Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Υπάρχει κενό στο νόμο

Δημοσίευση: 20/08/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Υπάρχει κενό στο νόμο για τις μεταγραφές όταν μένει αλλού η οικογένεια, αλλού σπουδάζει το ένα παιδί και αλλού επιτυγχάνει το δεύτερο παιδί, είπε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε και ανακοίνωσε ότι: «Ο τόπος της μετεγγραφής σε αυτές τις περιπτώσεις θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση η οποία θα εκδοθεί εντός λίγων εβδομάδων και θα αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες των μετεγγραφών».

Σχόλια (20)

 
Κώστας
20 Αυγ 2014 12:06

Αααα , μάλιστα και αναρωτιόμαστε όλοι τι κενό έχει ο νόμος ...Δεν έχει εντοπίσει ακόμα το κενό της περσινής αδικίας ούτε αυτό της ασυδοσίας των φετεινών μετεγγραφών προς οικονομικά ακμαιότατες οικογένειες !

 
Κατερίνα
20 Αυγ 2014 13:06

Από τη στιγμή που αναφερόταν ο Λοβέρδος στο νόμο του Αρβανιτόπουλου τόσο καιρό και πήγαινε σύμφωνα με αυτόν, πρέπει να συμπεριλάβει και τα παιδιά των προηγούμενων ετών με διορθωτική υπουργική απόφαση. Δεν μπορεί να είσαι πολύτεκνος, με ένα παιδί π.χ. στην Θράκη και ένα παιδί στην Ήπειρο και οι γονείς να κατοικούν αλλού και να μην έχεις πάρει την μετεγγραφεί που είναι δικαίωμά σου.ΑΜΕΣΑ πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ η τεράστια αδικία που έχουμε υποστεί σαν πολύτεκνοι γονείς, για τα παιδιά του 2013.Μιλάμε για ελληνόπουλα που με όλη τη σημασία της λέξεως παλεύουν να μείνουν και να μορφωθούν στην Ελλάδα μας!!!

 
Μανώλης Χρυσόγελος
20 Αυγ 2014 13:32

Ο Υπουργός δήλωνε στη βουλή στις 8/7/2014: "...Κάναμε μια προσπάθεια, ειδικά στις περιπτώσεις όπου εκτιμούμε ότι τα αιτήματα αυτά είναι πάρα πολλά, να δούμε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για ποιο αριθμό πρόκειται. Λόγου χάρη ρωτήσαμε πόσοι εκτιμά η Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι είναι οι τρίτεκνοι οι οποίοι σπουδάζουν. Θέλω να καταθέσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι αυτός ο αριθμός δεν υπάρχει, δηλαδή δεν έχουμε εικόνα του κύματος των μετεγγραφών. Καταθέτω το σχετικό έγγραφο-απάντηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής..."Τελικά έμαθε για τους παρελθόντων ετών, από τις… υπηρεσίες του υπουργείου,ΔΕΙΤΕ: http://www.esos.gr/uploads/kcfinder/file/apantisi-meteggrafes.pdf Άρα απομένει τώρα μια απάντηση για το τι θα κάνει ο Υπουργός με τα 723 παιδιά πολυτέκνων οικογενειών - παρελθόντων ετών, που ζητούν Μετεγγραφή – Μεταφορά θέσης και μετά ας προσθέσει και άλλους αν χωράνε... ΟΦΕΙΛΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ, ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ.Επιτέλους ας ξεσηκωθούν οι Βουλευτές για τον εμπαιγμό που υφίστανται αυτά τα παιδιά εδώ και 3 χρόνια. Σε τόσες χιλιάδες έδωσαν Μετεγγραφή με αδιαφανή και αμφισβητούμενα κριτήρια, ακόμη και σε Δημοσίους υπαλλήλους φοιτητές(!), αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ έδωσαν, μόνο για αυτά τα παιδιά δεν υπάρχουν θέσεις;;;Έλεος πια Υπουργέ…

 
αναστασία
20 Αυγ 2014 13:56

Επομένως πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε κάτι για τα παιδιά του 2013,αλλιώς είναι αντισυνταγματικό!!!!Αλίμονο τους!!!!!Δεν γίνεται να είμαι πολύτεκνη και με αδελφό φοιτητή σε άλλο μέρος απο την κατοικία των γονέων μου και να μου απορρίπτουν την αίτηση λόγω κάλυψης των θέσεων...!!!!

