Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ : Ευνοϊκές ρυθμίσεις με διευρυμένα οικονομικά κριτήρια

Δημοσίευση: 25/06/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η οικονομική κρίση κυρίες και κύριοι που αποτελεί το σοβαρότερο μετεμφυλιακό γεγονός μετά την εισβολή και την κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου το 1974 μαστίζει χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα. Το καθεστώς των μετεγγραφών νομίζω το ξέρετε ήδη εσείς αυτό, έγινε πρόσφατα το Μάιο πολύ ευνοϊκό για πολλές κατηγορίες, παραδείγματος χάριν για τους πολύτεκνους, για τους τριτέκνους.
Στις ήδη πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για τις Μετεγγραφές φοιτητών, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, θα προσθέσουμε  και διευρυμένα οικονομικά κριτήρια, ανακοίνωσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, σημειώνοντας τα εξής:
Α.Η εφαρμογή θα γίνει από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή 2014-2015.
Β.Ως προς αυτό η ηγεσία του υπουργείου μαζί με τα συντονιστικά όργανα των Πρυτάνεων, Προέδρων Συμβουλίων των ΑΕΙ, Προέδρων Συμβουλίου των ΑΤΕΙ 12 άτομα αυτοί δηλαδή και εμείς θα συνεδριάσουμε τις επόμενες μέρες για να εξειδικεύσουμε τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που υπάρχουν και αυτές που θα προκύψουν και να εκδώσουμε μετά στη συνέχεια εμείς εδώ ως υπουργείο, Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής.
Γ.Επειδή οι λεπτομέρειες εφαρμογής θα αφορούν το έτος που έρχεται, θα πρέπει όλα αυτά να έχουν τελειώσει μέχρι τα μέσα ή τις 20 Ιουλίου το αργότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, για το θέμα των μετεγγραφών,  περιμέναμε ότι σήμερα θα μας δώσετε ένα πλαφόν γιατί είχατε πει ότι οι γονείς που έχουν χαμηλό εισόδημα, το είχατε πει σε συνέντευξή σας, δε μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν, να σπουδάσουν τα παιδιά τους έξω. Αλλά δεν άκουσα κάτι τέτοιο. Όταν λέτε ότι θα έχετε  μια συνεργασία, τι θα γίνει δηλαδή; Θα μειώσετε κατά πόσο το πλαφόν αυτό των 9.000;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε κάνει μια σειρά από σκέψεις: Να το πάρω απ’ την αρχή όπως το είπα: Σας είπα ήδη ότι ο νόμος από το Μάιο άνοιξε πολύ το θέμα και έκανε άριστα, το ψηφίσαμε εμείς. Είμαστε κι οι τρεις απ’ αυτούς που ψήφισαν στη Βουλή  αυτή τη ρύθμιση.
        Λέμε όμως, ότι πλάι στα κριτήρια που ήδη έχουν θεσπιστεί από το νόμο αυτό πολύ καλώς, πρέπει να προσθέσουμε  ένα άνετο οικονομικό κριτήριο, όχι για να είναι ο κόφτης των υπολοίπων θετικών θεσπισμένων μέτρων, αλλά να είναι η προσθήκη, εσείς μου ζητάτε ποσό..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όχι ποσό. Δηλαδή θα πάει 8.200, θα πάει 5.000;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Η τάξη μεγέθους  θα είναι πολύ παραπάνω απόν τον αριθμό που μου είπατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δηλαδή
