O κ. Σιμόπουλος εξελέγη νέος Πρύτανης του ΕΜΠ κερδίζοντας μεγάλο ποσοστό από τους υπαλλήλους

01/06/2010

Ενημερώθηκε: 20/01/2014, 14:19

Άκουσε το άρθρο

ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Σ.Ε. Σιμόπουλος
Καθηγητής Σχολής Μ.Μ.

Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1970). Εχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου από το οποίο του έχουν απονεμηθεί οι τίτλοι Diploma of Imperial College και Ph.D in Mechanical Engineering (1978), για την επιστημονική του έρευνα στη θερμοϋδραυλική ανάλυση μεγάλων ενεργειακών συστημάτων.
Υπηρετεί στο ΕΜΠ επί σαράντα χρόνια συνεχώς, έχοντας σταδιοδρομήσει σε όλες τις θέσεις της διδακτικής – ερευνητικής ιεραρχίας από τη θέση του Αμισθου Επιμελητή (1971) ως τη θέση του Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (1992) όπου υπηρετεί ως σήμερα, στον Τομέα Πυρηνικής Τεχνολογίας στον οποίο είναι Διευθυντής.

Τον Ιούνιο 2000 εξελέγη Αντιπρύτανης του ΕΜΠ (θητεία 2000-2003). Εχει διατελέσει επανειλημμένα Αναπληρωτής Πρόεδρος και Πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (1996-97 & 2004-Σήμερα). Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Διεθνούς Εταιρείας Ακτινοφυσικής και της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης. Εκπροσωπεί, από το 1992, την Ελλάδα στον Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΟΣΑ. Εχει διοργανώσει στη Ελλάδα (2002) το 7ο Διεθνές Συνέδριο "Natural Radiation Environment" (διοργανώνεται διεθνώς ανά πενταετία και θεωρείται το πλέον έγκυρο στο αντικείμενο της ραδιοπεριβαλλοντικής), με αντικείμενο τη σπουδή και την προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά σχετικά με ενεργειακά και ραδιοπεριβαλλοντικά θέματα. Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στη θερμοϋδραυλική ανάλυση μεγάλων ενεργειακών συστημάτων, στη ραδιοπεριβαλλοντική ανάλυση και προστασία και στα θέματα μελέτης της διασποράς και χαρτογράφησης ραδιενεργών προϊόντων σχάσεως στο περιβάλλον. Το έργο του σχετικά με τη ρύπανση από το ατύχημα στο Chernobyl έχει τύχει αναγνώρισης από Διεθνείς Οργανισμούς. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών του προσπαθειών έχουν δημοσιευθεί σε περίπου 120 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Μέχρι σήμερα έχει επιβλέψει στο ΕΜΠ περί τις 120 Διπλωματικές Εργασίες και 10 Διδακτορικές Διατριβές.

Εχει διοικήσει, τα τελευταία 15 χρόνια, μεγάλες μονάδες τόσο στον Ακαδημαϊκό Χώρο όσο και ευρύτερα στο Δημόσιο Τομέα, παράλληλα πάντοτε και συνεχώς με την αδιάλειπτη άσκηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και διοικητικών καθηκόντων του στο Ιδρυμα, όπως κάθε φορά η κείμενη νομοθεσία το επέτρεπε. Συγκεκριμένα, έχει διατελέσει Αναπληρωτής Πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. (1993-1997), Πρόεδρος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π. (1999-2001 & 2003-2005), Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού & Ανάπτυξης Ε.Μ.Π. (2000-2003), Μέλος του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του ΥΠΕΣ (2004-2006), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας – ΟΑΣΑ και Πρόεδρος όλων των θυγατρικών του Εταιρειών ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ (Μάιος 2004 – Αύγουστος 2006), Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (Αύγουστος 2006 – Ιανουάριος 2009), Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής "Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας" (επελέγη για συγκεκριμένης διάρκειας θητεία, Μάιος 2009 – Ιανουάριος 2010).

Το Ιδρυμα του ανέθεσε τη θέση του Επιστημονικού Υπευθύνου του Εργου "Αποτίμηση Εκπαιδευτικού Εργου και Παρεχόμενων Υπηρεσιών του ΕΜΠ", κατά τη διετία 1997-99, το οποίο υλοποιήθηκε από την ίδια την Πολυτεχνειακή Κοινότητα και διαπρεπείς έλληνες και ξένους συμβούλους-καθηγητές. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Αντιπρύτανης ΕΜΠ, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παρακολούθηση των Οικονομικών Θεμάτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και συμμετείχε στη σχεδίαση και παρακολούθηση της πορείας των δύο ΕΠΕΑΕΚ στο πλαίσιο της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών ΑΕΙ, μετά από σχετική ανάθεσή της. Είναι γνωστοί οι αγώνες του για την αναγνώριση της ισοτίμησης με Master του Διπλώματος του ΕΜΠ.

