Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Να μετονομασθούν τα ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια και να εκπονούν διδακτορικές διατριβές

Δημοσίευση: 27/06/2014
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Nα δοθεί η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών και να μετονομασθούν τα ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια.  
Την έκκληση αυτή απηύθυνε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Καθηγητής Μιχάλης Μπρατάκος, στην εορταστική εκδήλωση για τα 30 χρόνια του ΤΕΙ Αθήνας, στην οποία μεταξύ άλλων βραβεύθηκε ο ιδρυτής των ΤΕΙ π. πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ενώ μήνυμα απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΙΘ   Αθανάσιος Κυριαζής.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας  τόνισε πως πρόσφατα ολοκληρώθηκε από τον ΕΟΠΕΠ το Εθνικό πλαίσιο προσόντων προσαρμοσμένο στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων με τα ΤΕΙ να ανήκουν στο 6ο επίπεδο σπουδών μαζί με τα Πανεπιστήμια και τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα σπουδών ομοίως με τα Πανεπιστήμια στο 7ο Επίπεδο.
Ο κ. Μπρατάκος αναφερόμενος στο ΤΕΙ Αθήνας, υπογράμμισε τα εξής:
Α.Στα 30 χρόνια λειτουργίας το ΤΕΙ Αθήνας δεν υπήρξε φειδωλό στο να δαπανήσει χρήματα για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων με σύγχρονα επιστημονικά όργανα. Για το σκοπό αυτό δαπανήθηκαν από τον τακτικό προϋπολογισμό περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ και για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Ο εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε στην εκπαίδευση των φοιτητών και έρευνα.
Β.Φέτος το ΤΕΙ Αθήνας γιορτάζει τα 30 του χρόνια. Το σχετικά μικρό εκπαιδευτικό ίδρυμα της δεκαετίας του 1980 έχει μεγαλώσει πλέον και διαθέτει δικές του σύγχρονες εγκαταστάσεις, 27 προπτυχιακά τμήματα και πολλά μεταπτυχιακά αυτοδύναμα ή και σε συνεργασία με άλλα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης εσωτερικού και Ευρωπαϊκά, δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους καταξιωμένους στον επαγγελματικό και επιστημονικό στίβο και χιλιάδες φοιτητές.
Γ.Η εργώδης προσπάθεια των Διοικήσεων με την συνδρομή και υποστήριξη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού ταυτόχρονα έθεσε τις βάσεις για την καταξίωση του ΤΕΙ Αθήνας μεταξύ των καλύτερων Ιδρυμάτων της χώρας. Το ίδρυμα μας βρίσκεται στο 10-15% της παγκόσμιας κατάταξης μαζί με τρία Πανεπιστήμια και μπροστά από άλλα τέσσερα.
Δ.Είμαστε ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο Εφαρμογής με δυναμισμό και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Είμαστε ένα ίδρυμα που προσφέρει ένα καλό περιβάλλον μάθησης στους φοιτητές με αξιολογημένα προγράμματα σπουδών και πολλά εργαστήρια εξοπλισμένα με σύγχρονα όργανα. Είμαστε ένα ίδρυμα που αγκαλιάζει την κοινωνία και αγκαλιάζεται απ΄ αυτήν. Έχουμε ενισχύσει σταθερά τους δεσμούς μας με την τοπική αυτοδιοίκηση και έχουμε κερδίσει την εκτίμηση της κοινωνίας. Απώτερος στόχος και όραμα μας είναι η συνέχιση της ανοδικής πορείας του ΤΕΙ Αθήνας, όσον αφορά την επιστημονική έρευνα που επιτελούν οι καθηγητές του ιδρύματος και την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρέχουν στους φοιτητές.
Ε.Η φετινή επέτειος των 30 χρόνων μας δίνει τη δυνατότητα να γιορτάσουμε υπερήφανοι για όσα πετύχαμε έως σήμερα. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι ταυτόχρονα να μελετήσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα τα σχέδια μας για το μέλλον. Ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις και ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, αλλά μας προτρέπουν για περισσότερη δουλειά, περισσότερες προσπάθειες για να επιλύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και αυτά που θα προκύψουν στο μέλλον.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στο μήνυμά του ο υπουργός Παιδεία Α. Λοβέρδος τονίζει τα εξής: «Τριάντα χρόνια από την οραματική ίδρυση  του ΤΕΙ Αθηνών,  η επιλογή δικαιώθηκε απόλυτα!
Τρίτο Ανώτατο Ίδρυμα στη χώρα,  30.000 φοιτητές!  Το έργο σας πολύτιμο,
θα στηριχθεί έμπρακτα.  Να τα εκατοστίσετε!».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ  
Στην εκδήλωση ο πρόεδρος τους ΤΕΙ Αθήνας απένειμε τιμητική πλακέτα στον  πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνη για την θεσμοθέτηση των ΤΕΙ και τη συνεχή, μέχρι και σήμερα,  προσπάθεια αναβάθμισης των Ιδρυμάτων.
Στην ομιλία του ο κ. Κακλαμάνης είπε «μεταφορικά»  ότι «στην πολιτική μου καριέρα κατηγορούμαι  για δύο εγκλήματα, το ένα εξ αυτών είναι  ότι θεσμοθέτησα τα ΤΕΙ» και τόνισε «σήμερα  δεν υπάρχει κανένα στοιχείο  που να κατατάσσει τα ΤΕΙ πιο κάτω από τα Πανεπιστήμια».
 Ακολούθησε η βράβευση του απερχόμενου προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας Ομ. Καθηγητή Δ. Νίνου, για την 20ετή προσφορά του από τη θέση της διοίκησης του Ιδρύματος καθώς επίσης του π. καθηγητή  και  Βουλευτή κ. Αθανάσιου Μπούρα. Η εκδήλωση έκλεισε με τη βράβευση  αποφοίτων –προσωπικοτήτων από τις πέντε Σχολές του Ιδρύματος.   

Σχόλια (35)

 
Να μετονομασθούν τα ΙΕΚ με ένα επιπλέον εξάμηνο (3 έτη σπου
27 Ιουν 2014 18:36

Να μετονομασθούν τα ΙΕΚ με ένα επιπλέον εξάμηνο (3 έτη σπουδών) σε ΤΕΙ δηλαδή σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια και να εκπονούν διδακτορικές διατριβές. Κάποτε διαμαρτύρονταν οι ΑΕΙτζήδες για τους ΤΕΙτζήδες, τώρα δεν πιστεύω να αρχίσουν να διαμαρτύρονται οι ΤΕΙτζήδες για τους ΙΕΚτζήδες. Αδικία θα είναι. Και όποιος πει ότι η Ελλάδα θα ξεφτιλίσει το νόημα των διδακτορικών και όλοι θα γίνουν διδάκτορες άνεργοι, ξεχνάει ότι εξ αποστάσεως πήραν διδακτορικά εκατοντάδες υπάλληλοι.Πού το πρόβλημα;

 
Πασχαλίδης Σάββας
27 Ιουν 2014 18:43

Τα ΤΕΙ εν μία νυκτί γίνανε από ιδρύματα ανωτέρας εκπαίδευσης, ανώτατα. Και αυτό διότι έφευγε αρκετό συνάλλαγμα προς το εξωτερικό (από τους φοιτητές που έφευγαν στην αλλοδαπή) σε συνδυασμό με την περιφερειακή ανάπτυξη που βασίστηκε στο μότο: κάθε επαρχιακή πόλη κι ένα ΤΕΙ. Ας θυμηθούμε πως στα ΤΕΙ εισέρχονταν κάποιος κι από τις περίφημες ιδιωτικές σχολές, δηλαδή πληρώνοντας. Ας θυμηθούμε επίσης πως ένας σημαντικός αριθμός από τους Καθηγητές Εφαρμογών "κατευθύνθηκε" προς μεταπτυχιακές σπουδές στο Ε.Α.Π. Ουκ ολίγοι υποστηρίζουν πως είναι ισάξια και ισότιμα τα ΑΕΙ με τα ΤΕΙ. Ας απαντήσουν αν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου δήλωσαν στις πρώτες τους προτιμήσεις τα ΤΕΙ. Σαφώς και όχι κι αφού δεν έπιασαν τις πρώτες προτιμήσεις (ΑΕΙ) φοίτησαν στα ΤΕΙ για να διεκδικήσουν μετά την εξομοίωση . Τώρα τίθεται και το αίτημα να μεταμορφωθούν σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια. Προτείνω μαζί με το απολυτήριο του Λυκείου να δίδεται και Πανεπιστημιακό πτυχίο στους αποφοίτους ώστε να τελειώνουμε με τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στην ελληνική εκπαίδευση.