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Πάρα πολύ. Θα προσπαθήσει να  μπει μέσα στη σημερινή πραγματικότητα, όπου η ανεργία και η απορία δημιουργούν τρομακτικά προβλήματα στις ελληνικές οικογένειες. Αυτό, ήδη ο νομοθέτης, δηλαδή εμείς με εισήγηση του Υπουργού, του κ. Αρβανιτόπουλου  το κάναμε πολύ ανοιχτό, χρειάζεται  ν’ ανοίξει ακόμα λίγο με την προσθήκη του οικονομικού κριτηρίου που δε θα λειτουργεί ως κόφτης όπως το λέτε..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Άρα θα μειωθεί, αυτό μου λέτε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Σας λέω ότι θ’ αυξηθεί ο αριθμός των δυναμένων να ζητήσουν μετεγγραφή. Κατά πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Οικονομικά λέω θα μειωθεί ο αριθμός της τάξης των 9.000;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Δε θα σας δώσω την τάξη μεγέθους, σας ενημερώνω  και μάλιστα αυτό  ακούγεται αυτές τις μέρες γιατί το έχουμε πει με διάφορες ευκαιρίες, χθες εγώ ενημέρωσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κι’ αυτό  γιατί είχα και ερώτημα Βουλευτή, του κ. Σαχινίδη. Και το έχουμε πει και στις τηλεοράσεις, το έχω πει από την περασμένη εβδομάδα, δε λέω κάτι καινούργιο.
        Άνεργοι, άνθρωποι που έχουν πρόβλημα πραγματικό απορίας και που δεν έχουν τα  άλλα στοιχεία που δίνει ο νόμος σήμερα, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, παιδιά από οικογένειες που σπουδάζουν 2 και 3 παιδιά, θα μπουν και αυτοί. Εκείνο που με αναγκάζει να κρατηθούμε λίγο σε ότι αφορά κάποιες μέρες, είναι το γεγονός ότι ο νόμος ορθά ορίζει πως η τελική έγγραφή θα γίνεται με απόφαση του εκάστου αρμοδίου Τμήματος.
        Και επειδή κάναμε μια συζήτηση ήδη χθες με τους Προέδρους των ΑΤΕΙ, δεν υπάρχει άρνηση  εφαρμογής. Υπάρχει αίτημα για συνδρομή του Υπουργείου, για να βγάλουμε πέρα. Γιατί η διάταξη αυτή ψηφίστηκε το Μάιο, είναι γνωστά θέματα. άρα λοιπόν, από την πλευρά μου και  στη Σύνοδο Πρυτάνεων θα  θέσουμε το θέμα, θα το θέσει ο κ. Κυριαζής..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Συγνώμη, η Σύνοδος των Πρυτάνεων είναι το Σαββατοκύριακο αν δεν κάνω λάθος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Είναι αύριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ωραία, τόσο το καλύτερο.  Σας ρωτάω γιατί ο χρόνος πιέζει τους γονείς των παιδιών που πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους να ξέρουν. Έχει το δικαίωμα  μετεγγραφής;  Καταλάβατε τι εννοώ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Γι’ αυτό σας ρωτάω, γιατί ρωτάνε οι γονείς, δεν ξέρουν τι να κάνουν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Κι εμάς μας ρωτούν και λέμε: Ο νόμος είναι ψηφισμένος, αυτός είναι που άνοιξε τις πόρτες, να είμαστε κυριολεκτικοί, εμείς προσθέτουμε κάτι ακόμη, όλο αυτό το πλαίσιο θα το εκθέσουμε  στον καταλληλότερο δυνατό χρόνο και σας είπα στην εισήγησή μου, θα εκδοθεί η κατά νόμο απαραίτητη Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει λεπτομέρειες.
        Άρα αύριο τίθεται το θέμα στη Σύνοδο  των Πρυτάνεων, ήδη είχαμε μια συζήτηση με τους Προέδρους των ΤΕΙ χθες και Δευτέρα ή Τρίτη στις συσκέψεις μας, θ’ αποφασίσουμε τα πρακτικά θέματα εφαρμογής. Δεν υπάρχει δυνατότητα να μοιράζουμε χρήματα. Δεν υπάρχουν χρήματα, το ξέρετε καλά, το έχουν συνειδητοποιήσει πια όλοι. Μπορούμε όμως στο μέτρο του δυνατού και στο μέτρο της διατήρησης και των ιδρυμάτων να κάνουμε παρεμβάσεις που βοηθούν την ελληνική οικογένεια να τα βγάλει πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρσι παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα με καθυστέρηση στις μετεγγραφές και ενδεχομένως κάποια παιδιά χάσανε και το εξάμηνο. Υπήρχαν τέτοια θέματα. Αυτό σκοπεύετε με κάποιο τρόπο να το λύσετε; Δηλαδή