 
ΚΩΣΤΑΣ
20 Αυγ 2014 15:30

O Nομος αναφερει "Από το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 οι επιτυχόντεςσε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της ΤριτοβάθμιαςΕκπαίδευσης που είναι: α) πολύτεκνοι, .... β) γονείςή τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα.................και γ) επιτυχόντες: γ.α.) με αδελφόή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών,................. .διαφορετικής πόλης της μόνιμηςκατοικίας των γονέων τους,"ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ....αφορά ΜΟΝΟ οσους εδωσαν πανελλαδικες και εχουν το δικαιωμα μεταφορας της θεσης κατα ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥΣ 1) ειτε εκει που σπουδάζει ο μεγαλυτερος αδελφός/η ΕΙΤΕ 2) στον τοπο κατοικίας των γονέων τους αν υπάρχει αντιστοιχο τμήμα. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. ΑΡΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΝΟ ΝΟΜΟΥ.ΑΝΑΛΟΓΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΛΥΔΥΜΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΑ ΕΚ ΤΟΝ ΔΥΟ/ΤΡΙΩΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΣΗΣ ΚΑΤ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ [ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗ]ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΝΗΡΟΥ !!!

 
Ελένη
20 Αυγ 2014 15:45

Υπουργέ , το ίδιο ισχύει και για το 2013 !Έίναι τραγικό να μην μπορέσουν να σπουδάσουν αυτά τα παιδιά!Κουραστήκαμε να παρακαλάμε για το αυτονόητο!!!

 
F.
20 Αυγ 2014 20:00

Επειδή δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι σχετικό, παρακαλώ όποιον γνωρίζει να μου λύσει μια απορία: Ο "θεσμός" των μετεγγραφών φοιτητών υπάρχει και σε κάποια άλλη χώρα, ή είναι αποκλειστικά ελληνική ...πρωτοτυπία;

 
Καθηγητής
20 Αυγ 2014 22:38

Καταργήστε πλήρως τις μετεγγραφές..χαζός θεσμός..και καταστροφή για τα κεντρικά ιδρύματα..

 
Αντώνης
21 Αυγ 2014 00:21

Απάντηση...@FΤις ίδιες βλακείες είχε υποστηρίξει πριν 2 χρόνια στη βουλή η κ. της Φωτοτυπίας, περί παγκόσμιας πρωτοτυπίας, ότι είναι οι Μετεγγραφές!..Και της απάντησα ως ακολούθως και το έκλεισε...: Έζησα από πολύ κοντά το καθεστώς μετεγγραφών στη Γερμανία. Την πληροφορώ υπεύθυνα ότι εκεί οι μετεγγραφές είναι εντελώς ελεύθερες. Κανένας σχεδόν φοιτητής δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του σε μία πόλη. Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την παρακολούθηση παραδόσεων και εργαστηρίων σε διάφορα πανεπιστήμια που διακρίνονται σε συγκεκριμένους τομείς της επιστήμης τους. Γι’ αυτό και μετεγγράφονται συχνά, προκειμένου να παρακολουθήσουν ονομαστούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, οι οποίοι δεν διδάσκουν κατ’ ανάγκη σε σχολές μεγάλων πόλεων. Έχουν π.χ. το δικαίωμα να παρακολουθήσουν Παθολογία στη Χαϊδελβέργη, Χειρουργική στην Τυβίγγη, Παιδιατρική στο Ερλάγκεν κ.ο.κ.Αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν παρόμοια τακτική στις μετεγγραφές των φοιτητών. Δεν τους καθηλώνουν να περατώσουν τις σπουδές τους στο πρώτο Πανεπιστήμιο που τους δέχθηκε.Αντί όμως η Πολιτεία να δώσει κίνητρα, να δημιουργηθούν οι προ-ϋποθέσεις ευγενούς άμιλλας και διάκρισης μεταξύ των πανεπιστημιακών σχολών, ούτως ώστε να καθίστανται περιζήτητες και να προσελκύουν φοιτητές και οι σχολές μικρών πόλεων, όπως οι προαναφερθείσες, προσπάθησε με περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα να λύσει το πρόβλημα που δημιούργησε η υποβάθμιση και περιφρόνηση των περιφερειακών πανεπιστημίων. Στράφηκε προπαντός εναντίον των πολυτέκνων, που εί-χαν το δικαίωμα να σπουδάζουν τα παιδιά τους σε μία πόλη, για να αποφεύγεται η οικονομική τους αφαίμαξη με τη συντήρηση πολλών νοικοκυριών σε διαφορετικές πόλεις.

 
Κατερίνα
21 Αυγ 2014 08:02

Να με συγχωρέσετε καθηγητά όμως καταστροφή για τα ιδρύματα δεν είναι τα πολύτεκνα παιδιά. Ίσως τα μη κατάλληλα άτομα σε καίριες θέσεις?