 
Κώστας
27 Ιουν 2014 23:24

Αμφότεροι και οι δύο πρώτοι σχολιαστές είστε κλασσικοί έλληνες που σχολιάζουν επί παντός επιςτητού.Και εξηγούμαι:Όντας φοιτητής (σπουδαστής αν θέλετε) και πτυχιούχος κεντρικού ΤΕΙ καθώς και τελειόφοιτος κεντρικού Πανεπιστημίου (και όχι ΑΕΙ) γιατί ΑΕΙ είναι και τα δύο (ΑΕΙ=Πανεπιστήμια & ΤΕΙ,αυτή είναι η σωστή ονομασία) παρεμφερών αντικειμένων οφείλω να σας αναφέρω ότι από αυτά που έμαθα στο ΤΕΙ στην πράξη αλλά και στην θεωρία δεν συγκρίνονται επ' ουδενί με τα ολίγα αντίστοιχα στο Παν/μιο.Συγκεκριμένα στο ΤΕΙ ήμασταν 20-30 φοιτητές όπου σε κάθε μάθημα είχαμε ατομικές κ ομαδικές εργασίες, εργαστήρια κλπ και γενικά πολύ δουλειά για να περάσεις ένα μάθημα.Αντίστοιχα στο παν/μιο ήμασταν καμιά 300ρια άτομα στο αμφιθέατρο με μια βαβούρα ανυπόφορη.Κανείς δεν καταλάβαινε τον καθηγητή (λόγω φασαρίας).Ούτε εργασίες (στα πιο πολλά μαθήματα),ούτε εργαστήρια.Οι περισσότεροι δε φοιτητές εμφανίζονταν μόνο στην εξεταστική.Στο ΤΕΙ αν δεν παρακολουθούσες,δεν πέρναγες,νόμος.Επίσης τα ΤΕΙ έχουν τον φοβερό θεσμό της έμμισθης πρακτικής άσκησης που πολλοί σπουδαστές βρίσκουν αμέσως δουλειά όχι επειδή είναι πιο φθηνοί εργατικά όπως πολλοί νομίζουν (άλλωστε όλοι τα ίδια λεφτά λαμβάνουν) αλλά επειδή ξέρουν την δουλειά πρακτικά κ επειδή έχουν κ την εμπειρία της πρακτικής.Τώρα επειδή σαν έλληνες έχουμε την παραξενιά να τσουβαλιάζουμε τα πάντα.Οφείλω να σας αναφέρω πως κάθε ΤΕΙ δεν είναι ίδιο όπως και κάθε πανεπιστήμιο δεν είναι ίδιο.Άλλο το ΤΕΙ Κρήτης,άλλο το Αθήνας άλλο το Πάτρας κλπ.Αντίστοιχα και στα πανεπιστήμια.Άλλωστε νιώθω υπερηφάνια που είχα συμφοιτητή στο ΤΕΙ που αυτή την στιγμή είναι επίκουρος καθηγητής σε κεντρικό και γνωστό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας (σαβαρό κ γνωστό) με 1ο πτύχιο στο ΤΕΙ.ΦΥΣΙΚΑ και κάποια ΤΕΙ είναι όχι απλά εφάμιλλα με Παν/μια αλλά και καλύτερα.Για παράδειγμα το ΤΕΙ Κρήτης είναι στα 5 καλύτερα ιδρύματα στην Ελλάδα στην έρευνα πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο των Παν/μιων.ΦΥΣΙΚΑ υπάρχουν κ ΤΕΙ που δεν αξίζουν να ονομάζονται ΑΕΙ.Επίσης να σας θυμίσω πως από το 2008 (αν δεν κάνω λάθος το έτος) λειτούγει ο θεσμός της αξιολόγησης της ΑΔΙΠ όπου αξιολογεί τα ΑΕΙ με καθηγητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού.ΜΠΕΙΤΕ στο σαιτ της και διαβάστε λοιπόν τις αξιολογήσεις τμημάτων ΤΕΙ για να δείτε τι απίδια πιάνει ο σάκος κ να πάθετε πλάκα με αξιολογήςεις ΤΕΙ που μάλιςτα έχουν τουλάχιστον το 1/2 του προυπολογισμού παν/μιων.Γιατί να λάβω υπόψη την δικιά σας άποψη και όχι της ΑΔΙΠ με επιτροπή από καθηγητές του εξωτερικού που για ορισμένα ΤΕΙ έχει εγκωμιαστικές απόψεις;Που καταλήγω;Ότι μέσα από αξιολόγηση που θα κάνει η ΑΔΙΠ τα ΤΕΙ που θα την περάσουν θα ονομαςτούν τεχνολογικά πανεπιςτήμια (για να κάνουμε κ την χάρη στον βλάχο γονιό που θέλει το παιδί του να σπουδάςει σε πανεπιςτήμιο) κ θα μπορούν να χορηγούν διδακτορικά διπλώματα.Τα υπόλοιπα μπορούν να δίνουν μόνο προπτυχιακά διπλώματα.Αν κάποιο ίδρυμα συστηματικά κόβεται στις αξιολογήσεις θα υποβιβάζεται στο να χορηγεί 2ετή πτυχία τύπου Ιεκ.Μπορώ να πω και για χιλιάδες άλλα πράγματα αλλά κουράστηκα να γράφω.

 
ΙΕΚ = ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
28 Ιουν 2014 00:32

Λες: "Κάποτε διαμαρτύρονταν οι ΑΕΙτζήδες για τους ΤΕΙτζήδες, τώρα δεν πιστεύω να αρχίσουν να διαμαρτύρονται οι ΤΕΙτζήδες για τους ΙΕΚτζήδες''. Και όμως...τα 2, 5 χρόνια σπουδών των ΙΕΚ θα γίνουν με άλλο ένα εξάμηνο 3 χρόνια = bachelor. Ας διαμαρτύρονται οι ΤΕΙτζήδες. Πώς πήραν τα τότε ΤΕΙ ένα εξάμηνο παραπάνω; Kαι σε πληροοφορώ ότι πολλοί απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ παρακολουθούν ΙΕΚ για να βρουν δουλειά, όπως πολλοί γνωστοί μου. Πολλοί επίσης αντί να πάνε σε ένα επαρχιακό ΤΕΙ που περνουσαν τελέιωσαν ένα ΙΕΚ στην Αθήνα. Αλλά οι ΤΕιτζήδες μας θεωρουν κατώτερα όντα ;

 
Νικος Κ.
28 Ιουν 2014 08:08

Συγχαιρω τον Κώστα για το συγκροτημενο σχόλιο του. Δεν βλέπω κάποια απάντηση επι της ουσίας σε όσα αναφέρει όντας φοιτητής και των δυο παράλληλων κλάδων. Γιατί άραγε; Είναι δυστυχως θλιβερη η εμμονή κάποιων να υποβιβάζουν το θεσμό των ΤΕΙ με επιχειρήματα που είχαν λογική πριν απο δεκαετίες.. Απαντηστε κύριοι επι της παρούσας καταστασης!Ανοιξτε τα ματια σας και διαβάστε αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ.. Ενημερωθειτε για τις υποδομες και το προσωπικό των σημερινών ΤΕΙ και συγκρίνετε το με το αντίστοιχο των πανεπιστημίων.. απλα ενημερωθειτε! Τίποτα άλλο.. Φυσικά και στο μηχανογραφικο μεταξύ 2 ομοίων τμημάτων πιθανότατα θα επιλέγει το πανεπιστήμιο.. Δεν είναι φυσιολογικό με τόση παραπλάνηση γύρω του νέου σύγχρονου ΤΕΙ; Αυτός άλλωστε δεν είναι ο σκοπός; πως θα δικαιολογηθει το γεγονος διπλασιων ωρών διδασκαλίας των καθηγητών ΤΕΙ και παράλληλα η μισή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων σε σχέση με τα 'ΑΕΙ' - πανεπιστήμια; ( ακόμα κι αν σε αυτά συμπεριλαμβάνεται πχ το Χαροκόπειο..σαφως υπεράνω οποιουδήποτε ΤΕΙ..σωστα;)Απλα ενημερωθειτε πριν κάνετε τον οποιαδήποτε εύκολο σχολιασμό, τίποτ άλλο..

