ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Νομοσχέδιο για την επαναφορά μετεγγραφών και πτυχιακή εξεταστική

Δημοσίευση: 06/11/2012

«Στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε αυτή την εβδομάδα έχουμε δύο κοινωνικές ρυθμίσεις, αν επιτρέπετε, να τις ονομάσω έτσι.
Η πρώτη αφορά κάποια κριτήρια τα οποία θέτουμε για μεταγραφές, για παιδιά και οικογένειες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια κ.ο.κ., για να μπορέσουν να ανακουφιστούν οικογένειες οι οποίες έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε δύο και τρεις πόλεις. Αυτή είναι μία κοινωνική ρύθμιση, μία ρύθμιση κοινωνικής ευαισθησίας, η οποία είναι μέσα στο νομοσχέδιο που καταθέτουμε.
Η δεύτερη είναι συναφής με την πρώτη. Θα επαναφέρουμε την πτυχιακή εξεταστική, ούτως ώστε οι φοιτητές επί πτυχίω να μην αναμένουν αναγκαστικά την εξεταστική του Ιουνίου ή του Σεπτεμβρίου. Αν είναι να τελειώσουν τη φοίτησή τους, να μπορούν μέσα στο Φεβρουάριο να δώσουν εξετάσεις για να μην έχουν τα έξοδα οι οικογένειές τους, να τους συντηρούν στις πόλεις που σπουδάζουν κ.λπ.».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εξάλλου σήμερα από το υπουργείο Παιδείας εκδόθηκε η ακόλουυθη ανακοίνωση:
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της πιο δύσκολης συγκυρίας που έχει βιώσει μεταπολεμικά η χώρα, προχωράει σε δύο μέτρα με στόχο να ανακουφιστούν οι ελληνικές οικογένειες που υποφέρουν περισσότερο από την κρίση.

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έκανε για το θέμα αυτό την εξής δήλωση:

«Έχουμε επιτύχει να αυξήσουμε τον αριθμό των δωρεάν σιτιζόμενων φοιτητών από τη Φοιτητική Μέριμνα, από τους 57.000 στους 70.000. Ο στόχος μας είναι το 2013 να σιτίζονται δωρεάν 90.000 φοιτητές, προκειμένου να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες. Αντίστοιχη είναι και η προσπάθειά μας σε ό,τι αφορά στη στέγαση των φοιτητών.

Προχωράμε επίσης σε δύο επιπλέον στοχευμένα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, προκειμένου να απαλλάξουμε τις οικογένειες των φοιτητών και σπουδαστών από πρόσθετα οικονομικά βάρη.

Τα δύο αυτά μέτρα δίνουν τη δυνατότητα:
1) Σε συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών αυτής της χρονιάς, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, να μεταγραφούν το επόμενο εξάμηνο σε αντίστοιχο Τμήμα άλλου Ιδρύματος, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους.
2) Στους επί πτυχίω φοιτητές να συμμετέχουν σε έκτακτη εξεταστική περίοδο τον Φεβρουάριο του 2013, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, λίγους μήνες νωρίτερα.

Γνωρίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο δεν λύνουμε τα πολλά και μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Αυτά τα κοινωνικά μέτρα μπορούμε, όμως, να λάβουμε αυτή τη στιγμή, προκειμένου να μειώσουμε τα οικονομικά βάρη, εκείνων που υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της κρίσης, και να βοηθήσουμε τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους».

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.