φέτος θα μπορέσουν τα παιδιά αυτά να ξεκινήσουν κανονικά τον Οκτώβριο, έχοντας λάβει τη μετεγγραφή τους το Νοέμβριο; Γραφειοκρατικό ήταν το θέμα βεβαίως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχω πει αυτό στο δημόσιο λόγο μου και μια φορά και στη Βουλή, γιατί είμαι γνώστης. Υπάρχουν ταλαιπωρίες. Υπάρχει οικογένεια που πάει στην Αλεξανδρούπολη, νοικιάζει, μου έτυχε αυτό σε γνωστή μου οικογένεια και μετά το παιδί παίρνει μετεγγραφή στην Πάτρα. Έχει δώσει προκαταβολές, έχει κάνει μία φασαρία, ταξίδια.
        Δεν προσέθεσα σήμερα την ανάγκη διευθέτησης των ημερομηνιών που λέτε. Σε γενικό επίπεδο στη Βουλή και στο δημόσιο λόγο το έχω πει, γιατί εφόσον έχω την ανάγκη να συζητήσω με τα ιδρύματα την Δευτέρα ή την Τρίτη, θα το θέσουμε και θέλω να μας πούνε και αυτά από την πλευρά τους, γιατί εμείς μπορεί να βάλουμε μια αποκλειστική προθεσμία 10 Οκτωβρίου. Μπορεί, λέω εγώ, και να σου πει το Πανεπιστήμιο δεν γίνεται. Ή το ΤΕΙ δεν γίνεται.
        Εγώ όμως θέλω να του πω ότι δεν είναι καλός και ο Μάιος. Επειδή όμως φέτος ανοίξαμε το παιχνίδι, δώσαμε τη δυνατότητα σε πολλούς, δεν θέλω να παρακάμψω βάζοντας ημερομηνίες και δείχνοντας μετά με το δάχτυλο ως υπεύθυνο των καθυστερήσεων τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Άρα έχετε πάρα πολύ δίκιο, θα είναι μια ρύθμιση της επόμενης εβδομάδος. Πρέπει να το κρατήσω, γιατί δεν θέλω να εκτεθούμε.
        Όπως είπε ο κ. Κυριαζής εμείς θα προτιμούμε να δίνουμε λίγο πιο πίσω ημερομηνίες για να τις τηρούμε. Αυτά τη Δευτέρα και Τετάρτη του μήνα που ορίζουν πολλές φορές την πολιτική και στη συνέχεια τα παραβιάζουν, δεν μας αφορούν. Εμείς άμα πούμε Δευτέρα θα είναι Δευτέρα.
        Αν είναι να μη μπορούμε Δευτέρα δεν θα πούμε Δευτέρα. Το θα το δούμε, τα κλασικά των πολιτικών τα έχουμε αποφύγει και θα τα αποφύγουμε και εδώ. Και εάν κάπου δώσουμε ημερομηνία που δεν τηρήσουμε, να είστε οι πρώτοι που να μας σταυρώσετε.
        Κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτό είναι μια εκσυγχρονιστική μέθοδος. Να είναι ίδιος ο χρόνος του πολίτη με το χρόνο του κράτους. Ίδιες οι προθεσμίες. Ίδιες οι χρονικές αναφορές. Σεβασμό στο χρόνο του άλλου και δεν είναι αυτά που γράφονται κατά καιρούς από διάφορους, οι οποίοι δεν έχουν και ιδέα του τι γίνεται στα διάφορα υπουργεία. Αυτό μου πιστοποίησε η εμπειρία μου από τις κρίσιμες επάλξεις του Υπουργείου Εργασίας, Υγείας και τώρα πρόλαβα να δω και το Παιδείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω για τις μεταγραφές των πολύτεκνων, τρίτεκνων ειδικών κατηγοριών γιατί είναι άλλο θέμα αυτό. Γιατί κι αυτοί τώρα περιμένουν να δουν για να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά. Έχει πει ο προηγούμενος Υπουργός ελεύθερες μεταγραφές, αλλά ο κόσμος δεν ξέρει. Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό; Τι είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απάντησα ακριβώς σε αυτό το ερώτημα. Εάν διαβάσετε το νόμο, λέμε τρίτεκνους, πολύτεκνους. Είναι και άλλοι. Θύματα τρομοκρατίας, ορφανά. Δηλαδή δείτε τη ρύθμιση.