 
Κώστας
28 Ιουν 2014 09:32

Νίκο σε ευχαριστώ πολύ Περιμένω να ακούσω επιχειρήματα από τους κυρίους.Το μόνο που διαβάζω είναι πολλά άσχετα.Πάρα πολλά κ φαίνεται ότι είναι από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το θέμα.Για παράδειγμα η σύγκριση με ΙΕΚ.Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ σαφώς δεν είναι κατώτερα όντα.Πολλά ΙΕΚ είναι ιδιαίτερα αξιόλογα και παράγουν έργο.Αλλά τα ΙΕΚ ή παρεμφερες ιδρύματα είναι κέντρα κατάρτισης και όχι ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ.Δηλαδή δεν μετράει μόνο το πόσα έτη σπουδών ή πόσα μαθήματα κάνεις αλλά και που τα κάνεις.Δηλαδή αν δώσουμε άλλο ένα εξάμηνο στα Ιεκ σημαίνει ότι θα γίνουν ΑΕΙ;Εκτός από τα έτη σπουδών,σημασία έχουν οι υποδομές,τα εργαστήρια,η έρευνα,το επίπεδο καθηγητών (Αν έχουν διδακτορικό,τι δημοσιεύσεις κ έρευνα έχουν κάνει ο καθένας ξεχωριστά κλπ).Αυτο που λέμε και που φαίνεται και μέσα από τις αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ είναι πως ΝΑΙ όντως τα ΤΕΙ ξεκίνησαν ως ανώτερα και ως συνέχεια των ΚΑΤΕΕ της δεκαετίας του '70.Ωστόσο στην πορεία πολλά ΤΕΙ (όχι όλα),απέκτησαν σοβαρές υποδομές (επενδύοντας κονδύλια από τον προυπολογισμό τους),οι καθηγήτες αναβαθμίστηκαν (οι πλειοψηφία έχει διδακτορικό και μια βασική έρευνα,σίγουρα υπάρχουν κ κάποιοι από το παρελθόν που είτε δεν έχουν κ ανήκουν στην βαθμίδα καθηγητή εφαρμογών που διδασκουν εργαστήρια που προέρχονται από παλιά κ για να μην απολυθούν επειδή δεν έχουν διδακτορικό υποβιβάστηκαν στην βαθμίδα αυτή).Που καταλήγω;Ότι τα πολλά ΤΕΙ ξεκίνησαν από χαμηλά και έφθασαν ψηλά (για τα ελληνικά δεδομένα).Η χώρα χρειάζεται πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών με έμφαση στην εφαρμογή των επιστημών κ στην ιδιαίτερα στην έρευνα.Άλλωστε οι περιςςότερες χώρες διαθέτουν τεχνολογικά ιδρύματα ισότιμα με πανεπιστήμια.Γερμανία,Ολλανδία,ΗΠΑ μερικές εξ αυτών.

 
M.Σ.
28 Ιουν 2014 11:11

Υπάρχουν κύριοι οι εξωτερικές αξιολογήσεις των Τμημάτων όλων των ΑΕΙ (Παν/μίων και ΤΕΙ) οι οποίες έχουν γίνει από καθηγητές του εξωτερικού. Μπείτε στον κόπο να διαβάσετε τις αξιολογήσεις αυτές και ύστερα μπορείτε να εκφράζετα άφοβα άποψη.Και φυσικά δεν είναι όλα τα ΤΕΙ στο ίδιο επίπεδο όπως και όλα τα Παν/μια. Απλώς πολλοί από εσάς όταν ακόυτε και μιλάτε για Παν/μιο ("ΑΕΙ" το λέτε) έχετε κατά νου μόνο το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ ένω όταν ακούτε και μιλάτε για ΤΕΙ έχετε κατά νου το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Καλό θα είναι να ξέρετε ότι πλην του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ υπάρχει και το Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας και το Χαροκόπιο και φυσικά εκτός του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υπάρχει και το ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά. Εκτός βέβαια και επιμένετε ότι το Χαροκόπιο π.χ. μπορεί στο ελάχιστο να συγκριθεί με το επίπεδο του ΤΕΙ Πειραιά ή του ΤΕΙ Αθήνας (κάποιο μπορεί να το θεωρείτε και καλύτερο...)

 
Κώστας
28 Ιουν 2014 11:28

To γεγονός ότι πτυχιούχοι ΤΕΙ γράφονται σε ΙΕΚ για να βρουν δουλειά δεν είναι κακό.Πολλοί καθηγητές των ΙΕΚ διδάσκουν στα ΤΕΙ, στα ΑΕΙ. Γιατί να χαλάσει κάποιος μια περιουσία σε ένα επαρχιακό ΤΕΙ και να μην τελειώσει ένα δυνατό ΙΕΚ στην Αθήνα. Εμεις από τα ΙΕΚ θα διεκδικήσουμε ότι διεκδίξησαν οι απόφοιτοι των ΤΕΙ. Δεν έιμαστε φλώροι, ούτε κατώτεροι.Ενα εξάμηνο επιπλέον=bachelor. Όπως με τον κο Κακλαμάνη που εβλεπε μπροστά. Tα ΙΕΚ θα γίνουν ΤΕΙ όχι για τις ψήφους αλλά γιατί δεν είμαστε κατωτεροι,.

 
Πασχαλίδης Σάββας
28 Ιουν 2014 12:27

Αγαπητέ Κώστα που είστε και δίκαιος κριτής τα περί βλάχου γονιού και βλάχικης καταγωγής που συνεπάγεται και μια μυωπική θέαση των πραγμάτων είναι προσβλητικός χαρακτηρισμός για πολλούς βλαχόφωνους συμπατριώτες μας. Εκφράσεις όπως: για να δείτε τι απίδια πιάνει ο σάκος και να πάθετε πλάκα δεν με εντυπωσιάζουν, πείτε τα σε άλλους αν νομίζετε ότι ενισχύουν τα επιχειρήματά σας. Μάλλον δεν κατανοήσατε τα λεγόμενά μου. Ουδείς κατηγοριοποιεί όλα τα ιδρύματα σε δύο τσουβάλια. Σαφώς και υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ιδρυμάτων και η λήψη του πτυχίου δεν καθιστά κανέναν καλύτερο ή κατώτερο από κάποιον άλλο. Όσον αφορά τον τρόπο διδασκαλίας στα ΑΕΙ και τις λιγοστές εργασίες που γίνονται (θα έπρεπε να αναφερθείτε και σε ιδρύματα συγκεκριμένα) και κυρίως η διδασκαλία στα αμφιθέατρα (λες και τα ΤΕΙ δεν έχουν αμφιθέατρα) οφείλεται σε μια κατεύθυνση πιο θεωρητική που διέπει τα ΑΕΙ σε σχέση με τα ΤΕΙ. Σχετικά με το συμφοιτητή σας που τελείωσε ΤΕΙ και τούτη τη στιγμή διαπρέπει σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας, να του δώσετε τα συγχαρητήριά μου και να σας υπενθυμίσω πως η πορεία του καθενός δεν κρίνεται από το πτυχίο και μόνον, αλλά και από το ζήλο και τις γενικότερες προσπάθειες κάποιου προσώπου. Μιας που μπήκατε στη λογική της σύγκρισης μετρήστε και όσους έχουν ως πρώτο πτυχίο ΑΕΙ και διαπρέπουν στο εξωτερικό ως ακαδημαϊκοί. Εν ολίγοις μας λέτε πως τα ΤΕΙ είναι καλύτερα από τα ΑΕΙ, το σκεπτικό των ιδρυμάτων αυτών υπήρξε εξαρχής διαφορετικό μεταξύ τους. Άλλον ρόλο έχουν τα ΑΕΙ άλλον τα ΤΕΙ. Αν και όποτε καταπέσει ο ρόλος εκάστου ιδρύματος και επαναπροσδιοριστεί από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς τότε ανοίγει μια άλλη συζήτηση. Μέχρι τότε μην προσπαθείτε με μια αφήγηση των προσωπικών σας εμπειριών να μας πείσετε πως το Τμήμα Ιατρικής ΑΕΙ υπολείπεται σε επίπεδο σπουδών του ΤΕΙ Ιατρικών Οργάνων επειδή στο δεύτερο η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική κι επειδή κάνουν εργασίες.

