Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Μετά την ανακοίνωση των βάσεων οι προθεσμίες διακιολογητικών-Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των φοιτητών που μετεγγράφονται

Δημοσίευση: 28/07/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Οι διαδικασίες που θα τηρήσουν οι φοιτητές , όπως και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν για την μετεγγραφή του θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την ανακοίνωση των βάσεων, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας  Θ. Κυριαζής, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1», και τόνισε τα εξής:  .  
Α.Για το πότε θα πάνε οι προς μετεγγραφή, θα βάλουμε  μια ημερομηνία και για τα πανεπιστήμια γιατί θα πρέπει ο έλεγχος να γίνει από τα πανεπιστήμια και η απόφαση να βγει από τη Γενική Συνέλευση του κάθε τμήματος , θα υπάρχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης διαδικασιών για να μην χάσουν το πρώτο εξάμηνο των σπουδών.
Β.Υπάρχει και μια διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα και βάζει μέσα το εισοδηματικό κριτήριο επιπλέον , δηλαδή είναι η ίδια που ίσχυε πέρυσι , για όσους έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα 9000 ευρώ και αυτοί δικαιούνται μετεγγραφές , μόνο που εδώ έχουμε βάλει το όριο να είναι το 10% του αριθμού των εισακτέων. Στις άλλες κατηγορίες ( πολύτεκνοι , μονογεινεικές κ.λπ. ) δεν υπάρχει ούτε το 10% που έχει τεθεί στην καινούργια διάταξη
Γ.Στα προβλήματα που έχουν τα Πανεπιστήμια:  «Τα Πανεπιστήμια  έχουν δίκαιο  με την εξής έννοια, ότι από ότι φαίνεται γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε αριθμητικά στοιχεία, δεν ξέρουμε δηλαδή ακριβώς πόσοι θα μετεγγραφούν, που θα μετεγγραφούν , από πού και προς τα πού». Δεν πρόκειται να κλείσουν πανεπιστήμια. Αυτά είναι ακραία τα οποία λέγονται . Μπορεί, όμως, να υπάρξει ένα πρόβλημα σε κάποιες σχολές , ειδικά σχολές κέντρου, σε περιζήτητες ας το πούμε σχολές , να έχουμε ένα πρόβλημα μεγάλου αριθμού φοιτητών. Γι’ αυτό είμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία και με τα πανεπιστήμια. Αύριο έχουμε καλέσει πάλι τα τριμελή  συμβούλια των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ  για να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Θα λυθούν αυτά τα προβλήματα, απλώς δεν ξέρουμε τον αριθμό, γιατί δεν ξέρουμε πόσοι ακριβώς είναι οι πολύτεκνοι, πόσοι οι τρίτεκνοι, πού θα δικαιούνται μετεγγραφή και σε ποια πόλη, ΑΕΙ και Τμήμα θα πάνε.

Σχόλια (4)

