ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΙΚΥ: Εξήντα ένα χρόνια ζωής - 43 διαφορετικά προγράμματα υποτροφιών

Δημοσίευση: 21/12/2012

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Παιδεία συνιστά αναπόσπαστο μέρος της ανασυγκρότησης του κοινωνικού συνόλου. Ανέκαθεν αποτελούσε κινητήριο δύναμη και μοχλό ανάπτυξης. Στις μέρες μας η σημασία της έχει κορυφωθεί σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

 

Στο πλαίσιο των διαδικασιών της παγκοσμιοποίησης αλλά και της διεθνοποίησης της εκπαίδευσης το ΙΚΥ φιλοδοξεί να διευρύνει το ρόλο του και να καταστεί φορέας διεθνών ανταλλαγών και ακαδημαϊκής συνεργασίας, καθώς και φορέας άσκησης πολιτιστικής διπλωματίας, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ερευνητικές χορηγίες και υποτροφίες με αναπτυξιοκεντρική λογική για σπουδές σε σημαντικούς ερευνητικούς τομείς αιχμής και καινοτομίας.

Με εξειδικευμένο προσωπικό, εμπειρία και τεχνογνωσία ετών, το ΙΚΥ ανταποκρίνεται στην αποστολή του, στηρίζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα και εκτελώντας το έργο του με σεβασμό και συνέπεια. Ως Εθνικός Φορέας Υποτροφιών, σχεδιάζει, προκηρύσσει και υλοποιεί ετησίως, προγράμματα υποτροφιών εσωτερικού και εξωτερικού, μέσω των οποίων Έλληνες, ομογενείς, αλλοδαποί, μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες, ερευνητές και καλλιτέχνες ενισχύονται οικονομικά, προκειμένου να αποκτήσουν ανώτατους τίτλους σπουδών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και να διακριθούν επιστημονικά και επαγγελματικά.

Το IKY έχει επί 25 χρόνια την ευθύνη της διάδοσης, διαχείρισης και εν γένει της υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (1987 ERASMUS, 1990 LINGUA, 1995-1999 ΣΩΚΡΑΤΗΣ Ι, 2000-2006 ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΙΙ).
Tο IKY από το 2007 διαχειρίζεται το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δία Βίου Μάθηση» , που περιλαμβάνει τα τομεακά προγράμματα, Erasmus, Comenius, Grundtvig και από το 2008 και το τομεακό πρόγραμμα Leonardo daVinci. Το IKY από το 1996 έως σήμερα υλοποιεί συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα υποτροφιών, το Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα «Eκπαίδευση και Aρχική Eπαγγελματική Kατάρτιση» (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. Ι, ΙΙ) και το Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα «Eκπαίδευση και Δια Bίου Mάθηση» (Ε.Π.Ε.Δ.Β.Μ.) με πόρους από το Eυρωπαϊκό Kοινωνικό Tαμείο (E.K.T.) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στα 61 χρόνια επιτυχημένης πορείας του, διαφυλάττει την κληρονομιά του και εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ώστε να επιβρα¬βεύει τους άριστους και να στηρίζει όσους έχουν ανάγκη.

Καθηγητής Νίκος Δεμερτζής

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.