        Άρα χρειαζόμαστε τη συνεργασία με τα Πανεπιστήμια. Δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Θυμηθείτε τι είπα την πρώτη ημέρα, ότι δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν. Θα το σεβαστούμε αυτό. Θα καθυστερήσουμε δυο μέρες γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε για να συνεργαστούμε; Θα το κάνουμε. 12 άτομα είναι. Έτσι όπως τελικά έγινε η διοίκηση, τα συντονιστικά όργανα, θα μας διευκολύνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το ίδιο θέμα. Είπατε ότι έχετε συνεννοηθεί, έχετε μιλήσει με τους προέδρους των ΤΕΙ σχετικά με …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν συναποφασίσαμε. Το σχολιάσαμε.  
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, απλά γνωρίζουν, εν πάση περιπτώσει μπορεί και να συμφωνούν. Με τους Πρυτάνεις όμως δεν έχετε μιλήσει. Η διαφωνία διαχρονικά των μεγάλων πανεπιστημίων ….
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχουμε μιλήσει και με τους Πρυτάνεις. Αναγνωριστικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν υπάρχει πρόβλημα στην αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην ουσία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως το έχουν πει. Μα, και οι πρόεδροι των ΤΕΙ το έχουν πει και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών. Τελούμε εν τη γνώσει όλων αυτών των θεμάτων. Θα τα κουβεντιάσουμε. Υπάρχουν και ΤΕΙ που λένε ότι εμείς θα ερημώσουμε, θα φύγουν όλοι για τα μεγάλα. Υπάρχουν πολλά δίκια. Το πρώτο δίκιο είναι της ελληνικής οικογένειας αυτή τη στιγμή.
        Αλλά σε απόλυτη συσχέτιση με την εκπαιδευτική διαδικασία. Εάν μπορεί ένα ίδρυμα να αντεπεξέλθει. Γι’ αυτό και πολύ σωστά ο νόμος του Μαϊου όρισε η τελική απόφαση είναι απόφαση του τμήματος και η ευθύνη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επειδή ξέρω τι θα καλύψετε και έχω δει και ποιο είναι το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον το θεωρώ απολύτως εύλογο. Για τις μετεγγραφές. Θα σας ρωτούν για οικονομικά όρια. Εσείς θα πρέπει να σκεφτείτε για να σκεφτείτε σωστά, ότι στο μυαλό μας είναι ότι τα όρια τα οποία είναι συνήθη για τα φορολογικά θέματα και είναι σκληρά όρια δεν μπορούν να είναι αυτά τα οποία λέμε εμείς.
Εμείς σκεφτόμαστε ως εξής: πες μια οικογένεια τώρα δυο εκπαιδευτικών που είναι μια συνήθης περίπτωση. Αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το μηνιαίο τους εισόδημα από τους μισθούς τους. Αν έχουν τίποτε ξενοδοχεία και κάποιες άλλες πηγές εισοδήματος, αυτό συνεκτιμάται.
Αλλά πείτε ότι είναι μια κανονική οικογένεια, που έχει ένα εισόδημα που προκύπτει από δυο μισθούς και έχει ένα παιδί στο Ηράκλειο της Κρήτης και ένα στη Θεσσαλονίκη. Βγαίνει αυτή επειδή δηλώνει 20.000 ευρώ το χρόνο; Μπορεί να βγει; Βγαίνει; Δεν βγαίνει.
Η βοήθεια στην οικογένεια είναι αυτό. Μια οικογένεια που ζει στη Θεσσαλονίκη μπορεί να στείλει το ένα παιδί στα Χανιά και το άλλο παιδί στην Πάτρα; Τέτοια οικογένεια. Δεν μπορεί.
Συνεπώς φεύγουμε από τα φορολογικά όρια των εισοδημάτων και πάμε στις πραγματικές ανάγκες μιας οικογένειας γιατί εδώ αν τα Πανεπιστήμια βοηθήσουν μπορούμε να δώσουμε μια βοήθεια. Αυτό είναι το σκεπτικό μας. Και πολύ σωστά ο προηγούμενος Υπουργός έδωσε τη λύση που έδωσε και η Βουλή αποδέχτηκε, αλλά πρέπει να προσθέσουμε και αυτό γιατί θα σου πει ο άλλος «ρε φίλε εγώ δεν είμαι θύμα τρομοκρατίας, ούτε τρίτεκνος αλλά είμαστε δυο παιδιά σε αυτή την οικογένεια και ο ένας πρέπει να πάει στη Σπάρτη και ο άλλος πρέπει να πάει στη Λάρισα». Δεν βγαίνει να κρατάει μια τέτοια οικογένεια τρία σπίτια. Αυτή είναι η λογική μας.