 
Αντώνης
28 Ιουλ 2014 22:55

Κ. Γενικέ μην μας δουλεύετε άλλο γιατί είστε συνυπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση, καθότι ήσασταν και στον Αναπληρωτή της Α. Διαμαντοπούλου στην ίδια θέση.Αφού θέλατε να γνωρίζετε τον αριθμό των φοιτητών πολυτέκνων, τριτέκνων κλπ κατηγοριών των δικαιούμενων ελεύθερων μετεγγραφών, γιατί δεν αφήσατε το σχετικό κουτάκι στο Μηχανογραφικό των φοιτητών, γιατί το καταργήσατε; br />Όπως τα κάνατε, γιατί δεν ρωτάτε κανένα φορέα από τους παραπάνω; Εδώ ρωτήσατε τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ!.Αν είχατε μάθει να ακούτε, θα εφαρμόζατε την πρόταση της ΑΣΠΕ που από το 2007 σας τη φωνάζει και η οποία λέει:Να ζητείται από τον υποψήφιο, κατά την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού του, να δηλώνει την τυχόν πολυτεκνική του ιδιότητα με την προσκόμιση προς τούτο των απαραίτητων δικαιολογητικών (όπως γινόταν κατά τα τελευταία τρία έτη). Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα από το Υπουργείο να κάνει αυτό κεντρικά την κατανομή των μετεγγραφόμενων φοιτητών εξ αρχής, με την ανακοίνωση δηλαδή των ονομάτων των λοιπών εισαγομένων στις Σχολές. Πολλά τα οφέλη αυτής της διαδικασίας, καθώς: α. Θα καταστούν οι Μετεγγραφές για τους πολύτεκνους, πραγματικά αυτόματες και ελεύθερες, β. Δεν θα παρατηρείται υπερσυγκέντρωση φοιτητών στα κεντρικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ καθώς ο αριθμός των μετεγγραφόμενων θα περιλαμβάνεται μέσα στον αριθμό που έχει εξ αρχής καθορισθεί για εγγραφή σε κάθε Σχολή από το Υπουργείο και γ. Δεν θα παρατηρούνται κενά έδρανα στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, και ΤΕΙ καθώς ο αριθμός των μετακινούμενων - μετεγγραφόμενων θα συμπληρώνεται εξαρχής με άλλους φοιτητές.===Και κάτι για το τέλος κ. Γενικέ, ο υπουργός σας, χθες έλεγε ότι η κατηγορία του 10% είναι μόλις 300 άτομα.., γιατί δεν τον ενημερώνετε να μην εκτίθεται συνεχώς!!!

 
Λία Μάργαρη
30 Ιουλ 2014 12:36

Κύριε Υπουργέ,Είμαστε τριμελής οικογένεια και το παιδί μας σπουδάζει σε σχολή εκτός του τόπου κατοικίας.Εγώ εδώ και 5 μήνες απολύθηκα από την δουλειά μου, όπως και πολύς κόσμος καθημερινά, και είναι σχεδόν αδύνατον να πληρώνουμε τα έξοδα σπουδών του παιδιού μας.Σας παρακαλώ θερμά, σας ικετεύω, λυπηθείτε κι εμάς τις οικογένειες των φοιτητών του έτους 2012-2013 και ανοίξτε το πεδίο μεταγραφών με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια, αφού στο σύνολο θα πάρετε το 10% του αριθμού των εισακτέων. Ζώντας στην ανεργία μου, το παιδί μου πλέον υποσιτίζετε για να σπουδάσει γιατί δεν έχω χρήματα να του στείλω στην επαρχία που σπουδάζει και εκλιπαρώ την κατανόησή σας. Έχετε μεριμνήσει για τους τρίτεκνους χωρίς κανένα κριτήριο κι έτσι μπορεί να μπει ελεύθερα και το τρίτεκνο του Βαρδινογιάννη, μεταξύ άλλων, και στερείτε το δικαίωμα συμμετοχής στις μεταγραφές με εισοδηματικά φυσικά κριτήρια φοιτητών προηγούμενων ετών για το 10% του αριθμού των εισακτέων. Που είναι το κράτος δικαίου ….Σας ευχαριστώ πολύ,

 
Γιώτα Κ.
30 Ιουλ 2014 16:45

Κύριε Γενικέ, είμαι άνεργη, και το παιδί μας σπουδάζει σε σχολή εκτός του τόπου κατοικίας μας.Ας προβλευθούν και για τους φοιτητές του 2012-2013 μετεγγραφές με εισοδήματικά κριτήρια, παρακαλούμε να ενταχθούν στο 10% των μετεγγραφών ,του αριθμού των εισακτέων.Τα οικονομικά μας μέρα με την ημέρα γίνονται πάρα πολύ χειρότερα παρακαλούμε εντάξτε στις μετεγγραφές και φοιτητές προηγούμενων ετών.

 
ΝΟΜΟΣ
31 Ιουλ 2014 08:32

και εγω θέλω ενα μεταπτυχιακό στον δευτερο τίτλο μου αλλά η ατιμη η κριση δεν μαφήνει, το υπεπθ δεν μας επιτρέπει μεταπτυχιακά free αρα δεν θα πάρω. Οποιος δεν εχει λεφτά δεν παίρνει τίτλους.ΝΟΜΟΣ , ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.