 
Πασχαλίδης Σάββας
28 Ιουν 2014 12:47

Αξιότιμε κ. Νίκο Κ. ανοίξαμε τα μάτια μας και ενημερωθήκαμε. Ενημερωθείτε και σεις με τη σειρά σας:Ελληνικά ιδρύματα στο τοπ 8002013 2012 Ίδρυμα471-480 451-500 Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης491-500 451-500 Πανεπιστήμιο Κρήτης501-550 501-550 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών501-550 551-600 Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο601-650 601+ Πανεπιστήμιο Πατρών701+ 601+ Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών© QS Quacquarelli Symonds 2004-2013. Αναλυτικά αποτελέσματα στο: TopUniversities.com/Rankings2013βλέπετε κάποιο ΤΕΙ εδώ μέσα που μου διαφεύγει;

 
kotopoulaki
28 Ιουν 2014 13:19

Έδωσα φέτος πανελλήνιες και τα πήγα αρκετά καλά. Μου αρέσει πολύ η αιματολογία και σκεφτόμουν ιατρική. Θέλω να δουλεύω μέσα σε εργαστήρια. Διαβάζω εδώ ότι τα τει είναι ίδια με τα αει ή πανεπιστήμια και μάλιστα ίσως και καλύτερα είναι τα τει και έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Να πάω τελικά μήπως στα τει στα ιατρικά εργαστήρια? Έχει και στην Αθήνα είδα στο μηχανογραφικό μιας και ιατρική ίσως πιάσω αλλά μάλλον επαρχία. Θα είμαι το ίδιο και θα έχω τις ίδιες γνώσεις κατάλαβα. Τι λέτε? Να πάω? Ευχαριστώ.

 
k.a
28 Ιουν 2014 15:18

Εγω παντως φιλε τελειωσα πολυτεχνειο πηρα μετα και πτυχιο απο τει και μετα διδαξα και 5 χρονια σαν ωρομισθιος. Δεν εχω γνωμη για τει αθηνων πχ αλλα αν συγκρινεις τις σπουδες του πολυτεχνειου με αυτες ενος επαρχιακου τει εισαι βαθια νυχτωμενος. Εφυγα απ το τει μονος μου κατοπιν πιεσεων των μονιμων καθηγητων για να βαζω πολυ ευκολα θεματα γιατι υπηρχε ποσοστο επιτυχιας στα μαθηματα μου 20%. Τα θεματα που εβαζα ηταν απλοικα και παρολα αυτα το τι απαντησεις εχω διαβασει δεν φανταζεσαι. Οταν ημουν στο πολυτεχνειο υπηρχαν πολλα πολλα μαθηματα με ποσοστα 3-4% επιτυχιας (με εξεταζομενους αριστουχους και "μυαλα") που για να τα περασεις επρεπε να κατεχεις το αντικειμενο σε πολυ μεγαλο βαθος. Ο ογκος και το πληθος των μαθηματων, η δυσκολια τους αλλα και η διπλωματικη απλα δε συγκρινονται. Ειναι αλλο επιπεδο, Οσο για ορισμενους που λενε μη λετε ανωτατα ειναι και τα 2 ανωτατα κλπ απαντω: Ετσι τα ονομασαν σε μια μερα για να εξυπηρετησουν συμφεροντα. Δε θελουν μηχανικους καταρτισμενους θελουν μια μαζα με φθηνο εργατικο δυναμικο. Γι αυτο τα παντα ισοπεδωθηκαν και μερικοι απο σας χαιρονται γι αυτο, πιστευοντας πως ηταν απ εξω λογω... συντεχνιων. Καποιοι επισης απατωνται πιστευοντας πως η ανωτατοποιηση των τει ηταν ευτωπαικο εργο και εγινε για καλο.... Καλα σας λενε οτι μπορει σε μια μερα να κανουν τα ιδια με τα ιεκ, τοτε να δω τι θα πειτε...

 
Πασχαλίδης Σάββας
28 Ιουν 2014 19:53

Προβληματισμένο kotopoulaki θα σου πρότεινα την Ιατρική διότι αν σου αρέσουν οι αναλύσεις σε εργαστήρια μπορείς να ακολουθήσεις την ειδικότητα της μικροβιολογίας. Οι προοπτικές και οι δυνατότητες της Ιατρικής είναι ασύγκριτα περισσότερες από το ΤΕΙ Ιατρικών Εργαστηρίων όπου τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι συγκεκριμένα και περιορισμένα. Αν αγαπάς την Ιατρική πήγαινε έστω και σε κάποιο επαρχιακό Πανεπιστήμιο. Δεν θα το μετανιώσεις. Καλή επιτυχία σου εύχομαι.

 
Κώστας
28 Ιουν 2014 21:38

Βασικά βλέπω πως το θέμα ξεφεύγει αρκετά και έχουν τεθεί πολλά ζητήματα.Άλλος αναφέρει ότι τον προσβάλαμε ενώ καν δεν αναφερθήκαμε σε αυτόν αλλά γενικά!Επίσης μας δείχνει μια αξιολόγηση της Qs με 4-5 Παν/μια.Αλήθεια τα υπόλοιπα 22-5=17 Πανεπιστήμια που είναι;Αν δεν απατώμαι τα Πανεπιστήμια στην χώρα είναι 22,εσείς μας κατατάσετε 4-5.Τα υπόλοιπα που είναι;Για τον κύριο,τον ωρομίσθιο πολυτεχνίτη.Επειδή πάντα σε τέτοιες συζητήσεις με ΤΕΙ κλπ πάντα θα εμφανιστεί κάποιος πολυτεχνίτης θες δεν θες και θα σου πει τα δικά του (έμεις έχουμε 5ετή προγράμματα,βγάλαμε ~20000 μόρια κλπ) να σου πω πως γνωρίζω τα επαρχιακά ΤΕΙ πολύ καλά και γι αυτό εγώ μίλησα για μεγάλα κεντρικά ΤΕΙ (διάβασε όλη την συζήτηση).Επίσης είπα πως δεν θα μας πει ο κάθε πολυτεχνίτης αν το χ ή ψ ΤΕΙ αξίζει ή όχι.Υπάρχει η πολύ αξιόλογη-αξιόπιςτη ΑΔΙΠ για να το κάνει.Μπορεί κ αυτά που λέω εγώ να είναι χαζομάρες,γι αυτό υπάρχει η ΑΔΙΠ,για να αξιολογεί!Και κάτι σημαντικό από την δική μου εμπειρία σε αυτά που λες.Όταν έδωσα κατατακτήριες για Παν/μιο και πέρασα πήγα να συναντήσω καθηγητές για εργασίες κλπ.Όταν τους έλεγα πως είχα τελειώσει κεντρικό ΤΕΙ με ρωτούσαν χαρακτηριστικά οι καθηγητές "ποιος ο λόγος να ξανακάνεις Παν/μιο σε παρεμφερές αντικείμενο";Με το πτυχίο του κεντρικού ΤΕΙ δεν έχεις κανένα πρόβλημα,ούτε εργασιακά ούτε ακαδημαικά.Μου το είπαν τουλάχιστον πέντε καθηγητές από βαθμίδα επίκουρου,μέχρι τακτικού.Τέλος ξαναλέω ότι μετά από ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΑΔΙΠ όποιο ίδρυμα κόβεται συστηματικά Παν/μιο ή ΤΕΙ θα υποβιβάζεται στο να δίνει μόνο bachelor και αν συνεχίζει να κόβεται πολλές φορές θα δίνει 2ετή πτυχία ισότιμα με ΙΕΚ (κατάρτισης δηλαδή).Κάποιος λέει για ιατρικές κλπ.Πως θα σου κάνει Ιατρική το ΤΕΙ;Το ξέρεις ότι για να κάνεις (σοβαρό ) πρόγραμμα Ιατρικής θες τουλάχιστον 400-500 μέλη ΔΕΠ;Το ξέρεις ότι θες υποδομές εκατομμυρίων €.Ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτά;Με ποιους καθηγητές;Πρόσληψεις ΔΕΠ γίνονται ελάχιστες ειδικά στα ΤΕΙ που δυςτυχώς έχουν πολλούς ωρομίςθιους.Αν το χρηματοδοτήσεις εσύ άνετα κεντρικό ΤΕΙ το ξεκινά.Εδώ το κάνουνε Βουλγαρίες,Ρουμανίες με παμεπιςτήμια της πλάκας και ο κόσμος τρέχει σωρηδόν δεν θα μπορέσουν κεντρικά ΤΕΙ.Που όχι στις κατατάξεις της qs,ούτε στο webometrics.org που κατατάσει 22000 Παν/μια δεν υπάρχουν..Που καταλήγω τελικώς;Ότι η χώρα κατά την αποψή μου χρειάζεται το πολύ 13-14 Πανεπιστήμια/Πολυτεχνεία και 7-8 ΤΕΙ ή Τεχνολογικά Πάν/μια ή όπως αλλιώς θέλετε προσανατολισμένα σε έρευνα,εφαρμογή των επιστημών και καινοτομία,με εγκαταστάσεις,μέλη ΔΕΠ και όλα τα απαραίτητα.Και το κυριότερο με το 1/2 των εισερχόμενων από ότι σήμερα ήτοι ~35000-40000 φοιτητές.Και φυσικά βάση του 10 που είχε κάνει η Γιαννάκου.Είτε με πανελλήνιες είτε με εσωτερικές εξετάσεις στα ιδρύματα.Όσοι μαθητές δεν τα καταφέρνουν θα μπορούν να περνάνε ακόμα και χωρίς εξετάσεις σε ΣΟΒΑΡΑ δημόσια ΙΕΚ (στα οποία θα περιλαμβάνονται τα κομένα ΤΕΙ κ Παν/μια από τις αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ) και θα δίνουν ΣΟΒΑΡΑ 2ετή πτυχία κατάρτισης.Μέρος των αριστούχων των νέων ΙΕΚ θα μπορουν να συνεχίζουν αν θέλουν στο 3ο έτος Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.Αυτά τα ολίγα από εμένα...