 
Γιάννης
21 Αυγ 2014 12:03

Είμαι γονέας φοιτητή σε κεντρικό ίδρυμα και θέλω να διαβεβαιώσω τον κύριο καθηγητή ότι καταστροφή για τα κεντρικά ιδρύματα με τραγικές συνέπειες για τους φοιτητές τους είναι το συχνό κλείσιμο των σχολών .Όπως έχει δείξει το παρελθόν που οι μετεγγραφές ήταν ¨"ελεύθερες¨δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα.Πρόβλημα έιναι να θέλεις να σπουδάσεις και να βρίσκειςτην πόρτα της σχολής σου κλειστή ή να μην αντέχει η τσέπη της οικογένειάς σου να σε στείλει αλλού!

 
Καθηγητής
21 Αυγ 2014 12:03

Απάντηση στον ΑντώνηΚαλά αφήστε γιατί το γερμανικό μοντέλο θεωρήται πολύ κακό μοντέλο.Όπως ξέρουμε είχαμε ακολουθήσει πολλά από το γερμανικό μοντέλο (βλέπε για παράδειγμα την κτήση της φοιτητικής ιδιότητας και πως αυτή χάνεται).Αυτά που πήραμε από γερμανικό μοντέλο κατέστρεψαν τα Ελληνικά ΑΕΙ.Γιατί τα κατέστρεψαν;Γιατί το γερμανικό μοντέλο διακατέχεται από χαλαρότητα και ελευθερία.Όποιος γνωρίζει πραγματικά το γερμανικό μοντέλο γνωρίζει ότι είναι αποτυχημένο.Το μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα είναι το αγγλοσαξωνικό.Αυτό είναι το πιο επιτυχημένο μοντέλο στον κόσμο.Δηλαδή αυτό που εφαρμόζεται σε Μεγάλη Βρετανία,ΗΠΑ και Καναδά.Και ποια η διαφορά του με το γερμανικό μοντέλο;Δεν είναι καθόλου χαλαρό ήτοι περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους σε περίοδο φοίτησης,αυστηρή βαθμολόγηση κ.α.Άλλωστε μπορεί να δει κανείς στα rankings σε τι επίπεδο βρίσκονται τα Βρετανικά πόσο μάλλον τα Αμερικανικά ΑΕΙ σε σχέση με τα Γερμανικά.Άντε με εξαίρεση λίγο την ιστορία και τις κλασικές σπουδές.Το γερμανικό μοντέλο αν εφαρμοσθεί στο σύνολο του στην Ελλάδα θα καταστρέψει πλήρως τα ήδη κατεστραμένα Ελληνικά ΑΕΙ...

 
Τίνα Σ.
21 Αυγ 2014 13:19

Τώρα το ανακάλυψε το κενό του νόμου ο Λοβέρδος (Κολόμπο!); Όταν έφερνε την τροπολογία για τα εισοδηματικά κριτήρια, σε αυτόν το νόμο δεν την έφερνε; Δεν μπορούσε να διορθώσει το κενό τότε; Ποιόν κοροϊδεύει λέγοντας ότι o νόμος ψηφίστηκε το Μάιο όταν ο ίδιος τον συμπλήρωσε τον Ιούλιο;Για να μη συζητήσουμε για τα πισωγυρίσματα με τα εισοδηματικά κριτήρια, όταν ανακάλυψε (Κολόμπο!) ότι θα φέρουν τα πάνω κάτω στις σχολές Αθήνας και επαρχίας! Και λέει τώρα για "διαδασκαλία εξ αποστάσεως"! Και βάζει μέσα στο νόμο πως τάχα "τεκμαίρεται" ότι όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και φτάνουν μέχρι το 10% των θέσεων της σχολής μπορούν να μεταφερθούν. Δηλαδή μπορεί και να μην μπορούν να μεταφερθούν; Και ποιός θα το πει, όταν δεν λέει τίποτα ο νόμος της Βουλής; Αυτό είναι ο ορισμός του εμπαιγμού.

 
F.
21 Αυγ 2014 13:30

1) Ας μη συγκρίνουμε τις δικές μας μετεγγραφές με αυτό που γίνεται στη Γερμανία. Εκεί πρόκειται για μετακινήσεις φοιτητών μεταξύ των πανεπιστημίων, οι οποίες στηρίζονται σε συμφωνίες μεταξύ των ιδρυμάτων και δεν είναι ελεύθερες, αλλά εγκρίνονται κάτω από ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Ας μη βαφτίζουμε κι εμείς "ψάρι" το κρέας σαν τους καλόγερους του μεσαίωνα. 2) Αν ένα πανεπιστημιακό τμήμα στην Αθήνα έχει κτίρια, υποδομές, προσωπικό και εργαστήρια για 200 φοιτητές και τελικά δεχθεί 400, αυτό προφανώς και θα είναι πλήγμα και για το ίδρυμα και για τους φοιτητές. Και όταν αναφέρεται κάτι αρνητικό, δεν είναι επιχείρημα το να προβάλουμε κάποιο άλλο άσχετο πρόβλημα.

