Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο υπουργός Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών και το εξάμηνο στο ΕΚΠΑ και ΕΜΠ

Δημοσίευση: 30/06/2014
Λοβέρδος
Alt Text: 
Λοβέρδος
Title Text: 
Λοβέρδος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Κάναμε τη συζήτηση στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στη Ρόδο την Πέμπτη. Αυτό το θέμα απασχόλησε πάρα πολύ. Το Μάιο, πριν κλείσει η Βουλή για τις ευρωεκλογές, ψηφίστηκε μια πολύ γενναιόδωρη διάταξη για τις μετεγγραφές, τρίτεκνων, πολύτεκνων, παιδιά οικογενειών στις οποίες υπάρχουν ασθένειες κλπ. Αυτή η διάταξη ήταν πολύ γενναιόδωρη, την ψηφίσαμε, ήταν  η πρόταση του τότε Υπουργού Παιδείας του κ. Αρβανιτόπουλου και αυτή τη διάταξη θα συμπληρώσουμε προσθέτοντας και τα οικονομικά, κοινωνικά κριτήρια για απορία, ανεργία, χαμηλότερα εισοδήματα».
Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, σε συνέντευξη  στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ,  και υπογράμμισε τα εξής:
Α.Αυτή η διάταξη όριζε με σαφή τρόπο ότι την τελική απόφαση -χωρίς να βάζει ποσοστώσεις- για το πόσοι και ποιοι θα μετεγγραφούν την έχουν τα οικεία Τμήματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των ΤΕΙ. Άρα το Τμήμα αποφασίζει χωρίς την ανάγκη ποσόστωσης πόσους θα πάρει. Η τελική επιλογή είναι σε αυτούς.
Β.Ο χρόνος και τα κριτήρια με τα οποία θα αποφασίζουν τα Τμήματα, είναι αντικείμενο συζήτησης με τη Συντονιστική Επιτροπή  των Προέδρων των ΤΕΙ των ΑΤΕΙ και των Πρυτάνεων. Έχουμε αυτή τη συνάντηση για να δούμε τεχνικά πως θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
Γ.Μας απειλεί μια υπερσυγκέντρωση στα μεγάλα Πανεπιστήμια Αθηνών – Θεσσαλονίκης κι ένα πρόβλημα στα περιφερειακά, όπως επίσης μας απειλεί και η διαφθορά.. Προσπαθούμε μαζί τους να βρούμε μια λύση. Εμείς θα ακούσουμε τι προτάσεις έχουν να κάνουν οι ίδιοι, κατανοούμε τα προβλήματα, τα συζητήσαμε στη σύνοδο των πρυτάνεων στη Ρόδο εκτεταμένα, ήταν ένα κομμάτι της δικής μας ατζέντας αυτό, δηλαδή των θεμάτων που εμείς θέλαμε να συζητηθούν αλλά και οι ίδιοι ήθελαν να θέσουν και νομίζω ότι θα βρούμε ένα καλό τρόπο σήμερα να εξειδικεύσουμε τη ρύθμιση αυτή. Γιατί μια οικογένεια που μένει στον Πειραιά, ας έχει ακόμη και 20.000 ευρώ και 24.000 ευρώ εισόδημα δεν μπορεί να ζει τρία σπίτια. Σκεφτείτε το. Δεν μπορεί να ζήσει ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Κρήτη.
ΕΞΑΜΗΝΟ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Δ.Σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια πληροφορήθηκα ότι στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο που ήταν το κλειστό Ίδρυμα, σήμερα μαζί με τα άλλα Ιδρύματα κάνουν οι διοικητικοί τους υπάλληλοι μια ημέρας απεργία και αύριο θα ανοίξουν όλοι. Ενημερώθηκα επίσης ότι τα πράγματα εάν τελικά υπάρξει αυτή η έκβαση, θα πάνε καλά ως προς το εξάμηνο τούτο, αλλά και ως προς το επόμενο που έρχεται. Είμαστε παραμονή κάποιων θετικών εξελίξεων και κανένας μα κανένας δεν μπορεί να κλείνει τους θεσμούς του κοινωνικού κράτους: Νοσοκομεία, σχολεία, γυμνάσια, Πανεπιστήμια. Κανένας. Και μόνο σε πόλεμο κλείνουν τα Ιδρύματα αυτά. Και μάλιστα πολλές φορές αντέχουν και στους πολέμους. Και στους πολέμους κλείνουν όταν γκρεμίζονται. Θεωρώ ότι πρέπει να σεβαστούμε όλοι και εμείς μη ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, μη κάνοντας άστοχες κινήσεις, αλλά και οι συνδικαλιστικοί φορείς τον κόπο κάθε οικογένειας που στέλνει το παιδί της στο ελληνικό Πανεπιστήμιο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