 
kotopoulaki
28 Ιουν 2014 23:08

κ. Πασχαλίδη την αιματολογία σκέφτομαι και ναι εναλλακτικά τη μικροβιολογία (είναι άλλη ειδικότητα ιατρικής, ασχολείσαι με τα μικρόβια, αλλά και έτσι στη δουλειά σου είσαι στο εργαστήριο που θέλω). Από την ιατρική ήξερα και εγώ και στο σχολείο ιατρική μας είπαν, αλλά εδώ διαβάζω ότι τα τει και τα αει ή πανεπιστήμια είναι όλα ίδια και μάλιστα μερικοί λένε ότι τα τει είναι και καλύτερα και έτσι το σκέφτομαι για τει και τα ιατρικά εργαστήρια. Τελικά είναι ίδια ή δεν είναι πανεπιστήμια και τει?Μάλιστα είδα και στην εφημερίδα το χειμώνα κάπου, ότι το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τα πανεπιστήμια και τει είναι όλα μαζί στο ίδιο επίπεδο (στο έκτο με το εθνικό πλαίσιο προσόντων αν θυμάμαι καλά). Άρα, είτε ιατρική, είτε ιατρικά εργαστήρια είναι το ίδιο και θα έχεις τις ίδιες γνώσεις και θα μπορείς να κάνεις τα ίδια στην εργασία σου. Σωστά? Ναι ξέρω, η ιατρική είναι πολλά χρόνια σπουδές για το πτυχίο και άλλα τόσα η ειδικότητα και θα πρέπει να διαβάζεις πολύ και θα έχεις μάθει πολλά, αλλά λογικά για να λέει και η πολιτεία όλα στο έκτο επίπεδο ιατρική πανεπιστήμιο και ιατρικά εργαστήρια τει που είναι μόνο 4 θα μαθαίνεις τα ίδια. Στα ιατρικά εργαστήρια τει θα έχω τελειώσει γρήγορα και θα είμαι ίδιος με τους άλλους στην ιατρική. ΄Μάλιστα, εδώ στο άρθρο διαβάζω ότι τα τει θα είναι τεχνολογικά πανεπιστήμια που θέλουν οι καθηγητές (δεν ξέρουν οι καθηγητές? δεν μπορεί), όπως το ΕΜΠ που στο σχολείο μας είπαν, ότι είναι πανεπιστήμιο τεχνολογικού χαρακτήρα. Άρα όλα ίδια. Και έτσι και Ιατρική και Ιατρικά Εργαστήρια όλα ίδια. Σωστά?κ. Κώστα και κ. Νίκο Κ. που λέτε τα τει είναι ίδια και καλύτερα από τα αει ή πανεπιστήμια για αιματολογία που θέλω τι προτείνετε να κάνω? Να πάω ιατρική και μετά αιματολογία για ειδικότητα ή ιατρικά εργαστήρια στα τει και θα ξέρω τα ίδια ή και καλύτερα από τους ιατρούς που είναι από πανεπιστήμια? ο κ. Πασχαλίδης λέει ιατρική. Σας παρακαλώ πείτε μου και εσείς αν είναι σωστό που λέτε πανεπιστήμια και τει είναι τα ίδια για την αιματολογία που θέλω. Γιατί έχουμε σε λίγες ημέρες και το μηχανογραφικό να συμπληρώσουμε. Ευχαριστώ.

 
Νικος Κ.
29 Ιουν 2014 09:19

Συγχαρητήρια στο κ. Κοτοπουλακι, μας έδειξε για αλλη μια φορά τι σημαίνει νεοέλληνας.. Και μονο η σύγκριση ιατρικών οργάνων με ιατρική (σχετικοί τομείς σωστά;) φανερώνει το συγκροτημένο τρόπο σκέψης του. Άξιο το nickname που διάλεξε. Προσωπικά αποχωρω απο τη συζήτηση επιπέδου ορνιθος προτρεπωντας κάθε λογικό συμμετέχωντα να ενημερωθεί διαβάζοντας σχετικές αξιολογήσεις ΑΔΙΠ (αλήθεια γιατί δεν διαβάζουμε όλη τη λίστα μέχρι το 20% των top universities; μήπως λειπουνε κάποια 'πανεπιστήμια' ελληνικα και υπαρχουν στη θέση τους ΤΕΙ;) Ας δουμε παράλληλα και το κοστος φοίτησης σε κάθε ίδρυμα. Παρέχει αρκετές πληροφορίες και εξηγεί πολλά. Και παλι συγχαρητήρια στο κ. Κοτοπουλακι.

 
k.a
29 Ιουν 2014 11:48

""Επειδή πάντα σε τέτοιες συζητήσεις με ΤΕΙ κλπ πάντα θα εμφανιστεί κάποιος πολυτεχνίτης θες δεν θες και θα σου πει τα δικά του"" Δυστυχως καποιοι κακλαμανηδες σε καναν να μιλας. Το οτι σχεδον εχετε κερδισει (οι μετριοι) ειναι γεγονος. Αυτο ομως ΔΕΝ αλλαζει και ΠΡΟΣΕΞΕ οχι σε μενα αλλα στα ματια του μεσου ελληνα τι ειναι πολυτεχνειο και τι ειναι ΤΕΙΤΖΗΣ. Απο κει και περα τραγουδα οσο θες. Μεσα στα μετρα τα υπολοιπα ειναι κι αυτο. Η ισοπεδωση. Και καποιοι χαιρονται για την καταντια.

 
Πασχαλίδης Σάββας
29 Ιουν 2014 12:06

Kotopoulaki όλο και κάποιος ιατρός θα υπάρχει στο ευρύτερο κοινωνικό σας περιβάλλον γιατί δεν τον ρωτάτε ως καταλληλότερο να σας διαφωτίσει; Στο ΤΕΙ Ιατρικών Εργαστηρίων σπουδάζετε για να χειρίζεστε ιατρικά μηχανήματα, να τα συντηρείτε κλπ. δεν έχει να κάνει με ιατρική κι ούτε με μικροβιολογικές αναλύσεις ή με την αιματολογία - οι αιματολόγοι είναι ιατροί, αιματολόγος δεν βγαίνεις από ΤΕΙ. Αλλά απευθυνθείτε σε κάποιον ιατρό καλύτερα θα σας εξηγήσει αυτός.

