη μία ο δρόμος της απαξίωσης, της αδιαφορίας, του μηδενισμού και της μόνιμης διαμαρτυρίας. Δρόμος, που εν πολλοίς μας οδήγησε και αυτός σε μεγάλο βαθμό στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στη χώρα.

Από τη άλλη ο δρόμος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Δύσκολος δρόμος και ανηφορικός, υπεύθυνος, όμως. Είναι ο δρόμος της καινοτομίας, της πρωτοπορίας, της ανανέωσης, των ριζοσπαστικών ιδεών και των φιλελεύθερων προτάσεων.

 

Ο δρόμος που οδηγεί σε ένα σύγχρονο, ανταγωνιστικό και δημιουργικό Πανεπιστήμιο.

 

Αυτή την άποψη. Αυτή τη νοοτροπία καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να επιβραβεύσουν και πάλι στις 19 Μαΐου. Τη νοοτροπία που κρατά ζωντανά τα όνειρα. Που επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νέας γενιάς και διατηρεί άσβεστη την ελπίδα για δημιουργία και προκοπή.

 

Είμαστε σίγουροι, πως το πάθος για δημιουργία, η θέληση των νέων ανθρώπων για φυγή προς τα εμπρός, θα εκφραστεί με τη στήριξη στη ΔΑΠ –ΝΔΦΚ και για 25η χρονιά, θα μας αναδείξουν σε πρώτη δύναμη σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

 

υνέντευξη τύπου Γραμματέα ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Γεωργίου Παπαδομιχελάκη για για τις φοιτητικές εκλογές

 

 

 

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές πραγματοποιούνται στην σκιά της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει περάσει ποτέ η χώρα, στην σκιά της ανακοίνωσης των σκληρών μέτρων που κατά κύριο λόγω θα πλήξει την γενιά μας και από τον άδικο χαμό τριών συνανθρώπων μας.

 

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ως η πρώτη παράταξη στα ελληνικά πανεπιστήμια θέτει στο επίκεντρο, με τις προτάσεις και με τις ενέργειές της, τον έλληνα φοιτητή και το ελληνικό πανεπιστήμιο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

 

Στόχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι η κρίση να μετατραπεί σε μια ευκαιρία για αλλαγές μέσα στα πανεπιστήμια. Οι αλλαγές αυτές θα βοηθήσουν τόσο το ελληνικό πανεπιστήμιο να αναβαθμιστεί αλλά θα συμβάλλουν στην βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας.

 

Συγκεκριμένα, προτείνουμε την ουσιαστική σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας.

 

Αυτό θα πραγματοποιηθεί με

 

 • την λειτουργία και αναβάθμιση των γραφείων διασύνδεσης

 

 • Τον Εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων Σπουδών στα πανεπιστήμια όλης της χώρας

 

 • Την καθιέρωση διεξαγωγής σεμιναρίων με ευθύνη των Πανεπιστημίων για την παρουσίαση των επαγγελματικών εξελίξεων κάθε κλάδο.

 

 • Και την θεσμοθέτηση πρακτικής άσκησης σε κάθε σχολή.

 

Τα επόμενα χρόνια λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για να εργαστούν...

 

Για αυτό απαιτούμε πιο πολύ και πιο ουσιαστική στήριξη από τα πανεπιστήμια προς τους φοιτητές.

 

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

 

 • Αύξηση υποτροφιών
 • Ανακαίνιση φοιτητικών εστιών και δημιουργία νέων
 • Ανάθεση ευθύνης των εστιών στις διοικήσεις του κάθε ιδρύματος
 • Αναβάθμιση της ποιότητας των φοιτητικών λεσχών
 • Περισσότερα φθηνότερα ή ακόμα και δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα

 

 

 

Σε μια περίοδο όπου αυξάνεται η φορολογία απαιτούμε κάθε ευρώ που δαπανάται από τους έλληνες φορολογούμενους για την Παιδεία να αξιοποιείται με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για αυτό το λόγο προτείνουμε:

 

Άμεση εφαρμογή της αξιολόγησης που αποτελεί από το 2005 νόμο του κράτους.

