Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Με ρυθμούς «χελώνας» η έρευνα στην Ελλάδα

Δημοσίευση: 02/01/2009

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Υστερεί η έρευνα στη χώρα μας σε σχέση  με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης , η οποία παραμένει συνήθως έγκλειστη σε κέντρα ερευνών, η ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ). Η διαπίστωση αυτή προέκυψε στη διάρκεια της 1η Συνόδου Διευθυντών Κέντρων Τεχνολογικής Έρευνας τα μέλη της οποία αποφάσισαν να ζητήσουν   άμεση συνάντηση με τον  υπουργό  Παιδείας  Ευρ. Στυλιανίδη σε μια κοινή προσπάθεια επίλυσης των άμεσων  προβλημάτων των Κ.Τ.Ε. Ειδικότερα η  σύνοδος των διευθυντών των Κ.Τ.Ε , σύμφωνα με ανακοίνωσή της,  έχοντας πλήρη επίγνωση : α) Της κατάστασης της έρευνας στην χώρα μας, η οποία κατά περιπτώσεις είναι σε  υψηλό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα συνολικά βρίσκεται σε υστέρηση σε σχέση  με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης,  β)  ότι για την επόμενη περίοδο προβλέπονται  για την έρευνα  σημαντικοί πόροι που μπορούν να δώσουν νέα ώθηση και δυναμική στη χώρα εφόσον γίνουν οι σωστές στρατηγικές επιλογές και καταστεί δυνατή η απορρόφηση αυτών, στοιχείο όμως που παραμένει διαχρονικά ζητούμενο,  γ) ότι η έρευνα στην Ελλάδα παραμένει συνήθως έγκλειστη σε κέντρα ερευνών, η ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) ή δέ εφαρμογή των επιστημονικών και τεχνολογικών πορισμάτων για την επίλυση προβλημάτων παραγωγικής διαδικασίας, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η αξιοποίησή τους για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας αλλά και της χώρας μας γενικότερα, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο,δ) στην Ελληνική περιφέρεια μπορεί να δραστηριοποιούνται εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα σποραδικά, τα Κέντρα Τεχνολογικής Έρευνας όμως είναι τις περισσότερες φορές τα μοναδικά πολυθεματικά ερευνητικά κέντρα,  ε)  ότι τα Κέντρα Τεχνολογικής Έρευνας που δραστηριοποιούνται σχεδόν σε όλους τους ερευνητικούς τομείς, μπορούν να λειτουργήσουν ως σοβαρός κυματοθραύστης  του κοινωνικού φαινομένου της ανεργίας των νέων επιστημόνων (άμεσα ή έμμεσα) η οποία βρίσκεται κυρίως στην Ελληνική περιφέρεια σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αποφάσισε σε πρώτη φάση να προβεί στις παρακάτω ενέργειες: 

  1. Να συσταθεί Τριμελής Γραμματεία για το συντονισμό των δράσεων όλων των Κ.Τ.Ε.

 

  1. Να πραγματοποιηθεί  άμεσα συνάντηση αυτής,   με τον  Υπουργό  Παιδείας  κ. Στυλιανίδη σε μια κοινή προσπάθεια επίλυσης των άμεσων  προβλημάτων των Κ.Τ.Ε.

 

  1. Να ζητηθεί από το Υπουργείο, η ενεργοποίηση της επί δεκαετίας καθυστέρησης, των ετήσιων επιδοτήσεων για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών όπως αυτό προβλέπεται από τα προεδρικά ιδρυτικά διατάγματα των Κ.Τ.Ε.

 

  1. Την άμεση στελέχωση των Κ.Τ.Ε. με το απαιτούμενο διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να καταστεί δυνατή  η πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας αυτών και ως εκ τούτου της δυνατότητας  συμμετοχής τους στις ανταγωνιστικές διαδικασίες ανάληψης δράσεων  από το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα.

 

  1. Την  τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των Κ.Τ.Ε. ούτως ώστε αυτά, να καταστούν περισσότερο ευέλικτα και ανταγωνιστικά, όπως έχουν τη δυνατότητα, με πολλαπλά οφέλη και για τις περιφέρειές τους και για ολόκληρη τη χώρα.

 Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, στην  Κοζάνη,   παρουσία των  Διευθυντών των Κέντρων Τεχνολογικής Έρευνας όλης της Ελλάδας.  Η συνάντηση αυτή αποτέλεσε και την 1η Σύνοδο των Διευθυντών των ΚΤΕ,  στις εργασίες της οποίας συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής  Φίλιππος Τσαλίδης,  προκειμένου να συζητηθούν τα κοινά οξυμμένα  και χρονίζοντα προβλήματα των Κέντρων Τεχνολογικής Έρευνας της Ελλάδας, με στόχο το συντονισμό των μελλοντικών ενεργειών τους σε μια προσπάθεια επίλυσης αυτών.

Η συμμετοχή του κ. Τσαλίδη Γ.Γ.Ε.Τ., σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συνόδου,  λόγω και της πρότερης ιδιότητάς του ως Αντιπρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική, διότι όχι μόνο αντελήφθη το βάθος και το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Κ.Τ.Ε. αλλά συνεισέφερε στον προβληματισμό για τον τρόπο πιθανής επίλυσης των προβλημάτων

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.