 
Γιώργος
21 Αυγ 2014 13:41

Κάποιοι βρίσκονται εκτός πραγματικότητας!Αφήστε τα μοντέλα Γερμανικό, ΗΠΑ, ΗΒ κλπ. Οι χώρες αυτές δεν μαστίζονται από οικονομική κρίση.Αν είχατε τρία παιδιά να σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις με έναν μισθό τι θα λέγατε?Φτάνει η υποκρισία!

 
Κώστας
21 Αυγ 2014 14:21

@γιώργος,καθηγητήςΘα διαφωνήςω με τον καθηγητή και Θα συμφωνήσω μαζί σου γιώργο πως αυτές οι χώρες δεν μοιάζουν με την Ελλάδα.Ωστόσο δεν μπορούμε για χάρη της οικονομικής κρίσης να διαλύσουμε τα ήδη διαλυμένα Πανεπιστήμια της χώράς.Εγώ είμαι της γνώμης αντί να φεύγουν όλοι σωριδόν από επαρχία για κεντρικές πόλεις να στηρίξουν (οικονομικά και μη) σαν πολιτεία τα παιδιά να μένουν εκεί όπου πέρασαν με επιδόματα στέγασης,θέρμανσης,δωρεάν σίτιση μέσα στα Πανεπιστήμια καθώς και έπαθλα (πχ χρηματικά) για πολύτεκνους και φτωχούς φοιτητές που αριστεύουν.Αυτό το μοντέλο με την υπερπληθώρα σε κεντρικά πανεπιστήμια δεν βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία των κεντρικών πανεπιστημίων.

 
ΤΖΕΝΗ
21 Αυγ 2014 18:21

ΚΑΙ Η ΠΙΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΧΟΡΤΑΤΟΣ Ας αφήσουν τις αμοιβαίες μεταγραφές ελεύθερες .Θα πει κάποιος ότι έτσι μπορει να γίνουν θέμα οικονομικής συναλλαγής όπως είχαν γίνει παλαιότερα και γι αυτό καταργήθηκαν ή κάποιος να δίνει κάθε χρόνο πανελλαδικές για να εμπορεύεται την επιτυχία του .Όμως νομίζω ότι αυτό λύνεται με το να δικαιούται αμοιβαία μεταγραφή κάποιος μόνο μία φορά και εάν θέλει να ξαναδώσει εξετάσεις να μπαίνει σε πίνακα για απλή μεταγραφή κι όσο για το χρηματκό θέμα ,έ ,θα κερδίσει κάτι και ο άριστος μαθητής αλλά θα μειωθούν και τα έξοδα σπουδών του άλλου που επιθυμεί τη μεταγραφή,( ελεύθερη αγορά βλέπεις).

 
Ελένη Μ.
24 Αυγ 2014 18:00

Κύριοι γιατί όμοιες καταστάσεις τις αντιμετωπίζετε με διαφορετικό τρόπο; Προς άρση της αδικίας ανοίξτε τις μετεγγραφές και για φοιτητες προηγούμενων ετών όπως έγινε και πέρυσι.Η οικονομική κρίση βαθαίνει και εμείς ως γονείς φοιτητών που σπουδάζουν μακρυά από τον τόπο κατοικίας τους αδυνατούμε όλο και περισσότερο να συντηρήσουμε τα παιδιά μας.

 
Γ.Γ
25 Αυγ 2014 14:22

Το κύμα αυτό σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας είναι μόλις 723 φοιτητές-τριες για 4 χρόνια. Ο αριθμός αυτός θα είναι σαφώς μικρότερος στην πράξη γιατί οι φοιτητές του 2010 τελειώνουν τις σχολές φέτος. Και σίγουρα θα μειωθούν και οι φοιτητές που θα διεκδικήσουν μια θέση κοντά στο σπίτι σους όταν θα είναι στο 3ο , 4ο ή 5ο έτος.Έχοντας μάλιστα δώσει κατά χιλιάδες μετεγγραφές και μάλιστα σε μερικούς και με αναδρομική ισχύ (Δημοσίους Υπαλλήλους φοιτητές, σε αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αθλητές…) και χωρίς κανένα περιορισμό τα 723 πολύτεκνοι φοιτητές δεν νομίζω ότι θα κάνουν την παραμικρή διαφορά για τα τμήματα υποδοχής.

 
Κώστας Κ
26 Αυγ 2014 21:20

Κύριοι ανοίξτε τις μετεγγραφές με οικονομικά κριτήρια, και για τους φοιτητές προηγούμενων ετών, 2012-2013 κλπ, που αδυνατούν να συντηρηθούν σπουδάζοντας μακρυά από τον τόπο κατοικίας τους, (αλλωστε ο συνολικός αριθμός θα είναι το 10% των εισακτέων).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.