 
Κώστας
29 Ιουν 2014 12:07

Αγαπητέ KotopoulakiΑντιλαμβάνομαι πλήρως το άγχος που σε διακατέχει αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την ζωή σου.Άλλωστε είχα περάσει κ εγώ από την ίδια θέση πριν από μερικά χρόνια.Πολύ σωστά αναφέρεις για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που παρέλειψα να αναφέρω κ για την τοποθέτηση των ΤΕΙ στο επίπεδο 6 μαζί με τα Πανεπιστήμια.Φαίνεται πως το κράτος προσπαθεί και θέλει να αντιμετωπίζει τα ΤΕΙ ως ισότιμα των Παν/μιων με έργα κ όχι μόνον με λόγια.Τώρα στο δικό σου θέμα σχετικά με Ιατρική ή Ιατρικά εργαστήρια.Δεν θα σου πω συγκεκριμένα πράγματα καθώς ΔΕΝ έχω καμία σχέση με τον συγκεκριμένο επιστημονικό χώρο και δεν θέλω να το "παίξω ξερόλας".Από τα λίγα που πρόλαβα να διαβάσω είναι πως πρόκεται για διαφορετικά αντικείμενα.ΔΕΝ νομίζω πως είναι το ίδιο η Ιατρική με τα Ιατρικά εργαστήρια.Ο ιατρός (μικροβιολόγος) φαντάζομαι ηγήται του Ιατρικού κομματιού ενός εργαστηρίου,μελετά εξετάσεις κλπ (είναι γιατρός δηλαδή). Ο τεχνολόγος ασχολείται πιο πολύ με το τεχνικό-τεχνολογικό κομμάτι του εργαστηρίου.Όπως διαβάζω κ σας μεταφέρω από το σαιτ του ΤΕΙ Αθήνας Ιατρικών Εργαςτηρίων γράφει:"Εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων, αξιολογούν το ποιοτικό αποτέλεσμα αυτών (τεχνογνωσία) και ο ρόλος τους είναι υπεύθυνος και παράλληλος με το ρόλο των άλλων επιστημόνων του εργαστηρίου".Οπότε αντιλαμβάνομαι ότι πρόκεται για 2 παράλληλα αντικείμενα στον ίδιο επιστημονικό χώρο που το ένα βοηθά το άλλο για να παράξουν το αποτέλεσμα.ΕΠΕΙΔΗ όμως δεν είμαι ειδικός επί του θέματος μπορεί κάποιος γνώστης του θέματος να μας ενημερώσει καλύτερα και να με διορθώσει.Το μόνο που έχω εγώ να σου πω είναι το εξής:Υπάρχουν πάρα πολλά κριτήρια για να κρίνεις ένα ίδρυμα.Ορισμένα από αυτά είναι οι υποδομές,το επίπεδο καθηγητών,η έρευνα κ.α.Αυτές τις λίγες μέρες που έχεις αρχικά πρέπει να κατασταλάξεις τι θες να κάνεις στην ζωή σου(αν δεν το έχεις κάνει ήδη).Πρόσεχε!τι θες εσύ όχι τι θέλουν οι άλλοι για εσένα (οικογένεια,φίλοι,σύντροφος κλπ).Όταν λοιπόν καταλήξεις διάβασε με προσοχή τα σάιτ των σχολών που σκέφτεσαι κ δες "τι παίζει" από εγκαταστάσεις,πρόγραμμα σπουδών,επαγγελματικά δικαιώματα.Εκτός από τα σαιτ googlaρε και δες τι λέει γενικώς το ίντερνετ (μην επηρεαστείς κ πολύ γιατί βλέπεις ότι ο καθένας έχει την δική του διαφορετική γνώμη του).Οπότε όταν φθάσει η ώρα διάλεξε με προσοχή!Αλλά να θυμάσαι ότι τα πάντα ΔΕΝ εξαρτώνται από το πτυχίο που θα πάρεις!Σημασία έχει και το τι θα κάνεις μετά το πτυχίο σου!Αν είσαι καλός δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα!Θα φθάσεις ψηλά!Που καταλήγω γι αυτό που ρωτάς;Είναι ότι όλα τα ΤΕΙ ξεκίνησαν περίπου το 1983 ως ανώτερα κ συνέχεια των ΚΑΤΕΕ.Ορισμένα από αυτά έκανα πολύ μεγάλα βήματα προόδου.Επένδυσαν σε εγκαταστάσεις,υποδομές,προσέλκυσαν σοβαρο επιςτημονικό προσωπικό,πραγματοποιούν έρευνα (κ ορισμένες φορές υψηλού επιπέδου) και από πλευράς ακαδημαικών κριτηρίων ξεπερνούν αντίστοιχα Παν/μια.Οπότε ποιος ο λόγος να τα υποβιβάζουμε;ΠΡΟΣΟΧΗ Όμως δεν μιλάμε γενικά..ΕΙΠΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ εχουν αυτό το υπόβαθρο.ΟΧΙ ΟΛΑ.Το ποια είναι καλά κ κακά θα μας πει η ΑΔΙΠ!Υπάρχουν καλά Πανεπιστήμια και κακά (όχι στην Ελλάδα,διεθνώς) και υπάρχουν ΤΕΙ καλά και κακά.ΜΗΝ τα τσουβαλιάζουμε όλα!Καλή τύχη σε ότι και αν κάνεις!

 
@κώστας
29 Ιουν 2014 12:11

Δεν προκειται να ασχοληθω με τις αξιολογησεις που αναφερεσαι. Ετσι κι αλλιως το παιχνιδι ειναι χαμενο. Προφανως μοιαζουν μ' αυτες που βγαζουν τα πανεπιστημια που "πρεπει" καλυτερα απ' αυτα που δε συμφερουν. Προφανως μοιαζουν και μ αυτες που βγαζουν τον Ελληνα μαθητη χειροτερο απ το γερμανο αλλα εξεταζομενο με θεματα που "βολευουν" εκεινους. Υποθετω πως στις εκθεσεις αξιολογησης, μετραει αν το πολυτεχνειο και το τει εχουν το ιδιο μαθημα, το ιδιο εργαστηριο, τα ιδια προσοντα καθηγητη αλλα φιλε αυτο που ΠΟΥΘΕΝΑ δε φαινεται ειναι σε τι θεματα εξεταστηκε ο καθενας. Προφανως αυτο θα πεις δεν ειναι μετρησιμο. Βολευει (;) Ειπαμε η κατευθυνση ειναι φθηνοι εργατες με λειψες γνωσεις.

 
@Κώστας
29 Ιουν 2014 12:14

Τι γινεται οταν αποφοιτοι τει και αει διαγωνιστουν μαζι; Ψαξε τι εγινε σε ασεπ εκπαιδευτικων πληροφορικης. Τα αποτελεσματα μονο τυχαια δεν ειναι!

 
Κώστας
30 Ιουν 2014 03:11

Διαβάζω κ ξαναδιαβάζω μηνύματα ορισμένων και καταλήγω στο εξής: Τον πόσο πολύ φθόνο έχει ο καθένας για τον άλλον.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ!ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ κοιτάει τον εαυτό του και το πως θα βρει να πει κάτι για τον άλλο.Αντί να ασπαστούμε το πολύ ωραίο ρητό "Ισχύς εν τη ενώση" καθόμαστε κ λέμε, "εγώ τέλειωσα ΕΜΠ,ενώ εσύ ΤΕΙ" εγώ τελείωσα κεντρικό Παν/μιο,εσύ επαρχιακό κ πάει λέγοντας".ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙΣ ΨΗΛΑ.Σε συνεργασία πάντα με τους υπόλοιπους συναδέλφους είτε έχουν τελειώσει δημοτικό,είτε έχουν PhD από το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο.Γι αυτό σας λέω.Αφήστε την έπαρση που σας διακατέχει κ συνεργαστείτε όλοι μαζί για να πάμε αυτήν την χώρα μπροστά!Για το αν κάποιο Παν/μιο είναι καλό ή όχι υπάρχει η ΑΔΙΠ για να το αξιολογήσει!Δεν θα το κρίνει ΟΥΤΕ ΕΓΩ ούτε ο κάθε σχολιαστής εδώ μέσα.Υπάρχουν οι ειδικοί της ΑΔΙΠ!Και το κράτος από την πλευρά του πρέπει να κάνει τις παρεμβάσεις που ανέφερα σε προηγούμενα μυνήματα.Δουλέψτε όλοι μαζί για ένα καλύτερο μέλλον.Μόνο όταν είμαστε ενωμένοι πάμε μπροστά!