Φωτό: (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Σχόλια (15)

 
αναστασία
25 Ιουν 2014 18:53

για τα παιδιά που αδικήθηκαν του 2013 καμία αναφορά???

 
Μ. Χρυσόγελος
25 Ιουν 2014 18:59

Υπουργέ, η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου τελειώνει στις 14/7, μέχρι τότε δεν θα έχει βγει η Υ.Α για τη διαδικασία της Μετεγγραφής; Πως θα συμπληρώσουν τότε τα παιδιά το Μηχανογραφικό τους στα τυφλά; Είναι δυνατόν;Ο προηγούμενος υπουργός έλεγε ότι οι Μετεγγραφές θα είναι ελεύθερες για τους πολύτεκνους, ξεκαθαρίστε το αλλάζετε αυτό; ΝΑΙ ή ΟΧΙ;Θα υπάρχει επίσης αναδρομική ισχύς του νόμου;

 
Μαρία
25 Ιουν 2014 20:28

Αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Μάταια ελπίζει ο πολυτεκνικός κόσμος σε βελτίωση του ψηφισθέντος νομοσχεδίου, Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτό το κράτος. Δεν υπάρχει κοινωνική πολιτική για κανέναν. Δυστυχώς αυτό το πληρώνει η νέα γενιά και είναι κρίμα

 
Χρήστος
25 Ιουν 2014 21:08

Υποθέτω ότι η όλη συζήτηση για τις μετεγγραφές φοιτητών, αφορά στο ακαδημαϊκό έτος 2014 - 15, όπως αναφέρεται στην αρχή του άρθρου και στο ξεκίνημα της συνέντευξης του υπουργού. Με την ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου παιδείας, για την κατάθεση των μηχανογραφικών των υποψηφίων, να "τρέχει", δεν μπορεί εκ των υστέρων να αλλάξει το καθεστώς των μετεγγραφών, διότι θα επηρεάσει τις βάσεις των σχολών και ειδικότερα στην επαρχία, ενώ υποψήφιοι έχουν ήδη καταθέσει το μηχανογραφικό τους με το υπάρχον καθεστώς μετεγγραφών.

 
εισακτέος 2013
25 Ιουν 2014 21:16

αναδρομικη ισχυ;; τοσα παιδια περιμενουν δεν εχουν πλεον σχολη να μπορουν να πανε τιποτα;για το 10% να ισχυουν οι μετεγγραφες ή και απο εκει θα αποκλειστουν τα παιδια του 2013;

 
Ευαγγελία
25 Ιουν 2014 21:43

Κύριε Υπουργέ,Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει αναδρομική ισχύ, καθώς η κρίση δεν ξεκίνησε βεβαίως το 2013 και χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειές τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Στα δυτικά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (π.χ. Γερμανία) οι φοιτητές δικαιούνται μετεγγραφής οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, με το όρο ότι το αντίστοιχο πανεπιστήμιο/σχολή κάνει δεκτό το αίτημά τους. Σε αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχει καν εμπλοκή της πολιτείας.Το λογικό και δίκαιο θα ήταν οι σχολές να προτείνουν το μέγιστο δυνατό αριθμό φοιτητών που μπορούν να δεχτούν στο εκάστοτε έτος φοίτησης και οι μετεγγραφές να ικανοποιούνται με φθίνουσα σειρά και με διαφανή κριτήρια. Στις φετινές μετεγγραφές ουδέποτε δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία των φοιτητών των οποίων έγινε δεκτό το αίτημά τους και καμία οικογένεια δεν είχε τη δυνατότητα να ελέγξει κατά πόσο η απόρριψη λόγω "κάλυψης" του ποσοστού ήταν δικαιολογημένη ή μή, γεγονός που οδήγησε σε ενστάσεις, κάποιες από τις οποίες έως και σήμερα δεν έχουν εξεταστεί.Ευχαριστώ.

 
Σοφία
25 Ιουν 2014 22:56

Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία αν ο Υπουργός θα μεριμνήσει για τα παιδιά των προηγούμενων ετών κι ειδικότερα του πρώτου έτους, τα οποία έχουν υποστεί κατάφορη αδικία όσον αφορά στη διαδικασία μετεγγραφής με τα εισοδηματικά και μόνο κριτήρια. Οι μετεγγραφές, τουλάχιστον οι επόμενες, θα πρέπει να είναι δίκαιες για όλους. Ήδη χάθηκε ένας χρόνος για εμάς. Σταματήστε να καταστρέφετε το μέλλον μας.ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ .

 
EΛENH
26 Ιουν 2014 00:11

H ANAΔPOMIKH IΣXYΣ EINAI ZΩTIKHΣ ΣHMAΣIA.Σ.H KPIΣH ΠPOYΠHPXE APA H ΔIEYPYNΣH TΩN METEΓΓPAΦΩN ΘA ΠPEΠEI NA AΦOPA KAI TA ETH 2012-2013.

 
Γιώργος
26 Ιουν 2014 00:33

Πολλά λόγια μηδέν μηνύματα.Απαράδεκτο που ακόμη και τώρα δεν έχει διευθετηθεί το άμα οι μετεγγραφές θα είναι ελεύθερες.Ουδέν σχόλιο από τον υπουργό για την αναδρομικότητα των μετεγγραφών!!!

 
Κατερίνα
26 Ιουν 2014 08:50

Καλά είναι δυνατόν να υπάρχουν κενές θέσεις στα πανεπιστήμια και να μην τις καλύψουν από τα προηγούμενα έτη? Δηλαδή το 2012-2013 όλα ήταν καλά από οικονομικής άποψης. Μπορούμε να συντηρούμε εμείς 3 σπίτια.Τί να πω!!!

 
Γιώργος
26 Ιουν 2014 09:02

Κοινωνικό μέτρο είναι και το 10% που πρέπει να ισχύσει είτε για όλους τους κατόχους βεβαίωσης είτε για αυτούς που την απέκτησαν από το 2010 και μετά. Και βέβαια το συντομότερο να αλλάξει αυτό το αντικοινωνικό σύστημα των πανελληνίων και να αποκτήσουμε και εμείς ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο και κυρίως κοινωνικό σύστημα πρόσβασης!

 
Ε.Ι
26 Ιουν 2014 12:13

Δηλαδή απο την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα και όποιος κατάλαβε κατάλαβε..........Μηδέν σεβασμός προς τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους.

 
Γιώργος
26 Ιουν 2014 12:21

Σιγά μην γίνουν ελεύθερες οι μετεγγραφές.Για κανέναν λόγο.Για να έρχονται Αθήνα ή Θεσσαλονίκη φοιτητές με βαθμό κάτω από την βάση.Ειδικά στα κεντρικά ΤΕΙ με βάση περί το 13-15 να εισέρχονται φοιτητές με 4-5 από επαρχία επειδή είναι τρίτεκνοι,οικονομικά άποροι κλπ.Αυτό το μοντέλο είναι καταστροφή για τα κεντρικά ιδρύματα.Μια πρόταση είναι να στηριχθούν οικονομικά οι φοιτητές και να παραμείνουν στην επαρχία.Ένα δευτερο για τις μετεγγραφές είναι να πηγαίνουν επαρχία για ένα ακαδημαικό έτος και αν οι επιδόσεις τους είναι καλές ( πχ βαθμό από 8/10 και άνω) να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής μόλις ολοκληρώσουν το 1ο έτος.Και το σύστημα εισαγωγής φυσικά δεν πρέπει να επιτρέπει ελεύθερη πρόσβαση.Συμφωνώ να αλλάξει το σύστημα των πανελληνίων αλλά ελεύθερη πρόσβαση με κανένα κριτήριο θαρρώ πως δεν εφαρμόζεται πουθενά παγκοσμίως.Φιλικά

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
26 Ιουν 2014 18:32

Και το θέμα των μεταγραφών είναι παρακλάδι του συστήματος πρόσβασης. Αν αλλάξει το σύστημα στην ελεύθερη πρόσβαση – επιλογή, με την αξιολόγηση από σχολή-τμήματα, τα χρήματα που θα απελευθερωθούν, θα δώσει την δυνατότητα στα πανεπιστήμια να βελτιώσει και την φοιτητική μέριμνα. Επίσης η κάθε οικογένεια θα εξοικονομήσει σχεδόν 14.000- ανα υποψήφιο για την προετοιμασία, που έγινε χειρότερη με το νέο σύστημα και έτσι θα μπορεί να υποστηρίξει τον φοιτητή που θα αποφασίσει να σπουδάσει εκτός τόπου κατοικίας.

 
Ντινα
27 Ιουν 2014 14:58

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ , ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ 2013 ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΕΡΙΜΝΑ? ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΘΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ? ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΠΑΙΔΙΑ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean