ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Με τους Πρυτάνεις θα συναντηθεί ο υπουργός Παιδείας

Δημοσίευση: 14/06/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο  δεσμεύτηκε να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους Πρυτάνεις των 8 Πανεπιστημίων  που έχουν πληγεί από τη διαθεσιμότητα, καθώς και με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Ο Πρύτανης έθεσε στον υπουργό τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και τις προτάσεις της διοίκησης του ιδρύματος για την επίλυσή τους.
Πρώτο ζήτημα ήταν η οριζόντια, τυφλή και χωρίς αξιολόγηση εφαρμογή του μέτρου διαθεσιμότητας, η οποία έχει αποψιλώσει το ΑΠΘ από διοικητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα την αδυναμία λειτουργίας του. Ο κ. Μυλόπουλος τόνισε πως πρέπει άμεσα να ληφθεί μέριμνα για την επαναφορά των υπαλλήλων στη θέση τους, προκειμένου το πανεπιστήμιο να επαναλειτουργήσει κανονικά.
Σχετικά με το άλλο μεγάλο και επείγον πρόβλημα με τους λιμνάζοντες φοιτητές, ο κ. Μυλόπουλος πρότεινε, προκειμένου να μην προκληθούν αδικίες, να προβλεφθεί με νομοθετική ρύθμιση η οριστική διαγραφή όσων φοιτητών δεν έχουν εμφανιστεί και δεν έχουν δώσει εξετάσεις στα πανεπιστήμια για διάστημα μεγαλύτερο της 5ετίας και η αναβολή εφαρμογής του μέτρου της οριζόντιας διαγραφής για ένα χρόνο, προκειμένου το πρόβλημα να διευθετηθεί μέσω των Οργανισμών των πανεπιστημίων. Με τον τρόπο αυτόν η Πολιτεία θα δείξει κοινωνική ευαισθησία για τα παιδιά που είτε ως θύματα της οικονομικής κρίσης, είτε και για άλλους λόγους, όπως υγείας, καθυστερούν την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Ειδική αναφορά έγινε και για την αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε κατά των διαδικασιών που ακολούθησε το Συμβούλιο Ιδρύματος και οδήγησε στην προεπιλογή υποψηφίων Πρυτάνεων, η οποία συζητήθηκε στο ΣτΕ  χθες, την ίδια μέρα με τη διενέργεια των εκλογών. Ο κ. Μυλόπουλος επισήμανε ότι το Συμβούλιο παραβίασε τη νομιμότητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη νόμιμη σύνθεση του οργάνου, καθώς προβλέπεται συμμετοχή του Πρύτανη, ο οποίος δεν προσεκλήθη σε σειρά συνεδριάσεων του οργάνου. Και τόνισε ότι το ενδεχόμενο ακύρωσης από το ΣτΕ της εκλογικής διαδικασίας, για πρώτη φορά στα χρονικά, θα αποτελέσει πλήγμα στο θεσμό.
Τέλος, ο Πρύτανης έθεσε στον Υπουργό το πρόβλημα της δημόσιας χρηματοδότησης, που έχει φτάσει στο 1/3 εκείνης που ίσχυε προ του 2010, θέμα για το οποίο πρότεινε να συσταθεί επιτροπή από υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των πανεπιστημίων, προκειμένου να οριοθετηθεί η ελάχιστη δημόσια χρηματοδότηση, πέρα από την οποία θα χρειαστεί να περικοπούν ακαδημαϊκές λειτουργίες στα Ιδρύματα. Ακόμη, συζήτησε με τον υπουργό το μεγάλο ζήτημα της ανανέωσης του προσωπικού, τα προβλήματα με τις εργολαβίες φύλαξης και καθαριότητας και την αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των εισαγόμενων φοιτητών, σε εποχή που η δημόσια χρηματοδότηση καταποντίζεται.
 Η συνάντηση , σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρυτανείας, έγινε σε πολύ καλό κλίμα κι ο υπουργός άκουσε με προσοχή τα προβλήματα που του εξέθεσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.