 

Καθιέρωση τετραετούς αναπτυξιακού προγραμματισμού από κάθε Ίδρυμα.

 

Τοποθέτηση οικονομολόγου που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο και προγραμματισμό των οικονομικών

 

Οικονομικές Κυρώσεις στα ιδρύματα που δεν αξιολογούνται

 

Τέλος ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια αφορά την χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου

 

Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών στην ανώτατη εκπαίδευση μιας ευρωπαϊκής χώρας.

 

Συγκεκριμένα οι προτάσεις μας πάνω σε αυτό είναι:

 

 • Επέκταση του θεσμού των ηλεκτρονικών γραμματειών, αιτήσεις μέσω ίντερνετ, ηλεκτρονικό πρωτόκολλο κτλ
 • Καθιέρωση ηλεκτρονικής δήλωσης μαθημάτων και συγγραμμάτων σε όλα τα ΑΕΙ
 • Συγγράμματα σε e-books
 • Υποχρεωτικό web site ανά μάθημα, με παραδώσεις, ύλη και βοηθητικό υλικό
 • Εκμάθηση προγραμμάτων που χρησιμοποιεί κάθε γνωστικό αντικείμενο

 

 

Σε μια εποχή όπου υπάρχει απαξίωση για τους θεσμούς και συγκεκριμένα για τους πολιτικούς θεσμούς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συνεχίζει να αποτελεί τον εκφραστή της ελπίδας για την νέα γενιά και για ένα καλύτερο αύριο για το ελληνικό πανεπιστήμιο και εν γένει για την ελληνική κοινωνία.

 

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΕΙ

Αντώνη Μαγγλάρη

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010

 

Οι φετινές σπουδαστικές εκλογές βρίσκουν τη χώρα σε μία από τις πιο δεινές περιόδους της ιστορίας της. Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως έχει αυξήσει τα προβλήματα της νεολαίας στο μέγιστο. Το προσωνύμιο της νεολαίας «η γενιά των 700 ευρώ τείνει να μετονομαστεί σε «γενιά των ανέργων». η νεανική επιχειρηματικότητα τείνει να εξαφανιστεί.

 

Ο ψυχολογικός εκβιασμός, με πρόφαση την κρίση, που πραγματοποιείται από τους εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα δεν έχει προηγούμενο. Όλα αυτά μας οδηγούν καθώς φαίνεται στην αναβίωση της δεκαετίας του ’50 και στις ατελείωτες στρατιές μεταναστών. Από σχετικές έρευνες προκύπτει ότι 9 στους 10 Έλληνες (87,7%) έχουν σκεφθεί να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά.

 

Αυτή την ώρα, η πλήρης ενεργοποίηση του σπουδαστικού κινήματος είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Η άμεση διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης των θεσμών είναι πλέον επιβεβλημένη. Καλούμε όλες τις δημοκρατικές σπουδαστικές δυνάμεις, να αφήσουν πίσω τα μικροπολιτικά συμφέροντα και να συμπεριφερθούν με σύνεση και υπευθυνότητα προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Το φλέγον ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα είναι ένα θέμα που ταλανίζει τους σπουδαστές ΤΕΙ εδώ και 27 χρόνια και δεν είναι άλλο από την επαγγελματική μας κατοχύρωση. Είναι απαράδεκτο να αναγνωρίζονται τα κολέγια, την ώρα που οι απόφοιτοι των Δημόσιων Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων δεν διαθέτουν επαγγελματικά δικαιώματα! Είναι απαράδεκτο, οι Σπουδαστές ΤΕΙ να μην μπορούν να κάνουν δωρεάν μεταπτυχιακά και τα ιδρύματα να μην μπορούν να τα διοργανώσουν αυτόνομα.