Ι. Αβαριτσιώτης


I. Αβαριτσιώτης
Καθηγητής Σχολής H.M.&Μ.Υ.

Γεννήθηκε στην Λαμία το 1948. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη περιοχή της Τεχνολογίας Λεπτών Στρωμάτων στο Loughborough University of Technology (UK) που του απένειμε τα διπλώματα MSc και PhD το 1974 και 1976 αντιστοίχως.

Από τόν Αύγουστο του 1977 έως και τον Σεπτέμβριο του 1979 εργάσθηκε σάν Research Fellow στη Μονάδα Τεχνολογίας Λεπτών Στρωμάτων του Loughborough University of Technology.
Από τον Μάρτιο 1980 έως τον Σεπτέμβρη του 1986 ήταν Επιμελητής και ακολούθως Λέκτορας στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ τον Σεπτέμβρη του 1986 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. Το Φεβρουάριο του 1990 εκλέχθηκε Καθηγητής.

Η ερευνητική του δραστηριότητα, στα πλαίσια Eθνικών και Ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραμμάτων, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μικροηλεκτρονικών συστημάτων, στη σχεδίαση μικροσυστημάτων και συστημάτων ευφυών αισθητήρων, στην ανάπτυξη νέων τεχνικών ηλεκτρονικών συνδέσεων των ηλεκτρονικών ψηφίδων καθώς και στην σχεδίαση ηλεκτρονικών συστημάτων φωτοβολταϊκών σταθμών.

Εχει δημοσιεύσει περίπου 100 εργασίες σε γνωστά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει πάνω από 80 εργασίες σε διεθνή συνέδρια. Εχει συγγράψει τρία διδακτικά βοηθήματα με τίτλους: "Μικροηλεκτρονική: Κατασκευή Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων", "Τεχνολογία Πολύ-ψηφιδικών Πλακετών" και "Τεχνολογίες Αισθητήρων και Μικροσυστημάτων". Διδάσκει μαθήματα τόσο προπτυχιακά όσο και μεταπτυχιακά. Εχει επιβλέψει την εργασία 14 Υ.Δ. οι οποίοι έλαβαν ήδη το Διδακτορικό τους. Επίσης, έχει επιβλέψει τις Διπλωματικές Εργασίες μεγάλου αριθμού τελειόφοιτων φοιτητών.

Είναι Co-Editor του επιστημονικού περιοδικού ACTIVE AND PASSIVE ELECTRONIC DEVICES που εκδίδεται από τον εκδοτικό οίκο Old City Publishing (Philadelphia, USA) και έχει διατελέσει επίσης Guest Editor του IEEE TRANSACTIONS ON COMPONENTS, HYBRIDS AND MANUFACTURING TECHNOLOGY.

Εχει εκλεγεί Senior Member του IEEE και απλό Member στα Institute of Physics (UK) και International Society for Hybrid Microelectronics.

Εχει εργασθεί σαν αξιολογητής στη 13η και 3η Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει συμμετάσχει (1984-1988) στις εργασίες συμβουλευτικής επιτροπής της τότε 17ης Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως εμπειρογνώμων σε θέματα φωτοβολταικων συστημάτων.

Εχει διατελέσει Eθνικός Eκπρόσωπος στο ESPRIT Management Committee της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, (1992-94) και στη συνέχεια (1994-96) στο Supervising Committee του προγράμματος Training and Mobility of Researchers.

Διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Πληροφορικής για την περίοδο 1991-1993, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος στο διάστημα 1988-1994 και Πρόεδρος του Τμήματος και μέλος της Συγκλήτου στο διάστημα 1994-1998.

Α. Μοροπούλου


Α. Μοροπούλου
Καθηγήτρια Σχολής Χ.Μ.

Η Τώνια Μοροπούλου γεννήθηκε στις 28-12-1952 και μεγάλωσε στην Ρόδο. Είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός (1975) και Διδάκτορας (1983) του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Από το 1976 υπηρετεί στο Ε.Μ.Π. ως μέλος του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του, εκλεγμένη στην Βαθμίδα του Καθηγητή από το 2003, ενεργό μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Από το 1998 έως σήμερα ενεργεί στο πλαίσιο της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ε.Μ.Π. “Προστασία Μνημείων" με επισπεύδουσα τη σχολή Αρχιτεκτόνων, ως Διευθύντρια Σπουδών της Β’ Κατεύθυνσης “Υλικά και Επεμβάσεις Συντήρηση”.