 
καρολος
30 Ιουν 2014 09:17

Καλημέρα,Θεωρώ ότι ο συνάδελφος κώστας πάσχει απο το σύνδρομο ΤΕΙ. Τι σημαίνει αυτό, αυτουποβιβάζεται συνεχώς αναζητώντας την επιβεβαίωση απο τους άλλους.Βέβαια και τα ΙΕΚ όπως φοροτεχνικά, κοστολόγηση, κ.α. δεν είναι όχι μόνο κατώτερα απο μερικά ΤΕΙ- & ΑΕΙ αλλά οι συντεχνίτες δεν επαναπάφθηκαν σε αυτό, αλλά με νόμους βαστούν απο το 1997 τα πτυχία (διπλώματα είναι το σωστό) σε λυκειακή κλίμακα, με τον φόβο ότι θα σαρώσουν τους αποφοίτους τους.Τι κοστίζει άραγε σε διαγωνισμό ασεπ να δίνουν και τα ΙΕΚ εξετάσεις για το υπουργείο οικονομικών επιπέδου ΠΕ. ΤΙΠΟΤΑ. Υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν εκεί που αποτυγχάνουν οι απόφοιτοι ΑΕΙ σε ποσοστό 97,5%? Λογικά ναί για αυτό μας απαγορεύουν και να δώσουμε εξετάσεις στύλ πιστοποίησης ή και μας κλείνουν τόν δρόμο για ανωτατοποίηση μας δημιουργώντας πανεπιστημιακά ΙΕΚ .Τα ΤΕΙ απο το 1999 μετά απο συναντήση αλλά και τηλ.επικοινωνία με τον τότε αντιπρόεδρο του ΟΕΕΚ είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι που πάντα έφερναν αντιρρήσεις στο να αναβαθμισοτύν τα ΙΕΚ σε θέματα επαγγελματικών προσόντων. Ο συγκεκριμένος κύριος πέταγε το μπαλάκι από πάνω του όπως και έκαναν χρόνια αργότερα οι επόμενοι προέδροι των ΙΕΚ αξιολογώντας μας σε πολύ καλύτερο επίπεδο απο μερικά ΤΕΙ, αλλά δεν φωνάζαμε, δεν διαμαρτυρόμαστε, οικογενειάρχες ανθρώποι θα τρέχουμε να κλείνουμε δρόμους και να χάνεις το εξάμηνο απο απουσίες συν τα 300 ευρώ .Η μεγαλύτερη καταστροφή ανθρωπίνων ψυχών που εν μέσω κρίσης πεινάνε ήταν ο ΟΕΕΚ και η συνέχεια του ο ΕΟΠΠΕΠ, ίδιοι ανθρώποι με άλλη ονομασία. />Τίποτα δεν είναι τυχαίο γιατι ενα ελπιδοφόρο project όπως τα ΙΕΚ κατέληξε απόφοιτοι λυκείου μετά το λύκειο.Ολα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω στην ποδιά των ΑΕΙ-ΤΕΙ.Η ψήφοι τους πονάνε το μοναδικό μας όπλο !!!!

 
IEK=MEΛΛΟΝ
30 Ιουν 2014 10:06

Tα 2, 5 χρόνια σπουδών των ΙΕΚ θα γίνουν με άλλο ένα εξάμηνο 3 χρόνια = bachelor. Θα βρεθεί άλλος Κακλαμάνης που θα βλέπει μπροστά . ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙΣ ΨΗΛΑ.

 
Πασχαλίδης Σάββας
30 Ιουν 2014 10:13

Κώστας, δεν καταλαβαίνω ειλικρινά, δηλαδή πρέπει να συμφωνήσουμε ότι Πανεπισήμια=ΤΕΙ επειδη έτσι θέλετε να πιστεύετε εσείς; Δηλαδή περί φθόνου πρόκειται; Δεν καταλαβαίνω βάλατε πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό τα ΑΕΙ δεν τα πιάσατε και τώρα όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια; Εντάξει τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά είναι ισάξια μην πούμε και ανώτερα από το Harvard, το Stanford και το MIT. Ικανοποιημένοι; Ωραία όταν χρειαστείτε ιατρό να προτιμήσετε πτυχιούχο ΤΕΙ, όταν θα ψάξετε για φιλόλογο για φροντιστήριο αναζητήστε πάλι πτυχιούχο ΤΕΙ, κι αν αγοράσετε διαμέρισμα προσοχή να είναι από ΤΕΙ Δομικών έργων μην τυχόν και είναι κάνας Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ γιατί η οικοδομή θα κινδυνεύει να πέσει, αφού στις διαλέξεις δεν πατούσαν παρά μονάχα στις εξεταστικές, έκαναν και φασαρία και δεν καταλάβαινες τι λέει ο Καθηγητής, και φυσικά δεν κάνανε εργασίες.

 
kotopoulaki
30 Ιουν 2014 10:14

κ. Νίκο Κ. αναφέρεστε σε εμένα? Καλέ μη με λέτε κύριο… κοπέλα είμαι και μάλιστα 18 ετών (είμαι μικρή). Πάντως κ. Νίκο μπορεί να μην σας κατάλαβα καλά, αλλά τι νεοέλληνας μου λέτε καλέ? Μάλλον εσείς είστε ο νεοέλληνας, γιατί μάλλον δεν διαβάσατε αυτά που ρώτησα και λέτε τα δικά σας. Ενδιαφέρομαι για το τρίτο πεδίο (είμαι θετική κατεύθυνση) και ρώτησα για ιατρική και ιατρικά εργαστήρια επειδή θέλω να δουλεύω σε εργαστήρια. Το ιατρικών οργάνων τι σχέση έχει? Και ο κ. Πασχαλίδης μπερδεύτηκε. Επειδή δεν το έβρισκα και στο μηχανογραφικό το ιατρικών οργάνων ένα παιδί μου είπε ότι μάλλον είναι το μηχανικών βιοϊατρικής τεχνολογίας τει (έτσι λέγεται και το ιατρικών οργάνων είναι μάλλον κάποιο παλιό όνομα του τει) και αυτό είναι σε άλλο πεδίο, στο τέταρτο πεδίο, και είναι για να φτιάχνεις τα ιατρικά μηχανήματα που χαλάνε. Σας παρακαλώ αρκετή αγωνία έχουμε ήδη για το μηχανογραφικό μην μπλέκετε και άλλα άσχετα τμήματα και μάλιστα με τα παλιά ονόματα και μη λέτε διάφορες θεωρίες αν δεν ξέρετε.κ. Κώστα νομίζω ότι απαντήσατε κάπως. Θα κρατήσω αυτό που είπατε για τη μικροβιολογία (θέλω αιματολογία και εναλλακτικά μικροβιολογία): «ΔΕΝ νομίζω πως είναι το ίδιο η Ιατρική με τα Ιατρικά εργαστήρια.Ο ιατρός (μικροβιολόγος) φαντάζομαι ηγήται του Ιατρικού κομματιού ενός εργαστηρίου,μελετά εξετάσεις κλπ (είναι γιατρός δηλαδή). Ο τεχνολόγος ασχολείται πιο πολύ με το τεχνικό-τεχνολογικό κομμάτι του εργαστηρίου.Όπως διαβάζω κ σας μεταφέρω από το σαιτ του ΤΕΙ Αθήνας Ιατρικών Εργαςτηρίων γράφει: Εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων, αξιολογούν το ποιοτικό αποτέλεσμα αυτών (τεχνογνωσία) και ο ρόλος τους είναι υπεύθυνος και παράλληλος με το ρόλο των άλλων επιστημόνων του εργαστηρίου. Οπότε αντιλαμβάνομαι ότι πρόκεται για 2 παράλληλα αντικείμενα στον ίδιο επιστημονικό χώρο που το ένα βοηθά το άλλο για να παράξουν το αποτέλεσμα».Λογικά το ίδιο θα ισχύει αναλογικά για όλα τα πανεπιστήμια και τει αυτό. Δηλαδή ένας που έβγαλε αει ή πανεπιστήμιο ηγείται (λογικό φαίνεται, αφού σπούδασε πιο πολύ), ενώ ο άλλος που έβγαλε τει ασχολείται με το τεχνικό-τεχνολογικό κομμάτι. Άρα δεν είναι ίδια τα πανεπιστήμια και τα τει, αλλά διαφορετικά. Αυτό κατάλαβα. Τώρα αν στο μέλλον γίνουν πανεπιστήμια και τα τει, όπως θέλουν όπως λέει στο άρθρο, θα ισχύουν άλλα με τις κατάλληλες αλλαγές. Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας.