 

Τούτη την κρίσιμη περίοδο, η ανάπτυξη πολιτικών σπουδαστικής μέριμνας που να εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες για αυτούς που δεν τις έχουν και όχι ελεημοσύνη, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

 

Είναι επίσης γεγονός ότι η μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε τεχνολογικά Πανεπιστήμια είναι πλέον επιβεβλημένη. Είναι απαραίτητο να καταστεί σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Κάνουμε σαφές προς όλους, ότι δεν μας αρκεί η θεσμική κατοχύρωση των ΤΕΙ, αλλά διεκδικούμε και επιβάλλεται να γίνει πραγματικότητα η πλήρης και ουσιαστική ανωτατοποίηση των ιδρυμάτων μας. Προβλήματα όπως η υποχρηματοδότηση των ΤΕΙ, η μη αυτόνομη και δωρεάν διεξαγωγή μεταπτυχιακών προγραμμάτων από τα ΤΕΙ, η μη επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων ΤΕΙ στο γνωστικό αντικείμενο του καθένα, η μη εγγραφή των αποφοίτων ΤΕΙ στα διάφορα επιμελητήρια, επιβάλλεται να περάσουν στην Ιστορία.

 • Ήρθε η ώρα να μπει τέλος στα μικροπολιτικά παιχνίδια όλων των ανεύθυνων που με τη συμπεριφορά τους βλάπτουν το μέλλον μας.
 • Ήρθε η ώρα να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας και όλοι μαζί πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για όλα αυτά που μας ανήκουν.
 • Ήρθε η ώρα της πλήρους ενεργοποίησης και ενδυνάμωσης του σπουδαστικού κινήματος και κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται μόνο με τη συμμετοχή όλων στις σπουδαστικές εκλογές.

 

Είναι βέβαιο, πως όταν είμαστε πιο πολλοί…Είμαστε ταυτόχρονα πιο δυνατοί…και μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε!

 

Ο καθημερινός αγώνας όλων των Δαπιτών από άκρη εις άκρη της χώρας, για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας του συνόλου των σπουδαστών είναι για εμάς ένα στοίχημα που κερδίσαμε και αυτή τη χρονιά.

 

Τα κεντρικά προεκλογικά μας συνθήματα «It’s ΔΑΠ to you – Η δύναμή σου…Δύναμή μας! – Πιο πολλοί… πιο δυνατοί! ΈΛΑ & ΕΣΥ» δεν είναι τυχαία. Ο σχεδιασμός του μέλλοντος για εμάς είναι θέμα όλων. Είναι κάτι σαν έκθεση ιδεών που συμπληρώνεται καθημερινά και ασταμάτητα με όλες εκείνες τις ιδέες των μελών αλλά και φίλων της παράταξης, ή των ανθρώπων που αναζητούν διαφορετικά και περισσότερα πράγματα, για τις σπουδές τους, για το ΤΕΙ τους, για την ποιότητα ζωής τους, για τη χώρα τους, για το μέλλον τους.

 

Ο αγώνας μας είναι αγώνας κοινός. Ένας αγώνας πέρα από χρώματα, μικροπολιτικά συμφέροντα και οποιουδήποτε είδους επιδιώξεις. Δεν αγωνιζόμαστε με κραυγές και συνθήματα για να κερδίσουμε εντυπώσεις… ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ

Το αν θα πετύχουμε περισσότερα πράγματα για τη ζωή μας εξαρτάται καθαρά από τον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν είμαστε περισσότεροι αυτοί που διεκδικούμε για ένα καλύτερο αύριο… Τότε είναι βέβαιο ότι θα είμαστε πιο δυνατοί… Και είναι σίγουρο πως μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

 

Καλούμε όλους τους σπουδαστές των ΤΕΙ της χώρας την Τετάρτη 19 Μαΐου 2010 να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία μαζικά για να ζωντανέψουμε το σπουδαστικό κίνημα. Είμαστε βέβαιοι ότι και αυτή τη χρονιά, οι σπουδαστές των ΤΕΙ θα στηρίξουν τις δυνάμεις της συνέπειας και της υπευθυνότητας και θα αναδείξουν και σε αυτές τις εκλογές τη φιλελεύθερη παράταξη για άλλη μία φορά στην κορυφή.

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.