Σήμερα, διευθύνει το Διασχολικό Εργαστήριο (συνεργαζόμενα Εργαστήρια των Σχολών Π.Μ., Χ.Μ. ΣΕΜΦΕ) για τον “Έλεγχο ποιότητας, ανθεκτικότητας και αξιοπιστίας κατασκευαστικών και δομικών υλικών και έργων υπό την επίδραση περιβαλλοντικών φορτίσεων”. Έχει προσκληθεί μετά από κρίση και εκλογή ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια του Princeton (Πολυτεχνική Σχολή - Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών) και της Βενετίας (Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Αρχιτεκτονικής) και ως Ομιλήτρια σε πολλά Πανεπιστήμια και διεθνή Fora.

Το δημοσιευμένο έργο της περιλαμβάνει περισσότερες από 200 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, επιστημονικές εκδόσεις και πρακτικά συνεδρίων μετά από κρίση και παρουσιάζει περισσότερες από 1000 αναφορές. Έχει εκπονήσει περισσότερες από 150 έρευνες υλικών και επεμβάσεων συντήρησης σε σημαντικά μνημεία της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Αγιά Σοφιά, Μεγάλη Ελλάδα, Βυζαντινά Μοναστήρια της Σερβίας, Λούξορ, Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου κ.ά.), και έχει συμμετάσχει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Μετέχει σε Διεθνείς Επιστημονικές Επιτροπές έκδοσης Επιστημονικών Περιοδικών. Είχε την ευθύνη διοργάνωσης πολλών διεθνών και Ελληνικών Συνεδρίων. Συνεργάζεται με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα στην Ελλάδα και διεθνώς.

Η δραστηριότητα της ως Επιστημονικού Συμβούλου και Εμπειρογνώμονα Επιτροπών Διεθνών Οργανισμών, όπως της Ε.Ε. (Διεύθυνση Έρευνας – Τεχνολογίας), ΟΟΣΑ (Πρόγραμμα Τοπικών Πρωτοβουλιών Ανάπτυξης και Απασχόλησης), OHE-UNEP (Προγράμματα Αειφόρου Ανάπτυξης και Αειφόρου Κατασκευής), UNESCO-INSULA (Προγράμματα Ανάπτυξης των Νησιών), UNESCO-ICOMOS (Επιστημονικές Επιτροπές), EIT (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας), CE-PACT (Επιστημονική Επιτροπή PACT του Συμβουλίου της Ευρώπης) κ.α. αναφέρεται σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την καθιέρωση της στρατηγικής της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα η πρόσφατη συμμετοχή της στην Στρατηγική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της ΧΙΙης Διεύθυνσης της Ε.Ε. για την “Πόλη του Αύριο και την Πολιτιστική Κληρονομία”, στην
Προγραμματική Επιτροπή του 6ου Προγράμματος Πλαισίου για “Επιστημονική Υποστήριξη στην Λήψη Αποφάσεων”, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Έρευνας και Τεχνολογίας της Κατασκευής (ECTP), ως Προέδρου της Επιτροπής για τα Υλικά Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (FACH) και ως Προέδρου της ομόλογης Ελληνικής Πλατφόρμας (ΕΠΕΤΚ) για την Αειφόρο Κατασκευή και Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, συνδέεται με την δημιουργία νέων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Θεσμών στους τομείς της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος και της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Έχει διακριθεί διεθνώς για την δράση της από Διεθνείς Ενώσεις και Ακαδημίες όπως οι Materials Research Society, Professional Women’s Advisory Board, New York Academy of Sciences, American Association for the Advancement of Science, Academia NDT International κ.α.

Η Κοινωνική και Πολιτική της συμμετοχή από την Κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973, το δημοκρατικό κίνημα του ΕΔΠ και μετέπειτα του ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια, τις πρωτοβουλίες του Υφυπουργείου Νέας Γενιάς, την εκλογή της ως Δημοτικής Συμβούλου στο Δήμο Αθηναίων (Υπεύθυνης για το Περιβάλλον), την εκλογή της ως Γενικής Γραμματέως και Μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητήριου της Ελλάδας και μέχρι σήμερα στην Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε., συμμετέχοντας στο Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Σ.Α.Π.Ε.) και στη Σύνοδο Πρυτάνεων, Πολυτεχνείων και Κοσμητόρων Πολυτεχνικών Σχολών εκπροσωπώντας το ΤΕΕ, συνδέει την Επιστημονική και Εκπαιδευτική της δραστηριότητα με την αντίληψη και την πρακτική του Ενεργού Πολίτη και την ανάπτυξη συλλογικής δράσης.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Σχολή Χημικών Μηχανικών
Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών,

+30 210 772 3276 - κτ. Χημ.Μηχ. (Ζ), Γραφείο

e-mail: amoropul@central.ntua.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