 
Σοφία
30 Ιουν 2014 10:41

Μεγάλο είναι πιστεύω το κενό στην παιδεία μας απο την στιγμή που δεν δίνεται η δυνατότητα σε απόφοιτους ΙΕΚ (με πτυχίο) να περάσουν με ένα επιπλέον εξάμηνο ( 3 έτη) στην ισοτιμία με τα ΤΕΙ της χώρας και να εξελιχθούν. Πολλοί απο αυτούς είναι ποιο ικανοί απο κάποιους άλλους που βρίσκονται στα ΤΕΙ/πανεπιστήμια, γιατί έχουν και πιστοποίηση και εφαρμοσμένες γνώσεις. Χρόνια τώρα ακούγεται οτι το θέμα θα λυθεί αλλά όπως πάντα συμβαίνει στην Ελλάδα όλα αργούν. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ όπως τότε με την αναβάθμιση των ΚΑΤΕΕ θα λάβει υπόψη του τις ψήφους μας.

 
καρολος
30 Ιουν 2014 11:56

Αλήθεια άκουσε κάτι κάποιος για ένα εθνικό πλαίσιο προσόντων ? (καταναγκαστικό απο την ευρωπαική ενωση και όχι απο προσπάθεια των "δικών" μας ανθρώπων .) Τι έγινε το επίπεδο 5 των ΙΕΚ πότε θα εφαρμοστεί?Αμα εσεις δείτε να εφαρμόζεται επίπεδο 4 και οχι 5 στα ΙΕΚ εγω θα μεταναστεύσω στην αλλοδαπή.Το σαράκι της συντεχνίας στηην ελλάδα μόνο με ευθανασία ολόκληρης της χώρας θα εξαλειφθεί.Η ψήφος ειναι το όπλο σου και μόνο αυτή!!

 
Πασχαλίδης Σάββας
30 Ιουν 2014 12:24

Δηλαδή μέχρι στιγμής έχουμε και λέμε τα ΤΕΙ>ΑΕΙ όπως επίσης τα ΙΕΚ>ΤΕΙ άρα συνεπάγεται πως τα ΙΕΚ>ΑΕΙ...μάλιστα. Αγαπητοί απόφοιτοι των ΙΕΚ δώσατε πανελλαδικές εξετάσεις, έστω και από τα ΕΠΑ.Λ. κι εγείρετε τέτοιες αξιώσεις ώστε να αναγνωριστείτε ως ισότιμοι με τα ΤΕΙ; Τα προγράμματα σπουδών καθώς και το διδακτικό προσωπικό όπως και η δομή και το επίπεδο των σπουδών των ΙΕΚ πώς το εξισώσατε με τα ΤΕΙ;

 
Κώστας
30 Ιουν 2014 12:48

Αγαπητέ μου κ. ΠασχαλίδηΕπειδή αναφέρεστε συνεχώς σε εμένα και στα λεγόμενα μου.Και επίσης μου λέτε ότι εγώ προσπαθώ αναγκαστικά να σας κάνω να συμφωνήσουμε.Μάλλον δεν καταλάβατε.Αυτό που εγώ λέω είναι ότι ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Κ ΤΕΙ γιατί πολύ απλά δεν ξέρω κατά πόσο αρμόδιος είστε περί του θέματος.Το ίδιο ισχύει κ για ΕΜΕΝΑ.Επαναλαμβάνω για χιλιοστή φορά..ΤΟ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ (ή Ισότιμο με αυτό) θα μας το πουν οι αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΓΩ Ή ΕΣΕΙΣ!Για το κύριο με το "σύνδρομο ΤΕΙ".Κάνετε λάθος κύριε.Δεν πάσχω από κανένα σύνδρομο.Μάλλων οι των Παν/μιων της Ελλάδας και ειδικά του Πολυτεχνείου πάσχουν από σύνδρομο μεγαλομανίας.Εγώ απλά σας εξηγώ ότι:ΣΠΟΥΔΑΣΑ ΣΕ ΤΕΙ και δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα ούτε εργασιακά ούτε ακαδημαικά με το πτυχίο μου.Για του λόγου το αληθές (ακαδημαικά) προχθές μιλούσα με πολύ γνωστό Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ (για ολςους τυχόν δεν γνωρίζουν οι ΗΠΑ έχουν πολύ σκληρό σύςτημα ειςδοχής μεταπτυχιακών...δεν είναι super market όπως η Βρετανία..)και μου έλεγαν μέσω email από την γραμματεία τους ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να με δεχθούν ( για μεταπτυχιακό ) καθώς έχουν εν ενεργεία κ άλλους μεταπτυχιακούς φοιτητές από το ίδιο ΤΕΙ εκεί!Επίσης σε όποια εταιρία έχω πάει συναντώ συνέχεια αποφοίτους ΤΕΙ!ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ κ.Πασχαλίδη.ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ που υπάρχουν σε σχολές ΤΕΙ (γιατί συνεχώς αναφέρετε για Ιατρική,Φιλοςοφική και άλλα αντικείμενα που δεν υπάρχουν σε ΤΕΙ-πλην Δομικών Έργων που μάλλον έχετε μείνει πίσω καθώς έχει ονομαστεί "Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ" όσο και αν φωνάζανε οι ΕΜΠιτες να μην ονομαστεί έτσι..).ΤΕΛΟΣ για τους φιλους των ΙΕΚ.Παιδιά δεν έχετε θέμα με τα πτυχία σας.Ίσα ίσα που αν διαβάσετε προηγούμενα μηνύματα μου θα δείτε ότι αυτό ακριβώς λέω.ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ αρκετούς αποφοίτους μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευσης(αυτό που λένε οι αμερικανοί "Higher non tertiary education")-κατάρτισης και όχι τόσους αποφοίτους τριτοβάθμιας.Επίσης για το ένα εξάμηνο που λέτε για να πάρετε bachelor.Παιδιά φιλικά τώρα το λέω κ σε άλλα μηνύματα.Το ότι παίρνεις ένα εξάμηνο παραπάνω ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι αυτόματα παίρνεις πτυχίο επιπέδου Πανεπιστημίου/ΤΕΙ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΟ(+1 εξαμηνο) ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ.Δηλαδή το τι υποδομές έχει το ΙΕΚ,το τι επίπεδο καθηγητών,τι έρευνα παράγει κλπ που αναφέρω σε προηγ. μηνύματα μου.ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΑ ΟΧΙ BACHELOR αλλά και MASTER και Phd να πάρετε και δεν το λέω ειρωνικά.Εγώ δεν πιστεύω ότι εργασιακά έχετε θέμα έναντι των Παν/μιων/ΤΕΙ,ακαδημαικά είναι το θέμα.Και εκεί εστιάζεται το Ελληνικό πρόβλημα.Στο ότι η Ελλάδα παράγει πολλούς "επιστήμονες"-Πτυχιούχους Παν/μιου-ΤΕΙ (σε εισαγωγικά και πολλά μάλιστα) και όχι τεχνικούς,εργαζόμενους καλά καταρτισμένους.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: μιλούσα πριν καιρό με έναν απόφοιτο Ηλεκτρολόγο-Μηχανικό του ΕΜΠ και μου λέει χαρακτηριστικά "εγώ δεν "κατσαβιδώνω,εγώ είμαι για να κάθομαι στο γραφείο και να βάζω υπογραφή".Τώρα μου έρχονται κ οι Ηλεκτρολόγοι των ΤΕΙ και μου λένε κ αυτοί "ούτε εμείς κατσαβιδώνουμε,υπογραφές βάζουμε κ εμείς με λιγότερες δυνατότητες απο του ΕΜΠ"!!!Ωραία βρε παιδιά ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ "ΚΑΤΣΑΒΙΔΩΣΕΙ";;;Το παράδειγμα δεν σημαίνει ότι όλοι οι απόφοιτοι σκέφτονται έτσι!Υπάρχουν παιδιά ΕΜΠ,ΤΕΙ που κάνουν τα πάντα κ μπράβο τους!Αυτός μας χρειάζεται,αυτός που θα "κατσαβιδώσει"!Ο καλά καταρτισμένος απόφοιτος μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 2ετούς φοίτησης (αντίστοιχα με community colleges των ΗΠΑ)!ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΗΓΩ.ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΑ ΠΑΝ/ΜΙΑ-ΤΕΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ (ΜΕ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟ ΠΟΛΥ 35000 ΦΟΙΤΗΤΕΣ)ΚΑΙ ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΠ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΕΝΩΝ ΠΑΝΜΙΩΝ-ΤΕΙ ΣΕ ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ ΙΕΚ που θα χορηγούν σοβαρά 2ετή τπυχία κατάρτισης!ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΩΝ 2ΕΤΩΝ ΙΕΚ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΤΟ 3ο ΕΤΟΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ/ΤΕΙ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